Kome su države dužne?

Suština je da nema potrebe za konverzijom valute, već Kina jendostavno nekom iz Afrike plati u dolarima i tako u krug. Kini trebaju juani samo za unutrašnju trgovinu.
nije samo rijec o konverziji dolara. Mnogo je slozenije. Firme za isplatu svojih troskova moraju konvertovati dolar ( da bi platile radnike ili poreze recimo). Ali sa druge strane, CB Kine vodi aktivnu valutnu politiku te izlazi na unutrasnje trziste i Kupuje visak dolara ( profit kineskih firmi) te na taj nacin povlaci dollar sa unutrasnjeg trzista. Tu se javlja stampanje novca to jest Juana I taj Juan je dug Kine prema onom ko posjeduje Juan ali to nije javni dug Kine .
Posto su najjace banke drzavne, Kina je u stanju centralizovati kreditni potencijal i kroz izdavanje garancija, kredita dalje podrzati svoje firme.
Visak dolara koji CB Kine ne plasira zbog sigurnosti ulaze u kupovinu US bonds ( obveznica) koje imaju nulti rizik. Tim obveznica americka vlada finansira deficit svog budzeta. Kad se svi ti deficiti saberu dobija se javni dug Amerike. Medjutim, mnogo Ljudi mijenjaju taj racun koji je jednostavno zbir svih tih deficita drzave za drugi koncept izrazen kroz pravo drzave da stampa novac i izjednacavaju ga sa kolicinom novca ali novac nije samo stampani novac. Kriptovalute, recimo ali i Investicije u trziste akcija i obveznica se u odredjenim konceptima tretiraju kao novac.

nije samo rijec o konverziji dolara. Mnogo je slozenije.
Ja sam rekao da su potrebni juani za unutrašnju trgovinu, taj deo kineske firme trebaju kovertovati, a ostali deo koji im je potreban za nabavku materijala iz inostranstva ne.
Visak dolara koji CB Kine ne plasira zbog sigurnosti ulaze u kupovinu US bonds ( obveznica) koje imaju nulti rizik. Tim obveznica americka vlada finansira deficit svog budzeta.
Odnosno SAD se zadužuju kod Kine, jednostavnije rešeno. Kad čijem prodaja obveznica digne mi se kosa na glavi, to je zaduživanje najobičnije.
Kriptovalute, recimo ali i Investicije u trziste akcija i obveznica se u odredjenim konceptima tretiraju kao novac.
Kriptovalute su glupost, mislim da je svima već počinje da bude janso. Na jednoj drugoj temi sam baš pisao o tome da onaj programer koji je stvorio program za ,,rudarenje" verovatno je stvorio i način da u trenu stvori onoliko kriptovaluta koliko želi. Za obveznice se slažem da su novac, a akcije za mene nisu novac. Kupovina akcija je kupovina dela nekog preduzeća, znači to je roba.

Ja sam rekao da su potrebni juani za unutrašnju trgovinu, taj deo kineske firme trebaju kovertovati, a ostali deo koji im je potreban za nabavku materijala iz inostranstva ne.

Odnosno SAD se zadužuju kod Kine, jednostavnije rešeno. Kad čijem prodaja obveznica digne mi se kosa na glavi, to je zaduživanje najobičnije.

Kriptovalute su glupost, mislim da je svima već počinje da bude janso. Na jednoj drugoj temi sam baš pisao o tome da onaj programer koji je stvorio program za ,,rudarenje" verovatno je stvorio i način da u trenu stvori onoliko kriptovaluta koliko želi. Za obveznice se slažem da su novac, a akcije za mene nisu novac. Kupovina akcija je kupovina dela nekog preduzeća, znači to je roba.
j . Ja sam od prvog dana pod utiskom mog komunistickog obrazovanja mislio da su kriptovalute glupost jer drzava ne stoji iza njih ,pa ih Nijesam kupio kad me je sin molio na oko 200 dol. zaboravio sam da je i centralno bankarstvo odnosno bankarski sistem zasnovan na djelimicnim rezervama samo prevara koja prolazi jer drzava stoji iza njih a tad mi tesko bilo da shvatim(jer sam dosao u USA u ne toliko mlad )da sem drzave postoji i drugi vid vjere u novac.
a akcije naravno da su novac i to vrlo likvidni , jedan klik kupis drugi prodas, krajnje likvidno sredstvo.U pitanju su finansijski papiri iza kojih stoji realan novac na racunu a koji ti daju pravo na dio preduzeca a ne puka prodaja dijela tj udjela preduzeca. To su razliciti koncepti.

