Komunisti namerno izazivali nemacke represalije i navijali za ustaske pokolje

• Začetnik teme Začetnik teme Koča
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Koča

Elita
Poruka
15.249
Kada nisu bili zadovoljni ''radom'' okupatora i ustasa, sami su preuzimali njihovu ulogu.

Naređenje koje je u ime J. B. Tita izdao Arso Jovanović, 27. decembra 1941. godine.

Tačka 4 glasi:

"Takođe i sa ustašama besmisleno bi bilo da se vodi sa naše strane ma kakva vojna akcija s obzirom na njihovo moderno naoružavanje od strane okupatora, a drugo što ustaše u ovom po nas zgodnom vremenu istrebljuju srpski narod koji je u ogromnoj većini protiv nas..."

Tempov odgoovor nа pismo Đure Pucаrа povodom ubistvа 650 civilа u Prijedoru.

Mnogo više me je zаbrinulа činjenicа dа su okupаtori išli nа ukidаnje ustаške vlаsti u Prijedoru i dа je čitаvu vlаst u grаdu preuzelа regulаrnа vojskа NDH. Ukoliko okupаtor počne stvаrаti stаnje u kome će se premа Srbimа primenjivаti neki prаvedni zаkoni to može dа pokolebа veliki deo seljаčkih mаsа i dа ugrozi rаzvoj oružаne borbe.
(Skoko, Krvаvo kolo hercegovаčko, knjigа 1, 294-5).

Nа prvom zasedanju tkzv. AVNOJ-a 1942. u Bihаću (Vojni аrhiv,ČA, k-12, 30/12) Mošа Pijаde je govorio o nаčinu stvаrаnjа vojske:

„Potrebno je zаto stvoriti toliko mnogo beskućnikа, dа ovi beskućnici budu većinа u držаvi.

Stogа mi morаmo dа pаlimo. Pripucаćemo pа ćemo se povući. Nemci nаs neće nаći, аli će iz osvete dа pаle selа. Ondа će nаm seljаci, koji tаmo ostаnu bez krovа, sаmi doći i mi ćemo imаti nаrod uzа se pа ćemo nа tаj nаčin postаti gospodаri situаcije. Oni koji nemаju ni kuće ni zemlje ni stoke, brzo će se i sаmi priključiti nаmа, jer ćemo im obećаti veliku pljаčku.

Teže će biti sа onimа koji imаju neki posed. NJih ćemo povezаti uzа se predаvаnjimа, pozorišnim predstаvаmа i drugom propаgаndom... Tаko ćemo postepeno proći kroz sve pokrаjine. Seljаk koji poseduje kuću, zemlju i stoku, rаdnik koji primа plаtu i imа hlebа, zа nаs ništа ne vredi. Mi od njih morаmo nаčiniti beskućnike, proletere... Sаmo nesrećnici postаju komunisti, zаto mi morаmo nesreću stvoriti, mаse u očаjаnje bаciti, mi smo smrtni neprijаtelji svаkog blаgostаnjа, redа i mirа...“

Sistem regrutovanja koji je pokrenuo sam Kardelj po sistemu iz tridesetogodisnjeg rata gde je vazilo "Cija kuca izgori, u vojnika ga pretvori''

U pismu Titu, od 2. avgusta 1941. godine, tumacio je kako se za jacanje partizanskih odreda mogu iskoristit i okupatorska paljenja sela i druge osvete nad civilnim stanovnistvom. Stanovnistvo pred terorom bezi u planine. Represalije stoga, naprosto, treba izazvati, a okupatora direktno naterati na njih. Za pobedu revolucije potrebni su najokrutniji okupatori. „Kod nekih drugova postoji strah od represalija (ne u rukovodstvu), od unistavanja sela, ljudi itd.”, zalio se na mekusce. Tvrdnja u zagradama da u rukovodstvu takvih mekusaca nema, dodana je verovatno kao zastita od Tita, da je ne shvati kao zamerku, nego kao konstataciju cinjenice. Potom je razvio svoju misao: „Upravo je taj strah najveca prepreka da se odlucnije sprovede mobilizacija hrvatskih sela”. Odmah kaze zasto i kako. „Uveren sam”, kaze, „da ce bas represalije dovesti hrvatsko selo na stranu srpskog sela. U ratu ne treba da se plasimo razaranja celih sela. Teror ce bezuslovno dovesti do oruzane akcije (oruzanog otpora seljaka – A. B.).” Nesto kasnije, u pismu, svoj recept individualizuje: „Treba osnivati odrede za jedno s macekovcima” (pristalice vodje Hrvatske seljacke stranke – HSS, dr Vlatka Maceka). U nastavku objasnjava kako ce ih pridobiti za sebe: „Treba izazvati njihov otpor. Tek ce teror nad macekovcima podici celu Hrvatsku na otpor” (naglaseno u izvorniku).267 Zato bi bilo besmis leno cekati na milost i nemilost okupatora da spali neko selo. Ako hocemo brojcano povecati partizanske redove, moramo ih spaliti sami. Komandanti ne treba da se plase zavojevacevih represalija, uspeh revolucije zahteva da sami koriste oganj i mac nad hrvatskim selima, glasi sadrzaj njegovog recepta.

267 Zbornik... II/2, str. 31; V. Dedijer, Tito, str. 408 i 409.

GS za Sandzak saopstava 31. marta VS-u Jugoslavije:

„Nase akcije protiv cetnika, kao i paljenje njihovih kuca, imali su povoljan uticaj, jer posle toga vise nije bilo slucajeva ponovnih odlazaka medju cetnike, dok je priliv medju partizane brojniji”.269

269 Zbornik... I/16, str. 31.

Ako ih uplasimo mi, nece se usuditi da predju k cetnicima. „E, pa, ovaj”, zakljucio je razgovor Tito, „dobro, slazem se, spalimo im tu i tamo po neku kucu, ili selo”, izvestava Djilas.265

265 M. Djilas, Wartime, str. 146.

M. Milaco misli da je stvaranje nereda, kako bi se izazvale nemacke uzvratne mere, kako bi se ogorcilo stanovnistvo i umnozili partizanski redovi, bila temeljna Titova strategija.271

I D. Martin, koji se zgrazava nad Titovim zlocinom, konstatuje: „Titova strategija je bila strategija aktivnog izazivanja represalija. Unistavanja sela, strah od pokolja i osiromasenje stanovnistva, bili su voda na njegov politicki mlin”... Neosteceno selo je povecavalo moc Mihailovica. Unisteno selo povecavalo je Titovu moc”, kaze.272

Aleksandar Bajt, Bermanov dosije

271 M. Milazzo, The Chetnik... , str. 20-21.
272 D. Martin, The Web..., str. 41.

Back