Kompjuterska svaštara

• Začetnik teme Začetnik teme epox
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Imate li preporuku za nekoga ko sastavlja konfiguracije? Trebao bi mi neki pc koji bi pristojno mogao da izgura novije naslove, mada nisam zahtevan kao gejmer. Taj pc bih najvise upregnuo za programiranje, ali ako se lepo pokaze na igricama, sljakace za sve. A i voleo bih da ponekad odigram nesto. Ssd + hard disk kombinacija mi najvise dolazi u obzir, s tim da ssd ne mora da bude velikog kapaciteta, samo za os, znaci negde 128-256G. Bilo bi pozeljno da cpu bude Intelov jer bih se igrao malo u slobodno vreme i sa Android developmentom, a za to je Intel pozeljniji.

Kupiti gotovu konfiguraciju, ili traziti nekoga da mi sastavi ovo? Okvirno oko 100k rsd, izvodljivo ili ne? Nije mi problem da izdvojim i vise ukoliko je neophodno, ali mi je nekako mrsko da dajem vise nego sto treba, jer mi ne treba zver od masine :D

Imate li preporuku za nekoga ko sastavlja konfiguracije? Trebao bi mi neki pc koji bi pristojno mogao da izgura novije naslove, mada nisam zahtevan kao gejmer. Taj pc bih najvise upregnuo za programiranje, ali ako se lepo pokaze na igricama, sljakace za sve. A i voleo bih da ponekad odigram nesto. Ssd + hard disk kombinacija mi najvise dolazi u obzir, s tim da ssd ne mora da bude velikog kapaciteta, samo za os, znaci negde 128-256G. Bilo bi pozeljno da cpu bude Intelov jer bih se igrao malo u slobodno vreme i sa Android developmentom, a za to je Intel pozeljniji.

Kupiti gotovu konfiguraciju, ili traziti nekoga da mi sastavi ovo? Okvirno oko 100k rsd, izvodljivo ili ne? Nije mi problem da izdvojim i vise ukoliko je neophodno, ali mi je nekako mrsko da dajem vise nego sto treba, jer mi ne treba zver od masine :D
Bilo koji proc, ali grafika mora RTX2060 minimum za novije naslove...

Bilo koji proc, ali grafika mora RTX2060 minimum za novije naslove...
Naručio sam ovo na kraju: https://www.gamecentar.rs/racunari-...rtx-2060-amd-ryzen-5-3600-16gb-256gb-1tb.html

Kako ti se čini? Znam da ćeš imati zamerku što nije 32G, ali lako ću ga proširiti :P Malo mi je žao što nije i5-9600k umesto ovog AMD-ovog cpu, ali šta je, tu je

Da budemo realni, najmanje ću ga opteretiti igricama, najviše ću da pikam GTA V online, ali ako gura igrice, guraće sve

Poslednja izmena:
Naručio sam ovo na kraju: https://www.gamecentar.rs/racunari-...rtx-2060-amd-ryzen-5-3600-16gb-256gb-1tb.html

Kako ti se čini? Znam da ćeš imati zamerku što nije 32G, ali lako ću ga proširiti :P Malo mi je žao što nije i5-9600k umesto ovog AMD-ovog cpu, ali šta je, tu je

Da budemo realni, najmanje ću ga opteretiti igricama, najviše ću da pikam GTA V online, ali ako gura igrice, guraće sve
Odličan je i pristojna je cena. Da jedino što fali još 16GB rama, al močeš dodati ako ustreba ČP

FGNN0tTWYAYegUh.png

Ljudi, koja je kombinacija od ove dve po vama bolja za igrice?

• AMD Ryzen 5 3600, 6× 3600 MHz
  • 16 GB DDR4-RAM, 3200 MHz
  • 500 GB M.2 SSD, PCIe, Kingston
  • GeForce RTX 3060, 12 GB GDDR6
ili
  • AMD RYZEN 7 3700X, 8X 3600 MHZ
  • GEFORCE RTX 2060, 6 GB GDDR6

Znam da ima mnogo boljih, ali meni bi jedna od ove dve radila posao, pitanje je samo šta je bolje, dobra grafika i slabiji procesor, ili obrnuto?

ili

Znam da ima mnogo boljih, ali meni bi jedna od ove dve radila posao, pitanje je samo šta je bolje, dobra grafika i slabiji procesor, ili obrnuto?
Ovaj slabiji proc sa boljom grafikom sigurno.

ili

Zar nije bolje da sacekas jos malo(ukoliko je novac problem) i da kupis bolju konfiguraciju zajedno sa boljim procesorom i grafickom? :) Nego da zbog 10-20k razlike uzmes losiji procesor?

Zar nije bolje da sacekas jos malo(ukoliko je novac problem) i da kupis bolju konfiguraciju zajedno sa boljim procesorom i grafickom? :) Nego da zbog 10-20k razlike uzmes losiji procesor?
Ovo je negde u okviru novca koji sam namenio. Ako sačekam još malo, komponente koje su pojeftinile biće srazmerno zastarele, tako da ništa nisam uradio.
Realno, moj 10 godina stari komp funkcioniše dobro, ali je na 32 bita pa ne može gomilu igrica da potera. Dakle, meni treba komp za igranje a kad ga uzmem čeka me gomila igara koju mogu da igram sledećih 10 godina, od Far Cry 3 naovamo

imam jedno pitanje u vezi zvučnika: to su oni mali zvučnici 2.0 usb što crpe struju iz kompa/laptopa i sada me interesuje smeju li oni da se prikače sa usb nastavkom u adapter za mobilne punjače i da se uštekaju direktno u struju ili ne?

