Kolima u Hrvatsku

Hrvatska povukla zabranu unosa hrane
Reakcija usledila pošto su turisti iz Češke i Slovačke, koji na Jadran donose proizvode iz svojih zemalja, odlučili da masovno bojkotuju odmor na hrvatskoj obali.
Zagreb – Hrvatskoj je odluka da od 1. juna ove godine uvede zabranu unosa mesnih i mlečnih proizvoda za turiste koji dolaze na odmor, za samo nekoliko dana, donela veliku štetu, koja je rezultirala njenim hitnim povlačenjem.
Iako Hrvatska još nije članica Evropske unije, hrvatsko ministarstvo poljoprivrede je, po uzoru na članice EU koje imaju slične odredbe, donelo odluku po kojoj strani državljani, prvenstveno turisti koji dolaze na odmor, ne smeju da nose meso i mesne prerađevine, kao ni mlečne proizvode.
Reakcija na to bila je vrlo burna, pa je ministar poljoprivrede Petar Čobanković, nakon konsultacija sa ministrom turizma Damirom Bajsom, objavio da se Pravilnik o unošenju proizvoda životinjskog porekla u Hrvatsku do daljeg neće primenjivati na građane iz EU.
Iako će konačna i zvanična odluka o načinu primene Pravilnika biti doneta naknadno, posle konsultacija Ministarstva turizma i Ministarstva poljoprivrede, hrvatski mediji objavili su nezvaničnu informaciju da se odluka neće primenjivati na turiste koji dolaze iz EU, ali hoće na državljane zemalja izvan EU.
Odluka o tome, kako se čini, već je obišla sve granične prelaze u Hrvatskoj, pa je tako već u četvrtak uveče na graničnom prelazu Stara Gradiška uhvaćen 59-godišnji državljanin Srbije koji je u Hrvatsku pokušao da unese 22 kilograma piletine, koja mu je oduzeta.
Burnu reakciju izazvalo je to što su turisti, posebno iz Češke i Slovačke, koji svake godine u velikom broju stižu na Jadran i često nose brojne proizvode iz svojih zemalja koji su tamo jeftiniji, odlučili da masovno bojkotuju odmor na hrvatskoj obali.
Prema informacijama koje su ovih dana objavljene u delu hrvatskih medija, za samo nekoliko dana od stupanja na snagu odredbe usledila je lavina otkazivanja već ranije rezervisanih aranžmana čeških i slovačkih turista u hotelima i pansionima. „U Hrvatsku ne možete s maloletnim detetom bez saglasnosti oba roditelja, benzin im je poskupeo, za prolazak kroz Sloveniju čekaju vas vinjete od 35 evra, a u prtljažniku ne možete nositi sir i salamu ili bilo kakve druge namirnice životinjskog porekla”, prenose hrvatski mediji pisanje češke štampe.
Hrvatska odluka doslovno preko noći osvanula je u češkoj i slovačkoj štampi koja je najavljivala da će njihovi državljani umesto na Jadran krenuti u druge zemlje, a agencije su krenule u masovno otkazivanje već dogovorenih noćenja.
Neke turističke agencije pokušale su da smanje štetu snizivši cene aranžmana za letovanje u Hrvatskoj za čak 40 odsto, međutim ni to nije donelo rezultate i prodaja je gotovo u potpunosti zaustavljena.
Kako svake letnje sezone upravo iz Češke i Slovačke u Hrvatsku dolazi između 800.000 i milion turista, mediji procenjuju da je odluka o tome da se odredba ipak ne primenjuje na turiste iz članica EU doslovno spasla ovogodišnju turističku sezonu.

http://www.politika.rs/rubrike/exyu/Hrvatska-povukla-zabranu-unosa-hrane.lt.html

možda su nekome zanimljive i ove informacije...
podješ na letovanje i poneseš proverenu hranu iz Srbije, mnogi turisti to rade ...
:)

Čini mi se da je tema: "Kolima u Hrvatsku". dakel, treba da pišemo o našim iskustvima sa putovanja kolima u Hrvatsku. Ne zanima me ko voli a ko ne voli hrvate. Napravite drugu temu o tome. Ovde se piše o putovanjima, odmorima, letovanjima, zimovanjima... bar sam ja tako razumeo.
A uvrede... one ničemu ne vode. Samo pokazuju nemoć onoga ko vređa. Ako je cange napisala nešto uvredljivo, verujem da će joj urednici to i obrisati. A ako i ne obrišu, njoj na dušu ide takvo pisanje, ukoliko ga ima. Svako od nas odgovara za svoja dela, mada je na forumu malo lakše, jer se većina ljudi krija iz svojih nick-ova.
Nego da se vratimo mi na temu? Može li?

