Контрола или Слобода

Шалом

Ističe se
Banovan
Poruka
2.642
Преносимо:
НИН, 24.1.2008.г. бр. 2978
Ђорђо Агамбен, италјански филозоф
СВИ СМО ПОД ИСТРАГОМ
Философ и безбедносна политика: у очима власти смо сви потенцијални терористи
Представљајући "Пакет за унапређење безбедности" након убиства Италијанке Ђоване Рађени у Риму, коју је румунски држављанин, ромске националности, силовао и бацио с надвожњака у римском насељу Кампосампијеро у октобру 2007, италијански министар унутрашњих послова Ђулијано Амато изјавио је да се сад "не треба упуштати у сувишно филозофирање". Шта на то, међутим, кажу сами филозофи? Питање смо поставили Ђорђу Агамбену, филозофу и правнику који се више од осталих бавио разним властодржачким механизмима. Агамбен (рођен 1942. у Риму) је објавио више радова на тему односа филозофије и политике. Предавао је на париском Collège International de philosophie и на многим америчким универзитетима. Данас ради у Архитектонском институту у Венецији (IUAV).
Људи и даље изјављују да се не осећају сигурно, иако је, по статистикама, број преступа опао. Због чега смо данас више него икад забринути за своју безбедност?
- Безбедност је данас постала парадигма власти, баш као и ванредно стање. Мишел Фуко је током предавања на Колеж де Франсу 1977-78 покушао да објасни настанак тог концепта који је по њему резултат владавине физиократа до времена Француске револуције. Проблеме су почеле изазивати несташице, које је власт до тада успевала да избегне: економиста Франсоа Кене (Francois Quesneу 1694-1774) сматра да је у таквим случајевима неопходна управо "безбедност": пустити да се несташица догоди и затим је управити у одговарајућем смеру. У том смислу ни данашњи говори о "безбедности" немају за циљ да предупреде терористичке нападе или друге проблеме; они за циљ имају успостављање контроле а posteriori. Током истрага које су уследиле након нереда током самита Г8 у Ђенови, један је полицијски званичник изјавио како влада није желела ред, већ једноставно могућност да контролише неред. Биометријске контроле, попут контроле мрежњаче, које су уведене на америчким аеродромима након 2001. и које ће вероватно бити пооштрене, типски су и функционално сличне мерама превенције криминала, које су у поврату, из ХIX века: фотографије и отисци прстију. Укратко, чини се да влада све грађане сматра потенцијалним терористима. Те контроле засигурно неће моћи да предупреде криминалне акције – успеће, евентуално, да спрече њихово понављање.
Оне су још мање ефикасне у случају камиказа које по дефиницији делују само једном.
- Демократија чије су једине парадигме безбедност и ванредно стање не може се више сматрати демократијом. Након Другог светског рата неки су политиколози давали веома несмотрене изјаве. Сетимо се Клинтона Роситера (Clinton Rossiter) који је рекао да ниједна жртва није превелика ако је за одбрану демократије, укључујући ту и суспендовање саме демократије. Због тога се данас безбедносном политиком правдају и оне мере које су, с правног аспекта, чисто варварство.
Случај Рађани је за последицу имао сравњивање ромских кампова са земљом; слобода кретања – која је у основи закона ЕУ, чији је и Румунија пуноправни члан – у суштини је стављена под знак питања. Шта рећи о таквим мерама предузетим у веома кратком року, тако да јавност чак ни нема времена да донесе суд о томе?
- Оно што ме највише брине кад је у питању увођење таквих мера које крше основне правне принципе јесте изостанак реакције самих правника. Поменути пакет за унапређење безбедности садржи одредбе – попут оне о педофилији на Интернету – које претпостављају постојање злочина у намери. У историји права намера је увек сматрана отежавајућим фактором, али никад као таква није сматрана злочином. Ево само једног од примера правног варваризма с којим се данас суочавамо: сви смо чули расправе о праву на практиковање тортуре. Када би историчари упоредили фашистичке и данашње законе, мислим да би потоњи прошли горе. Још су на снази закони донети седамдесетих година по којима свакога ко вам дође у вишедневну посету морате пријавити полицији у року од 24 сата. Тај закон нико не примењује, многи ни не знају за његово постојање, али је чињеница да тај закон предвиђа казну затвора од најмање шест месеци за прекршиоце!
Такво стање ствари деформише и нашу перцепцију времена. Превентивне контроле које на крају увек касне, или интенција која постаје кажњива и пре него што је само дело почињено (сетимо се филма Minority Report базираног на причи Филипа К. Дика) доводе до стварања лажне садашњости. Не чини ли вам се да је Слобода, једна од ретких вредности Француске револуције која је до данас успела да задржи сву своју тежину, данас у кризи?
- Да, то је чињеница. Ограничења слободе које су грађани такозваних демократских држава данас спремни да прихвате далеко су већа од оних пре, рецимо, 20 година. Узмимо на пример пројекат архивирања ДНК: један од небулознијих, али такође и најнеодговорнијих елемената поменутог безбедносног пакета. Управо је прикупљање личних података помогло нацистима да идентификују и депортују Јевреје. Замислите шта би се могло десити ако једног дана диктатори дођу у посед таквих универзалних ДНК архива! Погледајте у шта се претворио предлог о постављању камера на јавна места. Више не живимо у градовима већ у затворима. Компаније које се баве производњом биометријских апарата лобирају за њихово постављање у основне школе и мензе како би се деца од раних ногу навикла на такве контроле. Циљ је стварање покорних грађана који тога уопште нису ни свесни – што је и најстрашније у целој причи.
Све то у име демократије. Реч је пре свега о језичкој мистификацији попут оне коју је у „1984" описао Орвел: Рат је Мир, Ропство је Слобода. Историчари који су изучавали улогу језика током ратова у последњих петнаест година дошли су до јасног закључка. Да ли вам се чини да је политика, ако је схватимо као сучељавање мишљења, угрожена?
- Као што се ратови често претстављају као полицијске операције, тако је и демократија постала синоним за начин на који се власт бави економијом и безбедношћу. У XVIII је веку то називано „полицијском науком" како би се разликовало од праксе. Идеја да се све може нормирати у правном смислу – укључујући ту етику, религију и сексуалност – све чешће налази потврду у стварности, иако сама идеја представља убиство права. Значајну улогу у том процесу играју и медији који, постепено губећи способност критичког представљања ствари, све више постају инструменти власти.
La Stampa
Приредила са италијанског
Милана Бабић
 