Odnos o SAD se zadužuju kod Kine, jednostavnije rešeno. Kad čijem prodaja obveznica digne mi se kosa na glavi, to je zaduživanje najobičnije.
Joj nije nikako obicno zaduzivanje. prije bih uporedio sa prisilnim prodavanjem cigle na zeljeznickoj stanici Ili prodavanjem magle.
razmisljaj O tim obveznicama kao o produktu koji Vlada Amerike prodaje a Koji kupuje onaj koji ne zna sta ce sa parama a ne bi da rizikuje. Vlada Amerike vodi jednu piramidalnu semu gdje sa novozdatim obveznicama plati stare dospjele. I svi znaju I pristaju na to jer svi imaju koristi od toga. I dokle ce to da ide tako. Razmisljaj da neku konzervu mesnog nareska prodaju stotine ljudi godinama i sve po visoj cijeni. Svi zaradjuju iako se ta konzerva odavno pokvarila. Dokle tako. Dok neko ne otvori tu konzervu I vidi da je pokvarena.

a sam od prvog dana pod utiskom mog komunistickog obrazovanja mislio da su kriptovalute glupost
Jesu glupost i prevara. Mislim da će se vrlo brzo razotkriti.
bankarski sistem zasnovan na djelimicnim rezervama
Pokriće za novac su robe i usluge koje postoje u društvu. Nema potrebe ni za kakvim standardom.
a akcije naravno da su novac
Kupiti 1'% akcija nekog preduzeća je što i kupiti deo nekog preduzeća. U ovom slučaju to je stoti deo. Tako da su akcije jedna vrsta robe.

Joj nije nikako obicno zaduzivanje. prije bih uporedio sa prisilnim prodavanjem cigle na zeljeznickoj stanici Ili prodavanjem magle.
razmisljaj O tim obveznicama kao o produktu koji Vlada Amerike prodaje a Koji kupuje onaj koji ne zna sta ce sa parama a ne bi da rizikuje. Vlada Amerike vodi jednu piramidalnu semu gdje sa novozdatim obveznicama plati stare dospjele. I svi znaju I pristaju na to jer svi imaju koristi od toga. I dokle ce to da ide tako. Razmisljaj da neku konzervu mesnog nareska prodaju stotine ljudi godinama i sve po visoj cijeni. Svi zaradjuju iako se ta konzerva odavno pokvarila. Dokle tako. Dok neko ne otvori tu konzervu I vidi da je pokvarena.
Obveznice su zaduživanje i nisu nikakav novac. One se prodaju za novac, one su dokaz da se država zadužila kod poverioca.

Sjedinjene Američke Države dužne preko 30 biliona dolara (preko 30 000 milijardi), državni dug evrozone preko 8 750 milijardi evra. Kome su to dužne najbogatije i najrazvijenije zemlje sveta?

Ako su one dužne toliko nivca, a najbogatije su, ko su onda njihovi poverioci?
Sve javno objavljeno, može se proveriti sa par klikova...
Inaće, nije pitanje, koliko su dužne, nego, jel su ti dugovi pokriveni potraživanjima, te da li mogu servisirati tekuće obaveze...
Za tvoju informaciju, kad usporediš koliko vrede te države (imovina privatnih, pravnih te javnih subjekata), vidiš, da je to "pljunak u more"

Obveznice su zaduživanje i nisu nikakav novac. One se prodaju za novac, one su dokaz da se država zadužila kod poverioca.
Ako pod novcem racunas samo gotovinu onda nijesu novac. Medjutim u novcanu masu ulaze svi derivati novca koji se u slucaju potrebe lako pretvore u gotovinu. Ja kupujem stalno bonds( obveznice) i imam debit kartu i cekove po osnovu tog racuna i mogu sa njom da placam kao sa obicnom karticom.

Ako pod novcem racunas samo gotovinu onda nijesu novac. Medjutim u novcanu masu ulaze svi derivati novca koji se u slucaju potrebe lako pretvore u gotovinu. Ja kupujem stalno bonds( obveznice) i imam debit kartu i cekove po osnovu tog racuna i mogu sa njom da placam kao sa obicnom karticom.
Keš i elektonski novac su jedno te isto. Obveznica je priznanica da se jedna strana zadužila kod druge. Nju izdaje strana koja se zadužuje i ostaje kod poverilaca kao priznanica.

Back