Komšiluk i crna magija

pa i ja sam ateista,al me to kao takvog ne sprecava da vidim da su osnove i namene jednog i drugog potpuno razlicite.

ja nisam pisao o nameni vec sam boldovao tvoje cudjenje "sto neko u to veruje".
nacin praktikovanja i svrsishodnost u ovoj prici nije bitan...
odgovorio sam ti kako je moguce da neko veruje.
ako krenes da ubedjujes od malih nogu sve je moguce.

ako cemo na temu poentalnosti, najsvrsishodniji je deda mraz jer on jedini ostavi iskren osmeh detetu na licu...

vecina ostalih verovanja plase decu na ovaj ili onaj nacin.
ja sam za deda mraza a vi kako hocete...

Jao boze, 21 vek, tehnologija i to, malo fali da ljudi pocnu da se teleportuju a ti pricas o crnoj magiji!!!:eek: Moj odgovor je da te neko za*ebava.A sto je ta devjoka umrla, paaaa nisi nikad cuo da se operacije mogu zakomplikovati...Najbolje mi za onog lika koji je isao kod vracare da mu vidi sto mu se cerka nije udala u 30-oj :zcepanje: J*bt koliko ja znam devojaka koje se nisu udale a evo trideseta im...mora biti da su sve pod crnom magijom!Kako mislite uopste da ta magija f-nise??Mislim sta, uzmu pilece noge, omotaju s necim i govore neke bajalice...I kako to tacno profunkcionise posle?:think: Jel neko zracenje u pitanju il sta??

Da vam predočim problem.
Nedavno je u komšiluku preminula devojka od 30 godina.
Bila je uspešna, lepa, nije bila udata. Umrla je posle bezazlene operacije jer se napravilo neko zakrčenje u krvnim sudovima (koliko sam ja čuo).
Uglavnom, porodica nesrećne devojke već par godina je u svađi sa prvim susedima oko neke imovine. Priča se po komšiluku kako jedni drugima gataju, i ne znam šta sve rade, uglavnom bapske priče.
Mi smo dobri i sa jednima i sa drugima. Ne družimo se ali se na ulici i u prolazu kulturno javimo, ponekad i ispričamo i sve je u redu.
Međutim, evo nedelju dana posle smrti te devojke stiglo je pismo u beloj koverti, ručno pisano i adresirano na mog oca.
Pismo navodno piše čovek iz drugog grada. On je navodno čuo kako je Y porodica bila kod vračare u nameri da uništi X porodicu. Razgovor je slučajno čuo jer je i sam išao da mu vračara pogleda u karte za ćerku jer je već u kasnim tridesetim a nije udata.
Navodno oni su vračari platili masno da X porodicu zadesi neka nesreća.
I moli se moj otac da ovo prenese što hitnije porodici X.

Kod nas niko ne veruje u gatanje, magiju i slične gluposti ali ovo nas je pomalo zateklo.
Otac naravno nikome neće reći za pismo i verovatno će ga spaliti ali me interesuje šta vi mislite o svemu ovome?
Mi pretpostavljamo da je samo pismo i napisala X porodica ili neko iz okruženja jer se čini da oni vrlo teško podnose sve ovo.
Strašno čime se ljudi sve bave. Najinteresantnije od svega što je očigledno neko čekao povoljan trenutak da ga ubaci u sanduče. Ja sam sve vreme bio sa psima u dvorištu i kad sam ušao na kratko unutra i vratio se nazad primetio sam pismo ali budala nisam odmah pohitao da ga uzmem možda bih i video ko ga je ostavio...
Eto toliko pa da čujem mišljenja.

Је ли ово нека тест анализа о томе колико су људи сујеверни ?

Просто не верујем у истинитост ове приче.

А чак и да је истина, свако зло се тера од себе постом и молитвом.

hm...:think:...teranje jednog rituala pomocu drugog...ok...svako ima svoj mehanizam :)

je ne postim
i ne molim se
i nemam tih ambicija

a zlo bezi od mene

ajd da ne idemo u religiju...ali me bas zanima mehanizam zastite na ovaj nacin

Ne verujem mnogo u dejstva crne magije, verujem u spletkarenja koja nastaju iz zavisti i zlobe.
Jednostavno ne mogu da prihvatim da neko svojim odlaskom kod neke vračare drugoj osobi može ceo život da upropasti jer se njoj (ili njemu) tako hoće,iz ovog ili onog razloga.
Mislim da to baš ne ide tako.
Kada bi svi sebi pa i drugima želeli samo najbolje i najlepše stvari u životu - svima bi nam bilo lepše i svi bi bili srećniji!

:eek:
Strasno je kolko daleko moze da ode ljudska zloba i izopacenost, koristiti smrt jedne tako mlade osobe, i roditeljski bol...malo je reci gnusno.
Ako je ova prica istinita.:(
Ukoliko neko zeli da vidi koliko su ljudi sujeverni evo mu primer.
U svojoj kuci, u svom krevetu sam pronasla takozvani ' zapis od hodze', i znate sta sam uradila?
Bacila u kanu za smece i nasmejala se :mrgreen:
Kakva magija i vestice i ne znam sta.
To se pre nekoliko vekova koristilo u politicke svrhe.
Takodje mislim da ovoj temi nije ovde mesto.
Dom i porodica su za nesto drugo i ovakvim stvarima ne treba da se opterecuje nijedna trudnica, mlada majka, otac i ostali.

