Kompjuterska svaštara

• Začetnik teme Začetnik teme epox
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
pogledas koji ti je procesor, koji mu je tdp, ili max temperatura, skines speed fan, pogledas kolka ti je temp u full load, i ako je 20-ak C ispod tdp onda je ok...
ili nama kazes koji ti je proc i koaj ti je temp i mi ti kazemo da li je to ok :)
pozzz

Ovih dana mi se pojavio jedan problemčić. Imam računar koji radi non stop, čak i noću kad ja spavam on vrijedno kupuje sadržaje sa interneta koji mene privuku. E, tako je to bilo oko 2 godine i 4 mjeseca. Nisam imao nikakvih problema. Računar je:
DFI LanParty DK 790GX M2RS
Phenom 9600
4GBDDR2 800MHz
Radeon 3870
Seagate Baracuda 1TB 7200RPM 32MB
Wi-Fi.
Kasnije sam kupio još dva WD Caviar Blue 500GB 7200RPM 16MB, i prije par dana mi se desio BSOD dok sam igrao civilizaciju. Kasnije nije bilo BSOD nego se računar samo isključi. Sve je išlo dobro, ali kad se grafička kartica napregne do kraja zajedno sa ostatkom konfiguracije napajanje više nije moglo izdržati. Prvo što je otkazalo od žestokog ritma rada računara je napajanje, poslije 20.000 radnih sati (otprilike). Ovo pišem da znate koliko dugo žive kinezi od 500W.

Žive kinezi toliko, al pod tim opterećenjem, ko zna šta će još da rikne usput ;)

Kakvim opterećenjem?
Ako misliš na tempo rada onda imaj u vidu da električne komponente imaju duži radni vijek ako se ne isključuju i uključuju. Da je računar radio duplo manje da bog da da bi napajanje izdržalo još 30 mjeseci, možda i bi, ali tu je to. Što se tiče ostaih komponenti, procesor je pod garancijom još 6 mjeseci, diskovi 30 odnosno 36, MBO 6, GFX nije ali imam u vidu mijenjati, RAM još 7 godina i 6 mjeseci i novo napajanje 2 godine, mada na njemu piše 5 ali mi se nije dalo uvjeravati sa likom pošto je napajanje hitnno trebalo a niđe ga nema.
Ako misliš na zahtjeve hardvera onda ti moram reći da sam se stvarno sjebo, odma sam trebao budžiti bolje napajanje, ali sam poslušao drugove koji su mi rekli da nema potrebe stavljati ništa jače.

Ako misliš na zahtjeve hardvera onda ti moram reći da sam se stvarno sjebo, odma sam trebao budžiti bolje napajanje, ali sam poslušao drugove koji su mi rekli da nema potrebe stavljati ništa jače.

Da, upravo na to mislim, jer ja lično na tu konfiguraciju nikad ne bi stavio kineza, koliko god W on imao.

Uzmi u obzir to koliko ti je ta grafika vukla struje pod oprećenjem, a da ne pominjem koliko to sve "nije dobro" za ploču.

A to napajanje pretpostavljam nema stvarnih 500W?

Da, upravo na to mislim, jer ja lično na tu konfiguraciju nikad ne bi stavio kineza, koliko god W on imao.

Uzmi u obzir to koliko ti je ta grafika vukla struje pod oprećenjem, a da ne pominjem koliko to sve "nije dobro" za ploču.

A to napajanje pretpostavljam nema stvarnih 500W?

Original Chieftek od 600W ima stvarnih 500W, i to sa sertifikatom 80+. Nije ovo baš ni kinez što sam ja imao. Jeste neka šiš-marka, Smartbox, ali je prilično kvalitetne izrade. Otvoriću ga, slikati i postvaiti sliku ovdje.
I da, sjebo sam se, to odma da ti kažem. Bilo je na početku pitanje šta će ti napajanje od 500W. Ja im reko da sama GFX troši 185W pod opterećenjem a oni mene pitaju koja mi je GFX. Ja odgovorim 3870, pa će sledeće pitanje pa šta će ti tako jaka GFX? To me pitao lik koji je tad imao mobitel 3x skuplji od moje GFX a ja nisam ni gledao u te stvari. Jebati ga, čovjek se vremenom uči. 500W bi bilo i u redu još koliko vremena, ali me najvjerovatnije sjebalo što sam na pomenutu konf dodao još dva HDD.

I još nešto. GFX nije vukla struju sa ploče nego sa 6 pinskog konektora tako da ploča nije mnogo trpila.

Slika velike rezolucije:

1rudsj.jpg

Kao da je onaj donji lijevi veliki namotaj počeo da zagorijeva. Pocrnio je malo. Vidi se ona crna fleka.

Pročitao sam pa riječi o novom napajanju i izgleda da sam se opet sjebo.

Poslednja izmena:
Šta je AUX ne znam, a nemam trenutno Everest da pogledam. nađoh ovo na netu:

In Hardware Monitor, if Aux is being read from an unassigned input, then just ignore it. In SpeedFan, Aux can simply be disabled, and therefore ignored. My Aux temperature is currently 17c, which isn't possible, since ambient is 25c. I've seen it vary from -19c to 127c, which means it's an unassigned input from the super I/O (Input/Output) chip on the motherboard. It's a common anomoly.

Ta potrošnja konfiguracije na kalkulatoru mi se čini OK.

I gdje ti piše da je to 500W? (na tog kineza mislim) To je vjerovatno "peak power". Piše li na deklaraciji stvarna snaga, i da li ima uopšte certifikat 70+, 80+?

I još nešto. GFX nije vukla struju sa ploče nego sa 6 pinskog konektora tako da ploča nije mnogo trpila.

Svejedno odakle je grafika vukla struju, ako pored toga nije ostalo dovoljno struje za ostatak konfiguracije, zar ne?

Kao da je onaj donji lijevi veliki namotaj počeo da zagorijeva. Pocrnio je malo. Vidi se ona crna fleka.

Nisam elektrotehničar, al meni je logično sledeće: To napajanje nije isporučivalo dovoljno struje za konfiguraciju i samim tim se pregrijavalo, i počelo je da se topi na tom mjestu.

Ako ima elektrotehničara ovdje, vjerovatno će neko znati detaljnije da objasni...

Back