Шалом

Ističe se
Banovan
Poruka
2.642
Александар Димитријевић
НЕПОНОВИЛО СЕ


Баук кружи светом ових дана. Али не баук комунизма већ могуће финансијске катастрофе. У паници су светске берзе, од Њујорка до Сингапура. Националне банке изнуђено смањују интересне стопе. Велике банке продају своје акције како би појачале сопствену ликвидност. Људи се питају да ли је дошао још један црни уторак као онај од 29. октобра 1929.

Паника ових дана није само у финансијском свету. У паници су политичари и државни органи са обе стране Атлантика. Паника је нарочито очигледна у Европској Унији, том истуреном одељењу „погона“ процеса глобализације. Док они први, финансијери, своју панику, пад вредности на берзама и изостанак куповине акција, не могу да прикрију, јер су њени узроци и последице свима очигледни, ови други, из политичких кругова, нелагодност због могућег исхода на председничким изборима у Србији, лако прикривају кроз активности, које су на први поглед неповезане са узроком тог страха.

http://www.vidovdan.org/article955.html
 

Шалом

Ističe se
Banovan
Poruka
2.642
Куда иде свет...и шта радити ....наши политичари ограничени својом неспособношћу....нису нам ништа у својим кампањама конструктивно рекли, осим шту једни другима правили кампању..лажући и измишљајући на противника.....чиме смо зслужили неспособне политичаре...

Нови филм о информационом тоталитаризму

Биоскопе Велике Британије тренутно пуни филм Taking liberties (Узимање слободa - прев.), који је нека врста пандана познатном Fahrenheit 9/11, с тим што су сада “главне звезде” Тони Блер и његови лабуристи а не Џорџ Буш и републиканци. Међутим, оно што је још битније је да филм говори о укидању слобода у Великој Британији под изговором борбе против тероризма. Један део филма је посвећен и пројекту биометријских личних докумената, чије увођење наилази на огроман отпор јавности. Информације о филму и трејлер можете погледати на адреси: http://www.noliberties.com/

