Konak "Kod dobrog čoveka"

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Šta sve čovek neće videti i pročitati na Internetu.

Mapa 1.jpg

Neko je “našao” mapu Srbije iz IX veka po kojoj je Srbija bila višestruko veća od Titove Jugoslavije. I domah poverovao u tu mapu i tu priču. Ajd što je poverovao, nego što je potpuno nepismeno opisao fotografiju. I ja očekivao neku veliku mapu, kad ono sličica za desktop za mobilni telefon. Tuga.

Evo mog komentara na uvodni post...

* * *

Ne piše se “Ninbergu”, već “Nirnbergu”; i ne piše se “dali” nego “da li”; i ne piše se “neznam” nego “ne znam”; i ne piše se “Jochan” nego “Johann”; i ne piše se “Sculz” nego “Schulz”... Prvo nauči da pišeš na srpskom, pa onda se bavi istorijom... Pošteno?

* * *

Mapa 2.jpg

Pametnom dovoljno.

Fasciniraju me ovi nepismeni ljudi koji ne znaju šta se događalo pre 100 ili 200 godina, ali veoma dobro znaju šta se događalo pre 1000 ili 2000 godina.

Da pojasnim priču.

U religiji (religijama), bilo kojoj religiji, nema nikakvih dokaza; još niko nije naišao na religiju koja nudi konkretan dokaz za to da se nešto dogodilo. Neke bajke koje su isprepletane oko Bude i Isusa, recimo, su samo bajke, ali vernici ih doživljavaju kao „čudo“. Tako, recimo, po budističkim spisima, gde god je Sidarta Gotama (Buda) hodao, iza njegovih stopala bi u otiscima (stopama) momentalno izrastao lotosov cvet (simbol prosvetljenja); dok je po Bibliji Isus, recimo, hodao po vodi. Razlika u tumačenju je u tome što budista ne spori „čuda“ koja je činio Isus, ali hrišćani spore „čuda“ koja je činio Buda, nazivajući ih glupostima. Mada, objektivno, i jesu gluposti, odnosno bajke. Tako, da, u stvari, bilo kakav dokaz o nečemu što se dogodilo pre 2500 godina, u vreme Bude, čvrst je koliko i bilo koji dokaz o nečemu što se dogodilo u vreme Isusa, pre oko 2000 godina. Dakle nema nikakvih čvrstih dokaza. Karađorđe i Napoleon su živeli pre oko 200 godina, a neke stvari u vezi njih se ni dan-danas pouzdano ne znaju. Recimo, istoričari se spore oko toga da li je Karađorđe podigao ustanak 1804. u Orašcu, u Marićevića Jaruzi, uz sam turski han gde su Turci jeli i odmarali se dok su im se odmarali konji (što je nelogično), ili kilometar i po dalje, na takozvanoj “zaravni kod tri bresta”, koja su posečena pedesetih godina prošlog veka. A ovde i širom sveta imamo vernike (ili lakoverne ljude) koji su sigurni 100% šta se događalo pre 2000 godina. Posebno je smešna priča da je za vreme raspeća potpuno pomračenje Sunca trajalo tri sata. Potpuno pomračenje Sunca traje oko tri minuta, ali posle 1000 ili 2000 godina u literaturi se lako poveća na tri sata... Smešno, kao crtani film. Kao priča da je svemir star 6 do 7 hiljada godina (što bi značilo da najveća razdaljina u svemiru ne sme biti veća od sedam hiljada svetlosnih godina), dok ti isti vernici barataju sa sazvežđima i galaksijama koje su daleko od nas na milione i milijarde svetlosnih godina. Ako su ti potrebni čvrsti dokazi onda se ne baviš religijom, već naukom. Kakav dokaz može pružiti hrišćanin da je svet star 6000 ili 7000 godina ako uvažava razdaljine u svemiru od nekoliko desetina milijardi svetlosnih godina? Ili tvrdnju da se bilo koji čovek u istoriji povampirio, pardon, da je uskrsnuo?

