Konak...

• Začetnik teme Začetnik teme Gerda
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Baš u vezi Pavla, od ljudi koji su ga poznavali čuo sam da je svetac doslovno, video sam ga samo jednom i on mene i tada se saplete i skoro pade u punoj crkvi :lol:

Inače nemam pozitivno mišljenje o njemu, previše slab po mnogim pitanjima je bio, ali eto, šta je tu je, a da je to on izjavio, to me ne iznenađuje uopšte....

Da li si Ti jači od gorile?

Ateisti to ne rade iz prostog razloga što za njih ne postoji taj večni život. Mislim da ateisti samo osmišljavaju svoj život sada i ovde na zemlji u raspadljivom telu. Oni život na zemlji ne provode u pripremama za onaj večni život već ga žive. A velika je razlika u jednom prema drugom, zar ne...

Mislim da ateisti kao neverujući današnji dan kao i svaki drugi žive bez razmišljanja o tome da će smrt biti kraj. Ateisti uživajuću u nekim stvarima u životu oživotvoruju svoj život nemisleći na smrt i umiranje jer nisu opsednuti strahom od smrti i umiranja.
:bye:

Ateisti se ne plase smrti? Ne pricaj gluposti , samo se bolestan covek ne plasi smrti , tako kaze nauka . Nego moj dragi ateisto reci ti meni kakva je svrha tvoga ziveljenja i sveg tvog truda u zivotu kad ce smrt sve to obesmisliti?Zasto ti zivis , zbog cega stvaras , zbog cega radis na sebi kad ces jednog dana prestati da postojis i sve sto radis uzalud radis ?I jos vise , zasto trpis nevolje i lose stvari kad nemas cemu da se nadas ,jer eto mucis se imas los zivot i onda umres .A ako imas los zivot zar onda nije bolje, po ateistickoj filosofiji, umreti sto pre i prekinuti mucenje jer i onako ces prestati da postojis pa onda zasto trpeti ?

''Mnoge majke, koje nisu želele da imaju više od jednog deteta, danas čupaju kose i gorko ridaju nad izgubljenim sinovima u ovim ratnim sukobima, proklinjući često Boga i ljude, ali pri tom zaboravljajući da optuže sebe što nisu rodile još dece da im ostanu kao uteha.''
.

Kako kaze poslovica :svako stvari ceni orema meri sopstvene pokvarenosti. Svi oni koji se zgrazavaju nad ovom izjavom neka pokusaju da makar za trenutak izadju van uobicajenih crkveno/religijskomrzackih okvira razmisljanja i pokusaju da shvate sta je ovde zaista receno. Pavle je jednostavno ukazao na stanje stvari , nista vise i nista manje. Ljudi ginu , u ratru i u miru . Ginu jedinci kao i oni koji to nisu. Postavlja se pitanje kakve veze ima Bog sa tim sto neko sedne pijan za volan i ubije nekoga , ili sto se ljudi posvadjaju pa jedan drugoga ubije ili sto neko uzme pusku i ubija neke druge ljude samo zato sto su Srbi ...
Gubitak deteta je najgora moguca stvar koja jednom coveku moze da se desi , utoliko vise ako je to jedino dete . Bol zbog gubitka deteta nikada nece proci , ali ostaje cinjenica da onima koji imaju jedno dete pa ga nekom nesrecom izgube uglavnom im se zivot svede na zaljenje i dozivotnu depresiju . Oni koji imaju vise dece , hteli to ili ne moraju da se okrenu toj deci i zivot , ma kako tezak bio , ipak ima smisao i normalan tok bez obzira sto tuga za izgubljenim detetom ne prolazi .Opet deca rastu , postaju ljudi ,zavrsavaju skolu, zene se i udaju , dobijaju svoju decu , jednostavno daju zivoti jedan normalan tok i smisao i donose radost roditeljima . Izgubljeno dete nista ne moze da zameni ali braca i sestre tog izgubljenog deteta jesu uteha roditeljima i ne daju im da "potonu" . Nije Pavle rekao zenama da radjaju decu za ratove nego da radjaju decu kako bi sopstveni zivot oplemenile .