Надамо се да ће овај филм, чије је приказивање почело почетком јуна, што пре доћи и у српске биоскопе. А да је прављен у маниру познатог енглеског хумора, сведоче и плакати испод:

takingliberties-copy.jpghttp://news.bbc.co.uk/1/hi/uk_politics/6705375.stm
 

Шалом

Ističe se
Banovan
Poruka
2.642
АМЕРИКАНЦИ ПЛАНИРАЈУ ПРАВЉЕЊЕ МЕЂУНАРОДНЕ БАЗЕ БИОМЕТРИЈСКИХ ПОДАТАКА
Написано под: Почетна страна and Преносимо at 23:36

Амерички програм “Небески сервер” (”Server in the Sky”) предвиђа дељење биометријских података - отисака прстију, длана и скенове ириса, али и других личних информација - између пет савезничких држава: САД, Канаде, Аустралије, Велике Британије и Новог Зеланда.

Предвиђено је да база података садржи податке о “милионима криминалаца и осумњичених”.

Дељење личних података између различитих држава већ је дошло под удар критика бораца за приватност, пошто тај процес искључује непосредну контролу грађана над коришћењем сопствених личних података.

Сличне котроверзе изазивају и одредбе “Споразума из Прума” ЕУ, о биижој “безбедносној сарадњи” између држава-чланица, што подразумева и међусобни приступ националним базама података које садрже отиске прстију, аутомобилске регистрације, па чак и ДНК пфофиле.

Извор: http://www.guardian.co.uk/humanrights/story/0,,2241005,00.html
 

Шалом

Ističe se
Banovan
Poruka
2.642
Поново Лондон
Написано под: Почетна страна and Преносимо at 02:49

Још једна вест о “губитку” осетљивих личних података од стране једне британске владине институције. Сматрамо да овако чести “инциденти” тешко да могу да буду случајни.

Press: Novi blam britanske vlade

Ponedeljak, 21. januar 2008. 11:00

Britansko ministarstvo odbrane ostalo je prošle nedelje bez laptopa koji sadrži bazu podataka o oko 600.000 potencijalnih vojnih regruta. To možda ne bi bilo neobično (samo nezgodno), da to nije ko zna koji put kako se takav gaf dešava. Peti put za nepuna tri meseca, britanska vlada gubi dragocene i poverljive podatke o gradjanima Ujedinjenog Kraljevstva, prenosi “Press”.

Podaci koje je oficir Kraljevske mornarice izgubio pre nekoliko dana samo su poslednji u nizu skandala i blamaža britanske vlade. U novembru prošle godine, izgubljeni su podaci o 25 miliona korisnika dečjeg dodatka. Samo par nedelja kasnije, policija je zagubila informacije o oko 6.000 vozača u Severnoj Irskoj. Sledeći su bili milioni kandidata za polaganje vozačkog ispita, a šlag na torti bila je vest da su 23. decembra nestale baze podataka o pacijentima iz čak devet medicinskih uprava širom Ostrva.

Računar je ukraden iz automobila jednog od oficira Kraljevske mornarice u Birmingemu, a podaci sačuvani na njemu varirali su od imena i prezimena osoba koje su ili izrazile interesovanje ili su se pridružile vojsci, do krajnje poverljivih detalja o pojedincima, poput brojeva socijalnog osiguranja, pasoša, vozačke dozvole i bankovnih računa, kao i krajnje privatne informacije o porodicama regruta.

Policija kradju laptopa još uvek istražuje, a odmah je alarmirano i 3.500 osoba čiji su brojevi bankovnih računa bili navedeni u pomenutoj bazi, koja je netragom nestala zajedno sa nesrećnim računarom. Postoji i opravdana bojazan da bi prijavljeni regruti mogli da budu potencijalne mete terorista.

Informacije o kradji računara ministarstvo odbrane isprva je držalo u strogoj tajnosti kako bi preduzelo sve potrebne bezbednosne mere, a službenik ministarstva odbrane koji je laptop ostavio u svom automobilu najverovatnije će za svoj nemar snositi ozbiljne sankcije.