Smejurija.

Tako i ovo. Neko ko je nepismen i ne zna šta se događalo pre 50 ili 100 godina, ali zna kolika je bila Srbija, i kako je izgledala na mapi, u IX veku, jer je neko našao neku mapu u Nirnbergu, kako oni napisaše u “Ninbergu”, a mapa je u maloj rezoluciji. No comment.

zorane, ako te fascinira toliko religijska tupost, onda govoris vise o sebi da se u toj meri bavis njome i dokazujes nedokazivo. Religije se bave duhovnim stvarima i kada se analiticki um susretne sa njima na ovakav nacin, to dovoljno govori o njegovom razumevanju bilo cega, nauke posebno, koja je sama svesna svojih sakatosti.
Sto se tice dilema oko isusa ili bude, samo glupak moze postaviti pitanje njihovog istorijskog postojanja...jer ispravljati tudje istorijske varvarizme istine a propovedati svoju nicim potkovanu je slicno intelektualcu tipa b. Tadica koji seljaku savetuje kako se obradjuje zemlja sto smo videli do cega je dovelo planetu. 'naci...seljak u politici je isto kao intelektualac na njivi...ateista teozof je isto kao vernik sa nobelom za atomsku fiziku.

pre ce naucnik svetskog glasa pred smrt da se okrene bogu shvatajuci zablude sa kojima je ziveo i radio kao napr. darvin, no da se iskreni vernik pospe pepelom vere i pocne se diviti verom neutemeljene nauke.

istina je uvek negde izmedju jer ni crkva ne odbacuje nauku a ni nauka crkvu.... samo pojedinci koji sami sa sobom nisu nacisto sta su i koliko su u celoj prici iskreni, mogu postavljati pitanje da li je prvo bilo jaje ili kokoska, kad svi znamo da je to bio pevac.

- - - - - - - - - -

a postavljene karte...ovo samo kreten moze da analizira sa naucnog i bilo kog drugog osnova :hahaha:

Da li je moguće da svi istorijski događaji imaju datum, a da se samo i jedino datum Isusovog „uskrsnuća” pomera svake godine? Šta vi mislite o ovome? Da li je moguće da jedna od najveih prevara u ljudskoj istoriji nema čak ni pravi datum?

Veći deo hrišćanskog sveta danas obeležava Isusovo stradanje na krstu (ili na stubu). Prošle godine se obeležavalo drugačijeg datuma. Iduće godine će se obeležavati takođe drugačijeg datuma. Da li vam to nešto govori?

Farbanje jaja za Uskrs potiče iz Vavilona i ima veze sa drevnom paganskom boginjom Ištar; opširnije ovde:

http://www.telegraf.rs/zivot-i-stil...imbolizuju-zec-jaja-i-otkud-sunka-u-toj-prici

U religiji (religijama), bilo kojoj religiji, nema nikakvih dokaza; još niko nije naišao na religiju koja nudi konkretan dokaz za to da se nešto dogodilo. Neke bajke koje su isprepletane oko Bude i Isusa, recimo, samo su bajke, ali vernici ih doživljavaju kao „čudo“. Tako, recimo, po budističkim spisima, gde god je Sidarta Gotama (Buda) hodao, iza njegovih stopala bi u otiscima (stopama) momentalno izrastao lotosov cvet (simbol prosvetljenja); dok je po Bibliji Isus, recimo, hodao po vodi. Razlika u tumačenju je u tome što budista ne spori „čuda“ koja je činio Isus, ali hrišćani spore „čuda“ koja je činio Buda, nazivajući ih glupostima. Mada i jedno i drugo, objektivno, i jesu gluposti, odnosno bajke. Tako, da, u stvari, bilo kakav dokaz o nečemu što se dogodilo pre 2500 godina, u vreme Bude, čvrst je koliko i bilo koji dokaz o nečemu što se dogodilo u vreme Isusa pre oko 2000 godina. Dakle nema nikakvih čvrstih dokaza.

