Kompakt, telefon ili dslr za slikanje na putovanjima?

Danasnji dobri mobilni prave bolje fotke od kompaktnih foto aparata koje smo koristili godinama.
ja imam canon eos d700 vec godinama. Kupio sam ga kada sam imao los mob za fotkanje galaxy S5.

Mada u poslednje vreme vise slikam mobilnim, sem nekih slavlja , rodjendana , lakse je.
Na putovanju odvojim jedan dan za fotkanje i onda ga posle ne vucem sa sobom samo mob.
Zavisi kako putujes...Ja sam imala obicaj da svaki dan, svaki drugi budem na drugom mestu...+ i dok sam na jednom mestu...obidjem 100km okoline...onda izdvojim 4-5 dana da se izlezavam na jednom mestu...sto bi znacilo da mogu da ga koristim recimo samo na tom mestu...
no sada vec ne bih tako intenzivno...pa zato i razmisljam mozdaaaa o nekom dslr-u...ali ako cu ga koristiti godisnje 2-3x, tek mi se onda ne isplati :think: uhhh

Zavisi kako putujes...Ja sam imala obicaj da svaki dan, svaki drugi budem na drugom mestu...+ i dok sam na jednom mestu...obidjem 100km okoline...onda izdvojim 4-5 dana da se izlezavam na jednom mestu...sto bi znacilo da mogu da ga koristim recimo samo na tom mestu...
no sada vec ne bih tako intenzivno...pa zato i razmisljam mozdaaaa o nekom dslr-u...ali ako cu ga koristiti godisnje 2-3x, tek mi se onda ne isplati :think: uhhh
Da, Zavisi kako i gde, recimo poslednja dva putovanja pre pandemije bila su mi Barcelona i Grcka more.
U Barsi sam nosio DSLR svaki dan gde god isli i fotkao, a na moru Grcka neko manje mesto jedan dan sve fotkao i to je to. posle samo mob.

jos jedna stvar... da li nekada imate osecaj da to fotkanje i fotkanje oduzima trenutke neke...pogotovo ako ne idete solo?
Fotkanje je poseban vid zadovoljstva na tom istom putovanju a i način da se vizuelizuju doživljeni trenuci i na neki način sačuvaju.

Izuzimam 400 selfija po minuti pored svakog drveta pored kojeg prođeš...to je već nešto drugo :mrgreen:

fotkanje zadrzava/memorise trenutke
Fotkanje je poseban vid zadovoljstva na tom istom putovanju a i način da se vizuelizuju doživljeni trenuci i na neki način sačuvaju.

Izuzimam 400 selfija po minuti pored svakog drveta pored kojeg prođeš...to je već nešto drugo :mrgreen:
Jeste...volim i ja... :rumenko: i dosta sam solo putovala pa me nije ni bilo briga koliko skljocam...no...valja nekada i spustiti aparat...i uzivati u trenutku....zar ne? nekada memorisati taj osecaj...u sebi...ne na slici...

Za ovaj kažu da je best buy za te podvodne snimke.
Olympus TG-6

Mislim da je ovde na kp oko 410€

https://www.kupujemprodajem.com/search.php?action=list&data[page]=1&data[tip_oglasa]=&data[list_type]=group&data[prev_keywords]=olympus&data[category_id]=16&data[keywords]=olympus&data[group_id]=180&data[location_id]=&data[order]=price+desc&data[condition]=&submit[search]=Traži

Po ovome što si rekla mislim da bi ti odgovarao savršeno.
A toliko otprilike košta entry level DSLR kao moj....bez dodatnih objektiva.
hvala :) :zag:
a imam vec podvodni...nije neki extra...mrzi me sada da ga trazim da bih rekla tacno koji je Olympus ali radi svoj posao :)
realno ne slikam toliko pod vodom, pa me zoom vise intrigira...ali pogledacu...malo sam i dalje zbunjena...:lol: ono sto je sigurno da telefon otpada kao opcija...imam averziju prema njima...ostaje da se odlucim...prakticnost ili umetnost :think:

