Kontejner vikendice za 14k evra

To nije ni trend ni toliko isplativo koliko mislis..
Trend nije sigurno jer gledam radnje uradi sam su smesno prazne...tj vrlo malo ima entuzijasta, a kad ih vidim , to je tek hladan znoj..znaci samogradnja, stirodur unutar stana sa unutrasnje strane, koriscenje motora za ves masinu kao motor za kosacicu...i tako neke perpetum mobile varijante....

Npr ja dok sam mogao , cene su bile po stovaristima izuzetno skupe, nije se isplatilo , uopste...
Sad ili nemas vremena ili nemas snage ili nemas vestine, imas znanja, ali znanje nije sve...
Nije da ne razumijem sta je trend samo to u mom slucaju me uopce ne interesira. Najbitnija mi je funkcionalnost i da mi ostane para u dzepu. Zadnje sta sam napravio je bilo pred cca 4 godine. Kupio sam kamp prikolicu duzine 5,80 m koju sam platio nesto vise od 500 eura.

Predradnja prije postavljanja kamp prikolice na mjesto je bilo krcenje terena koje mi je prijatelj pomogao, a onda sam ja zauzvrat njemu pomogao. Nakon toga je dosao mali bager koji je poravnao, pikamirao sta je trebalo i stavio tampon na mjesto gdje stoji kamp prikolica kao i prilaz do nje. To me kostalo 700 eura.

Ima tu jos posla, ali mi se bas ne radi. Nedavno sam kupio tendu na razvlacenje s nosacima i ruckom po simbolicnoj cijeni od 30 eura. Kako sluzi svrsi i koliko sam tamo odlicno je sve skupa.

Imao sam u proslosti raznoraznih ideju s 4 kontejnera koju nisam nikad ostvario. Nema veze jer su mi se u meduvremenu druga vrata otvorila.

Bez pdv-a, a inače svi zaboravljaju cene placa, priključaka za vodu, struju ... što sve zajedno ide još i više od onih 14.
Samo nebo je granica kako se kaze ako si gotovan. Sta se tice zemljista se slazem, a sta se tice prikljucka vode i struje to je jako diskutabilno.

Ako vam je lakse, postoje pet stadijuma, gotovan, prakticar, DIY , expert...proizvodnja..

Svaki ovaj nivo je razlicit i mislim da naslucujete razlike izmedju njih..
Gotovan nece nista uraditi...noktice da ne polomi..
Ili se plasi da uzme busilicu , ima i to , video sam...
Ili bolestan ili povredjen, npr ja sada, sve mogu kao pre, ali ne mogu vise da busim plafon, ruke mi se zamore posle 5 minuta...taj polozaj na gore me ubija...

Prakticar hoce sve da radi ali samo ono sto zna i sto ga uputi neko ko zna...sto vidi da moze on sam, sto u prevodu znaci ni u ludilu mu ne pada da pravi zareze na letvi , zavojnicu na srafu ili rupe za koje treba stubna busilica...nije on Indijac...dodje i lepi teflon lepkom pritisak od 10 atmosfera...a to bukvalno nece izdrzati vise od mesec dana...ili ce da curi odmah...

DIIY je pletilja, vezilja, domacica koja se zanima i ubija vreme, ako ne zna, a cesto se desi , dobije deo brusilice diska u celo...obicno su penzosi diy, ali i entuzijasti , mladi , nekad i perfekcionisti....rade bez nacrta i projektnih crteza....sto je greska..
Otkrivaju metode i cake dok rade, cesto se gresi , cesto se ispravlja, doradjuje, lici na ultrabrzu gradnju po konacnom rezultatu..

Experti su iskusni majstori koji znaju tehnike, pokrivaju sve , ceo prostor, ali moraju da se prilagode konkretnom projektu , ma koliko znali vestine, treba im prilagodjavanje konkretnom ,uglavnom se tu trosi duplo vremena ali to je sitno...ali ipak je duplo...sto utice na cenu koju bi trazio expert da pravi ponovo isti diy projekat.