Srećno vam slavljenje paganske Boginje Ištar... svima koji je danas slavite kao hrišćanski praznik...

easter.jpg

Eto dobili ste i čestitku od mene - ćutite i budite zadovoljni, i ne kritikujte, čak sam vam i čestitao drevno slavljenje Boginje Ištar.

Jaja za Ištar koje spremaju pagani...

129107480_1589c0f058.jpg

Ali ima i nas pagana vegana koji ne jedemo meso, mleko i jaja, pa ovo zadnje ni ne farbamo...

Šta više, uskrsnuće Isusa, pod uslovom da se uopšte moglo dogoditi, ako se jedne godine dogodilo u nedelju, iduće bi se obeležavalo u ponedeljak, pa tako redom, na isti dan, a ne svake godine u neku nedelju, po nečijem nahođenju, od kraja marta pa do početka maja. Dakle, radi se o izmišljenom događaju, ni manje ni više nego mitološkom. Da ne govorimo o tome da je apsolutno nemoguće da se mrtvo telo podigne i ponovo živi (osim ako se u novije vreme ne radi o ubrizgavanju „TT sindroma“, pa se telo ponaša kao zombi, ima takvih priča, mada sumnjam). I svaka dalja slična tvrdnja je samim tim obesmišljena. Bog koji se propoveda preko nečijeg uskrsnuća, koje nema tačan datum, već šeta gore-dole po nečijem nahođenju, apsolutno ne pruža nikakvu sigurnost onome ko ga prihvata, da ne kažem da nije nikakva siguracija, pa čak i zato što nije u stanju da napiše original, već celo Postanje prepisuje iz oko dva veka starijeg Gilgameša, a priču o Isusu Hristu iz starijih svetih spisa. Pametnom dosta.

Uzdravlje.

zorane, ako te fascinira toliko religijska tupost, onda govoris vise o sebi da se u toj meri bavis njome i dokazujes nedokazivo. Religije se bave duhovnim stvarima i kada se analiticki um susretne sa njima na ovakav nacin, to dovoljno govori o njegovom razumevanju bilo cega, nauke posebno, koja je sama svesna svojih sakatosti.
Sto se tice dilema oko isusa ili bude, samo glupak moze postaviti pitanje njihovog istorijskog postojanja...jer ispravljati tudje istorijske varvarizme istine a propovedati svoju nicim potkovanu je slicno intelektualcu tipa b. Tadica koji seljaku savetuje kako se obradjuje zemlja sto smo videli do cega je dovelo planetu. 'naci...seljak u politici je isto kao intelektualac na njivi...ateista teozof je isto kao vernik sa nobelom za atomsku fiziku.

Marl-one, ne fascinira me ništa, samo komentarišem. Smešni su mi vernici koji smatraju da su samo i jedino oni u pravu, i daju sebi za pravo da progone ljude koji ne veruju u njihove zablude. Oni bi nas spalili na lomači. Ali pošto to ne mogu, onda nam vade crno ispod nokata, a u slučaju foruma progone nas po celom forumu. Moj slučaj: jedan polupismeni i neuki vernik me progoni po celom forumu samo zbog toga što mi ne pada na pamet da verujem u bogoborno i bogohulno obrezanog Isusa Hrista, njegovu krv punu mesa, mleka i jaja, ja vegan, koji jedem samo voće i povrće, kao i zbog toga što upražnjavam sungazing, iako to nigde ne pominjem i nikoga ne nagovaram na tako nešto. Takvo ponašanjhe nije od boga i time će rasterati sve ljude od svoje crkve. Ali to više govori o njima nego o meni. Njemu smeta to što sam ja paganin, a meni ne smeta to šta je on. On progoni mene, a ne ja njega. Da ne govorim o ovim mučnim adventistima koji su nesposobni za diskusiju, već samo postuju kilometarske tekstove iz Biblije, koji nikoga ne zanimaju.

