Psalam 146,3 Ne uzdajte se u knezove, u sina covjecijega, u kojega nema pomoci.
sta sa ovim?
Cudo da mu kaže da ga ne zove blagim jer je jdino bog blag i da je zaboravio da mu kaže da ako hoce da se spase mora da vjeruje u to da je Isus Bog...
a gde je tu Isus rekao da On nije Bog? On je samo upitao coveka kako je dosao do zakljucka da je blag kad se zna da je samo Bog blag
zapravo ovo vise meni ide u prilog, jer je taj covek Isusu pridodao atribut koji pripada Bogu, a Isus umesto da ga ukori sto je nacinio veliki greh, Isus ga je samo upitao na osnovu cega je zakljucio da je blag.
Cak su i ljudi veci od tvoga Isusa
Matej 11,11 Zaista vam kažem: ni jedan izmedu rodenijeh od žena nije izišao veci od Jovana Krstitelja; a najmanji u carstvu nebeskome veci je od njega.
ne moze biti, jer je sam Jovan Krstitelj u istoj knjizi govori kako je Isus mnogo veci od njega, pa cka toliko da Ga Jovan nije ni dostojan (Matej 3:11)
zapravo ako citas kontekst, stihove pre i posle stiha koji si citirao, videces da Isus govori o Jovanu kao najvecem
proroku koji je rodjen
7 A kad ovi otidoše, poce Isus ljudima govoriti o Jovanu: Šta ste izišli u pustinji da vidite? Trsku, koju ljulja vetar?
8 Ili šta ste izišli da vidite? Coveka u meke haljine obucena? Eto, koji meke haljine nose po carskim su dvorovima.
9 Ili šta ste izišli da vidite? Proroka? Da, ja vam kažem, i više od proroka.
10 Jer je ovo onaj za koga je pisano: Eto, ja šaljem andela svog pred licem Tvojim, koji ce pripraviti put Tvoj pred Tobom.
11 Zaista vam kažem: Ni jedan izmedu rodenih od žena nije izišao veci od Jovana Krstitelja; a najmanji u carstvu nebeskom veci je od njega.
12 A od vremena Jovana Krstitelja do sad carstvo nebesko na silu se uzima, i siledžije dobijaju ga.
13 Jer su svi proroci i zakon proricali do Jovana.
znaci Jovan je najveci medju prorocima, jer je njegova misija najvaznija i sam njim i tom misijom se zavrsava prorokovanje o dolasku Mesije i silaska Boga na Zemlji
u Lukinoj knjizi cak i direktno pise da je Jovan Krstitelj najveci prorok koji je rodjen
7:28 Jer vam kažem: Nijedan izmedu rodenih od žena nije veci prorok od Jovana krstitelja; a najmanji u carstvu Božijem veci je od njega.
A možda zato što je ta prica zapisana 1000 godina, i to ne još od zvanicnog judaizma...
a sta je zvanican Judaizam? danasnji Judaizam je rabinski Judaizam, gde je rabinski autoritet stavljen ispred Bozijeg, a glavni religijski spisi su spisi nastali od ruku rabina
Isus je kritikovao rabinski Judaizam, dok s druge strane Kuran podrzava rabinski Judaizam
Zohar ti je kabalisticka knjiga, tako da najbolje njima propovjedaj to što hoceš
ne moram ja njima nista da propovedam... mnogi kabalisti su proucavali Novi Zavet i pisali su knjige o povezanosti Novog Zaveta sa njihovim spisima i naravno presli su na Hriscanstvo
http://www.jewsforjesus.org/publications/issues/v18-n02/01
i ne samo to, Benjamin Sommer, profesor Starog Zaveta i starih semitskih jezika, priznaje da se sama ideja Svetog Trojstva nalazi u Tanahu (Starom Zavetu)
https://chab123.wordpress.com/2014/...n-of-jesus-is-it-really-a-non-jewish-concpet/
A što se tice echada :
http://www.hebrew-streams.org/works/hebrew/echad.html
Ali su im tumacenja razlicita... A i gore dadoh link koji govori suprotno
sve je to lepo, ali se postavlja pitanje zasto Bog nije upotrebio za sebe rec
yachid koja oznacava jednu, nedeljivu, definitivnu jedninu... da samo ta jedna rec stoji u tom stihu, Hriscanstvo bi izgubilo jaku potporu
ovako i mnogi Jevreji tumace
echad kao rec za ujedinjenje
takodje postoji jos jedna zanimljiva jevrejska tradicija (u koju naravno ne verujem, ali je zanimljiva), a govori o razgovoru izmedju Boga i Mojsija takodje oko jednog stiha:
Rabbi Samuel ben Nahman said in Rabbi Jonathan’s name: “When Moses was engaged in writing the Torah, he had to write the work of each day. When he came to the verse, AND GOD SAID; LET US MAKE MAN, etc., he said: ‘Sovereign of the Universe! Why dost Thou furnish an excuse to heretics?’ [for maintaining a plurality of deity]. ‘Write,’ replied He; ‘whoever wishes to err may err.'”
to je ovaj stih u pitanju:
Potom rece Bog: Da nacinimo coveka po svom oblicju, kao što smo mi, koji ce biti gospodar od riba morskih i od ptica nebeskih i od stoke i od cele zemlje i od svih životinja što se micu po zemlji.
