Konji

Cool, Nancy onda te znam (ko si ??), lol, kako se zoves kog konja jases? dokholidej, odgovaram ti cim provalim kako se odgovara na one poruke, Nancy, ODG!!!

sanja v:
Pa to sam i ja mislila...sta li oni rade tim konjima kad je tako skupo...ali izgleda da je to moda...A opet ti treba da nastavis da radis jer ne verujem da bilo sta moze da se uradi za par dana...
Uzmes knjigu procitas... ;-) A kad vec znas oko konja ili dugo godina treniras...Mada moram da priznam da je to super-i za mene nazamislivo- da jasem bez oglava,zvale...sedla.. :sad:

Jeste to super. Ali ima tu jedna kvaka; svi ti veliki natural horsmanship jahači su u isto vreme jako dobri western ili klasični jahači. Hoću da kažem, da je teško očekivati da se može od samog početka jahati tim stilem. Pomenuti Honza B. je čovek koji odlično vlada i normalnim načinom jahanja. To što se tiče jahanja.
A što se tiče prirodne komunikacije sa konjima, to mislim ne zahteva možda nikakvo iskustvo pre toga, čak se usudjujem reći da je nedostatak iskustva prednost, čovek onda pristupa dukčije, ne opterećuje ga klasični pristup.
Još nešto, svaki pravi domaćin - seljak će se malo nasmejati na sve to, oni ti ljudi koji odrastu uz konje, sve to vrlo dobro znaju, i sve im to dodje prirodno, mislim kako postupati sa konjem, itd.

Slazem se da prvo moras da naucis da jases, ali definitivno ljude treba nauciti kako da se ophode prema konjima. Bio bi zapanjen kada bi saznao koliko se ljudi jos vodi principom "tuci konja da bi te slusao" i uopste ne stede batine (a ni konje). Meni i tebi je mozda natural horsemen ship pristup logican, ali nemoj se zavaravati da je svima tako.
Ja sam kupila njihov komplet za ucenje. Ako to ne primenim na konjima sada (mada se nadam da hocu), trebace mi kada budem zavrsila faks. A ono sto sam videla imaju da kazu mnogo korisnih stvari (koje nama niko nece da kaze ni na fakultetu).
I slazem se sa Sanjom da nista ne mozes da naucis preko noci nego da moras i kasnije da radis sam. Koliko sam ja shvatila trebalo bi bar s' vremena na vreme da odradis te igrice sa svojim konjem da bi odrzavao poverenje.

sanja v:
Jeste li gledali veceras Konji ponovo jure?Bas je bila dobra epizoda... :D
Jel neko video na pocetku koji je ono klub i devojka Ivana,Ivona ili tako nesto sto skace prepone?
A onaj dzokej?Sto se trkao sa metkom u stomaku,u Americi? :shock: :shock: Kako se bese zove?Ne pamtim imena :roll:
Jel neko zna da li postoji sajt o toj emisiji?Ili da li Rade Popovic ima sajt? :?:
Devojka se zove Irena Ilic,ali onaj snimak nije bio iz Dundica nego iz Surcina.
Dzokej se zvao Pal Kalai.
Ni emisija ni Rade nemaju sajt.

Jolly84:
Slazem se da prvo moras da naucis da jases, ali definitivno ljude treba nauciti kako da se ophode prema konjima. Bio bi zapanjen kada bi saznao koliko se ljudi jos vodi principom "tuci konja da bi te slusao" i uopste ne stede batine (a ni konje). Meni i tebi je mozda natural horsemen ship pristup logican, ali nemoj se zavaravati da je svima tako.

Potpuno se slažem, takodje je mnogo ljudi koji se prema konjima odnose kao prema motorima, dodju, bace sedlo na konja, u'vate mučenika za glavu, muče ga pola sata, i onda ga gurnu nazad u box i misle da su Jahači.
Što se tiče batina, pa neki put neide ne upozoriti konja bičem, ali, bar ovde kod nas, je nezamislivo nekakvo mlaćenje konja. Takav čovek leti napolje i sa sve konjem ako je privatni. To ovde ljudi jednostavno ne trpe. Kod mog trenera je najveće zlo kažnjavanje konja za greške jahača. Takve odma izbacuje, i više ih ne trenira.

Bas steta sto ne mozemo da vidimo slike... :sad:

A jeste li culi da na planini Stolovi zive konji slobodni u prirodi...to je onaj nas brdski domaci konj...Nekoliko vlasnika ih je pustilo u prirodu...donose im hranu na odredjenim mestima...Mnogo lepo izgleda...Videla sam na Tv-u prosle subote ;-)

Pa gde ste se svi razbezali??? Ako je u klubove-i na jahanje...onda je oprosteno! ;-)

Jel bio neko danas na Fijakerijadi u Crepaji? ja sam bila bilo je extra!!! Nisam se vozila ali vise fijakera i konja na jednom mestu nisam videla,pa sam puna utisaka...Mada je najvise bilo belih lipicanera...ali mnogo su lepi! Bilo je i jahaca...Neki momci na Arapima...joj ja sam se zaljubila u te konje! :-D

Postoji jedno takmicenje gde jahac i konj moraju da predju ogromnu kilometrazu teren je nepristupacan , pun nekih prepreka i na svakih 10-ak km imaju odmor.Da li neko zna kako se to takmicenje zove i da li se odrzava kod nas?

mickey777:
Postoji jedno takmicenje gde jahac i konj moraju da predju ogromnu kilometrazu teren je nepristupacan , pun nekih prepreka i na svakih 10-ak km imaju odmor.Da li neko zna kako se to takmicenje zove i da li se odrzava kod nas?
Ćao,

verovatno misliš na ENDURANCE. Nisam siguran da se u Sr održavaju ta takmičenja. Organizacija je dosta komplikovana. U endurance su najbolji konji i jahačí sa bliskog istoka, redovno pobedjuju.
Odmori o kojima govoriš nisu samo odmori, ali takodje i veterinarska provera konja. Pošto poenta nije da se konj tokom trke ubije meri se puls i ako predje odredjenu granicu konj je diskvalifikovan.
Prednost ovog sporta je da se čovek njime može baviti i u poodmaklom veku. 50-60 godina nije problem.

Mirko J:
Ćao,

verovatno misliš na ENDURANCE. Nisam siguran da se u Sr održavaju ta takmičenja. Organizacija je dosta komplikovana. U endurance su najbolji konji i jahačí sa bliskog istoka, redovno pobedjuju.
Odmori o kojima govoriš nisu samo odmori, ali takodje i veterinarska provera konja. Pošto poenta nije da se konj tokom trke ubije meri se puls i ako predje odredjenu granicu konj je diskvalifikovan.
Prednost ovog sporta je da se čovek njime može baviti i u poodmaklom veku. 50-60 godina nije problem.
Ja mislim da ima Endurance-a i kod nas....Jedna devojka iz mog kluba je prvakinja Srbije...ali ne znam kako to izgleda u praksi... :confused:

Ja sam gledao nesto na tv-u i mislim da se to takmicenje odrzavalo kod nas,ali nisam siguran.Ako ti znas nekog ko je vec ucestvovao onda sigurno postoji.Ja nisam znao kome da se obratim a na netu nista nisam nasao , i onako bi se takmicio tek za godinu dana kad konjic malo stasa :).

Hvala na odgovoru !

Back