Za ovo u vezi Bude i Isusa se slažem. Čudi me da tebe ovi vernici ne progone, i ne vade ti crno ispod nokata, zbog ovakvih stavova, kao što to čine meni.

- - - - - - - - - -

pre ce naucnik svetskog glasa pred smrt da se okrene bogu shvatajuci zablude sa kojima je ziveo i radio kao napr. darvin, no da se iskreni vernik pospe pepelom vere i pocne se diviti verom neutemeljene nauke.

istina je uvek negde izmedju jer ni crkva ne odbacuje nauku a ni nauka crkvu.... samo pojedinci koji sami sa sobom nisu nacisto sta su i koliko su u celoj prici iskreni, mogu postavljati pitanje da li je prvo bilo jaje ili kokoska, kad svi znamo da je to bio pevac.

- - - - - - - - - -

a postavljene karte...ovo samo kreten moze da analizira sa naucnog i bilo kog drugog osnova :hahaha:

Sa ovim se apsolutno slažem.

Istina je relativna stvar.

I za mapu se slažem. Ja sam se nasprdao sa njom.

ko koga progoni? Danas kada internetom dominiraju najvece gluposti koje postoje koje pretenduju da budu dogme...u srbiji je crkva danas u najbednijem polozaju ikada bas zahvaljujuci onima koji u boga ne veruju a imaju sve poluge moci. Jedino se progone verujuci na najbedniji nacin po protokolima politicke demagogije. Covek ima pravo da bude sta zeli, to sto vecina pocne da se krste kad im zagusti druga je prica.
Nemoj o isusu i budi vise jer sebe dovodis u situaciju da ti se smeju. Tacno se zna kada je isus ziveo, to sto su cifuti po starom obicaju bacili kosku summje da li je umro na krstu, to je njihovo prokletstvo mrznje zbog koga im se sve desava u istoriji.
Izmedju glupaka koji veruje i zlocinca koji na bombi cestita vaskrs ja biram prvog.
A cuda su moguca, to sto ih ti ne percepiras nije dokaz njihovog nepostojanja.

Ma neke nepismene budale koje glume vernike progone nevernike, idu iza njih, kao rep, i prate ih po celom forumu. Slabo im ide. Samo se bezveze nerviraju.

Naravno da ste vi vernici u pravu. Pogledajmo činjenice koje idu u prilog vašoj teoriji...

Univerzum je stvorilo nevidljivo biće, ni iz čega, pre 6000 godina, onda stvorilo čoveka iz blata, usput odjednom stvorilo sve vrste životinja, uzelo mu rebro i od njega stvorilo ženu, koja ga je naterala da pojede jabuku punu znanja ubranu sa čarobnog drveta, jer je na to nagovorila zmija koja govori, što je uzrokovalo da bog postane čovek, umre, oživi, opet postane bog i ode na nebo i obeća da će opet doći da uništi svet koji je stvorio, što je već jednom uradio, a onda obećao da to više nikad neće uraditi. Zar nije logično?

Zabole me patak za to šta ti biraš. Nemam nikakvu obavezu prema tvojim nebulozama.

Čuda ili muda, za mene je to isto. Ali ni ti nemaš obaveze prema tome. Kad će da ti banuju nalog? I zašto te stalno banuju?

Javio se progonitelj u pokušaju. A posebno svemir koji je "star" 7500 godina. :hahaha:

Povampirenje, prdon, pardon, uskrsnuće.je posebno zanimljivo. Izgleda da polupismeni vernici nisu svesni reinkarnacije ni toga da se sva energija vrti u krug, te da nema pravolinijskog kretanja.

Poslednja izmena od moderatora:
Aha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha. Smejem se tačno 33 puta. Ala dere, i brije, i bombarduje ženomrsce ova bombarderka.