Foto aparat.
Najbolje firmirani
Imam dobar telefon - REDNI 9 PRO, ali su slike sa njega SLABE REZOLUCIJE.
Msm, na prvi pogled dobre, ali ako ih otvoriš PHOTOSHOP-om, vidiš pravo stanje stvari,
REZOLUCIJA je najbiniji faktor,
A, svakako, NIJEDAN novi telefon nije ni blizu OSREDNJEM foTo aparatu, digitalnom.
PROFI aparati se posebna tema
A i posebna CENA

u martu se castio istim ... fotke sve koje sam ja postavljao su sa njega :D ali me mnogo nervirao "vodeni zig" pa se ne vidi da je xiami.
Telefon za te pare nikada nisam imao...Moja preporuka za tel kojim bi da pravis fotke mislim na Lori koji je zaposeo fortes i objektivi.
Sada je gotova to je hronicna zanimacija, namigivati svima na ulici kada nisanis kadar za fotku :D

Obzirom da sam mal pokrao znanje nisu za uporedjivanje objektivi fotoaparata i sa mobilnih telefona.
Tako da mobilni je mobilni a fotoaparat je fotoaparat.

Eto reko sam i to :mrgreen:

u martu se castio istim ... fotke sve koje sam ja postavljao su sa njega :D ali me mnogo nervirao "vodeni zig" pa se ne vidi da je xiami.
Telefon za te pare nikada nisam imao...Moja preporuka za tel kojim bi da pravis fotke mislim na Lori koji je zaposeo fortes i objektivi.
Sada je gotova to je hronicna zanimacija, namigivati svima na ulici kada nisanis kadar za fotku :D

Obzirom da sam mal pokrao znanje nisu za uporedjivanje objektivi fotoaparata i sa mobilnih telefona.
Tako da mobilni je mobilni a fotoaparat je fotoaparat.

Eto reko sam i to :mrgreen:
Hvala ti...u procesiranju informacija sam :mrgreen: prolaze mi kroz filtere :lol:
telefon je meni out...99% sluzi samo za pozive i poruke...za to cudo pare necu dati...i ovaj privatni sto imam sam dobila :rotf: inace bih i dalje imala staru Nokiu...koju mogu da stavim u dzep, da sednem na nju, da mi ispada...da je trpam svuda...
Objektivi su takodje out...za sada...to jednom kada budem imala zivot da se bar jednom mesecno negde ode na vikend negde, lagano...inace mi ne vredi para trenutno...umetnicka fotografija...tipa mrtve prirode, prozora, zidova i ostalih cuda me ne interesuju...
Dakle ostaje samo da li dzepni...ovaj superzum ili dslr ali bez objektiva dodatnih...
a mislim da ce biti superzum..posto ja volim tu opciju...jakoooo...
ovaj nije neki aparat...ali kao prezentacija...to je ona najvisa grana....

1.JPG2.JPG

Slazem se ali
ima ih vec za oko 500- 600e. Top modeli, samo nisu na rate.
kada saberes prozumer i peosecan mob dodje otprilike isto.

Naravno neko voli da ima sve odvojeno i to je ok.
Ja imam nikon d3400 mislim da je bio oko 500 eura i pravi odlične fotografije ,imam ga vec nekoliko godina (ima fantastičan senzor) recimo polarnu svjetlost sam slikao sa standard lenzom sa tim aparatom. Ako voliš da slikaš životinje onda kompakt kamera, definitivno osim ako želiš ozbiljno da se baviš fotografijom. Ako hoćeš da prodaješ fotografije onda DSRL, obično uzimaju samo fotografije sa DSRL aparata nema veze i ako je 500 eura.Ko nije zainteresovan za fotografiju, samo telefon, novi modeli prave isto odlične fotografije.

Poslednja izmena:

Back