Gde si ti video uvrede??? Samo sam je pohvalio za trud koji pokazuje prema svojoj domovini. Da je medju Srbima vise takvih gde bi nam bio kraj.

Хајде, мани се расправљања, није тема.
Тема је постављена за оне који хоће да путују у Хрватску, није ,,за и против'' .
Хвала унапред. :)

Isla sam kolima u Umag,jos 2006-te godine.Autoput Y kako ga oni zovu,je izvanredan.
Svo vreme sam isla autoputom,stajala sam da natocim gorivo,da doruckujem,da popijem kafu i sl. i nikakavih problema nije bilo.Kupi se auto karta koja je vrlo pregledna i samo se iskljucujete sa autoputa za mesto kuda ste krenuli.Sve je obelezeno,ne treba nista da se pita....mada kad sam ja nesto i stala da pitam,ljubazno su mi odgovorili.U Umagu sam uzela privatan smestaj,sa parkingom za kola,mada sam ih retko parkirala u dvoriste,jer ih niko nije dirao.Napominjem da su tablice Ns.I da dodam da sam isla potpuno sama. Mozda je neko imao drugacija iskustva,ali ovo je moje....i cak sam u prodavnici svako jutro trazila "hleb"
i niko nije pravio problem:).....sretan put :ok:

Isla sam kolima u Umag,jos 2006-te godine.Autoput Y kako ga oni zovu,je izvanredan.
Svo vreme sam isla autoputom,stajala sam da natocim gorivo,da doruckujem,da popijem kafu i sl. i nikakavih problema nije bilo.Kupi se auto karta koja je vrlo pregledna i samo se iskljucujete sa autoputa za mesto kuda ste krenuli.Sve je obelezeno,ne treba nista da se pita....mada kad sam ja nesto i stala da pitam,ljubazno su mi odgovorili.U Umagu sam uzela privatan smestaj,sa parkingom za kola,mada sam ih retko parkirala u dvoriste,jer ih niko nije dirao.Napominjem da su tablice Ns.I da dodam da sam isla potpuno sama. Mozda je neko imao drugacija iskustva,ali ovo je moje....i cak sam u prodavnici svako jutro trazila "hleb"
i niko nije pravio problem:).....sretan put :ok:

razlika je izmedju ns i npr. bg tabli :)

kad bi pažljivo čitala i razumela shvatila bi da ne pišem tebi već je moj
komentar odgovor neshi čiji sam post citirala...

Uplele smo se oko osiguranja, pa sam mislila na to da mi ne pises opet opsirnu poruku, kao prethodnu.... sta pokriva, sta ne.... koja je bila upucena ocigledno meni, jer sam pre toga napiala ''paz' da se ne osiguram kog uniqe'' i navela ukratko zasto.....

@cange Znam da se refundira po povratku, ali da je pomenuta kuca toliko dobra, putnik na putovanju ne bi morao razmislja o novcu, dal ce morati da pozajmi od nekog, pa ce ti vratiti kad refundira u Srb!

da pozajmim novac od nekoga na putovanju?

pa ti se Medo šališ, ti to ozbiljno?

a za koji mi služe visa el. i american ex. ? da ih prošetam da vide more?

eh, Medo... nasmeja me slatko...:zcepanje:

da pozajmim novac od nekoga na putovanju?

pa ti se Medo šališ, ti to ozbiljno?

eh, Medo... nasmeja me slatko...:zcepanje:

Zasmejavas ti mene sa UNIQOM ne znam kud je pomenu!

Pocele smo o REFUNDACIJI I OSIGURANJU!

Ja pomenute kartice recimo nemam, NITI MI TREBAJU... i osiguram se kod doticne kuce....i ne daj boze nesto mo se desi, ja nemam dovoljno novca kod sebe, znaci moram da pozajmim, pa cu vratiti kad refundiram! zasto kuca nema svoj call centre i lepo plati sama, dok sm u inostranstvu, a ja da ne mislim o parama.

E toooo je poslovanje, a ne....pa znate refundiracete kad se vratite!!!!!!!