:hahaha: :zcepanje: :hahaha1:

15 Znam tvoja dela da nisi ni studen ni vruć. O da si studen ili vruć!

16 Tako, budući mlak, i nisi ni studen ni vruć, izbljuvaću te iz usta svojih.

17 Jer govoriš: Bogat sam, i obogatio sam se, i ništa ne potrebujem; a ne znaš da si ti nesrećan, i nevoljan, i siromah, i slep, i go.

19 Ja koje god ljubim one i karam i poučavam; postaraj se dakle, i pokaj se.

:pop:

- - - - - - - - - -

Jeste vala. Samo prc prc... :hahaha1:

prc_identifier_green_white.jpg

15 Znam tvoja dela da nisi ni studen ni vruć. O da si studen ili vruć!

16 Tako, budući mlak, i nisi ni studen ni vruć, izbljuvaću te iz usta svojih.

17 Jer govoriš: Bogat sam, i obogatio sam se, i ništa ne potrebujem; a ne znaš da si ti nesrećan, i nevoljan, i siromah, i slep, i go.

:pop:

- - - - - - - - - -

prc_identifier_green_white.jpg

Ovo važi za hrišćane. Za mene ne važi, jer ja sam paganin monoteista. Kao što za tebe ne važi jihad. Tako, da, zabole me patak za sve ove citate. Uh, prdi mi se.
farting_smiley.gif
Uh, prdnuću.
smiley_fart.gif

Naravno da ste vi vernici i kreacionisti u pravu. Pogledajmo činjenice koje idu u prilog vašoj teoriji...

Univerzum je stvorilo nevidljivo biće, ni iz čega, pre 6000 godina, onda stvorilo čoveka iz blata, usput odjednom stvorilo sve vrste životinja, uzelo mu rebro i od njega stvorilo ženu, koja ga je naterala da pojede jabuku punu znanja ubranu sa čarobnog drveta, jer je na to nagovorila zmija koja govori, što je uzrokovalo da bog postane čovek, umre, oživi, opet postane bog i ode na nebo i obeća da će opet doći da uništi svet koji je stvorio, što je već jednom uradio, a onda obećao da to više nikad neće uraditi. Zar nije logično?

11096463_10205324399961964_4692935850467420916_o.jpg

Mentalni program (konstrukcija) = unutrašnja slika koju je stvorio tvoj mozak na osnovu nekih informacija, iskustava, događaja ili doživljaja... taj program te zarobljava u svoje okvire da pričaš, živiš i pokrećeš se samo unutar vrednosti koje taj program zastupa. Ograničava te u tome da se iskažeš ko jesi u stvarnosti.

Poslednja izmena od moderatora:
Ovo važi za hrišćane. Za mene ne važi, jer ja sam paganin monoteista. Kao što za tebe ne važi jihad. Tako, da, zabole me patak za sve ove citate. Uh, prdi mi se.
farting_smiley.gif
Uh, prdnuću.
smiley_fart.gif

Naravno da ste vi vernici i kreacionisti u pravu. Pogledajmo činjenice koje idu u prilog vašoj teoriji...

Pogledajte prilog 384495

Mentalni program (konstrukcija) = unutrašnja slika koju je stvorio tvoj mozak na osnovu nekih informacija, iskustava, događaja ili doživljaja... taj program te zarobljava u svoje okvire da pričaš, živiš i pokrećeš se samo unutar vrednosti koje taj program zastupa. Ograničava te u tome da se iskažeš ko jesi u stvarnosti; a u stvarnosti si verski fanatik.

18 Savetujem te da kupiš u mene zlato žeženo u ognju, da se obogatiš; i bele haljine, da se obučeš, i da se ne pokaže sramota golotinje tvoje; i masti očnom pomaži oči svoje da vidiš.

