Коме племену припадају Лакићи?

Kad već spominjemo Lakiće iz Bijeljine evo najpoznatijeg (mada je on iz okoline Sarajeva)...

http://vidiportal.ba/drugi-piu/69-p...q-iz-bijeljine-ja-sam-ubio-ramiza-delalia-elu

Strah i trepet je bio...

U mojoj familiji nikada nije bilo ovako zestokih momaka.
triniti.gif
Mi smo nekako vise intelektualni tipovi.
read.gif

Sve imate u knjizi Stara Crna Gora.

Da mi je stari blizu, dobili bi sve informacije
za tri minuta.

A o Lakićima ću se raspitati po komšiluku.

Mada, stari pomrli, mladji slabo znaju,

Ako mislis na knjigu Jovana Erdeljanovica "Stara Crna Gora" ja je imam i u njoj nisam nasao nista sto se tice Bjelopavlica ili Lakica. Opisan je jako detaljno region oko Cetinja i te valjda cetiri nahije koje su se smatrale starom Crnom Gorom a u koje Bjelopavlici nespadaju.

Poz ljudi... Mene su moji djedovi ucili a vala sto je kolega reko mi smo intelektualci, pa ni u davna vremena nismo bili neuki. Moja porodicna istorija kaze, da smo potomci Lake, sina Pavla, jednog od vitezova koji je sluzio pod knezom Lazarom(lazarova licna garda). To mu ga dodju ka specijalci danas. :) Dalje u liniji pre no sto smo dosli na podrucje cetinja, pavle je doso iz Krushe. To je bilo na granici nekadasnje prilepske i vizantij.

Ime Pavla je ustvari Palje.Bio je pagan. Bio je stovalac Troglava, boga zastitnika ratnika(ne vojnika). Nasa imena stara (srpska)su imala obicno 4 slova..(laka, raka , keka , seta, pepa , palje itd). Do 1600 nas je bilo samo na podrucju Cetina(Kula Lakica). Iako smo bijelopavlici ima nas i u drugim plemenima, jer nismo iskljucivi. Tj postujemo one obicaje gde dodjemo, al glavninu zadrzavamo.

Dalje smo migrirali prema zapadu. Iz hercegovine smo se sirili u bosnu i dalmaciju. Palje je bio srbin a zena mu je (da vas razocaram) bila staro vlahinja. :) Fizicki opis lakica je u proseku: visina 190. tezina 100 :). oci tamno plave ili svetlo braon. Kosa tamno smedja, svetlo smedja. Sportski tipovi.
Intelekt> U proseku visoko obrazovanje. Mada iamo dosta i doktora. :) Zajebani smo samo kad treba, a inace smo ko i svi drugi. Imam dosta informacija o razlozima sirenja prema zapadu... pa kog interesuje... nek pita :)

Poz ljudi... Mene su moji djedovi ucili a vala sto je kolega reko mi smo intelektualci, pa ni u davna vremena nismo bili neuki. Moja porodicna istorija kaze, da smo potomci Lake, sina Pavla, jednog od vitezova koji je sluzio pod knezom Lazarom(lazarova licna garda). To mu ga dodju ka specijalci danas. :) Dalje u liniji pre no sto smo dosli na podrucje cetinja, pavle je doso iz Krushe. To je bilo na granici nekadasnje prilepske i vizantij.

Ime Pavla je ustvari Palje.Bio je pagan. Bio je stovalac Troglava, boga zastitnika ratnika(ne vojnika). Nasa imena stara (srpska)su imala obicno 4 slova..(laka, raka , keka , seta, pepa , palje itd). Do 1600 nas je bilo samo na podrucju Cetina(Kula Lakica). Iako smo bijelopavlici ima nas i u drugim plemenima, jer nismo iskljucivi. Tj postujemo one obicaje gde dodjemo, al glavninu zadrzavamo.

Dalje smo migrirali prema zapadu. Iz hercegovine smo se sirili u bosnu i dalmaciju. Palje je bio srbin a zena mu je (da vas razocaram) bila staro vlahinja. :) Fizicki opis lakica je u proseku: visina 190. tezina 100 :). oci tamno plave ili svetlo braon. Kosa tamno smedja, svetlo smedja. Sportski tipovi.
Intelekt> U proseku visoko obrazovanje. Mada iamo dosta i doktora. :) Zajebani smo samo kad treba, a inace smo ko i svi drugi. Imam dosta informacija o razlozima sirenja prema zapadu... pa kog interesuje... nek pita :)
Сви дедови уче своје унуке у Црној Гори да су им преци потекли од неког косовског витеза јунака ( Павле Орловић- Мартиновићи и тд.), док дедови у Србији уче своје унуке како су им преци дошли управо из Црне Горе тако што су убили неког агу па емигрирали!!!
Неће бити да је тако.