(MONDO)

http://www.mtsmondo.com/news/vesti/text.php?vest=84214
 

Шалом

Ističe se
Banovan
Poruka
2.642
БРИТАНСКЕ ВЛАСТИ РАЗМАТРАЈУ УСАЂИВАЊЕ ПОТКОЖНИХ ЧИПОВА ЗАТВОРЕНИЦИМА
Написано под: Почетна страна at 14:15

Лондонски Индипендент објављује да британске власти “озбиљно разматрају” усађивање поткожних чипова у затворенике, како би “смањили затворску популацију”. Чипови би били радио-фреквентни (РФИД), и били би праћени преко сателита путем ГПС-а. Већ постоје предлози о “чиповању” педофила и људи оболелих од Алзхајмерове болести.

Организације за људска права и очување приватности, као и поједини британски државни службеници већ су се јавно успротивили, с примедбама да је то “деградирајуће” а уз то и “неефикасно”, притом се питајући, као и ми - ко би био следећи?

Изворни текст: http://news.independent.co.uk/uk/politics/article3333852.ece
 

Шалом

Ističe se
Banovan
Poruka
2.642
Špijuniranje putem mobilnog
Написано под: Почетна страна and Преносимо at 17:53

http://www.b92.net/tehnopolis/gadgets.php?yyyy=2007&mm=11&nav_id=272989

20. novembar 2007.

Špijuniranje putem mobilnog

Profesionalci za IT bezbednost Adam Lori i Martin Herfurt dokazali su još pre tri godine da Bluetooth tehnologija sa lakoćom može da se “probije” i da se sa jednog mobilnog telefona mogu daljinskim putem špijunirati tekstualne poruke na “žrtvinom” mobilnom, gleda kalendar zakazanih sastanaka ili prisluškuju čitavi razgovori.

Priredila: Tijana Todorović

Svima nam je poznato da ovakav način prisluškivanja predstavlja aktivno policijsko sredstvo koje se neretko upotrebljava za špijuniranje kriminalaca.

Uzmimo za primer nemačku policiju koja koristi daljinsko upravljanje mobilnim telefonima za aktivno prisluškivanje. Policija manipulaciju uredjaja ostvaruje fizičkim ili softverskim putem, manipulacijom Bluetooth ili WLAN veza mobilnog telefona, a takodje se prisluškivanje uredjaja vrši i ubacivanjem prislušnog softvera u SMS poruke, MMS poruke, igrice i tonove za mobilne telefone. U ove svrhe koristi se i posebno razvijen sofver nemačke firme SecurStar pod nazivom RexSpy koji svaki mobilni pretvara u prislušni uredjaj, a čak je moguće prisluškivati i mobilne koji koriste kriptovanu vezu.

Sada, sigurnosni stručnjaci upozoravaju na pojavu sve većeg broja špijunskih programa za mobilne telefone koje “obični” ljudi mogu kupiti preko Interneta. Mobilni spy programi koji se mogu kupiti omogućavaju prisluškivanje razgovora špijuniranih osoba, kao I mogućnost download-ovanja sadržaja sa njihovih mobilnih telefona na sopstveni telefon ili prenosni uredjaj.

Pomenućemo “Bluetooth Spy Pro-Edition” koji se pojavio u prodaji na eBay-u i čija cena iznosi samo nekoliko dolara, a instalira se preko Bluetootha na mobilni telefon “žrtve”. Pomoću ovog “špijuna” mogu se čitati poruke, špijunirati lista poziva, kao i gledati slike sa žrtvinog mobilnog.

Sigurnosni stručnjaci upozoravaju da ovakvi programi ne bi smeli da se prodaju putem eBay-a. Sa druge strane, eBay ćuti kao zaliven, a program je i dalje dostupan za kupovinu.

Pored programa koji se putem Bluetooth-a mogu instalirati na vaš mobilni uredjaj, problem može nastati i ako se na vaš mobilni instaliraju virusi ili možda profesionalni programi za prisluškivanje, kao što je, na primer, FlexiSpy.

FlexiSpy se može kupiti na Internetu za 100 eura. Ovaj softver tajlandskog proizvodjača može proveravati pozive, SMS poruke, pa čak svi mobilni telefoni koji poseduju Bluetooth mogu biti prisluškivani u dometu Bluetooth veze. Profesionalna verzija ovog softvera nešto je skuplja (oko 150 eura), a pruža mogućnost špijunu da prilikom instalacije unese broj na koji, pri pozivu mobilnog “žrtve” ne aktivira zvono, već omogućava “tihi” prenos audio signala sa mikrofona na telefon špijuna.