Na kraju ide proizvodnja, sve je u planovima, radi se serijski , vise komada, nek bude do 10, to povecava potrosnju vremena otprilike koren iz 10 , sto ce reci 3,5x....
Prave se specijalizovani ili prirucni alati , granicnici , sabloni , sve to ubrzava i otklanja greske....i spusta cenu konacnog proizvoda na oba nacina..

To je proizvodnja bez RD , bez inovacija....a sa inovacijama imas tek tada dva problema, zastitu inovacija, da te kinezi ne napenale, pod kinezima racunam i domace kopi mastere....i razvoj, tj podesavanje i testiranje novih inovacija, proba...

Bez pdv-a, a inače svi zaboravljaju cene placa, priključaka za vodu, struju ... što sve zajedno ide još i više od onih 14.
Овај контејнер ти свакако не треба ако немаш где да га поставиш :mrgreen:
У питању је викендица, значи не мораш да имаш сав комфор. Струја за основне потребе може да се реши соларним панелима, и то сад није више прескупо. За воду најбоље да имаш свој бунар, а ако не можеш то, можеш и да скупљаш кишницу за техничке потребе, а за пиће и кување доносиш. Грађевинска дозвола за контејнер није потребна.

Ova tema je za mene neocekivani bum, nisam ocekivao uopste odziv, pipkao sam ja i ranije ovo , ali su bile previse fensi ili previse kontejnerske...a nisam stvarno isao dubinski to za dozvole i za prikljucak za struju...posto ED zna da bude vrlo uskomislena....nije to kako se cuje udaris 1m zidni stubic u polju i samo dovuces sa bandere koja prolazi stvarno tu pored polja....jer je asvaltni put i cak i par kuca tu....

Imas negde koji clan zakona ili pravilnik to zapisuje u pravnu formu , posto je to znacajna stavka, to je preko 2k evra minimum....i kako onda ide prikljucak na struju....bez gradjevinske dozvole...?
Ево га један текст на ту тему где је све детаљније објашњено:

Da li je potrebna građevinska dozvola za kontejnere?

Da sumiramo:

Kada se modularni kontejner koristi kao privremeni objekat – nije neophodna građevinska dozvola.

Kada je u pitanju objekat za trajnu upotrebu – najčešće je građevinska dozvola nužna.

Ako ja kupim kontejner u holandiji , za 250e, koliko mi dodje transport do BG posto nije nov, nema ni carine...nije to auto...

Kaze mi poznanica da je holandija carstvo za te stambene , a norveska za ekonomske kontejnere...
Ko bi rekao , ali to je zato sto u norveskoj obezbedjuju stanove mnogo lakse...cak i privremenim radnicima...ja sam bas mislio zbog ribarenja i privremenih poslova da ce norveska biti prva po ponudi starijih kontejnera...

Ево га један текст на ту тему где је све детаљније објашњено:

Da li je potrebna građevinska dozvola za kontejnere?

Da sumiramo:

Kada se modularni kontejner koristi kao privremeni objekat – nije neophodna građevinska dozvola.

Kada je u pitanju objekat za trajnu upotrebu – najčešće je građevinska dozvola nužna.
Da sumiramo, nakon izdavanja građevinske dozvole može da se instalira privremeni objekat (kontejner ili kamp kućica) koji se koristi tokom gradnje. Građevinska dozvola traje dve godine ako se do tada ne završi objekat mora nova dozvola da se vadi.

Dakle nikakvi privremeni objekti nisu dozvoljeni pa se oni uglavnom drže na nekim točkovima kako bi se uklonili ako vas neko prijavi pa se posle vrati. Samo ta varijanta postoji kada su u pitanju kontejneri i kamp kućice.