Павле Орловић је наравно непознат историји али предање о њему је прилично распрострањено и по свему судећи он би морао бити у средишту неког сложенијег предања које међутим није очувано. Многе породице причају да потичу од Орловића Павла, на све стране су по Србији рушевине за које се прића да су двори Орловића Павла итд.

Сетимо се да је предање о њему и Косовки девојки пуком срећом доспело до наших дана, наиме захваљујући оних неколико одломака песама које чине "косовски циклус", а које је Вук Караџић упамтио у детињству, али никад после није успео да нађе неког ко би би му те песме у целини отпевао, јер су очито већ биле заборављене.

А што се тиче бежања од крвне освете, врло могуће да је било тако, само што није било нужно да убијеш некога па да дођеш под удар крвне освете. Довољно је било да твој члан породице то уради, па да цела породица падне под крв. И није било неопходно убити Турчина за тако нешто. ;)

Pricaj o tim raseljavanjima. To me interesuje.

- - - - - - - - - -

Сви дедови уче своје унуке у Црној Гори да су им преци потекли од неког косовског витеза јунака ( Павле Орловић- Мартиновићи и тд.), док дедови у Србији уче своје унуке како су им преци дошли управо из Црне Горе тако што су убили неког агу па емигрирали!!!
Неће бити да је тако.

Sto reko Momo Kapor - Da je svaki od nasih pradjedova ubio po jednog Turcina, kako govore legende u svakoj porodici, mi bi se davno oslobodili Turaka.

Pricaj o tim raseljavanjima. To me interesuje.

- - - - - - - - - -

Sto reko Momo Kapor - Da je svaki od nasih pradjedova ubio po jednog Turcina, kako govore legende u svakoj porodici, mi bi se davno oslobodili Turaka.

Šta tu ima da se priča kad se sve zna i na koju stranu se bježalo i raseljavalo iz CG.

Za turska vremena se išlo uglavnom prema zapadu - a najviše u Krajinu na tursku granicu..
Posle .1 i 2 sv rata, najviše se išlo na Kosovo i Vojvodinu. Tamo su dobivali zemlju i kuće i sirotinja je masovno išla.
U nešto manjem broju su išli i u blizinu crnogorske granice u BiH.

A što se tiče ove šale od M.Kapora - to je samo malo humora.
U CG je vjekovna tradicija da se vodi rodoslov porodice i to svi vode, prate i znaju za bar 400 godina unazad.
Ti rodoslovi su uglavnom vjerodostojni i istiniti jer ih vode skoro svi i ne samo pojedinci.
Tako se ti rodoslovi upoređuju unutar svakoga bratstva i svako odstupanje od istine se odma opazi i koriguje.

Ja sam iz te familije koja je iz okoline Rajvosa i slavi Djurdjevdan. Osim nas postoje Lakici iz Visegrada koji slave Stjepanjdan, u Brezi slave Jovanjdan, u Zenici Nikoljdan, negdje na Majevici slave Mratindan itd.

Dosta je ljudi iz CG koji su zbog određenih interesa po odlasku promijenilo ime, prezime, slavu ili sve to da bi sebi sakrili trag.
To je obično bilo zbog krvne osvete.
Moji su recimo od M.Miljanova Popovića a sada imamo 4 prezimena a svi znamo da smo od istog predka. Zato se između ova 4 bratstva niko između sebe ne ženi ili udava evo već 200 godina.

Prvo za lakizana... Nijesu svi mogli dobiti prezime po imenu pretka... To je ipak nesto znacilo. Laka ti druskane nije ni petar(jevrejsko) ni martin(venecisko-katolicko) nit bilo kakvo cesto religisko ime.... Stoga ga ne posmatraj na taj nacin. Prije su ljudi dobijali prezimena i iz posprda ako je bilo razloga(kao zec ili curguz), a samo oni koji su se kolko tolko isticali su prenosili svoje ime preko prezimena. Da se tesla zvao Zika, u staro doba bi njegov sin svima bio poznat kao zikic. :) Drugi po zanimanjima a nekad cak i po imenu majke(ako je bila zena vredna pomena). To ti je kod nas bio 8 mart pre no sto su zapadni varvari znali sto je demokratija. Oni nazvase rim demokratskim drustvom...RIM EE!! Reko imamo dosta i zapisano... samo ne prdimo na sav glas o tome. Odje mi lakici mozemo pricati, a za ostale nas boli uvo sta ko misli.. Jel tako?

