Konacno: Svim Srbima državljanstvo!

slavonija:
ovo mi je nepoznato...nisam pratila tu problematiku...a ako je tocno, onda taj rewferendum nije legitiman
ali u evropskim zemljama koje dobro poznajem, svaki njen drzavljanin ima pravo glasa (naravno pod uvjetom da su punoljetni, mentalno zdravi itd., opcenita ogranicenja)
znaci ako imas pasos Francuske i li Njemacke, svejedno, njihov si drzavljanin i imas pravo glasa, to je jedna vrsta automatizma ( cak i robijasi po zatvorima imaju pravo glasa)

To je malo komplikovanije. Zamisli situaciju iz 1989 gde Hrvat koji se rodio u Hrvatskoj i
upisan je u matične knjige Republike Hrvatske, zadnjih 5 godina živi u Beogradu.
On svoje biračko pravo je ostvarivao takođe u Beogradu jer je na to imao prava.
Da li on ima pravo da glasa na referendumu u Hrvatskoj?
Posle raspada SFRJ on gubi to državljanstvo, a državljanstvo Republike Srbije nema
jer nije upisan u knjigu državljana koje su bile na republičkom nivou.
Čiji je on državljanin?
Isti princip možeš da primeniš i obratno.
Da li Srbin koji je upisan u matične knjige Republike Srbije, a od 1985 je imao biračko pravo
u Hrvatskoj, ima pravo da glasa na referendumu?

Dikan:
To je malo komplikovanije. Zamisli situaciju iz 1989. gde Hrvat koji se rodio u Hrvatskoj i
upisan je u matične knjige Republike Hrvatske, zadnjih 5 godina živi u Beogradu.
Posle raspada SFRJ on gubi to državljanstvo, a državljanstvo Republike Srbije nema
Čiji je on državljanin?
Da li Srbin koji je upisan u matične knjige Republike Srbije, a od 1985 je imao biračko pravo

da u toj konkretnoj situaciji se zakompliciralo i to treba rijesiti...
npr. u Hrvatskoj...svi koji imaju drzavljanstvo RH (bez obzira gdje zive...RH dopusta dvojno drzavljanstvo zbog ogromne diajspore) imaju i pravo glasa...npr Hrvati iz Bosne, mogu da biraju i u bosni i u Hrvatskoj, sto ja licno ne smatram dobrim rjesenjem...zdravstco, skole itd. je posebno zakonski regulirano, ali pravo glasa imaju svi ...npr. srpske izbjeglice iz Hrvatske koji zive u Srbiji, tamo placaju porez itd. imaju hrvatsko drzavljanstvo i pravo izbora u Hrvatskoj...vjerojatno si cuo za specijalne buseve koji se organiziraju za predstojece izbore iz Srbije za Hrvatsku (da biraju Radu Leskovca)
ipak u krajnjoj konzekvenci pravo na drzavljanstvo a time i pravo glasa je politicka odluka...na nasim prostorima u principu je to najjaca stranka....

slavonija:
da u toj konkretnoj situaciji se zakompliciralo i to treba rijesiti...
.

Pa Crna Gora je odbila da da pravo glasa svojim državljanima koji su živeli na teritoriji
Republike Srbije i tu ostvarivali svoja biračka prava.
Oni čine više od četvrtine svih državljana Crne Gore. U Srbiji nemaju državljanstvo, a još
uvek imaju biračko pravo. Apsurdno.

Inače ljudi u dijaspori koji su na ''privremenom radu'' imaju državljanstvo Srbije.
Ne znam što bi neki Amerikanac srpskog porekla, čiji su se preci pre 150 godina
doselili u SAD tražio srpski pasoš.
Političkoj emigraciji treba vratiti sva prava ako to želi.
Problem je u statusu Srba iz bivših jugoslovenskih republika.

Dikan:
To je malo komplikovanije. Zamisli situaciju iz 1989 gde Hrvat koji se rodio u Hrvatskoj i
Čiji je on državljanin?
svako ko je imao prebivalište ili boravište na teritoriji Srbije pre određenog datuma, automatski postaje državljanin Srbije
Problem su neuredne knjige, loši i nepotpuni izvodi meste rođenja i još neki problemi.
Tu glupost na ovim prostorima da svaki Hrvat može da glasa na izborima u Hr, a deda mu utekao kad je utekao je notorna glupost. Čak je i hrvatsi SDP odustao od kandidata u famoznoj 11 izbornoj jedinici. Dijaspori. Jedini ispravan stav.

filatelista:
svako ko je imao prebivalište ili boravište na teritoriji Srbije pre određenog datuma, automatski postaje državljanin Srbije
Problem su neuredne knjige, loši i nepotpuni izvodi meste rođenja i još neki problemi.
Tu glupost na ovim prostorima da svaki Hrvat može da glasa na izborima u Hr, a deda mu utekao kad je utekao je notorna glupost. Čak je i hrvatsi SDP odustao od kandidata u famoznoj 11 izbornoj jedinici. Dijaspori. Jedini ispravan stav.

slazem se da je glupost...ali to je pravo i oni ga imaju ...bilo bi dobro kad bi i ostale stranke odustale, ali jedna nece sigurno (znas na koga mislim..)

