Ako vam je lakse, postoje pet stadijuma, gotovan, prakticar, DIY , expert...proizvodnja..
Svaki ovaj nivo je razlicit i mislim da naslucujete razlike izmedju njih..
Gotovan nece nista uraditi...noktice da ne polomi..
Ili se plasi da uzme busilicu , ima i to , video sam...
Ili bolestan ili povredjen, npr ja sada, sve mogu kao pre, ali ne mogu vise da busim plafon, ruke mi se zamore posle 5 minuta...taj polozaj na gore me ubija...
Prakticar hoce sve da radi ali samo ono sto zna i sto ga uputi neko ko zna...sto vidi da moze on sam, sto u prevodu znaci ni u ludilu mu ne pada da pravi zareze na letvi , zavojnicu na srafu ili rupe za koje treba stubna busilica...nije on Indijac...dodje i lepi teflon lepkom pritisak od 10 atmosfera...a to bukvalno nece izdrzati vise od mesec dana...ili ce da curi odmah...
DIIY je pletilja, vezilja, domacica koja se zanima i ubija vreme, ako ne zna, a cesto se desi , dobije deo brusilice diska u celo...obicno su penzosi diy, ali i entuzijasti , mladi , nekad i perfekcionisti....rade bez nacrta i projektnih crteza....sto je greska..
Otkrivaju metode i cake dok rade, cesto se gresi , cesto se ispravlja, doradjuje, lici na ultrabrzu gradnju po konacnom rezultatu..
Experti su iskusni majstori koji znaju tehnike, pokrivaju sve , ceo prostor, ali moraju da se prilagode konkretnom projektu , ma koliko znali vestine, treba im prilagodjavanje konkretnom ,uglavnom se tu trosi duplo vremena ali to je sitno...ali ipak je duplo...sto utice na cenu koju bi trazio expert da pravi ponovo isti diy projekat.
Na kraju ide proizvodnja, sve je u planovima, radi se serijski , vise komada, nek bude do 10, to povecava potrosnju vremena otprilike koren iz 10 , sto ce reci 3,5x....
Prave se specijalizovani ili prirucni alati , granicnici , sabloni , sve to ubrzava i otklanja greske....i spusta cenu konacnog proizvoda na oba nacina..
To je proizvodnja bez RD , bez inovacija....a sa inovacijama imas tek tada dva problema, zastitu inovacija, da te kinezi ne napenale, pod kinezima racunam i domace kopi mastere....i razvoj, tj podesavanje i testiranje novih inovacija, proba...