Zasmejavas ti mene sa UNIQOM ne znam kud je pomenu!

zasto kuca nema svoj call centre i lepo plati sama, dok sm u inostranstvu, a ja da ne mislim o parama.

a ko kaže da nema call centar ?

ma hajde ti meni preporuči i neku drugu kuću, evo da te zamolim na pp da ih ne bi reklamirali kao ovu pomenutu... pomenula sam je jer preko Infostana ide osiguranje kod njih inače nemam nikakav drugi razlog...

ma hajde ti meni preporuči i neku drugu kuću, evo da te zamolim na pp da ih ne bi reklamirali kao ovu pomenutu... pomenula sam je jer preko Infostana ide osiguranje kod njih inače nemam nikakav drugi razlog...

Isla sam ove god. preko argusa u grcku i lepo im kazem hocu moje putno zdravstveno, jer po pravilu osiguras se gde zelis....ali ne, uvalise mi i njihovo i ja sam pored uradila. To njihovo nisam ni ponela, samo je prilozeno za ambasadu.

Meni je stvarno bitno to da i ako mi se desi nesto da ne moram da mislim na novac. Ja nemam kreditne kartice, niti ih zelim....tako da u tom slucaju morala bih nositi za pet stvari ' za ne daj boze' za lecenje, iako sam osigurana, pa ako mi se pokvari auto.....

Nije mala stvar izdvojiti par stotina eura za lecenje, pa refundiras kad dodjes!

Pa cemu mi sluzi taj call centar u inostranstvu, ako ja prvo moram da platim sama?!

Nikog ja ne hvalim posebno, nego osiguranje radim kod onih gde ne moram da mislil o svom novcu, a to je najjaca osiguravajuca kuca u Srb :lol:

Да ли би сад моглада се прекине прича о осигурању? :)
У принципу, важна је за било које путовање, али мислим да је одговорено на Нешино питање, тако да даље може само да смета развијању теме.
Хвала. :heart:

Zar upotreba kartica nije isto što i upotreba novca? Bilo da je debitna ili kreditna, tebi se uzimaju pare, pa ih kasnije refundiraš. Mislim da je o tome pisala Meda Brundo.
I jedno poitanje, zar se uz American Express (i Visa Gold) ne dobija kartica putnog zdravstvenog osiguranja sa asistencijom?
Izvinjavam se ako je ovo OT, meni se čini bitnim za ovaj deo rasprave. Verujem da može koristiti kao informacija.

Podržavam!

Temu je otvorio tip koji nije znao kako da stigne kolima u Hrvatsku, a već je smislio i da organizuje ture !!??
Lepo su mu objasnili, on otišao i vratio se, i sada je tema beskorisna. Može samo da se nastavi u ovom pravcu...osiguranje...itd....

Podržavam!

Temu je otvorio tip koji nije znao kako da stigne kolima u Hrvatsku, a već je smislio i da organizuje ture !!??
Lepo su mu objasnili, on otišao i vratio se, i sada je tema beskorisna. Može samo da se nastavi u ovom pravcu...osiguranje...itd....

Temu je otvorio tip koji je znao i otišao u Hrvatsku, lepo se tamo proveo i preneo neka iskustva onima koje to interesuje.
Tip koji je otvorio temu poziva sve koje zanima odmor u Hrvatskoj da se jave, a one koji su u Hrvatskoj bili, da podele svoja iskustva s nama.
Takođe, molim vas da ignorišete postove nekolicine kojima je cilj zaključavanje teme. Hvala.

Poslednja izmena:
Temu je otvorio tip koji je znao i otišao u Hrvatsku, lepo se tamo proveo i preneo neka iskustva onima koje to interesuje.
Tip koji je otvorio temu poziva sve koje zanima odmor u Hrvatskoj da se jave, a one koji su u Hrvatskoj bili,
da podele svoja iskustva s nama.
Takođe, molim vas da ignorišete postove nekolicine kojima je cilj zaključavanje teme. Hvala.

Mene takodje inreresuje tema ... putujem u utorak za Hrvatsku pa ću svakako
kada se vratim imati utiske koji su zanimljivi nekim budućim putnicima ...

Zašto bi moderacija zaključavala ovu temu? jer to traži neko ko redom od teme
do teme bez uvažavanja tudjih mišljenja samo natura svoje kao neprikosnoveno ... ?

e, pa to je već smešno....

Poslednja izmena od moderatora:

Back