Konak "Kod dobrog čoveka" (2)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ovo sam naveo u smislu vrednovanje zivota kod pagana ( dakle oni dobri su znali prinositi ljudske zrtve svojim "bogovoma" a zamisli samo kakvi su bili oni losi( skloni kriminalu) ...!?
Ne mislim da ovo ima veze sa paganstvom. Neki su imali praksu prinošenja žrtvi, neki ne. Prosto, takvo je bilo vreme, svest... Rekao bih ipak da je u ime abrahamskih religija "prineto" više žrtvi. Ali nećemo se takmičiti. Smeta mi što se reč "paganin" upotrebljava u negativnom kontekstu. Eto to je sve.

Tako je. Samo molim te jos jednom da ne propustas cinjenicu da to definitivno NISU BILI HRISCANI vec neki koji su uzurpirali taj naziv "prilepivsi" ga do naziva svoje denominacije.
oni su sebe smatrali izuzetnim hrišćanima jednako kao što ti sebe smatraš izuzetnim hrišćaninom...baš ta izuzetnost je problem u shvatanju i prihvatanju toga šta je Isus hteo da nam kaže...

oni su sebe smatrali izuzetnim hrišćanima jednako kao što ti sebe smatraš izuzetnim hrišćaninom...baš ta izuzetnost je problem u shvatanju i prihvatanju toga šta je Isus hteo da nam kaže...
Razlika je u tome sto ja smatram da sam hriscanin jer verujem Isusa Hristra i drzim Njegove zapovesti a deo te zapovjesti je i ona o propovedanju jevandjelja onima koji ga ne poznaju...
Za razliko ot mene,oni ne samo sto nisu to radili nego su ubijale ljude kako bi ih prisilili da prihvate hriscanstvo a to definitivno nije deo Hristove zapovejsti nit bilo koje apostolske poslanice stoga su oni SAMO umisljali da su hriscani ( mada i u tome ne verujem) ...
Jel primecujes konacno razliku ? :)

Razlika je u tome sto ja smatram da sam hriscanin jer verujem Isusa Hristra i drzim Njegove zapovesti a deo te zapovjesti je i ona o propovedanju jevandjelja onima koji ga ne poznaju...
Za razliko ot mene,oni ne samo sto nisu to radili nego su ubijale ljude kako bi ih prisilili da prihvate hriscanstvo a to definitivno nije deo Hristove zapovejsti nit bilo koje apostolske poslanice stoga su oni SAMO umisljali da su hriscani ( mada i u tome ne verujem) ...
Jel primecujes konacno razliku ? :)
moj utisak u vezi tvojih nastupa na forumu je da se previše trudiš da budeš uvek u pravu, a premalo ljubavi pokazuiješ prema sagovornicima..vidiš diskusiju kao duel u kome treba pobediti...tako ćeš teško preobratiti nekoga u to da bude bolji hrišćanin i čovek..

Ipak, treba imati u vidu da današnju popularnost hrišćanstvo najviše duguje baš ti "izuzetnim" hrišćanima tako da im u neku ruku i treba biti zahvalno. :)
ne znam...meni se čini da im duguje svoju nepopularnost..crkve su prazne..naročito na zapadu....da su usvojili Isusovu etiku u praksi a ne samo kao ideologiju, danas bi bilo mnogo više pravih to jest neizuzetnih hrišćana...

moj utisak u vezi tvojih nastupa na forumu je da se previše trudiš da budeš uvek u pravu,
Ako li se ne trudim da budem u pravu kad iznosim teoloske tvrdnje od koje zavisi neciji zivot i buducnost onda se ja na svoju inicijativu svrstavam u kategoriju onih za koje je Bog rekao da ce " iz njihovih ruku traziti krv poginulih gresnika" jer ih nisam upozorio kada je bio prilike za toga !!!
Dakle po pitanje zivota ili smrti nema prostora za delimicno tacno ili priblizno dobro nego to mora biti upravo tako kako zaista jeste a tako je zato sto je tako zapisano u Bibliji.
Jel sad razumes ( bar donekle) moje stavove ?

a premalo ljubavi pokazuiješ prema sagovornicima..
Nadam se da imas dokaze da navedes u prilog jer ako samo vako ostane onda je to samo jedan od onih pausalnih komentara na racun sugovornika,cisto da bi nesto rekao...
Dakle navedi moje citate na osnovu kojih si dosao do zakljucka da nisam postupao kako treba ili kao sto kazes - bez ljubavi !??

vidiš diskusiju kao duel u kome treba pobediti..
Ako se radi o Bibliskim cinjenicama - tako je,ovo si tacno zakljucio a objasnio sam vec zasto.

.tako ćeš teško preobratiti nekoga u to da bude bolji hrišćanin i čovek..
To nije moj posao,to je posao iskljucivo Duha Svetoga koji intervenise u savesti svakog pojedinca.Na forumskim raspravama,dakle u virtuelnom svetu komunikacije gde nema mogucnosti za fizickih kontakta gde se realno moze uraditi mnooogo vise, moje je da iznesem cinjenice i to na nacin koji je adekvatan,razumljiv i argumentovano prihvatljiv. a pre svega pristojan !!!
.. ostalo je,kao sto rekoh, u domenu Bozjeg djelovanja !