Jerry Ropero:
smanjice se vama vlasima, rumunima, balijama, hrvatima poput ovog svetolika i slicno 8-)

bilo kuda srbi svuda 8-)

samo nesrbi i srpske izdajice mogu da budu protiv ovog zakona 8-)

shto se meni obracash
evo ti ga jedan rumunovla 100% koji celi svoj zivot dokazuje nekom da je srbin

a samo krembili mogu da glasaju za zakon kojim crnogorci i bosanci im biraju vladu i predsednika! 8)

kao ti, na primer! shto niko nije ni sumnjao...

Dikan:
Pa Crna Gora je odbila da da pravo glasa svojim državljanima koji su živeli na teritoriji
Republike Srbije i tu ostvarivali svoja biračka prava.
Oni čine više od četvrtine svih državljana Crne Gore. U Srbiji nemaju državljanstvo, a još
uvek imaju biračko pravo. Apsurdno.

Inače ljudi u dijaspori koji su na ''privremenom radu'' imaju državljanstvo Srbije.
Ne znam što bi neki Amerikanac srpskog porekla, čiji su se preci pre 150 godina
doselili u SAD tražio srpski pasoš.
Političkoj emigraciji treba vratiti sva prava ako to želi.
Problem je u statusu Srba iz bivših jugoslovenskih republika.

Можда хоће само статус домаћег држављанина да не би морао да тражи посредника ако жели да послује, улаже или купује у Србији (некретнине на пример).

За све остало имаш петицу за учешће и покушај објашњења осталим.

Још једном
- Закон о држављанству
- Изборни закон
(две одвојене ствари)

Венецијанска комисија (ВК) је пресудила 2005. да грађани (они који имају пребивалиште) имају право гласа а не држављани. Тиме је 264.000 држављана РЦГ са пребивалиштен у СРБ остало без права гласа на референдуму. Било па прошло, то што си ти преспавала и како је у РХ је већ друга прича. Неко је споменуо како су Хрвати опседнути Србима, па комшије ко се сада меша. Тема везе нема са РХ законодавством а ви само пројектујете.

Право на лечење се остварује помоћу здравствене књижице, проучите мало боље шта су услови да бисте извадили здравствену књижицу у својој општини пребивалишта.

Шта још? А да, сврака (crow) ми није рекао из ког села су његови дошли у Белу Паланку?

Oputne-Rudine:
Можда хоће само статус домаћег држављанина да не би морао да тражи посредника ако жели да послује, улаже или купује у Србији (некретнине на пример).
Da kupuju, kupuju. Cene kvadrata skocile a nezvanicno se prica da uglavnom srbogorci kupuju jer su isprodavali svoje u otadzbini Rusima i Albancima, koji opet primenjuju savrsen scenario kao i na Kosovu i Metohiji. Kada sve isprodaju onda ce postati manjina koja ce se naseliti u jednu BG opstinu (evo predlog da se opstina nazove Montenegro). San o svim Srbima ce se doslovno ostvariti jer ce svi oni da se izjasne kao Srbi i svima lepo. Oni zadovoljni jer zive u BG, Albanci zadovoljni jer dobijaju zemljiste, EU zadovoljna sto ima manje clanova, Srbi.....koji Srbi? Made in Serbia? ...Svasta...

dmauka:
Da kupuju, kupuju. Cene kvadrata skocile a nezvanicno se prica da uglavnom srbogorci kupuju jer su isprodavali svoje u otadzbini Rusima i Albancima, koji opet primenjuju savrsen scenario kao i na Kosovu i Metohiji.
Купују Руси, Ирци и Британци, Шиптари слабо нешто. Они први јер имају новца на претек и јер су кренули у освајање Јадрана а православна обала им је добра тачка полазишта (јефтинија од Грчке) а ови други спекулативно у нади да ће продати за три пута више што и хоће када ће се спустити ниже у Албанију као што су у Боку, Паштровиће и ЦГ приморје из Далмације, Дубровника и Истре. Рује чак купују по Уљћинију од Шипаца што мене забрињава јер се макар надам Арнаутима да врше притисак и дижу тензије у колапсу РЦГ. Ништа, мораћемо ми Срби сами или да их наоружавамо и њих обучавамо.