Druga stvar.. vi krvnu osvetu(bijesu, odmazdu idt.kako ko oce) smatrate ka nesto lose... A to me vredja malo. Danas zakon stiti onoga ko ima i ko je veca kucka(dokazano... znate i sami). Nas stari zakon je bio da imamo pravo bez icijeg mesanja da porodicnu svadju pretvorimo u rat do posljednjeg clana(zene i dijeteta). Zato se mnogo vise pazilo sta ce ko reci i uraditi. A danas? Mi se sa petrovicima nikad nismo slagali dobro, jer su upravo oni odgovorni za neke promene u nasim starim obicajima i zakonima.

Trece... Pogledajte malo geografiju.... U crnoj gori Kula Lakica, u Bosni naselje Lakici, u krajini Karin - Lakici, na vojnoj mapi 91 Zamunik oznacen kao - Lakici.. Te price o bekstvu Lakica od odmazde... hahaha.. nikad mi bijezali od odmazde nijesmo. Jer nas ima tolko da se zapaita coek ko je bijezo ako je odmazde i bilo. Jedina bijesa dje su lakici bjezali jes, kad je moj direktni predak - Ostoja lakic koji je prvi potpiso ugovor sa Ugarskim carem zajedno sa bratskim nam krajiskim knezevicima, dao bijesu, Lakicu Damjanu i Janosu(rodjena mu braca), koji su primili katolicku vijeru i ugarski jezik, a i prozvali se ugarima. To je bila uvreda Ostoji, pa je napravio pakt sa porodicom zene. Zahtjevao je da damijan i janos promijene i prezime. Ovi odbili, i kad se vidilo kako ce se zavrsiti, damijan je reko da ubiju njega i janosa, a da ce njigov sin kako god da se zvali, reci da je prezime lakica srpsko. A do toga su krv projevali zajedno... Danas ima dosta hrvata koji ce i priznati svoje porijeklo. Naravno i oni koji to nece... Vrijeme cini svoje... Poslijen doslo isto sranje sa bosnjacima al vremena drukcija pa se stara dobra odmazda nije mogla lako dati.

Migracija u Herceg Bosnu je bila iz strateskih razloga. Nisu samo lakici, neg dosta porodica sa nama pravila 2 punkta na racvanju drine. I na zavoju neretve. Tu su i brajovici i hrpa druge nase brace, kako suplemenske tako i drugih. Jedino jadni Martinici, odbili zbog glupog ponosa da isprate dogovor, al su zato oni najvise i dali zivota i zrtava. Naravno uvek su navlacili neprijatelja na tesnace gde smo pravili zasede, ali su uvek bili daleko, pa su zato imali i vise zrtava.KO kaze da su se od Zetu turci odbijali ka od kameni zid, jede govna. Al jesmo mnogo vece vojske turske vracali nazad . Ne znam dal neko od vas zna da je pod kontrolom naseg naroda ostalo svega 1 ostrvo u jednom periodu sto se crne gore tice(posto evo vidim da ima jos neki sto zapisuju istoriju bar 400 godina)..Ako vas interesuje strategija moze i o tome...

Migracija u krajinu se desila kad se uvidelo da neki(poveci procenat) pravi dogovore sa turskom. Jednostavno bez borbe puste da prodju ravno preko cetina. Tu nam je prostor za manevar bio smanjen, pa je veliki broj oni koji nisu htijeli nikaki dogovor sa turcima, prihvatio vec davno ponudjeni ugovor harzburga. Ne zbog bijede i sirotinje, neg zbog ovoga. Radje cemo se boriti i za ugare, neg kumovati sa turcima. Prosto, jel da? E ovo nece razumijeti samo oni koji se prodaju za 2 kotura duvana i jednu tursku kavu. Sto se tice boljeg zivota to otpisi. Srpski kraisnjik je stavljen u prijedijele dje niko mogo nije. Otidjder de do bukovice i Gornje dalmacije, pas vidti da ti to nije vojvodina vec sami kamen. Nisi imo pravo na skolovanje na visoke rankove vojnika, ni na sta... i sad tu neki rece rad bogatstava... hhahah e moj prikane...

