Kompostirate li?

Ima lišća,trave,trulih jabuka i sl.
Nešto palim,nešto bacam pa reko moglo bi se bolje iskoristiti kompostiranjem,a i bilo bi mi lakše.
Jel bi jedan komposter trebao biti prazan za preslaganje?
Nećeš verovati šta te gliste najviše vole - te trule jabuke, ja sam ih koristio kada hoću da ih okupim i prebacim,.. klupče glista bude - neverovatno puno,.. ali da te odmah utešim ima tu i zezancije - glodari se namame na njih,.. rovci, krtice, pacovi, ptice,.. itd,..

A msm da ti ne treba jedan komposter za preslaganje. Gotov kompost koji si prosejao čuvaš do upotrebe u plastičnim "jutenim" džakovima.

Nećeš verovati šta te gliste najviše vole - te trule jabuke, ja sam ih koristio kada hoću da ih okupim i prebacim,.. klupče glista bude - neverovatno puno,.. ali da te odmah utešim ima tu i zezancije - glodari se namame na njih,.. rovci, krtice, pacovi, ptice,.. itd,..

A msm da ti ne treba jedan komposter za preslaganje. Gotov kompost koji si prosejao čuvaš do upotrebe u plastičnim "jutenim" džakovima.
A ovo da se kompost treba prevrtati?

Kompostiramo vec nekoliko godina.
Imamo kupljen komposter, nesto veci od onog koji je Plant dao kao primer. Za vikend cemo u vikendicu, pa cu ti ga slikati.

Ono cega se ja secam je sledece - dole mora biti otvoreno, eventualno zica, ako u okolini ima pacova i drugih glodara. Komposter treba da stoji u hladovini ili poluhladovini, nikako na suncu.
Prvo smo stavljali sitne, tanke grancice, na to kuhinjski otpad (ljuske od jabuka, sargarepe, krompira, banana, pomorandzi, soc od kafe, caj, itd. nista zivotinjskog porekla), na to jedan red zemlje, odozgo trava. I onda se ceka da se to smanji, legne. Pa onda opet isti postupak.
Rekli su nam da na pocetku ne stavljamo puno kuhinjskog otpada, tj. jednom nedeljno jednu kanticu i da to bude 10% od svega.
Kasnije kad komposter proradi moze i vise.
Ne znam kad smo od toga dobili prvi humus. Cini mi se da smo cekali godinu-dve.

E ovako izgleda. Samo sto je nas tamnije zelene boje, ali je istog oblika. Oko 1,5m visine.

IMG_9429.jpeg

Back