Gde ?
Ja kao nevernik se vise pridrzavam bozjih zapovesti nego vecina nabedjenih vernika
U to ne sumnnam.

Za moj pojam, nevernik koji radije priskače u pomoć nekom drugom ljudskom biću je bolji vernik i ispravniji pred Bogom do svih licemernih vernika koji se kunu u Boga, Bibliju, Crkvu i šta god, a u isto vreme mrze jedni druge, komšije, rođake, prijatelje, ne pomažu bližnjima, ogovaraju ih, i tako dalje. Uostalom, sam Isus je to i rekao, u tom isto evanđelju odakle su neki diskutanti već citirali neke citate - reč je o Matejevom evanđelju.
e još i istorijski da potvrdiš da se desio sveopšti potop, osmoro ljudi i životinje
pa da i poverujem
Zavisi kako posmatraš pitanje istorije.
Samo kažem. Ne moraju ovde pisati samo vernici. Tolerišu se i ateisti i agnostici i pripadnici drugih vera a i mi koji recimo "istražujemo".
Ja nemam slepu veru, ali sam ti lajkovao hiljadu puta nešto što je na neki način logično (uopšteno o tome kakvi su ljudi danas, na primer).
Jašta, slažem se. Jest da me nisi ništa pitao/la, ali se sa svim baš slažem. Ne vidim razlog zašto bi samo vernici pisali o nekoj temi, kako ja vidim, oni se lako posvađaju oko raznijeh sitnica i nebitnih tema, prizivaju pakao jedni na druge i tako to.

Ateisti mu često dođu kao neki balans, obično oni ne gledaju na iste stvari kao vernici, čak i ako se u nečemu slažu, drugačije to oni vide, i mislim da to treba uzeti u obzir. Ja sam dosta naučio od osoba koji su hindusi, budisti, ateisti, nešto peto. Reč je o ljudima, njihovom iskustvu, mišljenju, pa i emocijama, kako su oni savladali neke životne probleme, itd. Često Bog na takve načine ima šta da kaže i vernicima, pod uslovom ako imaju uši da čuju. Ne nalazi se vera samo u svetim spisima. Mislim da Bog veru a i spoznaju, nije zaključao samo u kanonskim spisima, čini mi se da bi On sebe time samo ograničio. Ipak, ovo je moje mišljenje, za koje dobro znam da smeta većini religijaša baš iz navedenih razloga. Long story.
poenta što muslimani i jehovini svedoci ne računaju u vernike ko ne pripada njima.
to ti je sva dovoljna mudrost kada su u pitanju ove dve vere.
Većina Jehovinih svedoka otprilike tako razmišlja, to je tačno, dobro, malo ima nekih revizija ali u principu, većina religija su otpadničke, osim njihove. Ali nije to samo odlika Jehovinih svedoka, to je karakteristika mnogih drugih verskih zajednica. Katolika, pravoslavaca, pa i Jevreja ili judaista, itd. Slično neko razmišljanje, možda ih to čini sigurnijima u svojoj veri, onda kada napadaju druge i/ili kada ističu netačnosti i lošu praksu drugih religija. Što se muslimana tiče, tu postoji diversity, ipak oni znaju malo i da poštuju druge religije, sve dotle dok se ne osporava njihovo. Ali i ovo je odlika mnogih verskih zajednica. Onda kada izneseš mišljenje šta ti misliš o Isusovom božanstvu, onda su Jehovini svedoci i muslimani braća, samo jedan primer, jer ni jedni ni drugi ne veruju u Isusovo božanstvo. Katolici i pravoslavci, a i protestanti, nemaju baš identičan stav o ovom pitanju, takođe. I tako dalje.
Uglavnom, religija je zaista lepa za istraživanje, po meni nema ništa loše zaroniti dublje i pokušati shvatiti zašto i kako drugi veruju, razmišljaju, ponašaju se. U mnoštvu razlika, postoji i dosta sličnosti recimo. Po mom mišljenju, dobri, časni i pošteni ljudi se lakše uvažavaju i tolerišu, ne napaju jedni druge i tako dalje.
po iskustvu (bar ovde) teško.
jer da bi bio koliko toliko objektivan moraš gledati spolja jer je šira slika, a gledati iz perspektive kojoj veri pripadaš to je subjektivizam i naravno da će svako drugi ko ne misli kao subjekt biti "protivnik vere, nevernik, rugač, pljuvač, onaj koji ništa ne zna itd"
i onda se objektivni posmatrač pita "o kakvoj ljubavi se ovde priča, kada izvire nepodnošenje, nerazumevanje pa čak i mržnja".
doduše ima i vernika koji izađu iz okvira i shvate da je to samo njihova vera uzdržavaju se da koriste pomenute termine.
lol Jeste, ali postoji problem u objektivnosti, u smislu, pitanje je koliko si recimo ti prvi objektivan u ovoj proceni.

A drugo, sam pojam objektivnosti već nekoliko godina mi malo smeta. Nije da ne verujem u objektivnost ali više verujem u umerenost i izbalansiranost ali si svejedno sa ovom procenom pogodio u samu suštinu takozvanih formalnih vernika. Vidiš, oni koji su ti citirali Matejevo jevanđelje su propustili da shvate da takva praksa, koju si ti primetio u online diskusijama, nije nešto što krasi vernika, naprotiv. Da li nisu ispravno shvatili Matejevo jevanđelje (što je vrlo verovatno) ili jednostavno su samo formalni vernici (takođe vrlo verovatno), ne znam.
Pa u tome i jeste srž. Ja sam generacija koja je imala 2 kanala, pa šta ima. Za Novu godinu su puštali takozvani "filmski maraton" (što sad imamo na 200 kanala) i iako je svake godine bio obavezan "Supermen"(
) ipak smo se radovali.
Dobar si, ne znam da li je sramota reći da ja 20 godina nemam niti jedan TV kanal, sav moj svet je na internetu i naravno, u knjigama, kao i u ljudima koje lično poznajem. lol Radujemo se i mi danas, ako znamo, bar se tako nadam.