E sad ja imam jedan jako lep plac sa pogledom na dunav, opasno je klizište i tu sam smislio da izgradim vinski podrum koji bi ujedno bio u suštini vikendica. Kaskadno bih ga ukopao u zemlju a sa prednje strane staklo. Odozgo bi išla zemlja i trava kao prirodna izolacija. Kišnica bi se skupljala u bazen koji bi bio kaskadno uniže i koristila kao teh voda a solarni paneli za struju. Khenjalo bi se u baštu opet i to bi se koristilo za neki povrtnjak. Sa jedne strane je šuma a sa druge strane bi bili vinogradi. Sa satelita bi jedino vidljiv bio bazen.

stambeni-kontejner-od-sendvic-panela.jpeg

kod nas je 14C eventualno u novembru i decembru 10C ...Vidis da stavljaju 4cm pene, ili 5 cm pene...sto naravno nije nesto sjajno ali to je ukuno 12kvm, sto znaci efekat male sobice, konstantno grejno telo od 400W ili 800W radi posao...

Nije ni cigla svemoguca, tj nije uopste neka prednost...ako poredimo...
Recimo sta je standard kod ovih kontejnera za zivot u norveskoj , da svi imaju poklopce za prozore...da se moze zatvoriti prozor kad padne noc, logicki i uopste nije suvisno , a relativno mali trosak, mada kad razmatram iz ugla proizvodjaca to je takodje i antivandal mera, ne samo zastita od hladnoce nocu...tako da bih to video kao pozitivnu stvar koja ide po podrazumevanom kod kontejnera za radnike, za zivot ....

Mislim ja imam jako puno ideja koje su korisne, ali me vide kao ludaka, cudaka, ne ludaka..znaju da sam najdalje od ludog od svih koji me poznaju , tj stabilnost mi je zastitni znak u svakoj prilici , pozaru , sudaru , povredama...

Neke vidjam i kod proizvodjaca kontejnera, npr kod kancelarijskih sam video integrisan civiluk, vrlo pametno osmisljen..kao i prostor za cekanje stranaka, koji je osmisljen ispred prozora, ekonomicno trosenje prostora za pohvalu...

Tu postoji cela nauka kako koristiti male prostore, sto sam ja istrazivao kad je trebalo da moji renoviraju kupatilo ali gde ces ti dokazivati matorima sta je najbolje, majstor najbolje zna i odrao ih kao blentave, sto i jesu...

Ali sam ja tom prilikom usao u posebnu granu arhitekture ili dizajna enterijera, za male prostore, totalno razlicito od dizajna velikih prostora...

Nije to razmazenost kod svih , nego nemoc...veruj mi ima 10 naziva za stvari koje ti trebaju , ako trazis pogresno platices na kraju da ti se ne isplati da radis uopste...

Drugo to su sve mahom skupe cene na male kolicine..i to bas je velika razlika..
Vestina nula i tek treba da se stice, a projekti su slozeni , traze sve zivo ...cak i kad si inteligentan traze mnogo stvari , ne moze se sve postici , npr uzmimo da osoba ima slabiji vid, dosta je samo to , dioptrija dve i vec to nije to ...iako nosi zastitne naocare ili naocare...

Moras da imas i strasnu adaptaciju vida, sve jedno koja ti je bazna dioptrija, i cvrstocu hvata...i snagu , cak ni busenje ne moze bez snage..

Mene je ranije zanimalo kako to da ne postoji raznovrsnost ponude polufabrikata, koji bi donosili , vremenom se to menja, ali i nestaje, a kinezi ne nude kvalitet ni tih polufabrikata a kao razbiju trziste sa svim i svacim i ustvari cine medvedju uslugu trzistu mada potire se to malo medvedja malo i usluga...

Evo ispalo je da se isplati i da postoje fabrike koje prave kontejnere za 1200e standardne, nove...6m...a da prave stanbene za od oko 4,5k evra...dok posebni modeli dostizu 20 000e..
Autobusi idu od 20000e novi do 100 000e....naravno opremljeni , to znaci da mozes da kupis bus bez sedista i opreme samo kostur i motor za 10 000e nov...ako znas nekog u fabrici ko je rad da ti ucini dil...desavalo se cak i solaris...ili 20 oktomvri , kako se zvao nekad..
Pri tome je bus duzine 12,5m a sirine 2 i nesto , a visine do 4m...

I pokretna je kucica, koja je registrovana ili je moguce da bude registrovana...zavisi od zemlje..Desavalo se da ljudi idu u GB jer tamo se drze propisa da bi lakse registrovali modifikovanu kucu autobus..

Back