ako je verovati gornjoj tradiciji Bog je sam bio svestan da ce ljudi tumaciti taj stih bas kao sto ga hriscani tumace i pored toga nije zeleo da ga izmeni... cak i da je to izmisljeno od strane jevrejskih rabina, oni time sami priznaju da hriscanska teologija ima osnovu u tom stihu...
jer se covek bas kao i Bog sastoji od tri komponente (telo, dusa i razum)... u istom stihu pise da ce covek koji je po Bozijem oblicju biti superiorniji od ostalih bica, jer ostala bica imaju samo dusu i telo, ali ne i razum kao covek
sve se lepo uklapa sa hriscanskim verovanjem
I prije Muhameda je bilo poslanika, do Arapa su dolazile price o njima...
pusti sad druge poslanike... arapski paganizam je imao mitove, legende, tradicije (kako hoces), koje su danas deo Islama, a kojih nema u Hriscanstvu i Judaizmu
kako su Arapi pagani znali ono sto nisu znali ni hriscani, ni Jevreji, a nisu imali nijednog poslanika pre Muhameda?
Uzvišeni kaže da se pokoravamo Njemu i poslaniku
O vjernici, pokoravajte se Allahu i pokoravajte se Poslaniku i predstavnicima vašim. A ako se u necemu ne slažete, obratite se Allahu i Poslaniku, ako vjerujete u Allaha i u onaj svijet; to vam je bolje i za vas rješenje ljepše. (4:59)
cekaj, jel ti ovim svim sto si kopirao (nisam stavio sve, jer ce zauzimati dosta prostora) priznajes da ti Kuran nije dovoljan da bi bio dobar musliman? zar veliki deo svoje vere baziras na nepouzdanu usmenu tradiciju koja je lako mogla da se zagubi u toku prenosenja sa kolena na koleno?
Ti kako oceš, ja znam da ni jedan musliman Muhameda s.a.v.s nece uzeti za Boga.... On je samo poslanik i umro je, a naš Bog ne umire
a gore si citirao stih gde Bog naredjuje da se pokoravamo Muhamedu kao sto se pokoravamo Njemu
ne smatrate Muhameda bukvalno za Boga, ali mu dajete previse na vaznosti i neke nadljudske kvalitete, poput toga da je rodjen obrezan, da mu je dusa stvorena pre nastanka sveta, da i dalje lezi ziv u svojoj grobnici...
ja licno mislim da su te tradicije nastale kao ekvivalent ili odgovor na hriscanskog Isusa... one su pokusaj da Muhamed nadvisi Isusa po prirodi i po vaznosti
Mijenjate ljudima crte lica da bi ih prilagodili sebi, cin ih mijenjate znaci da vam nešto ne valja...
to samo Isusu moze da smeta
Da to nije davo koji želi da ljudi pocnu da se klanjaju ikonama??
a jel i ovo od djavola?
http://www.rightfulreligion.com/e49...companions-of-prophet-muhammad-(pbuh)-in-iraq
to je kao kad bi ja rekao da je Islam od djavola, jer negira Jevandjelje... ili da je Islam ustvari samo test za prave vernike, da Bog vidi ko je jak u veri, a ko ce pokleknuti pred novim ucenjima koja negiraja stara (prava)
Ima i ne svetih ljudi koji ne trule...
Eo npr ovaj lik što je prije prije 2000 godina obješen:
a jel njegovo telo pusta miro?
A možda će na onom danu odbaciti tvoja pripisivanja i molitve...
mozda hoce, a mozda i nece... a mozda je i Shangdi Bog... to je sve stvar vere
Ni hrišćani u Izraelu nisu baš najsrećniji,bila je tema da se hrišćani u Izraelu žale da ih jevreji vrijeđaju i pljuju... A i kad bi napali hrišćane to im ne bi baš bila pametna odluka.
da, tacno je da postoje ultraortodoksne organizacije koje imaju negativan stav prema hriscanskim misionarima u Izraelu, jer smatraju da sire lazna ucenja o laznom mesiji i tako unistavaju jevrejske duse... ali generalno Izrael je tolerantna, demokratska i slobodna zemlja, a broj mesijanskih vernika raste konstantno, dok vec u Gazi bi ubili coveka da promeni veru
realno, Izrael je raj u odnosu na ostale bliskoistocne (preciznije muslimanske) zemlje
Nazaretski svestenik: Izrael je jedino sigurno mesto za hriscane na Bliskom istoku
http://unitedwithisrael.org/israel-...ians-in-middle-east-nazareth-priest-tells-un/
i ne samo to, najedukativniji deo stanovnistva u Izraelu (ukljucujuci i vecinski narod) su Arapi hriscani... ako su hriscani proganjani u Izraelu, kako onda da su najobrazovaniji deo stanovnistva iste drzave?... muslimani Arapi su na poslednjem mestu, sto znaci da nije za to genetika ili nacija kriva, jer isti narod cini i najobrazovaniji i najnepismeniji deo Izraela... jedina je razlika religija i to sto jedni zele da uce, rade, napreduju i doprinesu drustvu u kojem zive, dok drugi ne zele suzivot sa ostalima, vec zele ratove i razdvajanja...
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4323529,00.html