Instalacija FlexiSpy-a je brza i traje par minuta. Dovoljno je ubaciti memorijsku karticu sa špijunskim software-om i nakon nekoliko minuta “špijun” je instaliran u memoriju mobilnog telefona žrtve, nevidljiv je za korisnika, a postoji mogućnost da špijun deaktivira i antivirus program mobilnog telefona. Softver se može instalirati i putem nezaštićene Bluetooth veze.

Telefoni koji se najviše “gađaju” su oni sa Symbian i Symbian 9 operativnim sistemom (Nokia N70, N73 ili 6600, LG KS10 JoY, Samsung SGH-i520 itd).

Koliko su ljudi oduševljeni ovakvim programima pokazuju rezultati istraživanja koje je obuhvatilo stanovnike Velike Britanije. Pomenuto istraživalje pokazalo je da su Britanci nacija špijuna koji se ne libe da proveravaju poruke na mobilnim telefonima i elektronsku poštu svojih partnera, snimaju njihove telefonske razgovore, pa čak i da prate voljene osobe pomoću veb kamere ili putem satelita.

Najomiljeniji vid špijuniranja među Britancima je čitanje krišom poruka koje je partner primio na mobilni telefon. Čak 53 odsto ispitanika je reklo da to redovno čini, a pri ispitivanju starosne grupe od 25 do 34 procenat “špijuna” je čitavih 77 odsto.

Međutim, ne vuku samo Britanci špijunske gene.

Domaća firma sa internet prezentacijom (koju ovde nećemo promovisati) pruža uslugu instalacije spy softvera na doneti telefon (najverovatnije FlexySpy). Tako, na primer, roditelji mogu sebi pokloniti odredjenu dozu kontrole dece kupovinom novog mobilnog telefona i instalacijom špijunskog softvera na mobilni telefon svog deteta (ili samo instalacijom softvera na telefon koje dete već ima).

Mogućnosti spy-softvera koji ova firma instalira detaljno su prikazane na sajtu pomenute firme i kažu sledeće:

* Slušanje konverzacije gde god da se osoba nalazi (kada Spy telefon pozovete sa privilegovanog broja na njemu se ne pali ni svetlosna, a ni zvučna signalizacija, već mu se aktivira mikrofon i telefon se pretvara u bubicu).

* Slušanje telefonskih razgovora (kada osoba poziva sa Spy telefona, na privilegovani broj se automatski šalje poruka sa upozorenjem da se vodi razgovor i brojem koji je pozvan, tako da osoba koja ima privilegovani broj ako želi može da sluša telefonski razgovor).

* Prosleđivanje svih odlaznih i dolaznih SMS poruka.

Sistem funkcioniše tako što se na mobilni telefon deteta instalira spy-softver i tom prilikom se unese takozvani privilegovani broj telefona sa koga će roditelj moći da špijunira, a roditelj sam odredjuje koji je to broj. Preporučeno je da to bude novi broj koji će se samo u tu svrhu koristiti. Ukoliko roditelj bude zaista želeo da pozove svoje dete – neće moći, jer je u pitanju privilegovani broj na koji telefon deteta neće zvoniti.

Ljubazna prodavačica kaže da je softver moguće instalirati na svim novim Nokia telefonima serije N i E.

Cena instalacije full spy-softvera na doneti mobilni telefon je 1700 eura ali - šta je novac u odnosu na mogućnost pravovremenog saznanja da li vam je dete upalo u loše društvo, da li se drogira ili je postalo član neke sekte, grupe huligana…ili je u opasnosti da postane žrtvom pedofila?

U ponudi su i “slabije” verzije, pa tako instalacija spy-softvera koji omogućava slušanje okruženja i praćenje dolazećih i odlazećih SMS poruka treba izdvojiti 1200 eura, dok instalacija softvera koji pruža samo slušanje okruženja mobilnog košta 820 eura.

Naravno, uvek se može postaviti pitanje legitimnosti sužavanja prava na privatnost deteta “u interesu” njegove sigurnosti.

S druge strane, ako se imaju u vidu “mogućnosti” koje mobilna komunikacija pruža tinejdžerima širom sveta – nema sumnje da će ovo “tehnološko dostgnuće” naći svoje kupce i na domaćem tržištu.
Нема коментара


НЕВЕРОВАТНО ЗАР НЕ!!
 