ja sam cuo da se posledice mogu umanjiti samo ako se koristi mirisljavi wc papir, osvezivac vazduha, redovno provetrava uz obaveznu upotrebu vodokotlica (da ne pominjem zdravu ishranu radi redovnog odlazenja u wc)...:vudu:
:zcepanje:

licno ne verujem u to,mada sam se naslusala prica i prica jer sam dugo zivela u istocnom delu,u vlaskom kraju.tamo to shvataju kao ozbiljnu nauku

:eek:
Strasno je kolko daleko moze da ode ljudska zloba i izopacenost, koristiti smrt jedne tako mlade osobe, i roditeljski bol...malo je reci gnusno.
Ako je ova prica istinita.:(
Ukoliko neko zeli da vidi koliko su ljudi sujeverni evo mu primer.
U svojoj kuci, u svom krevetu sam pronasla takozvani ' zapis od hodze', i znate sta sam uradila?
Bacila u kanu za smece i nasmejala se :mrgreen:
Kakva magija i vestice i ne znam sta.
To se pre nekoliko vekova koristilo u politicke svrhe.
Takodje mislim da ovoj temi nije ovde mesto.
Dom i porodica su za nesto drugo i ovakvim stvarima ne treba da se opterecuje nijedna trudnica, mlada majka, otac i ostali.
nasmejala si se?:eek: neko je boravio u tvojoj spavacoj sobi bez tvog znanja a ti se smejes:sad2: ja bih odlepila

nasmejala si se?:eek: neko je boravio u tvojoj spavacoj sobi bez tvog znanja a ti se smejes:sad2: ja bih odlepila

Linda, u mojoj sobi je boravio neko ko mi dolazi u kucu sigurno, nije usao sa ulice. Mogu i da pretpostavim ko.:)
Samo ne verujem nimalo u tako nesto, pa daj zar nemaju ljudi dovoljno briga i bez toga?:confused:
Ne mogu da shvatim nikako da neko stvarno veruje u magiju ili vracanje ili sta vec, ljudi moji pa gde to moze? :neutral:

Da vam predočim problem.
Bila je uspešna, lepa, nije bila udata. Umrla je posle bezazlene operacije jer se napravilo neko zakrčenje u krvnim sudovima (koliko sam ja čuo).
Uglavnom, porodica nesrećne devojke već par godina je u svađi sa prvim susedima oko neke imovine. Priča se po komšiluku kako jedni drugima gataju, i ne znam šta sve rade, uglavnom bapske priče.
Mi smo dobri i sa jednima i sa drugima. Ne družimo se ali se na ulici i u prolazu kulturno javimo, ponekad i ispričamo i sve je u redu.
Međutim, evo nedelju dana posle smrti te devojke stiglo je pismo u beloj koverti, ručno pisano i adresirano na mog oca.
Pismo navodno piše čovek iz drugog grada. On je navodno čuo kako je Y porodica bila kod vračare u nameri da uništi X porodicu. Razgovor je slučajno čuo jer je i sam išao da mu vračara pogleda u karte za ćerku jer je već u kasnim tridesetim a nije udata.

Kod nas niko ne veruje u gatanje, magiju i slične gluposti ali ovo nas je pomalo zateklo.
Otac naravno nikome neće reći za pismo i verovatno će ga spaliti ali me interesuje šta vi mislite o svemu ovome?
Mi pretpostavljamo da je samo pismo i napisala X porodica ili neko iz okruženja jer se čini da oni vrlo teško podnose sve ovo.
Strašno čime se ljudi sve bave. Najinteresantnije od svega što je očigledno neko čekao povoljan trenutak da ga ubaci u sanduče. Ja sam sve vreme bio sa psima u dvorištu i kad sam ušao na kratko unutra i vratio se nazad primetio sam pismo ali budala nisam odmah pohitao da ga uzmem možda bih i video ko ga je ostavio...

Пријавите на време полицији за писмо. Опуштено.

Pre dve godine, kad sam zbog relapsa MS ležala na očnom, bila je u sobi do mene jedna ženica, nešto je operisala na oku, mlada, koju godinu starija od mene, uglavnom, svekar joj je dugo bio bolestan ili tako nešto, i kad je taj neko ko je bio bolestan "konačno" umro, prva komšinica sa kojom godinama nisu govorili, valjda zog neke međe, je iskorisitila situaciju i došla da izjavi saučešće, pa je kao "na sanduk" spustila novčanicu za koju oni sumnjaju da je uvračana ili kako je već rekla... Uglavnom, ubrzo posle toga im je sve krenulo naopako, pokrenulo se klizište ispod kuće, svekrva se razbolela, mužu se zakomplikovalo oko radne dozvole u Italiji, njoj se inficiralo oko... Čitavu nauku je napravila sa tetkom kako baš tu novčanicu od komšinice treba da spale iza kuće i da pepeo prospu u Moravu, ili, još bolje, da istu tu novčanicu uz odgovarajuće bajalice, vrate komšinici kad njoj umre, ko joj je ono beše bio bolestan...

Napisala sam ovo jer mislim da odgovara temi-besmisleno, ali potpuno! Svako je kovač svoje sreće, "zvezde" i "brojevi" su tu da bi nam dali neke osnovne smernice, Valeria i njene kolege su tu da nam pomognu u tumačenju (ko u to veruje), post i pričest služe za duhovno i telesno pročišćenje a sve je to manje-više "iz glave".

Da vam predočim problem.

ciribu ciriba tromb!

Back