Poslednja izmena:
Ako li se ne trudim da budem u pravu kad iznosim teoloske tvrdnje od koje zavisi neciji zivot i buducnost onda se ja na svoju inicijativu svrstavam u kategoriju onih za koje je Bog rekao da ce traziti krv poginulih gresnika jer ih nisam upozorio kada je bio prilike za toga !!!
Dakle po pitanje zivota ili smrti nema prostora za delimicno tacno ili priblizno dobro nego to mora biti upravo tako kako zaista jeste a tako je zato sto je tako zapisano u Bibliji.
Jel sad razumes ( bar donekle) moje stavove ?

Nadam se da imas dokaze da navedes u prilog jer ako samo vako ostane onda je top samo jedan od onih pausalnih komentara cisto da bi nesto rekao...
Dakle navedi moje citate na osnovu kojih si dosao dozakljucka da nisam postupao kako treba ili kao sto kazes - bez ljubavi !??

Ako se radi o Bibliskim cinjenicama - tako je,ovo si tacno zakljucio a objasnio sam vec zasto.

To nije moj posao,to je posao iskljucivo Duha Svetoga koji intervenise u savesti svakog pojedinca, a na forumskim raspravama,dakle u virtuelnom svetu komunikacije gde nema mogucnosti za fizickih kontakta gde se realno moze uraditi mnooogo vise, moje je da iznesem cinjenice i to na nacin koji je adekvatan,razumljiv i argumentovano prihvatljiv. a pre svega pristojan !!!
.. ostalo je u domenu Bozjeg djelovanja !
i dalje se samo trudiš da budeš u pravu, da se opravdaš, da napadneš druge.....za tebe je hrišćanstvo ideologija a ne etika to jest način života...ti nastupaš kao mali nepogrešivi politički komesar hrišćanstva...

i dalje se samo trudiš da budeš u pravu,
Tako je,ne znam zasto ponavljas kad sam ti ved objasnio zasto tako radim...!?

da se opravdaš,
Kad te verbalno napadnu tvoja je duznost da se opravdas ako li smatras da si u pravu...ako li nisi onda se trebas izviniti za gresku .
Jer me mozes citirati gde ja to nisam iznosio istinu a da sam odbacio kada mi je neko na to ukazao,jasno i konkretno a pre svega,Bibliski argumentovano...!?

da napadneš druge.....
Ovo je vec ozbiljna optuzba,molim te navedi gde sam ja to nekog napao ... nadam se da pravis razliku izmedju argumentovane konstatacije odredjenog stanja u okvirima verskih ubedjenja i licni napad pojedinca ???

za tebe je hrišćanstvo ideologija a ne etika to jest način života...ti nastupaš kao mali nepogrešivi politički komesar hrišćanstva...
Ovo sam negde rekao ili je to ipak samo jos jedna tvoja pogresna percepcvija ?
Predlazem da "saberes" sve ono sto sam ti do sad izneo i da pokusas jos jednom da me ocenis,kad vec vidimo da imas takav "poriv"...

Tako je,ne znam zasto ponavljas kad sam ti ved objasnio zasto tako radim...!?

Kad te verbalno napadnu tvoja je duznost da se opravdas ako li smatras da si u pravu...ako li nisi onda se trebas izviniti za gresku .
Jer me mozes citirati gde ja to nisam iznosio istinu a da sam odbacio kada mi je neko na to ukazao,jasno i konkretno a pre svega,Bibliski argumentovano...!?

Ovo je vec ozbiljna optuzba,molim te navedi gde sam ja to nekog napao ... nadam se da pravis razliku izmedju argumentovane konstatacije odredjenog stanja u okvirima verskih ubedjenja i licni napad pojedinca ???

Ovo sam negde rekao ili je to ipak samo jos jedna pogresna percepcvija ?
Predlazem da "saberes" sve ono sto sam ti do sad izneo i da pokusas jos jednom da me ocenis,kad vec vidimo da imas takav "poriv"...
ja ne vidim po čemu se razlikuješ od fariseja koji su isto kao ti sve znali i uvek bili u pravu i verno sledili zapovesti i zaklanjali se iza "Božijih" reči...da li si ikad u diskusiji okrenuo sagovorniku drugi obraz? pdf religija nije zamišljen kao mesto za duele između sujeta sagovrnika nego kao mesto za diskusiju jednakopravnih individua...ideja je da zajedno razmišljamo a ne da po svaku cenu budemo u pravu i tako naduvavamo svoj ego

ja ne vidim po čemu se razlikuješ od fariseja koji su isto kao ti sve znali i uvek bili u pravu i verno sledili zapovesti i zaklanjali se iza "Božijih" reči...
Po meni ovo je pokusaj "niskog udaranja"ali da ti odgovorim:
Postoje zaista puno razlike ali evo par njih koji prvi padaju na pamet a koje su definitivno radili razlicito od mene:
1. Fariseji i knjizevnici su odbacili Isusa Hrista i nisu ga prihvatili kao licnog spasitelja.
2. Oni su SAMO tvrdili da su u pravu ali to njihovo "pravo"ga nisu mogli dokazati Pismom ( dakle uvodili su neka svoja pravila kao sto je bio slucaj prabje ruku pre jela).
3. Ono nisu sledili Bozje zapovesti i to nije moje licno misljenje nego je to konstatcija Isusa Hrista ( dakle ne govorim o licnom grehu jer svi mi gresimo nego o odbacivanju onog sta jasno pise u Pismu ,kao sto je slucaj konstatacije i tvrdnje da se u suboti bolesnici ne smeju leciti a sto im je Isus direktno pojasnio da nisu u pravu).