А што се тиче превисоких цена некретнина у Београду то је најпре због:
- неоправданости вредности, годинама људи наслеђују станове или им држава/државном предузеће поклања (на основу животне/пословне заслуге) или су их купили од држав 90-их по субвенционисаној цени
- највиша општинска накнада за земљиште у региону ако не и Европи
- недостатак слободног тржишта већ локални монополи и остала багра који крше најосновнија правила док законодавство/судство блеји
итд. итд.

Биле су неосновано високе и пре 2005. Довољно је да одеш у Нови Сад и видиш колика је разлика а замисли како је када у околини Аранђеловца и дубљој унутрашњости можеш да неђеш кућу и плац све за 15К

Kada sve isprodaju onda ce postati manjina koja ce se naseliti u jednu BG opstinu (evo predlog da se opstina nazove Montenegro).
Камо среће да Срби буду мањина, тек бисмо онда разбуцали Монтенегро, са све мањинским правима, али нема везе, умемо ми и другачије. Иначе Срби живели не живели у РЦГ, остају пријављени, имају право гласа и све то, дакле што се МУП-а тиче воде се као да ту још увек обитавају.

San o svim Srbima ce se doslovno ostvariti jer ce svi oni da se izjasne kao Srbi i svima lepo.
Неће они да се изјасне као Срби него већ јесу, међу тим мигрантима је најмање Црногораца. Тих је највише међу пост-45-овским окупаторима, тамо 8. офанзива по Бачкој или потомци досељених Срба у Београд који су постали Црногорци форе ради, баш зато што је Србији и Србима неко 15 година натурао некакав црногорски комплекс мачо простака (М(ј)ешовити брак, Мима, Ка-пичићи, Копривица). Над њима треба Србија да поради а овакве мере у тренирању строгоће и културног утицаја (меке моћи) то омогућавају за разлику од левичарских грађанских лапрдања о братству и јединству, братским народима и нацијама, републикама захваљујући којима имамо Ка-пичића на челу КСС и Вујошевиће, Зечевиће, Ћурковиће у Партизану (који додуше никада није био српски али докле југословенски мајкумуга?)...

Oni zadovoljni jer zive u BG, Albanci zadovoljni jer dobijaju zemljiste, EU zadovoljna sto ima manje clanova, Srbi.....koji Srbi? Made in Serbia? ...Svasta...
Какав песимиста, Боже свашта, све гледаш кроз механизма 19. века уместо да препознаш тековине 21. века који омогућавају да се оствари оно што нам није пошло за руком у 20.

Oputne-Rudine:
А што се тиче превисоких цена некретнина у Београду то је најпре због:
- неоправданости вредности, годинама људи наслеђују станове или им држава/државном предузеће поклања (на основу животне/пословне заслуге) или су их купили од држав 90-их по субвенционисаној цени
- највиша општинска накнада за земљиште у региону ако не и Европи
- недостатак слободног тржишта већ локални монополи и остала багра који крше најосновнија правила док законодавство/судство блеји
итд. итд.

Биле су неосновано високе и пре 2005. Довољно је да одеш у Нови Сад и видиш колика је разлика а замисли како је када у околини Аранђеловца и дубљој унутрашњости можеш да неђеш кућу и плац све за 15К
Nisam ja govorio o tome da su cene niske, rekao sam da su skocile od proglasenja nezavisnosti CG, sto je cinjenica. Nego, pokazi mi Crnogorca koji bi pre ziveo u NS ili Arandjelovcu a ne u Beogradu..

Oputne-Rudine:
Какав песимиста, Боже свашта, све гледаш кроз механизма 19. века уместо да препознаш тековине 21. века који омогућавају да се оствари оно што нам није пошло за руком у 20.
Ne mesaj pesimizam sa realizmom.
Zabavno je pozivati se na tekovine 21.veka, samo me zanima kada ce i drugi da pocnu da se pozivaju na te tekovine u odnosu na nas? Nismo mi bas toliko napredni da se prepoznajemo po tekovinama 21. veka a svi oko nas zaostali pa samo nesto na silu uzimaju...

urospo:
Ciprovci, kvota 1.2
Diva Slatina, kvota 1.3

:)

Па ево ти сто на то да нису ни из једног или другог, не постоје та два насеља нигде у Републици Србији.