Sad odma da vas pitam .. jel ima tu neki potomak petra lakica iz karina (1840 - 1923)? otac mu je Rade.. Radetu otac pavle a Pavlu opet Petar a ovome otac MiIe a Ostoja njemu. To je moja liinja Do Ostoje lakica od petra iz karina. Ak nek zna da je od Ostoje, onda mu dodjemo ka rodjeni. Da se cujemo preko facea. :)

Dosta je ljudi iz CG koji su zbog određenih interesa po odlasku promijenilo ime, prezime, slavu ili sve to da bi sebi sakrili trag.
To je obično bilo zbog krvne osvete.
Moji su recimo od M.Miljanova Popovića a sada imamo 4 prezimena a svi znamo da smo od istog predka. Zato se između ova 4 bratstva niko između sebe ne ženi ili udava evo već 200 godina.

Promjenom prezimena ili slave oni ne samo da su zameli trag eventualnim osvetnicima nego i nama, njihovim potomcima, koji sada nemozemo sa sigurnoscu utvrditi odakle su dosli. To sto se ja prezivam Lakic nemora da znaci da sam porijeklom iz te glavne matice u Bjelopavlicima, Mozda je neki Scepan Scekic, da bi zavarao trag, uzeo prezime svoje babe, zene ili jednostavno ono koje mu je prvo palo na um.
A druga stvar, cak i da se nije promijenilo ni prezime ni slava, da se zna tacno od koje familije dolazimo, sad je vec nemoguce rekonstruisati tacno porodicno stablo dalje od onog pretka koji je prvi dosao u Bosnu a mene bas to interesuje. Jer oni koji su ostali u Crnoj Gori mozda pamte i 300-400 godina unazad imena svojih direktnih predaka ali nevjerujem da znaju i imena brace i rodjaka svojih direktnih predaka koji su se raseljavali po Bosni i Srbiji tako da je ta karika koja bi povezala nase rodoslove sa maticnim stablom prekinuta.

Prvo za lakizana... Nijesu svi mogli dobiti prezime po imenu pretka... To je ipak nesto znacilo. Laka ti druskane nije ni petar(jevrejsko) ni martin(venecisko-katolicko) nit bilo kakvo cesto religisko ime.... Stoga ga ne posmatraj na taj nacin. Prije su ljudi dobijali prezimena i iz posprda ako je bilo razloga(kao zec ili curguz), a samo oni koji su se kolko tolko isticali su prenosili svoje ime preko prezimena. Da se tesla zvao Zika, u staro doba bi njegov sin svima bio poznat kao zikic. :) Drugi po zanimanjima a nekad cak i po imenu majke(ako je bila zena vredna pomena). To ti je kod nas bio 8 mart pre no sto su zapadni varvari znali sto je demokratija. Oni nazvase rim demokratskim drustvom...RIM EE!! Reko imamo dosta i zapisano... samo ne prdimo na sav glas o tome. Odje mi lakici mozemo pricati, a za ostale nas boli uvo sta ko misli.. Jel tako?

Druga stvar.. vi krvnu osvetu(bijesu, odmazdu idt.kako ko oce) smatrate ka nesto lose... A to me vredja malo. Danas zakon stiti onoga ko ima i ko je veca kucka(dokazano... znate i sami). Nas stari zakon je bio da imamo pravo bez icijeg mesanja da porodicnu svadju pretvorimo u rat do posljednjeg clana(zene i dijeteta). Zato se mnogo vise pazilo sta ce ko reci i uraditi. A danas? Mi se sa petrovicima nikad nismo slagali dobro, jer su upravo oni odgovorni za neke promene u nasim starim obicajima i zakonima.