Ako se složimo sa tim da i oni koji nisu vernici znaju šta je moral u smislu moralnih vrednosti pa se u tom smislu i uokviruju u iste, lepo sam pitao zašto religija svojata moral i moralno. Da li to znači da morala i moralnog ne bi bilo da nema religije.:think:
Moral se razvijao sa razvojem civilizacije, jezika, kulture, zakona, drzava, ali u svemu tome veliku ulogu su imale verske organizaceje, tako da da. Religija je u dobroj meri (ali ne sasvim) doprinela razvoju morala kakav je danas (zahvaljujuci prvenstveno ogromnoj ulozi koju je imala kako na drzavnom nivou, tako i po uticaju na svakog pojedinca individualno).
Nisam primetila da religija svojata moral, u smislu da vernici polazu iskljucivo pravo na moralnost-sto je besmisleno,
ali pretpostavljam na sta ciljas.
Dakle hriscanski zakoni (spominjem hriscanstvo jer sam u to kao nesto upucena) su konzervativni i vrlo stari, te danas u demokratskom, liberalnom drustvu Crkva moze delovati kao oaza "neiskvarenog iskonskog" ljudskog morala, kao cuvar pravih vrednosti,
Medjutim moral je promenljiva kategorija i mora pratiti razvoj drustva, te je sve manje pojedinaca koji mogu ispostovati rigidne crkvene zakone, te se crkva gubeci popularnost i sama "modernizuje" i prilagodjava promenama u drustvu. Tako neki dan procitah da je Papa izjavio da je u redu koristiti kontracepciju ali SAMO zarad prevencije od polnih bolesti. U nekoj drugoj (zaboravih kojoj) crkvi se mogu vencavati osobe istog pola i td-sto sve navodi na to da u crkvi kao instituciji, bitnu ulogu imaju i politicki elemeti, dakle prizemni ljudski zakoni koji i nemaju mnogo veze sa duhovnoscu.
Ako se vratimo na individualni nivo, ja mislim da moral vernika (koji prostice iz postovanja zapovesti npr) i moral gradjanina koji se trudi da bude dobar covek moze biti vrlo slican. Individualno, svi radimo na tome da budemo bolji ljudi (hahah, kakav sam iluzionar:lol:) i Covek je Covek, bez obzira kojim putem dosao do tog stanja.
Ne znam kakav bi moral bio da nije bilo religije (ako je to moguce po bilo kom scenariju-jer je covek uvek verovao u neku visu silu) ali u ovom stadiju evolutivnog razvoja i na ovom nivou svesti, religija nije neophodna coveku da bi prepoznao neke vrednosti-isto kao sto nekima (dakle vernicima) ne pomaze da se oslobode "losih" delova sebe.
Citiraću jednu izjavu koja glasi ovako:

''Mnoge majke, koje nisu želele da imaju više od jednog deteta, danas čupaju kose i gorko ridaju nad izgubljenim sinovima u ovim ratnim sukobima, proklinjući često Boga i ljude, ali pri tom zaboravljajući da optuže sebe što nisu rodile još dece da im ostanu kao uteha.''

Voleo bih da pročitam mišljenja u vezi rečenog.
Mislim da je to okrutno.
Ali jednako okrutno (za mene) kao i ono "ostavi mater svoju i oca svojega i podji za mnom".
Patrijarh Pavle je najveci deo zivota proveo s Bogom kao jedinom porodicom. Svi ostali ljudi-po pravoslavlju- su mu braca, i apsolutno svi su jednaki-jedan nivo ispod Oca (Boga). U pravoslavlju, nijedna veza sa drugim covekom ne sme i ne moze biti cvrsca i vaznija od veze sa Bogom.
Pavle nije poznavao vezu majka-dete, vise od 60 god po mojoj slobodnoj proceni proveo je osamljen po manastirima u asketizmu, molitvi, postu... Dobar deo zivota je lebdeo izmedju neba i zemlje, ziveci vise na nebu nego na zemlji.
I bez obzira na to koliko je mogao da saoseca sa majkom koja je izgubila dete, stavio je crkveni zakon iznad tog bola. Smatrao je da je pogresno sto zene ne radjaju vise dece. To je poruka, sasvim sigurno. Jer vernik uvek (treba) da stavi volju Boziju iznad sebe.
I jeste okrutno. Koliko tesko moze biti coveku koji je izgubio drago bice prihvatiti to kao "Bozije davanje"...Voleti Boga koji je dopustio da patis i verovati da i on voli tebe?
Hm, secam se nekog dela u Bibliji (otprilike tu sam i prestala da je citam, i izgubila volju da je procitam) ima jedna prica o iskusenju koje je Bog dopustio da bi proverio cvrstinu vere coveka koji je imao sve. SVE mu je oduzeo. Decu, porodicu, imetak-citaj sigurnost, mir i na kraju zdravlje
I pored toga vera tog coveka je ostala ista.
Poruka te price je za mene strasna.
Ali jb.g, ne mozes biti do pola vernik i to samo onda kada treba primati "blagoslov" iliti kada ocekujes blagostanje.

.....
Pokojni Patrijarh Pavle je bio covek koji je ziveo sve u sta je verovao,
i ja nikda necu posumnjati u to da je imao cistu, precistu dusu.

Poslednja izmena:
da i odnosi se na ovu tvoju " Pokojni Patrijarh Pavle je bio covek koji je ziveo sve u sta je verovao,
i ja nikda necu posumnjati u to da je imao cistu, precistu dusu. "

samo htedoh da te podsetim da to niko ne moze osim Isusa i Boga... da citaju srca...

Pa ne citam srca.
Samo iznosim zakljucke u skladu sa onim sto vidim i cujem. I osetim.
Na osnovu toga verujem u to sto mislim.

Bozja volja je jedna i mozemo je znati jedino ako znamo Bibliju...

Samo Bog moze reci sta je njegova volja...

ja licno ne volim one koji se samo bukvalno pridrzavaju reci napisanih pre 2000 god
ne volim dogmate, fundamentaliste
i agresiju koja se ispoljava kada neko namece nekom svoje misljenje kao zakon.

Ako promislis reci ces, pa ti ne volis crkvu?
Pa ne, kao instituciju ne volim je nista vise od institucije vlade npr. i ne postujem je nista manje.
:lol:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back