koliko znamo o nasim precima ?

znam ime svoj prabake ...

• da .

• ne .

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
svi znamo imena svojih djedova i baka ali sta je sa onima prije njih ? to znaju samo nase bake i djedovi . znate li vi ime barem jedne svoje prabake ?

S očeve strane imam porodično stablo šire familije, od 1740. godine, a i s bratom od tetke smo se nešto zanimavali pa smo pravili porodično stablo na MyHeritage.com. S majčine malo slabije znam, ali znam unazad 3-4 kolena. Dosta znam i o životu pojedinih predaka.

Poslednja izmena:
svi znamo imena svojih djedova i baka ali sta je sa onima prije njih ? to znaju samo nase bake i djedovi . znate li vi ime barem jedne svoje prabake ?
Ја знам имена и својих наврндеда и наврнбаба.

Што значи да мој син (23 год, што је овде и просек корисника којима је питање упућено) зна имена својих курђела.

Уз мало пропратно питање: А зашто је теби, из Загабрије, уз питање о "100% Србину", то толико битно?

Я знам имена трийу мойих прабака и свих четрийу прадѣдова. И имена 12 мушкараца прѣ мене, по мушкой лози. И хаплоскупину, односно дубоко порѣкло по мужской лози.

Kada su studenti jednom našem profesoru počeli da se žale na uslove života u Srbiji poredivši se sa Švajcarskom ili zemljama EU, on im je dao zadatak da svi odgovore na nekoliko pitanja pa da onda diskutuju.

Pitanja su bila : Koliko svojih predaka unazad znaju, koliko generacija pismenih u porodici imaju, koliko generacija unazad koristi vodu u kući i sl.stvari.

Odgovori su bili već kako možemo da pretpostavimo, a onda je profesor naveo kolika je razlika u tome sa industrijski razvijenim zemljama i gde su oni, a gde mi i zašto mi nikada ne možemo da stignemo Švajcarsku. Što me podseti na onu priču kad su pitali Engleza kako ima tako lep travnjak, on ih uputi koje seme da uzmu, kako da obrade zemljište, kad da ga poseju . I na kraju kaže - Kad trava nikne, onda je zalivaj 200 god. i biće kao moja :lol:

Back