18 Savetujem te da kupiš u mene zlato žeženo u ognju, da se obogatiš; i bele haljine, da se obučeš, i da se ne pokaže sramota golotinje tvoje; i masti očnom pomaži oči svoje da vidiš.

Karaj onoga ko te najviše i najduže voli. Za mene ove gluposti ne važe, jer nisam hrišćanin, već paganin monoteista. Ako ti smeta tuži me, da te razbijem na sudu kao staru i zarđalu kantu.

Više mi se sviđaju Vede... može mi se tako...

1. Arjuna: „Šta je Brahman? Šta je Adhyatma (Najviši Duh)? – Šta je karma, o
Puruśotama? Šta je onaj što se zove „Gospodar bića“ a što ti zoveš „bog bogova?“ Ko
je najviša žrtva u ovom svetu i kako postaje, o Madhusudana, i kako mogu oni, koji su
sebe savladali, da te poznaju u času njihovog izdisaja?“
2. Krishna: „Brahman je najviše Biće, nepromenjivo. Njegova suština naziva se
Aydhyatma; stvaralačka sila, koja je uzročnik stvaranja svih živih bića, zove se Karma.
Adhi-bhuta (Gospodar bića) je promenjiva egzistencija (fizički svet); Adhi-daiva (bog
nad bogovima) je Purusha, (stvaralački muški princip u univerzumu). Adhi-yajnya
(gospodar žrtve) sam ja sâm u ovom telu, o najbolji među smrtnima. Ko u svom
poslednjem času, pošto je napustio telo, odlazi s ovog sveta misleći samo na Mene,
dolazi nesumnjivo mome biću. Ako jedan čovek pri svršetku svoga života misli na ma
koje biće, on odlazi tom istom biću, jer je njegova priroda postala identična s
prirodom dotičnog bića. Stoga sećaj se Mene u svakom trenutku i bori se; ako su tvoje
srce i tvoj um usredsređeni, onda ćeš sigurno doći Meni. S umom zauzetim
neprestanom aktivnošću, ne misleći ni na šta drugo, čovek odlazi tom božanskom
najvišem biću – Purushi – gde je njegova misao. Ko ima na umu tog starog Mudraca,
vođu, finijeg od atoma, tvorca svega, nezamislivog oblika, sjajnog kao sunce, iznad
neznanja. Ko misli na to Biće u poslednjem času života, s nepomičnim umom, vođen
predanošću i silom Yoge, namestivši životni dah u sredinu između obrva, on odlazi
božanskom Biću – Purushi.
3. Sad ću ti kazati ukratko o tom najvišem putu, koji poznavaoci Veda nazivaju
besmrtnost, kojim idu oni koji su savladali sebe i koji vode isposnički život. Pošto je zatvorio sva čulna vrata, zatvorivši um u srcu, i pošto je doveo svoj
životni dah u glavu i učvrstio se duboko u Yogi, izgovarajući reč Om – koja označava večno jednog Brahmana i misleći na Mene – ko tako odlazi s ovog sveta napuštajući
telo, dostiže najviši cilj. Mene lako može dostići čovek uvek predan Yogi, ko misli
na Me neprestano i večno nepodeljenog uma. Takvi uzvišeni duhovi, došavši jednom
meni i dostignuvši najviše savršenstvo, ne rađaju se ponovo na svet, prolaznu kuću
bola. Svi svetovi, čak i Brahmaloka, rađaju se i nestaju, o Arjuna; no za one, koji su
Mene postigli, ne postoji ponovno rođenje. Oni koji znaju da Dan Brahmana traje
hiljadu yuga, a Noć Brahmana da traje hiljadu yuga, poznavaoci su noći i dana. Dolaskom Dana sva manifestovana bića postaju iz Nemanifestovanog; dolaskom Noći ona se opet vraćaju u Nemanifestovanog (statičko stanje univerzuma), kao što ljudi kažu. Isto ovo mnoštvo bića, rađajući se na svet ponovo, dolaskom Noći iščezava ne svojom voljom I ponovo se rađa dolaskom Dana, o Sine Prithin. No postoji drugo večno Biće, koje je iznad Manifestovanog. Ono se nalazi u svim bićima, ali ne propada s njima. Ovo
nepropadajuće Biće zove se Nemanifestovani Duh; ovo je najviši cilj; ko ga
jednom dostigne više se ne vraća u svet. To je moje najviše obitavalište. To je najviši
Purusha – Duh – u kome počivaju sva bića, koji prožima sav univerzum i koji se može
dostići isključivom pobožnošću.
4. Sada ću ti kazati o vremenu kada Yogiji odlaze s ovoga sveta, bilo da se više ne
rode, bilo da dođu ponovo na svet, o vladaoče Bharata. Vatra, svetlost, dan, prva
svetla polovina meseca, šest meseci severnog toka – tamo odlaze odavde
poznavaoci Brahme i dostižu Brahmana. Dim, noć, i druga mračna polovina meseca, šest
meseci južnog toka – u ove Yogi dostiže do Mesečeve svetlosti i ponovo se rađa. Ovo
dvoje se smatra kao dva večita puta sveta, svetao i mračan; kroz jedan čovek se više
ne rađa, drugim se on ponovo rađa na svet. Znajući ova dva puta nijedan Yogi se ne
vara; stoga neka ti uvek bude vođa Yoga, o Arjuno. Yogi – znajući plod dobrih dela
koji dolazi iz Veda, žrtava, čistilišta i milostinje – odlazi iznad ovog univerzuma i
dostiže Najvišu Prvobitnu Sferu.

