"Kompleks provincije"

@Lagerta, evo tebe da pitam, ne kao moderatora nego sagovornika u vezi mog "slučaja", jer na @Alter_Ego_ vu nepristrasnost ne mogu da računam. Ona, pored očigledne pristrasnosti provincija-Beograd potiče i od pristrasnosti prema korisnici @Lule, per se, koju, prema njegovim (posredno iskazanim) stavovima ranije a i sad, "njegovi (forumski, provincijski)" je ok da zaebavaju, proganjaju, omalovažavaju. Pa i kad je bila devojčica od 14 godina i nije stigla da pusti jezik i zasluži da dobije šta je tražila, da je zezaju u grupi, iz perspektive tih godina "matori mangupi" od 17 godina (to je on izvukao, ja sam rekla - i ne samo oni) kao gošću, samu, koja ih nije provocirala.

Dakle pitam te, računajući i na tvoju pristrasnost, ali ne ovoliku, da li sam ja "pljuvala deću" time što sam iznela svoj slučaj gde i provincijalci umeju da budu bezobrazni prema Beograđanima.

I dali se slučaj ne važi, ne potpada pod temu, kad imaju 16, 17, 18 godina. Ako ne potpada, kao moderatora te molim da izbrišeš jer neću da "uvlačim nedužnu deću i njiove roditelje", kako kaže spomenuti Alter ego, u ovo.

a sto se ti nerviras. sa 20 godina bila sma u boru kod drugarice, ja akcenat nisma mogla da sakrijem, a ovi iz bora kada cuju akcenat odmah znaju da je bg i kolutaju ocima. stvar je u centralizaciji sto niko ne moze da shvati i prihvati. srbija je mala zemlja i zato je centralizovana. smeta im centralizacija, a ne shvataju da nismo mi krivi, nego vlast koju biraju i oni.
kapiram da se u americi manje oseca sve, jer tamo imaju puno visemilionskih gradova. ali vrv i tamo onaj iz njujorka gleda cudno onoga iz nekog malog grada i obrnuto.

danas mogu da pokrijem akcenat tjah da ga izmenim da vuce na vojvodinu i to je maximum...ali zato sto sam na faxu imala puno kolega iz vojvodine.

a sto se ti nerviras. sa 20 godina bila sma u boru kod drugarice, ja akcenat nisma mogla da sakrijem, a ovi iz bora kada cuju akcenat odmah znaju da je bg i kolutaju ocima. stvar je u centralizaciji sto niko ne moze da shvati i prihvati. srbija je mala zemlja i zato je centralizovana. smeta im centralizacija, a ne shvataju da nismo mi krivi, nego vlast koju biraju i oni.
kapiram da se u americi manje oseca sve, jer tamo imaju puno visemilionskih gradova. ali vrv i tamo onaj iz njujorka gleda cudno onoga iz nekog malog grada i obrnuto.

danas mogu da pokrijem akcenat tjah da ga izmenim da vuce na vojvodinu i to je maximum...ali zato sto sam na faxu imala puno kolega iz vojvodine.
Hoćeš da kažeš da se u BG ne smeju akcentu jednog Nišlije il Paraćinca? I ne prevrću očima Beogradske dame ,po rođenju? ;)

Jedna članica napisa da je teškom mukom uspela da ubedi klinku iz familije da se ni slučajno ne udaje za dečka na transverzali Kg,UE i možda i Ča.
Крагујевац и Ужице немају ништа једно са другим осим што су у Србији. Чачак је ближи Ужицу, али се они не подносе.

Осовина може да буде Косјерић, Пожега, Ужице, Прибој, Нова варош, Пријепоље уз Ариље и Лучане.

Крагујевац се везује за Баточину, Лапово, Тополу и та места.

Потпуно различити људи.

E da, setila sam se još jednog slučaja gde su ovaj put negativci Beograđani

Rođaka iz jednog grada u Srbiji došla u BG na studije i odsela kod nas u jednom stanu u dedinoj kući. I priča kako joj je njena sestra od tetke (bliže srodstvo) rekla da pazi na akcenat, kao vidiš kako mi pričamo, ne budi seljanka.

Fora je u tome što je ta njena sestra (plus još dve) par godina ranije sa porodicom došla u BG iz jednog grada na jugu. Inače pravi social climbersi.
Eto ga jedan hint, hehe
Fora je u tome da joj je veoma direktno objasnila značaj onoga što se naziva prestige accent, na kraju krajeva, bolje da joj ona to kaže u lice nego da joj izvesni iza leđa govore da je seljanka.

Inače, o social climbers najradije govore social climbers koji su počeli nešto ranije. Nebitno u kojoj generaciji, socijalni položaj se ionako nasleđuje.

Hoćeš da kažeš da se u BG ne smeju akcentu jednog Nišlije il Paraćinca?

mislim da vise ne, puno je akcenata ubg. to je bilo pre, ali bilo je obostrano, navela sam svoj primer iz bora. okruzena sam raznim akcentima, tako da vise i ne primecujem. mada desilo mi se na jednom mestu gde sam radila da su odmah konstatovali da sam iz bg, po akcentu, ali i oni su bili iz bg.

Крагујевац и Ужице немају ништа једно са другим осим што су у Србији. Чачак је ближу Ужицу, али се они не подносе.

Осовина може да буде Косјерић, Пожега, Ужице, Прибој, Нова варош, Пријепоље уз Ариље и Лучане.

Крагујевац се везује за Баточину, Лапово, Тополу и та места.

Потпуно различити људи.
Nije poenta u razlikama već u kvalitetu. Različitost i jeste suština, prihvatanje različitosti je odlika samo ponekih..

Nije poenta u razlikama već u kvalitetu. Različitost i jeste suština, prihvatanje različitosti je odlika samo ponekih..
Суштина је да та жена не зна о чему прича. Да је рекла: "Не удај се за људе из Ужица, Пожеге и Златибора", ја бих то разумео, али пошто је у исти кош ставила Крагујевац, Чачак и Ужице онда знам да она не зна о чему прича.

Суштина је да та жена не зна о чему прича. Да је рекла: "Не удај се за људе из Ужица, Пожеге и Златибора", ја бих то разумео, али пошто је у исти кош ставила Крагујевац, Чачак и Ужице онда знам да она не зна о чему прича.
Ne bih znala čime se vodila kada je to rekla, zaista.

Hoćeš da kažeš da se u BG ne smeju akcentu jednog Nišlije il Paraćinca? I ne prevrću očima Beogradske dame ,po rođenju? ;)
Преврћу очима и разне даме по провинцији када неко са села дође у неки други град.

Београд је најотворенија средина у Србији и околини.

Zavisi. Moje iskustvo i tvoje iskustvo možda nisu ista.
Нема шта да зависи.

Ужичани говоре против људи из Пожеге, Нове вароши, Прибоја и Пријепоља, а на то додају Вишеград и још нека места.

Крагујевац исмева људе из своје ближе околине, као и Ћуприју, Параћин, Велику плану и Смедеревску паланку.

Људи из Сомбора исто исмевају народ из околних или мало даљих места, типа Каравуково.

Back