Корисне духовне поуке

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
14502914_862367987197182_4207117934762252545_n.jpg

14479586_360346944297076_4738681496772225731_n.jpg

Искуство тишине
" Једнога дана дођоше људи усамљеном монаху. Упиташе га:
- Који је смисао твога живота у ћутању?
Монах је захватао воду из дубоког бунара. Рече својим посетиоцима:
- Погледајте у бунар! Шта видите? Људи су гледали у дубок бунар.
- Не видимо ништа – рекоше.
Након кратког времена позове пустињак опет своје посетиоце:
- Гледајте у бунар! Шта видите? Људи су опет гледали доле.
- Уистину, сада видимо сами себе! Монах рече:
- Гледајте, кад сам малопре захватао воду, она се узбуркала. Сада је вода мирна.
То је искуство тишине: Видиш самога себе!"

"Идите на Свету Литургију, шта год вам се дешава. На Литургији се свака човекова молитва прима! Зато што се на Литургији Сам Христос моли за нас и приноси Себе Богу Оцу, а Њега Отац не може да не услиши! Донесите све ваше муке, туге, тешкоће, мољења, и све пренесите Господу и услишиће вас. Нешто пре, нешто касније, али све што је корисно за вас што није противно вољи Божијој добићете. "

Старац Тадеј

Дете моје, саветовао је Старац, никад не заборави да понављаш: "Господе Исусе Христе, Сине Божји, помилуј ме, грешнoг." То је живот наше душе. Стално понављај те речи. Ако их хришћанин не изговара он није на правилном путу.

Свети Нектарије

Жене, које блистају лепотом душевном, временом све више испољавају своју племенитост, тако да приврженост и љубав њихових мужева постају све снажније.

Свeти Јован Златоуст

nemoj imati drugih bogova uza me

ne gradi sebi lik rezani niti kakvu sliku od onog što je gore na nebu, ili dole na zemlji, ili u vodi, ispod zemlje. nemoj im se klanjati niti im služiti, jer sam ja Gospod Bog tvoj

i ocem ne zovite nikoga na zemlji; jer je u vas jedan Otac koji je na nebesima

Gospod Hristos Isus

brate da te pitam nesto... kako imas strpljenja nekad sa zenama...

- - - - - - - - - -

pitam zbog toga sto znam desetine pouka i svaka me razdrazi kad sedenem nasuprot kokoske koja ne razume ni deo sustine i ne jednom mi je doslo da je bukvalno shutnem jer ne zatvara usta i lupeta o bogu ili veri

brate da te pitam nesto... kako imas strpljenja nekad sa zenama...

- - - - - - - - - -

pitam zbog toga sto znam desetine pouka i svaka me razdrazi kad sedenem nasuprot kokoske koja ne razume ni deo sustine i ne jednom mi je doslo da je bukvalno shutnem jer ne zatvara usta i lupeta o bogu ili veri

odlično pitanje

a tako i vi žene budite pokorne svojim muževima, da ako koji i ne veruje i ne pokorava se reči, da može biti bez reči pridobijen vašim ponašanjem; kad vide vaše čisto i pristojno ponašanje upareno sa strahom

žena da uči u tišini sa pokornošću. ali ženi ne dopuštam da uči, niti da vlada mužem, nego da bude u tišini. jer adam je najpre sazdan pa onda eva; i adam se ne prevari, a žena prevarivši se postade prestupnica

dakle ovo im lepo kažeš pa ako prihvate hvala Bogu

a ako bi neka da nauči onda se najbolje drži svetog pisma, odatle se uči. znači nemoj napamet da pričaš. ne znam šta misliš kad kažeš 'suština' ali suština je Hristos, to jest vera u njega i njegove reči

Poslednja izmena:
ma ne ides tolko duboko kada si sa njima...mislim dotakne se prica nekad ne teologije nego koncepta zivota razuma nacina na koji posmatra stavrnost-to ako ti je stalo do zene, ako ti je do sexa nema price...i uvek , dobro ne uvek, nekad pocne krajnost druge vrste sa smaranjima o teologiji :lol: ali kad cujem napr. pricu da je nesretna a znam da nije, pa kaze da ne moze da oseca jer nikad nije ili ne ume, e onda me to bas pogodi i onda pocnem malo kao teozof malo psiho ali vise kao covek da joj kazem da ne sere jer to proseravnje moze da prodaje nekoj dileji a ne meni pogotovo sto joj zaiskrila suza dok je to govorila misleci da ne znam da joj iskri jer ceka da je zagrlim i ne drzim toliko dugo u iscekivanju... znaci zene i bog su spojene samo kada su povezane, zena bez muskarca ne moze da dozivi prosvetlenje na nacin kako je svet napravljen da funkcionise...jer da je svet napravljen po nakaznom principu istopolnih ljubavi danas bi bili svedoci drugog vremena... i onda naravno krene bunt ja nisam lezba ali razumem ljubav dve zene ili razumem ljubav dva muskraca...e onda moja noga krece u polozaj kao kada odes u komp klub pa igras onaj fudbal gde dole imas loptu medecinku koju shutirash :lol:

ma ne ides tolko duboko kada si sa njima...mislim dotakne se prica nekad ne teologije nego koncepta zivota razuma nacina na koji posmatra stavrnost-to ako ti je stalo do zene, ako ti je do sexa nema price...i uvek , dobro ne uvek, nekad pocne krajnost druge vrste sa smaranjima o teologiji :lol: ali kad cujem napr. pricu da je nesretna a znam da nije, pa kaze da ne moze da oseca jer nikad nije ili ne ume, e onda me to bas pogodi i onda pocnem malo kao teozof malo psiho ali vise kao covek da joj kazem da ne sere jer to proseravnje moze da prodaje nekoj dileji a ne meni pogotovo sto joj zaiskrila suza dok je to govorila misleci da ne znam da joj iskri jer ceka da je zagrlim i ne drzim toliko dugo u iscekivanju... znaci zene i bog su spojene samo kada su povezane, zena bez muskarca ne moze da dozivi prosvetlenje na nacin kako je svet napravljen da funkcionise...jer da je svet napravljen po nakaznom principu istopolnih ljubavi danas bi bili svedoci drugog vremena... i onda naravno krene bunt ja nisam lezba ali razumem ljubav dve zene ili razumem ljubav dva muskraca...e onda moja noga krece u polozaj kao kada odes u komp klub pa igras onaj fudbal gde dole imas loptu medecinku koju shutirash :lol:

ja te priče stvarno ne mogu da slušam između ostalog i zbog toga što me uvek podsete u kakvom kvarnom vremenu živimo i kakve gadosti se promovišu kao vrednosti, kojih su takve spike samo posledica. mislim da sam ne jednom takvim osobama objašnjavao zašto su u teškoj zabludi, nekad upadao i u teške svađe. ne mogu to više, kažem šta imam povodom tih budalaština, ako prihvati hvala Bogu, ako ne - eskejp. odnosno bar pokušavam da tako postupam, ne kažem da mi uvek uspeva. najčešće se ipak klonim takvih razgovora, nekako mi se čini da džaba pričam jer u principu izgleda da retko čije mišljenje možeš promeniti, pogotovo ako diskusija pređe iz zastupanja i opravdavanja svog mišljenja u borbu za dominaciju. to je opet možda i greška s moje strane, nikad ne znaš kad će se neko zamisliti zbog nečega što si rekao. ali opet kažem, kad već pričaš onda se drži Božije reči i ne odstupaj od nje

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back