Корисне духовне поуке

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
" Не вреди ти што мислиш да си побожан и што идеш у цркву, ако другима зло мислиш.
Зато треба знати : нека људи мисле о нама шта им је воља, ми не требамо никога да мрзимо већ да волимо све људе, и у нама ће владати мир. "

Отац Тадеј

" Твој ум ће се, поучен Јеванђељем, смирити пред сваким ближњим када у њему буде видео Христа. Сви који су се крстили у Христа, у Христа су се обукли. Чиме год и како год да су оскврнули себе - риза Христова је, до суда Његовог, на њима. "

Свети Игњатије Брјанчанинов

Ako u ovom Bogom stvorenom svetu lepote ima

I pored greha i smrti upliva,

Kakva li će tek prelepa, nenadmašna,

Biti naselja rajska

Džejms Montgomeri (1771-1854) „Zemlja je puna dobrote Božje“

Prilozi

• unnamed.jpg
    unnamed.jpg
    77,6 KB · Pregleda: 12
  • images.jpg
    images.jpg
    8,1 KB · Pregleda: 11
Поуке оца Тадеја
Каквим се мислима бавимо таквог смо и расположења па нам је и цео живот такав. Ако се бавимо немирним мислима, ако стално бринемо шта ће да се деси уместо да учинимо шта можемо и препустимо се Божијој руци, онда ће и живот да нам буде једна секирација и на људе ћемо преносити такво расположење. А уколико се трудимо да свим својим бићем па и мислима предамо себе Богу онда ћемо живети радујући се. И цео живот ће нам проћи више у радости него у “бедаку”.

Свети Оци кажу: ако се одбаци предлог духова злобе, победа је добијена без борбе. Они су то из искуства говорили.

Гледајући на свећу која гори, особито када стојимо у храму Божијем, подсећајмо се на почетак, ток и крај свога живота, јер као што се свећа топи, тако се сваким треном скраћује и живот наш, приближавајући се крају. Та мисао помоћи ће нам у храму да нам пажња мање лута и да се молимо усрдније и да настојимо да живот наш пред Богом личи на свећу од чиста воска, која не одише нечистотом примеса…
Треба вазда настојати да се мислено не расејавамо, јер се кроз расејавање мисли душа удаљава од сећања на Бога и љубави Његове, по дејству ђавола. Како каже Свети Макарије: сва брига нашег противника јесте да нашу мисао одврати од сећања на Бога и страха Божијег и љубави (Слово 2, гл. 15).
Када ум и срце буду сједињени у молитви и када се мисли душе више не буду расејавале, срце ће се згревати топлином духовном, у којој ће просинути Светлост Христова, испуњавајући миром и радошћу унутарњег човека.
За све треба да захваљујемо Богу и треба да се предајемо вољи Његовој. Богу такође треба да приносимо све своје мисли, речи и дела, и да настојимо да све то служи само богоугађању.

Св. Серафим Саровски

Ја јесам Србин, али сам пре свега Хришћанин, а то је универзална вредност и зато ћу проповедати и сведочити Христа. Волим свој народ, али волим и волећу и све друге народе, сваког човека, сваку икону Божију. "

Патријарх Порфирије

Сва искушења ће проћи поред смиреног и неће га дотаћи. Без смирења нико неће ући у Царство Небеско.
Ако не паднеш – нећеш спознати покајање. Ја сам и сам велики грешник и зато ми је жао грешника.
Хришћанину не доликује да тугује.
За Бога су сви грехови као каменчићи у мору. Нема греха који би превазилазио Божије милосрђе.
Треба се више кајати срцем него сузама.
Господ ће понизити и узвисити. Кад почињем да сматрам себе бољим од других, стављам на главу своју дијадему и излазим напоље босоног. Људи ме гледају и смеју се, а ја видим какво сам ништавило.
Онај ко себе понизи – узвисиће се.
Смирење је неугасива, Богу угодна свећа.
Милост је злато, смирење је брилијант.
Спознај своју немоћ.
Ако си згрешио – одмах се кај.
Савест је честица Бога у твом срцу.

Старац Гаврило Грузијски

Једини мироточиви Србин и данас поручује најбољим Србима, који мисле да су племићи и властела:
Последујте стопама мојим, љубезна моја чеда. Ако сте сазрели духовно и децу своју извели на пут, окрените се Богу. Њему поклоните бар последње године живота свог. Манастири моје династије чекају на вас. Немојте да ми остану празни и запустели. Васпитавајте децу своју за Царство небеско, и рађајте их у великом броју да вам не буде жао ако један од ваших синова оде у монахе, као мој мезимац, ваш апостол – Сава...
Ово је заветна порука светог Родоначелншса нашег коју он кроз векове напомиње свима поколењима Србије, па и нашем.
Ко ће послушати, ко неће, то је тајна слободе у срцу свакога
Србина. Али једно се већ види на делу: ко зида нове и чува старе задужбине православне, ко живи, у раси или без расе, по типику светих Немањића, тај је – по родослову духовном – Немањић.

Епископ Данило Крстић:
„Свети Родоначелник“, објављено у часопису „Теолошки погледи“, број 1, Београд, 1973

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back