da li si ikad u diskusiji okrenuo sagovorniku drugi obraz?
A dali je Isus to ikada uradio kad su ga optuzivali za jeres ?

pdf religija nije zamišljen kao mesto za duele između sujeta sagovrnika nego kao mesto za diskusiju jednakopravnih individua...
Slazem se.

ideja je da zajedno razmišljamo a ne da po svaku cenu budemo u pravu i tako naduvavamo svoj ego
Tako je,zajednicki razmisljamo i iznosimo svoje stavove.Kad smo pitani odgovaramo,kad nas nesto interesuje mi pitamo ali kad nas optuze - onda se argumentovano branimo !!!
Koji ti deo od ovog nije jasan ili je mozda sporan ?

Po meni ovo je pokusaj "niskog udaranja"ali da ti odgovorim:
Postoje zaista puno razlike ali evo prvo sto mi pada na pamet a sto su radili razlicito od mene:
1. Fariseji i knjizevnici su odbacili Isusa Hrista i nisu ga prihvatili kao licnog spasitelja.
2. Oni su SAMO tvrdili da su u pravu ali to njihovo "pravo"ga nisu mogli dokazati Pismom ( dakle uvodili su neka svoja pravila kao sto je bio slucaj prabje ruku pre jela).
3. Ono nisu sledili Bozje zapovesti i to nije moje licno misljenje nego je to konstatcija Isusa Hrista ( dakle ne govorim o licnom grehu jer svi mi gresimo nego o odbacivanju onog sta jasno pise u Pismu ,kao sto je slucaj konstatacije i tvrdnjeda se u suboti bolesnici ne smeju leciti a sto im je Isus direktno pojasnio da nisu u pravu).

A dali je Isus to ikada uradio kad su ga optuzivali za jeres ?

Slazem se.

Tako je,zajednicki razmisljamo i iznosimo svoje stavove.Kad smo pitani odgovaramo,kad nas nesto interesuje mi pitamo ali kad nas optuze - onda se argumentovano branimo !!!
Koji ti deo od ovog nije jasan ili je mozda sporan ?
evo lajkovao sam ti post..nemam volju da se dalje raspravljamo o tebi...izneo sam ti svoj utisak o tvom nastupu na forumu...uleteo si ovde ko među divlje zveri...šamaraš i levo i desno...ne vidim ja tu nigde hrišćanstvo kako ga ja shvatam... ne kažem ti ovo da bi te ponizio...ti si očigledno pametan, ali zapitaj se da li si i dobar pun ljubavi duboko u srcu ili ti intelekt i sujeta preovladava nad srcem..

evo lajkovao sam ti post...nemam volju da se dalje raspravljamo o tebi.
Kao prvo,lajkuje se ono sto poddrzavas u suprotnom - tvoje je lajkovanje licemerno !!!

nemam volju da se dalje raspravljamo o tebi.
Zapravo trenutno me ti napadas a ja se branim,ovo nije rasprava o meni !!!

.izneo sam ti svoj utisak o tvom nastupu na forumu...uleteo si ovde ko među divlje zveri...šamaraš i levo i desno...
A ja sam ti lepo potrazio da navedes konkretno dokaze za to samaranje a dokaza od tebe nema...sta mislis,kakog to tebe zapravo cini ?

ne vidim ja tu nigde hrišćanstvo kako ga ja shvatam...
Moguce je da uopste ne razumes hriscanstvo stoga imas i pogresna ocekivanja.

ne kažem ti ovo da bi te ponizio...
Hmmm,ovo je isto kao da nekom opalis samarcinu i onda mu kazes da to nisi uradio da ga fizicki povredis...

ti si očigledno pametan,
Potpuno irelevantno kad je vera u pitanju....

ali zapitaj se da li si i dobar pun ljubavi duboko u srcu
A jesi li ti mozda pun ljubavi ?
Konkretno sto se mene tice,licno smatram da ima jos PUUUNO prostora u mom srcu kojeg trrebam popuniti time ali ti takodje mogu reci da nikog ne mrzim ( mada ne kazem da nema ljudi koji su mi odbojni ali se trudim da svoje osjecaje drzim pod kontrolom)...

ili ti intelekt i sujeta preovladava nad srcem..
Svi smo mi ponekad sujetni i to je mozda problem danasnjice...ali to ne znaci da nas nase slabosti trebaju ogranicavati da ne govorimo istinu kada je to zaista potrebno.
...ali kao sto rekoh,prostora za popravljanje uvek ima !!!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back