Bhagavad-gita 8

- - - - - - - - - -

:super:

Namaste.

Karaj onoga ko te najviše i najduže voli. Za mene ove gluposti ne važe, jer nisam hrišćanin, već paganin monoteista. Ako ti smeta tuži me, da te razbijem na sudu kao staru i zarđalu kantu.

Više mi se sviđaju Vede... može mi se tako...

1. Arjuna: „Šta je Brahman? Šta je Adhyatma (Najviši Duh)? – Šta je karma, o
Puruśotama? Šta je onaj što se zove „Gospodar bića“ a što ti zoveš „bog bogova?“ Ko
je najviša žrtva u ovom svetu i kako postaje, o Madhusudana, i kako mogu oni, koji su
sebe savladali, da te poznaju u času njihovog izdisaja?“
2. Krishna: „Brahman je najviše Biće, nepromenjivo. Njegova suština naziva se
Aydhyatma; stvaralačka sila, koja je uzročnik stvaranja svih živih bića, zove se Karma.
Adhi-bhuta (Gospodar bića) je promenjiva egzistencija (fizički svet); Adhi-daiva (bog
nad bogovima) je Purusha, (stvaralački muški princip u univerzumu). Adhi-yajnya
(gospodar žrtve) sam ja sâm u ovom telu, o najbolji među smrtnima. Ko u svom
poslednjem času, pošto je napustio telo, odlazi s ovog sveta misleći samo na Mene,
dolazi nesumnjivo mome biću. Ako jedan čovek pri svršetku svoga života misli na ma
koje biće, on odlazi tom istom biću, jer je njegova priroda postala identična s
prirodom dotičnog bića. Stoga sećaj se Mene u svakom trenutku i bori se; ako su tvoje
srce i tvoj um usredsređeni, onda ćeš sigurno doći Meni. S umom zauzetim
neprestanom aktivnošću, ne misleći ni na šta drugo, čovek odlazi tom božanskom
najvišem biću – Purushi – gde je njegova misao. Ko ima na umu tog starog Mudraca,
vođu, finijeg od atoma, tvorca svega, nezamislivog oblika, sjajnog kao sunce, iznad
neznanja. Ko misli na to Biće u poslednjem času života, s nepomičnim umom, vođen
predanošću i silom Yoge, namestivši životni dah u sredinu između obrva, on odlazi
božanskom Biću – Purushi.
3. Sad ću ti kazati ukratko o tom najvišem putu, koji poznavaoci Veda nazivaju
besmrtnost, kojim idu oni koji su savladali sebe i koji vode isposnički život. Pošto je zatvorio sva čulna vrata, zatvorivši um u srcu, i pošto je doveo svoj
životni dah u glavu i učvrstio se duboko u Yogi, izgovarajući reč Om – koja označava večno jednog Brahmana i misleći na Mene – ko tako odlazi s ovog sveta napuštajući
telo, dostiže najviši cilj. Mene lako može dostići čovek uvek predan Yogi, ko misli
na Me neprestano i večno nepodeljenog uma. Takvi uzvišeni duhovi, došavši jednom
