Jes Lekizan, dosta njih ak ne laze na veliiiiiikoooo, onda malo preceruje u opisu događaja. U vezi nase porodice odma da ti kažem, naviše turaka smo pobili nakon migracije u krajinu...

Al iz krajine niđe nijesmo biježali..Tako da su to biježanje zbog ubistva age ili kog već neka pumpanja i tako... Pominjemo se i u pijesmama i ima i tu naravno, prijetjerivanja.... A jos kad Petrović za Lakića napise ne mož biti pohvalno čak ni kad nas hvali... Evo kako..
U to druga pomoć priskočila
od maloga sela Curoca
zagarčani i pokrajvođani
i Lakići ljuti ubojnici. Da smo ko drugi reka bi junaci...... al smo mi, pa kaže ubojnici... Al samo da napomenem... možda jesmo nekad i preke naravi al smo generalno miroljubivi(govorim u ime 130 clanova mojih najblizi do 3-eg koljena).
dalje...
slecese se 300 kraisnjikah, pa nesto(cisto da znate da je period posle migracije - 1700+)
druga strofa nije bas tolko pogrdna...
Tu iskoči momče od brđana
Mirko tomin od sela Lakića
s golim nožem u bijeloj ruci
i uhvati živoga Turčina
Dizdarević bega Nasu-bega
pod pusatom i svijem oružjem
i begovu odsiječe glavu. odje ono pumpanje.. dobro ne rece da je ovaj turcin imo i kalasnjikov i pancir a ovaj nas ga pogledom ubio e...
dalje ide nes...
Razagoni Bijelopavlić turke
kako vuci po planini ovce... Ja cak i ove pijesmo zovem rekla kazala jer mi malo jake rijeci ima, al porodičnu istoriju vučem iz porodični spisa. I ja ću svojima ostaviti od mojim migracijama i vaznim događajima, al nec to bit ono sto uce iz knjige iz istorije već istina koju sam ja prozivijo. Ja vijerujem da mi preci nisu pisali govna jer ja nemam namijeru svoji govna da pisem...
Da ljudi su dobijali prezime i po mijestu(retko) ili gospodaru(ređe) ili kruni kojoj su sluzili.... tako je pisar Laka koji je sluzio na dvoru jovana spiridonakesa(vizantiskog plemica i namesnika makedonije) se mano pera i uzo mac da sluzi Mihajilu Vojislavljevicu kao obican vojnik (1100).. Pa su ga prozvali Dukljanski(jedan od retnih obicnih vojnika koji je ynao 2 jezika i pisma). Tu krece istorija Lakica, koji su formu Lakić dobili tek (1380) kad je Laka (Paljev sin) dobio prvenca ..
za slučajan izbor... U ovom trouglu - Cetinje - Bijeljina - Zadar svi smo povezani. A posljen 1850 i sire.. Split rijeka u hrvatskoj, subotica, i okolina u srbiji i vise.
Naravno ima vijerovatno slučaja da se desilo slijedeće:
Ljudi jesu mijenjali prezime da sakriju trag, i to od onih od čijeg prezimena bi bili zaštićeni kako kukavni rade... Al nijesu u krajini i crnoj gori, jer bi kad tad čuli za te neke Lakiće i po stablu bi se odma znalo jesu ili nijesu nasi.. a ako sa rođenim zaratiš zbog prezimena , onda upotrebite logiku sta bi se desilo ovima..
Neću da tvrdim sigurno, jer nijesam čuo za taki slučaj, al moglo se desiti. A za Lako onda je prezime Laković mada ako je ime Layar onda Lazarevic il od milje Lazo pa Lazovic, a Lakic malo već teze... To je neka moja logika al necu da budem isključiv... Recimo pije Lakica svako drugo koljeno je Laka po dedi... Paljev caca je bio Laka a i sin mu bio Laka...