Шалом

Ističe se
Banovan
Poruka
2.642
Неистине режима и медија


1. Личне карте са биометријским чипом су «наша међународна обавеза».

Не постоји међународно тело које прописује «обавезе» за лична документа суверених држава (бар не још увек) на глобалном нивоу. Чак ни на нивоу ЕУ, таква обавеза не постоји, мада је сада у току процес прописивања пасоша ЕУ земаља са биометријским чипом.

2. Све земље ЕУ имају овакве личне карте (тврдња лансирана преко РТС-а).

Већина земаља ЕУ нема овакве личне карте, а чак и оне које имају личне карте са биометријским чиповима већином их не везују за централну базу података, тако штитећи приватност соптвених грађана.

3. Све суседне земље имају овакве личне карте.

Ни једна суседна земља нема овакве личне карте. Словенија и Хрватска су увеле пластифициране личне карте са већим степеном заштите, али без биометријских чипова и централизоване базе података.

4. Нове личне карте су «безбедније».

Управо је супротно случај. Као прво, централизоване базе података су подложне «хакерисању», и такви случајеви су честа појава у технолошки развијенијим земљама од Србије. На пример, нови холандски биометријски пасоши су недавно «хаковани», као и централна база података Ветеранске администрације у САД, где је преко 2,2 милиона досијеа америчких ратних ветерана «украдено». Као друго, грешке на оваквим личним картама је много теже исправити и, ако дође до погрешне идентификације, њен носилац може да има огромне проблеме, морајући да доказује полицији, државним органима и рачунарима у централној бази података да је у питању грешка.

5. Нове личне карте се не могу користити за праћење људи.

Сваки пут када будете легитимисани за било коју трансакцију која захтева очитавање ваше личне карте, траг о томе улази у централну базу података. На основу ових трагова, држава, као и свако други ко буде имао увид у базу података, моћи ће да направи «мапу» ваших кретања, куповине, продаје, навика, итд. А кад у следећу генерацију чипова буду уграђени РФИД чипови који су минијатурни радио-одашиљачи, онда ће сваки ваш покрет бити видљив – у реалном времену.

http://www.zazivot.org/neistine/
 

Alekasandar3

Buduća legenda
Poruka
35.709
АМЕРИКАНЦИ ПЛАНИРАЈУ ПРАВЉЕЊЕ МЕЂУНАРОДНЕ БАЗЕ БИОМЕТРИЈСКИХ ПОДАТАКА
Написано под: Почетна страна and Преносимо at 23:36

Амерички програм “Небески сервер” (”Server in the Sky”) предвиђа дељење биометријских података - отисака прстију, длана и скенове ириса, али и других личних информација - између пет савезничких држава: САД, Канаде, Аустралије, Велике Британије и Новог Зеланда.

Предвиђено је да база података садржи податке о “милионима криминалаца и осумњичених”.

Дељење личних података између различитих држава већ је дошло под удар критика бораца за приватност, пошто тај процес искључује непосредну контролу грађана над коришћењем сопствених личних података.

Сличне котроверзе изазивају и одредбе “Споразума из Прума” ЕУ, о биижој “безбедносној сарадњи” између држава-чланица, што подразумева и међусобни приступ националним базама података које садрже отиске прстију, аутомобилске регистрације, па чак и ДНК пфофиле.

Извор: http://www.guardian.co.uk/humanrights/story/0,,2241005,00.html

In onda će da izgube CD sa podatcima, kao englezi....
 

Шалом

Ističe se
Banovan
Poruka
2.642
http://www.zazivot.org/archives/323
У БРИТАНИЈИ СЕ ПРИСЛУШКУЈЕ 1.000 ТЕЛЕФОНСКИХ РАЗГОВОРА ДНЕВНО

Према писању лондонског дневног листа Телеграф, локалне власти, полиција и обавештајне службе у Британији прислушкују и пресрећу телефонске позиве, електронску пошту и писма стотине хиљада британских грађана сваке године. Према извештају Комесара за пресретање комуникација, Сер Пола Кенедија, само током последњих 9 месеци 2006. године било је 253.557 поднесака за пресретање приватних комуникација, и већина их је одобрена.

