KONFIGURACIJA

Dodaj malo para za matičnu ploču. U pomenutoj mašini je prastara nForce integruša koja samo zahvaljujući novom biosu ima podršku za nove procesore i grafike ali ne može ih iskoristiti 100%. Doplati 10-15€ za neku MSI 770 ploču i bog da te vidi, ona uboga će se pregrevati kad pokreneš iole zahtevniju igru jer nema taj memorijski protok koji zahtevaju procesor i grafika.

Ja sam na sempronu 2600+ na soketu 754 imap čipset 6150. Za ovu konfiguraciju mislim da bi ta pločamožda čak i odgovarala. Ali za bilo kakav vid nadogradnje nema smisla uzimati ovu ploču. Pošto ni 5670 nije neki zahtjevan komad hardvera, a i ne troši mnogo struje, a i sa procesorom je ista priča. 5750 bi već bio patnja.

Ja sam na sempronu 2600+ na soketu 754 imap čipset 6150. Za ovu konfiguraciju mislim da bi ta pločamožda čak i odgovarala. Ali za bilo kakav vid nadogradnje nema smisla uzimati ovu ploču. Pošto ni 5670 nije neki zahtjevan komad hardvera, a i ne troši mnogo struje, a i sa procesorom je ista priča. 5750 bi već bio patnja.

Imaš Semprona 2600 socket 754 kome je propusna moć max 800FSB-a a HD5670 i procesor rade sa 2000FSB pa na više... Aplikacije će lepo raditi, ali igre će pregrevati ploču.

Bolje kupi neko jače Corsair napajanje i hd od 1 TB

Vukasin-coral, šta se gleda, da se zna to konkretno za memorijski protok, da li ga neka matična ploča može omogućiti ili ne i šta je tu važno ?

Po čemu se zna da je ploča pogodna za dalju nadogradnju ili ne ?

Konkretno u ovom slučaju postoji 'dotična' nforce ploča 615 i predložena 770A-C35
Već iz prvih redova specifikacija uočićemo razliku u FSB-u (memorijskoj propusnosti) -
nForce 615:
Socket AM3
CPU (Max Support) Phenom II
AM3 CPU Ready Y
FSB / Hyper Transport Bus Up to 2000MT/s
Chipset NVIDIA® GeForce7025 / nForce630a
DDR2 Memory N/A
DDR3 Memory DDR3 800/1066/1333
Memory Channel Dual
DIMM Slots 2
Max Memory (GB) 8

AMD 770A-C35
Socket AM3
AM3 CPU Ready Y
FSB / Hyper Transport Bus up to 5200MT/s
Chipset AMD® 770+SB710
DDR2 Memory N/A
DDR3 Memory DDR3 800/1066/1333/1600*(OC)
Memory Channel Dual
DIMM Slots 4
Max Memory (GB) 16

Zašto je to važno? Zato jer se tri najvažnije komponente za rad računara - procesor, memorija i grafička karta - povezuju preko ploče tj preko njenog 'severnog mosta'. Da bi bolje radile potreban im je bolji protok memorije kako bi procesor izvukao što više iz RAM memorije i što bolje komunicirao sa grafičkom kartom tj kako bi što više informacija razmenili. Razlika u konkretnom slučaju je nešto više od 2,5x. U praksi to vidimo prilikom promene okruženja u igri, kad recimo iz tunela izađemo na svetlost dana pa računar treba da učita nove texture, tada je razlika u brzini više nego očigledna. Postoji tu i faktor HDD-a ali nije presudan kad imamo dovoljno RAM memorije.

.................................
................................

Zašto je to važno? Zato jer se tri najvažnije komponente za rad računara - procesor, memorija i grafička karta - povezuju preko ploče tj preko njenog 'severnog mosta'. Da bi bolje radile potreban im je bolji protok memorije kako bi procesor izvukao što više iz RAM memorije i što bolje komunicirao sa grafičkom kartom tj kako bi što više informacija razmenili. Razlika u konkretnom slučaju je nešto više od 2,5x. U praksi to vidimo prilikom promene okruženja u igri, kad recimo iz tunela izađemo na svetlost dana pa računar treba da učita nove texture, tada je razlika u brzini više nego očigledna. Postoji tu i faktor HDD-a ali nije presudan kad imamo dovoljno RAM memorije.

Lepo objašnjeno. Neki bi rekli , you made your point :hvala:

Konkretno u ovom slučaju postoji 'dotična' nforce ploča 615 i predložena 770A-C35
Već iz prvih redova specifikacija uočićemo razliku u FSB-u (memorijskoj propusnosti) -
nForce 615:
Socket AM3
AM3 CPU Ready Y
FSB / Hyper Transport Bus Up to 2000MT/s
Chipset NVIDIA® GeForce7025 / nForce630a
DDR2 Memory N/A
DDR3 Memory DDR3 800/1066/1333
Memory Channel Dual
DIMM Slots 2
Max Memory (GB) 8

AMD 770A-C35
Socket AM3
AM3 CPU Ready Y
FSB / Hyper Transport Bus up to 5200MT/s
Chipset AMD® 770+SB710
DDR2 Memory N/A
DDR3 Memory DDR3 800/1066/1333/1600*(OC)
Memory Channel Dual
DIMM Slots 4
Max Memory (GB) 16

Ma znam šta želiš reći, ali ta grafička kartica je ranga radeon 3870, a procesor je ranga athlon 6000+, a te stvari datiraju otprilike iz vremena kad gf6150 nije bio loš čipset. Ne znam baš da li će bibi neke razlike u performansama.

Ma znam šta želiš reći, ali ta grafička kartica je ranga radeon 3870, a procesor je ranga athlon 6000+, a te stvari datiraju otprilike iz vremena kad gf6150 nije bio loš čipset. Ne znam baš da li će bibi neke razlike u performansama.

Procesor koji imam - Athlon ll X4 620 sam sa ploče ASUS M3A78-T prebacio na ploču MSI 870A-G54, memoriju Kingston HiperX-T DDR2 1066 zamenio sa Kingston HiperX DDR3 1600, razlika je bila očita, samo zbog brzine memorije iako sam namestio da mi zbog stabilnosti DDR3 radi na 1333MHz, na ploči sa nForce 615 čipsetom DDR3 1333 iako namestimo u BIOS-u da radi na tih 1333MHz ne može da radi na više od 1066MHz upravo zbog memorijske propusnosti. Nije to neka spektakularna razlika u konkretnom slučaju ali ako uzmemo u obzir da će nam ploča malo usporiti i grafiku i procesor, te da je memorijski transfer između nForce čipseta i AMD HD grafike drugačijeg tipa logično je da investicija od +15-20€ u računar koji još nismo kupili za AMD ploču je dobra investicija jer vredi, naročito ako smo rešili i da se poigramo s vremena na vreme.

Lepo objašnjeno. Neki bi rekli , you made your point :hvala:

To mi je 'lebac'.

Ma da! Ti si prebacio QC aon ima DC procesor. Ako nije frka da nam još jednom kažeš koju GFX imaš da razjasnimo neke dileme.
Ali u svakom slučaju si u pravu, normalno je da je bolji AMD čipset, ekvivalentno cijeni, ali ako bi imao neki brži procesor. Ovako, msm da razliku neće osjetiti.

Back