Trece... Pogledajte malo geografiju.... U crnoj gori Kula Lakica, u Bosni naselje Lakici, u krajini Karin - Lakici, na vojnoj mapi 91 Zamunik oznacen kao - Lakici.. Te price o bekstvu Lakica od odmazde... hahaha.. nikad mi bijezali od odmazde nijesmo. Jer nas ima tolko da se zapaita coek ko je bijezo ako je odmazde i bilo. Jedina bijesa dje su lakici bjezali jes, kad je moj direktni predak - Ostoja lakic koji je prvi potpiso ugovor sa Ugarskim carem zajedno sa bratskim nam krajiskim knezevicima, dao bijesu, Lakicu Damjanu i Janosu(rodjena mu braca), koji su primili katolicku vijeru i ugarski jezik, a i prozvali se ugarima. To je bila uvreda Ostoji, pa je napravio pakt sa porodicom zene. Zahtjevao je da damijan i janos promijene i prezime. Ovi odbili, i kad se vidilo kako ce se zavrsiti, damijan je reko da ubiju njega i janosa, a da ce njigov sin kako god da se zvali, reci da je prezime lakica srpsko. A do toga su krv projevali zajedno... Danas ima dosta hrvata koji ce i priznati svoje porijeklo. Naravno i oni koji to nece... Vrijeme cini svoje... Poslijen doslo isto sranje sa bosnjacima al vremena drukcija pa se stara dobra odmazda nije mogla lako dati.

Migracija u Herceg Bosnu je bila iz strateskih razloga. Nisu samo lakici, neg dosta porodica sa nama pravila 2 punkta na racvanju drine. I na zavoju neretve. Tu su i brajovici i hrpa druge nase brace, kako suplemenske tako i drugih. Jedino jadni Martinici, odbili zbog glupog ponosa da isprate dogovor, al su zato oni najvise i dali zivota i zrtava. Naravno uvek su navlacili neprijatelja na tesnace gde smo pravili zasede, ali su uvek bili daleko, pa su zato imali i vise zrtava.KO kaze da su se od Zetu turci odbijali ka od kameni zid, jede govna. Al jesmo mnogo vece vojske turske vracali nazad . Ne znam dal neko od vas zna da je pod kontrolom naseg naroda ostalo svega 1 ostrvo u jednom periodu sto se crne gore tice(posto evo vidim da ima jos neki sto zapisuju istoriju bar 400 godina)..Ako vas interesuje strategija moze i o tome...

Migracija u krajinu se desila kad se uvidelo da neki(poveci procenat) pravi dogovore sa turskom. Jednostavno bez borbe puste da prodju ravno preko cetina. Tu nam je prostor za manevar bio smanjen, pa je veliki broj oni koji nisu htijeli nikaki dogovor sa turcima, prihvatio vec davno ponudjeni ugovor harzburga. Ne zbog bijede i sirotinje, neg zbog ovoga. Radje cemo se boriti i za ugare, neg kumovati sa turcima. Prosto, jel da? E ovo nece razumijeti samo oni koji se prodaju za 2 kotura duvana i jednu tursku kavu. Sto se tice boljeg zivota to otpisi. Srpski kraisnjik je stavljen u prijedijele dje niko mogo nije. Otidjder de do bukovice i Gornje dalmacije, pas vidti da ti to nije vojvodina vec sami kamen. Nisi imo pravo na skolovanje na visoke rankove vojnika, ni na sta... i sad tu neki rece rad bogatstava... hhahah e moj prikane...

Sad odma da vas pitam .. jel ima tu neki potomak petra lakica iz karina (1840 - 1923)? otac mu je Rade.. Radetu otac pavle a Pavlu opet Petar a ovome otac MiIe a Ostoja njemu. To je moja liinja Do Ostoje lakica od petra iz karina. Ak nek zna da je od Ostoje, onda mu dodjemo ka rodjeni. Da se cujemo preko facea. :)

PS.
Isuse33 :) imas nedje i pravo... Recimo pitaj moracanina, on bi to trebo znati... On ima u jednom od bratstava naseg dijela gena. Dobrivoj Bogicevic je po zeninom prezimenu dao sinu ime Lakic(to je znak makar nekog postovanja prema porodici zene). A sin Lakica je nosi prezime Lakicevic. Pogledacu spise pa potvrditi, al mislim da sa samo jedan sin, Stjepan je uzo lakicevic a ostali da su zadrzali Bogicevic. Ili recimo pak ak se uzmu Vasojevici.. slican slucaj... i ima jos. Znaci da su nas ljudi cijenili.. pa bar malo. Sto se tice slave, neki su do 1500 bili jos pagani, tvrdoglav narod ******... Tako da ne raspravljajte o slavama molim vas. :)

Ма наравно ја само говорим о заблудама у нашем народу везане за миграције становништа, које су углавном на рекла казала.
Знаш колико има оних који тврде да су њихови преци убили неког агу у Црној Гори па дошли, колико волиш, а немају ништа конкретније чиме би поткрепили своје тврдње.
Моје презиме је рецимо по имену места а не по имену неког претка.