Дај бре реалне квоте и ифнормације, ево ти списак :)

Бабин Кал • Бежиште • Бела Паланка • Букуровац • Вета • Витановац • Врандол • Вргудинац • Глоговац • Горња Глама • Горња Коритница • Горњи Рињ • Градиште • Дивљана • Долац (насеље) • Долац (село) • Доња Глама • Доња Коритница • Доњи Рињ • Дражево • Клење • Клисура • Козја • Космовац • Кременица • Крупац • Ланиште • Лесковик • Љубатовица • Мирановац • Мирановачка Кула • Моклиште • Мокра • Ново Село • Ореовац • Пајеж • Сињац • Тамњаница • Теловац • Топоница • Црвена Река • Црвени Брег • Црнче • Чифлик • Шљивовик • Шпај

Да не буде забуне, немам ја ништа против али чова се на мене острвио што сам из Београда замишљајући да моји нису видели семафор до пријемног (пројектујући са свог случаја).

dmauka:
Nisam ja govorio o tome da su cene niske, rekao sam da su skocile od proglasenja nezavisnosti CG, sto je cinjenica. Nego, pokazi mi Crnogorca koji bi pre ziveo u NS ili Arandjelovcu a ne u Beogradu..
Прениске су изван Београда и због тога што БГ округ има 28% становништва а 45% (то сам заборавио) привреде дакле сви ту долазе да се запосле јер има највише посла. Не знам ја ништа о Црногорцима нити ме занимају. Распитај се ти сам по Новом Саду колико их је...

А слободном тржишту повећана потражња представља најмању сметњу.

Zabavno je pozivati se na tekovine 21.veka
Није забавно него корисно, у томе је разлика између набеђеног песимисте и подозривог реалисте.

samo me zanima kada ce i drugi da pocnu da se pozivaju na te tekovine u odnosu na nas?
Већ су се позивали, између њихових аргумената који су били 20/21. и наших 19/20. они су победили. Можда је време да схватимо да позивање на своје грађанско/људско није забаве раде? Нити када то други од нас траже а још мање када смо ми у стању да то захтевамо од других, јелте. Ја се нимало не спрдам када говорим о слободи тржишта, о капитализму и новцу. Добро смо и прошли с обзиром на број Срба у којима чуче самоуправни пролетери.

Nismo mi bas toliko napredni da se prepoznajemo po tekovinama 21. veka a svi oko nas zaostali pa samo nesto na silu uzimaju...
Да ли су ови око нас заостали или нису није ни битно, у најбољем случају ћемо бити испред њих, у најгорем ништа гори и ништа бољи од њих а такви услови ми делују фер (онако спортски) и унутар њих можемо да постигнемо резултат за разлику од оних где ми играмо са екипом за мали фудбал против 11 играча...

Ће да видимо...

Oputne-Rudine:
Па ево ти сто на то да нису ни из једног или другог, не постоје та два насеља нигде у Републици Србији.

Бабин Кал • Бежиште • Бела Паланка • Букуровац • Вета • Витановац • Врандол • Вргудинац • Глоговац • Горња Глама • Горња Коритница • Горњи Рињ • Градиште • Дивљана • Долац (насеље) • Долац (село) • Доња Глама • Доња Коритница • Доњи Рињ • Дражево • Клење • Клисура • Козја • Космовац • Кременица • Крупац • Ланиште • Лесковик • Љубатовица • Мирановац • Мирановачка Кула • Моклиште • Мокра • Ново Село • Ореовац • Пајеж • Сињац • Тамњаница • Теловац • Топоница • Црвена Река • Црвени Брег • Црнче • Чифлик • Шљивовик • Шпај

Да не буде забуне, немам ја ништа против али чова се на мене острвио што сам из Београда замишљајући да моји нису видели семафор до пријемног (пројектујући са свог случаја).

rumunovla je ko svaki kompleksash prvo reko

"ja sam iz BG
a ti odakle si?"

kad gle chuda

tata rumun, mama vlajna...
da im ne bi tile
vidli ne bi BG :D

Oputne-Rudine:

Naravno da ta naselja ne postoje u Srbiji, to su naselja u Bugarskoj, uz granicu ;) :D
p.s. Kvote su ostale iste.

urospo:
Naravno da ta naselja ne postoje u Srbiji, to su naselja u Bugarskoj, uz granicu ;) :D
p.s. Kvote su ostale iste.

Аха, извинте, значи Торлак ;), леле, што би рекли у тим крајевима... ко их не зна скупо платиће

могао сам да претпоставим, с обзиром да другима пребацује несрпско порекло :shock:

JABUCHILO:
naravno. zakon je jasan po tom pitanju. svako ko se izjasni da je srbin u svojoj drzavi - ima pravo na srpsko drzavljanstvo.
ok
hvala na informaciji :D
nikad nije zgorega imati dva državljanstva 8-) 8-)
ako te jedni istjeraju bar imaš rezervu :lol:

ni moji (mislim na forumaše Hrvate sa net.hr-a) me baš ne vole...previše sam na Vašoj strani...pogotovo kad je tema WW2, Domovinski rat, zločini, raspad SFRJ, Tuđman, BiH itd itd...

Back