"Kompleks provincije"

МНого вредног у Београд долази из Провинције. Андрић, Црњанки, Селимовић, су дошли иуз провинције у Београд, као и река Сава. Београђанима не сметају људи из провниције. Они сметају само провинцијалцима, који су стигли пре једне генерације. А по мало и онима који су стигли 1945. и населили се у туђим становима и кућама. Онима који и данас једу туђм есцајгом, и причају како се много краде.

Kompleks provincije?! Kada je to u pitanju, ne odnosi se to na mjesto rođenja ili prebivališta, nego na provinijalca kojeg nosiš u sebi. Neka mješavina malograđanstva i primitivizma raznih oblika.
Mene je tako, ne mogu reći vrijeđao, jer je glup za vrijeđanje, nego pokušao da uvrijedi jedan ,,urbanko,, sa Vračara. Tip još ne konta da nije bitno da li je stan ili kuća na trgu ili periferiji, selu, nego ono što je naučio u tom stanu ili kući. Stalno je ponavljao: ,,Ja sam iz centra, sa Vračara,,!!!
Zatim bi psovao, kreveljio se, pričao gluposti, radio razne bedastoće, ali je i dalje naglašavao da je on u centru grada!
Malo je reći da je to smiješno!
Primjeti on tako da se ja kolebam šta da mu kažem, pa krenu da me uvjerava. Sluša Jazz i Countru mjuzu, Putovao na drugi kontinent, ima mačka kućnog ljubimca koji mu prosipa dlake i buve po stanu, te i sere i piša gdje stigne. Ima kaže 40+ a obožava SF knjige i filmove.Hvali se stambenim bogatstvom,a usput, dok razgovaramo kevu moli za 200 dinara?!
Ostadoh bez teksta! Onako, provincijalski zanijemih razapljenih čeljusti.

Imala sam tamo familije u izbeglištvu, nije bilo lepo iako su roditelji placali stančić i sve životne potrepštine

I nije fer taj tvoj komentar

Smatramo lepim gde gostoprimstvo dozivimo
kako da te neko lepo primi ako se ti drzis samo svog zatvorenog kruga?
ko god je iz njega iskoracio, bio je primljen kao clan porodice...i sama imam veliki broj drugarica i drugara koji su izbeglice

evo da te podseti, htela li sam licno ja da te lepo primim u BG-u pre desetak godina?
jesam
ali ti si odbila u poslednjem trenutku odlazak na kafu
i onda pises ovakve ruzne stvari ''grad ruznih dusa''
izvini ali to je uvreda

Kompleks provincije?! Kada je to u pitanju, ne odnosi se to na mjesto rođenja ili prebivališta, nego na provinijalca kojeg nosiš u sebi. Neka mješavina malograđanstva i primitivizma raznih oblika.
Mene je tako, ne mogu reći vrijeđao, jer je glup za vrijeđanje, nego pokušao da uvrijedi jedan ,,urbanko,, sa Vračara. Tip još ne konta da nije bitno da li je stan ili kuća na trgu ili periferiji, selu, nego ono što je naučio u tom stanu ili kući. Stalno je ponavljao: ,,Ja sam iz centra, sa Vračara,,!!!
Zatim bi psovao, kreveljio se, pričao gluposti, radio razne bedastoće, ali je i dalje naglašavao da je on u centru grada!
Primjeti on tako da se ja kolebam šta da mu kažem, pa krenu da me uvjerava. Sluša Jazz i Countru mjuzu, Putovao na drugi kontinent, ima mačka kućnog ljubimca koji mu prosipa dlake i buve po stanu, te i sere i piša gdje stigne. Ima kaže 40+ a obožava SF knjige i filmove.Hvali se stambenim bogatstvom,a usput, dok razgovaramo kevu moli za 200 dinara?!
nikada neko ko je rodjen u Beogradu nece to isticati
taj ti je neki Vracarski skorojevic

Karmelo Šešelj? :mrgreen:

kako da te neko lepo primi ako se ti drzis samo svog zatvorenog kruga?
ko god je iz njega iskoracio, bio je primljen kao clan porodice...i sama imam veliki broj drugarica i drugara koji su izbeglice

evo da te podseti, htela li sam licno ja da te lepo primim u BG-u pre desetak godina?
jesam
ali ti si odbila u poslednjem trenutku odlazak na kafu
i onda pises ovakve ruzne stvari ''grad ruznih dusa''
izvini ali to je uvreda

Čuj

Ajde ? Ko normalan putuje na isto mjesto gde je doživeo neprilagodnosti ? Možeš ići jedino nekim poslom jer eto moraš ali za provesti brzbrizne dane biraš drugi place

Tamo gdje je ekonomska situacija jaka, na visokom nivou, gdje nema korupcije, dobijanja posla preko stele , gdje su ljudi zadovoljni pravnom drzavom, nema ni tih " gradjanskih komplexa", da se ispituje ko je dosao odakle, ko god dodje dobro dosao ako ce se uklopiti u uredjeni sistem. ali tamo gdje su " gradjani" isfrustrirani, nekada i sa pravom, onda se posmatraju " provincijalska krvna zrnca" itd....

Back