U Drežnici i okolnim selima Lako je ime od milja za Lazara. Od toga postoje i nadimci po kojima se znaju određene porodice (Lakići, Lazičkini itd), tako da ne mora biti da svi Lakići potiču od istih predaka.

Jes Lekizan, dosta njih ak ne laze na veliiiiiikoooo, onda malo preceruje u opisu događaja. U vezi nase porodice odma da ti kažem, naviše turaka smo pobili nakon migracije u krajinu... :) Al iz krajine niđe nijesmo biježali..Tako da su to biježanje zbog ubistva age ili kog već neka pumpanja i tako... Pominjemo se i u pijesmama i ima i tu naravno, prijetjerivanja.... A jos kad Petrović za Lakića napise ne mož biti pohvalno čak ni kad nas hvali... Evo kako..

U to druga pomoć priskočila
od maloga sela Curoca
zagarčani i pokrajvođani
i Lakići ljuti ubojnici. Da smo ko drugi reka bi junaci...... al smo mi, pa kaže ubojnici... Al samo da napomenem... možda jesmo nekad i preke naravi al smo generalno miroljubivi(govorim u ime 130 clanova mojih najblizi do 3-eg koljena).

dalje...
slecese se 300 kraisnjikah, pa nesto(cisto da znate da je period posle migracije - 1700+)
druga strofa nije bas tolko pogrdna...

Tu iskoči momče od brđana
Mirko tomin od sela Lakića
s golim nožem u bijeloj ruci
i uhvati živoga Turčina
Dizdarević bega Nasu-bega
pod pusatom i svijem oružjem
i begovu odsiječe glavu. odje ono pumpanje.. dobro ne rece da je ovaj turcin imo i kalasnjikov i pancir a ovaj nas ga pogledom ubio e...

dalje ide nes...
Razagoni Bijelopavlić turke
kako vuci po planini ovce... Ja cak i ove pijesmo zovem rekla kazala jer mi malo jake rijeci ima, al porodičnu istoriju vučem iz porodični spisa. I ja ću svojima ostaviti od mojim migracijama i vaznim događajima, al nec to bit ono sto uce iz knjige iz istorije već istina koju sam ja prozivijo. Ja vijerujem da mi preci nisu pisali govna jer ja nemam namijeru svoji govna da pisem...

Da ljudi su dobijali prezime i po mijestu(retko) ili gospodaru(ređe) ili kruni kojoj su sluzili.... tako je pisar Laka koji je sluzio na dvoru jovana spiridonakesa(vizantiskog plemica i namesnika makedonije) se mano pera i uzo mac da sluzi Mihajilu Vojislavljevicu kao obican vojnik (1100).. Pa su ga prozvali Dukljanski(jedan od retnih obicnih vojnika koji je ynao 2 jezika i pisma). Tu krece istorija Lakica, koji su formu Lakić dobili tek (1380) kad je Laka (Paljev sin) dobio prvenca ..

za slučajan izbor... U ovom trouglu - Cetinje - Bijeljina - Zadar svi smo povezani. A posljen 1850 i sire.. Split rijeka u hrvatskoj, subotica, i okolina u srbiji i vise.
Naravno ima vijerovatno slučaja da se desilo slijedeće:
Ljudi jesu mijenjali prezime da sakriju trag, i to od onih od čijeg prezimena bi bili zaštićeni kako kukavni rade... Al nijesu u krajini i crnoj gori, jer bi kad tad čuli za te neke Lakiće i po stablu bi se odma znalo jesu ili nijesu nasi.. a ako sa rođenim zaratiš zbog prezimena , onda upotrebite logiku sta bi se desilo ovima..
Neću da tvrdim sigurno, jer nijesam čuo za taki slučaj, al moglo se desiti. A za Lako onda je prezime Laković mada ako je ime Layar onda Lazarevic il od milje Lazo pa Lazovic, a Lakic malo već teze... To je neka moja logika al necu da budem isključiv... Recimo pije Lakica svako drugo koljeno je Laka po dedi... Paljev caca je bio Laka a i sin mu bio Laka...

Back