Sledeća konfa koju uzimam pa šta mislite.

Procesor: Intel I5-11600k

Hladnjak za procesor: Arctic Freezer 34 eSports DUO

Matična : MSI MAG B460 TOMAHAWK ili GIGABYTE B560M AORUS ELITE

Video kartica: Nvidia (još nisam odlučio, neću da kupujem jer sve što je dobro, previše skupo - na kraju ću reći zbog čega)

Napajanje: COOLERMASTER MWE Gold V2 Modular 750W

Ssd:SAMSUNG SSD 970 EVO PLUS 500GB, NVMe M.2

Ram: CORSAIR CORSAIR 32GB Vengeance LPX DDR4 3600MHz CL18 KIT

Monitor: Nisam još odlučio, uglavnom će biti 144 hz.

E sad, kao što sam gore napisao u vezi grafičke kartice, sve ove delove koje sam odlučio da uzmem, koštaju približno ili malo više od jedne krštene video kartice što je sramotno.
Razlog što jurim Nvidia jeste je zbog procesora. Da sam planirao ryzen 5 3600 x onda bi bila amd karta.
Što se tiče uopšte kartice, sačekaću da padnu cene. Favorit mi je RTX 2070S.

Imate li neke predloge izmene?

P.S. Ne želim ryzen u kompu.

Poslednja izmena:
Sledeća konfa koju uzimam pa šta mislite.

Procesor: Intel I5-11600k

Hladnjak za procesor: Arctic Freezer 34 eSports DUO

Matična : MSI MAG B460 TOMAHAWK ili GIGABYTE B560M AORUS ELITE

Video kartica: Nvidia (još nisam odlučio, neću da kupujem jer sve što je dobro, previše skupo - na kraju ću reći zbog čega)

Napajanje: COOLERMASTER MWE Gold V2 Modular 750W

Ssd:SAMSUNG SSD 970 EVO PLUS 500GB, NVMe M.2

Ram: CORSAIR CORSAIR 32GB Vengeance LPX DDR4 3600MHz CL18 KIT

Monitor: Nisam još odlučio, uglavnom će biti 144 hz.

E sad, kao što sam gore napisao u vezi grafičke kartice, sve ove delove koje sam odlučio da uzmem, koštaju približno ili malo više od jedne krštene video kartice što je sramotno.
Razlog što jurim Nvidia jeste je zbog procesora. Da sam planirao ryzen 5 3600 x onda bi bila amd karta.
Što se tiče uopšte kartice, sačekaću da padnu cene. Favorit mi je RTX 2070S.

Imate li neke predloge izmene?

P.S. Ne želim ryzen u kompu.
Mozda jedino 12600 K, noviji je. Ne znam sad kolko ti to znaci, ali ja bih najnovije.

Pa ako ces tako skupu graficku, glupo da uzimas dosta inferiorniji procesor. Misllim da cena bas nije toliko veca, kolko je ovaj napredniji...
Sad sam pogledao.
I5 12600 K sa ASUS TUF GAMING B660M-PLUS WIFI D4 oko 15500 više dinara.

Ne želim skupu grafičku, želim da platim grafičku kao što sam pazario pre majning ludila.
Pre sam 1660 super kupio za 32000 dinara, sada košta duplo više.

2070S u normalim uslovima ne bi smela da košta više od 6000 dinara.

Sad sam pogledao.
I5 12600 K sa ASUS TUF GAMING B660M-PLUS WIFI D4 oko 15500 više dinara.

Ne želim skupu grafičku, želim da platim grafičku kao što sam pazario pre majning ludila.io
Pre sam 1660 super kupio za 32000 dinara, sada košta duplo više.

2070S u normalim uslovima ne bi smela da košta više od 6000 dinara.
Ok, mislio sam da ta 2070S kosta mnogo vise :P

The year is 4712, and the people of the planet Procul Hinc are exploring the planet that previously had been known as Earth. Earth’s natives went extinct in the year 2146 due to climate changes inhibiting plant growth. What you’re to hear is what occurred on the day in question.

“Hey Vos, I think I’ve found something”
“Really? What is it, Sunt?”

Then there is a moment of silence. The search party had broken up into pairs earlier in the day. Vos and Sunt were some of the first to find anything, and as such, they were doubtful of it’s value.

Sunt dares to interrupt the silence. “It seems to be… some sort of an electronic device? I think this is an electrical cable, I remember reading about these in grade school!”
Vos, still comprehending the situation, makes a suggestion or two. “Wow, we should take this to our vehicle and plug it into our generator — I knew this would come in useful!”

They then proceed to take the device to their vehicle. The Procullians are not known for their strength, and in fact thrive in an environment where automation does all of the heavy lifting. However, here on Earth, such technology is not in the area.

Upon plugging in the device, nothing immediately happens. Slightly disappointed, Vos assumes that it must no longer be in working condition. “Why would it work, anyways,” he thinks to himeslf, “it’s probably three thousand years old.”

“Vos! Look here!”

Sunt has discovered what appears to be a button.

“How old-fashioned! I wonder if pressing it will cause the system to—“

Sunt pressed the button, only to be interrupted by a high pitched, loud, double-beep. Then some fans start spinning up, and the shattered old display lights up.

“Holy shit, it’s powering up” the both of them exclaim.

Minutes later, they find that the system has booted up; apparently, the human who once operating the system set it up to automatically login upon boot up. After some poking around, Vos and Sunt find how to view the system information.

The system information, clearly inaccurately stating that the system is an Apple product (despite being labelled “Dell” on the side panel), clarifies that, indeed, this system features the eternal CPU that Sunt remembers hearing so much about.

It featured the legendary Intel Core 2 Duo.

Back