Према законима донесеним пре осам година, на стотине јавних тела имају право да пресрећу приватне комуникације. Осим обавештајних служби и полиције, то право имају и Биро за финансијске услуге, Амбулантни сервис, као и локалне власти и управници затвора.

Извор: http://www.telegraph.co.uk/news/main.jhtml;jsessionid=JO5SPV2B55D3ZQFIQMG
 

jomini

Buduća legenda
Banovan
Poruka
33.121
http://www.zazivot.org/archives/323
У БРИТАНИЈИ СЕ ПРИСЛУШКУЈЕ 1.000 ТЕЛЕФОНСКИХ РАЗГОВОРА ДНЕВНО

Према писању лондонског дневног листа Телеграф, локалне власти, полиција и обавештајне службе у Британији прислушкују и пресрећу телефонске позиве, електронску пошту и писма стотине хиљада британских грађана сваке године. Према извештају Комесара за пресретање комуникација, Сер Пола Кенедија, само током последњих 9 месеци 2006. године било је 253.557 поднесака за пресретање приватних комуникација, и већина их је одобрена.

Према законима донесеним пре осам година, на стотине јавних тела имају право да пресрећу приватне комуникације. Осим обавештајних служби и полиције, то право имају и Биро за финансијске услуге, Амбулантни сервис, као и локалне власти и управници затвора.

Извор: http://www.telegraph.co.uk/news/main.jhtml;jsessionid=JO5SPV2B55D3ZQFIQMG

Definiši termin ''prisluškuje''. Šta ti misliš da to znači i kako to ugrožava moju ili tvoju tetku u Londonu?
 

Svabov

Buduća legenda
Poruka
25.310
Špijuniranje putem mobilnog
Написано под: Почетна страна and Преносимо at 17:53

http://www.b92.net/tehnopolis/gadgets.php?yyyy=2007&mm=11&nav_id=272989

20. novembar 2007.

Špijuniranje putem mobilnog

Profesionalci za IT bezbednost Adam Lori i Martin Herfurt dokazali su još pre tri godine da Bluetooth tehnologija sa lakoćom može da se “probije” i da se sa jednog mobilnog telefona mogu daljinskim putem špijunirati tekstualne poruke na “žrtvinom” mobilnom, gleda kalendar zakazanih sastanaka ili prisluškuju čitavi razgovori.

НЕВЕРОВАТНО ЗАР НЕ!!

:D:D::D:D

i ti iskljucis blue tooth i zajebes ih sve :D:D

e jbte, u sta ljudi nece poverovati....
 

gost 304860

Buduća legenda
Poruka
44.437
:D:D::D:D

i ti iskljucis blue tooth i zajebes ih sve :D:D

e jbte, u sta ljudi nece poverovati....

u ybt.. ovaj nije chuo za remote... stvarno me iznenadjujesh.

inache tekst je baziran na amaterskim tehikama za kontrolu moba. policija sa provajderom to radi vrlo rafiniranije. samo klik na jedan gumbic sho bi rekli hrvati u mobtelu ili telekomu i postajes on line za nekog gospodina sa sluskama...
 

Rasha1

Zainteresovan član
Poruka
371
Александар Димитријевић
НЕПОНОВИЛО СЕ


Баук кружи светом ових дана. Али не баук комунизма већ могуће финансијске катастрофе. У паници су светске берзе, од Њујорка до Сингапура. Националне банке изнуђено смањују интересне стопе. Велике банке продају своје акције како би појачале сопствену ликвидност. Људи се питају да ли је дошао још један црни уторак као онај од 29. октобра 1929.

Паника ових дана није само у финансијском свету. У паници су политичари и државни органи са обе стране Атлантика. Паника је нарочито очигледна у Европској Унији, том истуреном одељењу „погона“ процеса глобализације. Док они први, финансијери, своју панику, пад вредности на берзама и изостанак куповине акција, не могу да прикрију, јер су њени узроци и последице свима очигледни, ови други, из политичких кругова, нелагодност због могућег исхода на председничким изборима у Србији, лако прикривају кроз активности, које су на први поглед неповезане са узроком тог страха.

http://www.vidovdan.org/article955.html

Sta li ce biti sa nasim deviznim rezervama koje su u inostranstvu u super sigurnim bankama.
 
Da biste mogli da otvarate nove teme i trajno koristite svoje ime - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.