Korisne duhovne pouke II

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Screenshot_128-696x385.jpg

Vaša Svetosti, da li se treba raspravljati sa bezbožnicima ili sektašima, o pitanjima vere, ili treba ćutati i moliti se za njih u sebi?

Čuvati se od mnogogovorljivosti. Pogotovu od nametanja vere ljudima rečima svojim, kao što rade sektaši.
Životom svojim svedočiti da je živ Gospod Bog naš i da je nauka Njegova moguća da se njome živi i da se ona u život uvodi.
Jer ljudima, pa i nama ovakvi kakvi smo – mi smo već navikli na greh – i nauka Božija, zapovesti Božije izgledaju teške.

A one su u stvari nesravnjivo lakše nego greh. Ali kada se navikne na ono što je greh, onda je zapovest Božija teška, a greh lak, jer je čovek
stekao grešnu naviku. Mi, dakle, da svojom verom, životom po veri, svedočimo Sina Božijeg i Njegovu nauku u onome svetu.

Iz knjige „Iz dana u dan sa Patrijarhom Pavlom“

Jedan ruski monah na Svetoj Gori imao je keliju posvećenu svetom Tihonu Zadonskom. Kelija je pripadala manastiru Pantokratoru. Pošto je ovaj Rus voleo toržestvene praznike, kad se sabere mnoštvo monaha i bude veoma svečano, učinilo mu se da treba da promeni slavu svoje kelije – Sveti Tihon nije bio mnogo poznat na Atosu, pa mu je malo gostiju dolazilo.

Otišao je u upravu Pantokratora, i tako uradio – za slavu je uzeo mnogo poznatiji praznik.

Te noći je imao viđenje – sveti Tihon odlazi, tužan.

"Sveče Božji, gde ideš tako tužan?" - "Šta da radim? Imao sam ovde samo jednu kolibicu, ali me i iz nje proteruju."

Stari ruski monah se osvestio, i sutradan otišao u upravu Pantokratora – rešio je da slava njegove kelije ostane sveti Tihon Zadonski.

• Podržavam
Reactions: Tea
Ако мрзиш макар једног човека, у његовом лику мрзиш самог Христа и далеко си од Царства Небеског.
Човек се кроз живот учи вјери и љубави. Непријатељ љубави је егоизам. Он не даје ништа добро, само тражи и мало су му сва богатства овог света.
Мрзите зло. Међутим, човека који чини зло жалите и волите. Јер, тај који чини зло сутра може постом, молитвом и сузама да се очисти и постане једнак анђелима. Све је воља Божја. Било је много таквих случајева.
Свети Старац Гаврило Грузијски

"Што сте у већој невољи, што више страдате и очајнички чезнете за Богом, то ће вам више Он долазити у помоћ, откривати вам Себе и показивати излаз."
Јеромонах Серафим Роуз

Pehar slasti

Kad bi ti ponudili zlatan pehar sa najboljim vinom u svetu i rekli: Pij, no znaj, da je na dnu skorpija – da li bi pio?
U svakom peharu slasti zemaljske nalazi se na dnu skorpija. I uz to, nažalost, pehari su ovi tako plitki, da je skorpija uvek blizu usana.

Zamisli plamen sveće:
Ima vatru (izvor plamena),
Ima svetlost (koja sija),
Ima toplotu (koja greje).
To su tri različita izraza, ali jedan isti plamen.
Ne možeš odvojiti svetlost od vatre, niti toplotu od svetlosti – sve je jedno, a opet svako ima svoju posebnost.
Tako je i u Svetoj Trojici:
Otac je izvor,
Sin je kao svetlost koja se rađa od Oca,
Duh Sveti je kao toplota koja ishodi od Oca.
A opet – to nije tri boga, nego jedan Bog.
Naravno, svako poređenje je nesavršeno, jer Bog je beskonačno veći od svega što mi znamo. Ali ova slika pomaže da se shvati kako u Bogu postoji jedinstvo i zajedništvo, a ne razdvojenost.

Smrt
Između ćutanja neba i zemlje ogorčeno se prepiru mudraci: „Šta je materija“ i „šta je duh“?
A smrt na groblju sedi i odlučno odgovara: „Materija je testo, duh je kvasac, vi ste hlebovi, a ja gost“.

Nad mrtvim sinom

Majka sprema sinu postelju od kašmirske vune i baldahin od mongolske svile.
Jedna noć i dve, a treće sin leži u postelji od ilovače sa lane zakopanim mrcom, leži bez slasti, gorčine i sna.
Dolaze pobedioci zemlje; dolaze pobedioci mora; dolaze pobedioci vazduha i donose majci, radi utehe i svoje suze.
– Gde su vaše slavljene pobede, kad mi donosite ono što jake imaju i suviše?

Smrt sužnja

– Kultura i progres! – hvali se sužanj života sužnju života.
– Hoćeš da kažeš: čišćenje i osvetljenje tamnice? No, ko će nam probiti zid tamnice.
– Sužanj pita sužnja.

I dve reči, sa dva srca rone u podrum tamnice.

Gde je gospodar gozbe

Na grudima lešine konjske orao stoji i jede. Na grudima orla vreme stoji i jede. Na grudima vremena večnost stoji i jede.
Hiljade posmatrača – sa svojim orlom na grudima – gledaju i vide deo slike; jedva deset od hiljade vide drugi deo; a jedva jedan od deset vidi treći deo.
Među hiljade ah i jaoh je čuti najređi usklik vidovitog: Eno, nad večnošću, gospodara gozbe.

NE PONETI SE MUDROŠĆU

Ne ponesi se mudrošću.
Ni tuđom, jer nije tvoja.
Ni svojom, jer čim si se poneo, znači da je nemaš mnogo.
Nijedna lampa ne gori dok se ne doliva.
Sve se lampe mogu napuniti, a lampa mudrosti nikada.

LOPOV I MOLJAC
Ako si bogat samo onim, što lopovi mogu ukrasti i moljci pojesti, sa čim ćeš ostati ako lopovi zbilja ukradu, i moljci pojedu?
Свети владика Николај Велими
NE PONETI SE MUDROŠĆU

Ne ponesi se mudrošću.
Ni tuđom, jer nije tvoja.
Ni svojom, jer čim si se poneo, znači da je nemaš mnogo.
Nijedna lampa ne gori dok se ne doliva.
Sve se lampe mogu napuniti, a lampa mudrosti nikada.
Свети Владика Николај Велимировић.

Бог делује кроз људе. Хвала Богу значи и хвала људима.

Back