meni i dostignuvši najviše savršenstvo, ne rađaju se ponovo na svet, prolaznu kuću
bola. Svi svetovi, čak i Brahmaloka, rađaju se i nestaju, o Arjuna; no za one, koji su
Mene postigli, ne postoji ponovno rođenje. Oni koji znaju da Dan Brahmana traje
hiljadu yuga, a Noć Brahmana da traje hiljadu yuga, poznavaoci su noći i dana. Dolaskom Dana sva manifestovana bića postaju iz Nemanifestovanog; dolaskom Noći ona se opet vraćaju u Nemanifestovanog (statičko stanje univerzuma), kao što ljudi kažu. Isto ovo mnoštvo bića, rađajući se na svet ponovo, dolaskom Noći iščezava ne svojom voljom I ponovo se rađa dolaskom Dana, o Sine Prithin. No postoji drugo večno Biće, koje je iznad Manifestovanog. Ono se nalazi u svim bićima, ali ne propada s njima. Ovo
nepropadajuće Biće zove se Nemanifestovani Duh; ovo je najviši cilj; ko ga
jednom dostigne više se ne vraća u svet. To je moje najviše obitavalište. To je najviši
Purusha – Duh – u kome počivaju sva bića, koji prožima sav univerzum i koji se može
dostići isključivom pobožnošću.
4. Sada ću ti kazati o vremenu kada Yogiji odlaze s ovoga sveta, bilo da se više ne
rode, bilo da dođu ponovo na svet, o vladaoče Bharata. Vatra, svetlost, dan, prva
svetla polovina meseca, šest meseci severnog toka – tamo odlaze odavde
poznavaoci Brahme i dostižu Brahmana. Dim, noć, i druga mračna polovina meseca, šest
meseci južnog toka – u ove Yogi dostiže do Mesečeve svetlosti i ponovo se rađa. Ovo
dvoje se smatra kao dva večita puta sveta, svetao i mračan; kroz jedan čovek se više
ne rađa, drugim se on ponovo rađa na svet. Znajući ova dva puta nijedan Yogi se ne
vara; stoga neka ti uvek bude vođa Yoga, o Arjuno. Yogi – znajući plod dobrih dela
koji dolazi iz Veda, žrtava, čistilišta i milostinje – odlazi iznad ovog univerzuma i
dostiže Najvišu Prvobitnu Sferu.

Bhagavad-gita 8

- - - - - - - - - -

:super:

Namaste.

11 I izići će mnogi lažni proroci i prevariće mnoge.

14 I propovediće se ovo jevanđelje o carstvu po svemu svetu za svedočanstvo svim narodima. I tada će doći posledak.
29 I odmah će po nevolji dana tih sunce pomrčati, i mesec svoju svetlost izgubiti, i zvezde s neba spasti, i sile nebeske pokrenuti se.
30 I tada će se pokazati znak Sina čovečijeg na nebu; i tada će proplakati sva plemena na zemlji; i ugledaće Sina čovečijeg gde ide na oblacima nebeskim sa silom i slavom velikom.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back