KOLIKO VERUJETE LEPIM REČIMA?

Posle razmišljanja gde da otvorim ovu temu, odlučih da to ipak bude ovde.
Dobrodošli su odgovori kako dragih & finih koleginica, tako i dragih & finih kolega sa foruma.:)
Poštovani Juliane :):):), ukoliko ovakva ili slična tema već postoji, ti stavi lokot.

Elem, neko vam udeli kompliment ...

A jel moguće da se ona iskoristi i da se u njoj napiše nešto lepo o nekom forumašu? ;)

naravno !

pocev od sebe nisam skrt na komplimentima i uvek ih rado dajem i oberucke prihvatam, bez analize. jer koliko mi je drago da nekoga pohvalim tako i meni prija da dobijem lepu rec. a da li je iskrena ili lazna o tome neka misli ona/onaj koji mi je kompliment udelio

borac - vi ste izuzetno elokventni
nevo - sacuvaj taj osmeh zauvek
becky - dokle da cekam rakiju, prgava ali umiljata g-djo :D

Dobrodošli su odgovori kako dragih & finih koleginica, tako i dragih & finih kolega sa foruma.:)
Poštovani Juliane :):):), ukoliko ovakva ili slična tema već postoji, ti stavi lokot.

Elem, neko vam udeli kompliment ( pođimo od pretpostavke da nije bitno kog pola je osoba; bitnije je da ste osobu relativno skoro upoznali); kaže vam da ste dragi, pametni, divni itd. Da li polazite od pretpostavke da vam dotična osoba laska (iz neiskrenih pobuda) ili ste skloni da poverujete?
Ako vam prijaju lepe reči – zašto? Koliku ulogu igra sujeta u takvoj situaciji?
Naravno, pitanje se može odnositi i na izjave ljubavi, date iznenada, nakon kratkog vremena poznanstva.
p.s. Možete da elaborirate i situaciju u kojoj vam je veoma stalo do onog ko vam je uputio lepe reči, kao i situaciju u kojoj vam nije stalo.

Najiskrenije, prijaju, lepa reč gvozdena vrata otvaraz;)
Neki put osetim da je preuveličano ili više reda radi i to mi opet ne smeta, čak mi simpatično.

Komplimente od ljudi koje ne poznajem, ili sam ih tek upoznala, uvek primam sa rezervom.
Inače, ne volim kada neko olako poseže za komplimentima, i kada to počne da prerasta u laskanje.
Osećam se prijatno samo kada je komentar upućen od nekog koga znam, i o kome imam određeni (pozitivan) stav.
Dakle, lepim rečima verujem samo ako su upućene od nekoga čije mišljenje cenim, ili ako se podudaraju sa mojim stavom o tome.

Na ovo pitanje sam već odgovorila.
Pre svega, teško da mi se neko koga uopšte ne poznajem može sviđati toliko da to promeni moj stav o rečenom,
tj. moje ponašanje kada su mi upućeni komplimenti.
Lepe reči nekoga koga ne poznajem, a ko me je zaintrigirao, drago mi je čuti, ali ih primam sa rezervom,
sve dok tog nekog ne upoznam bolje i izgradim stav o njemu.
U tom slučaju, komplimente prihvatam zavisno od toga da li mi je do mišljenja te osobe stalo ili ne.

Elem, neko vam udeli kompliment ( pođimo od pretpostavke da nije bitno kog pola je osoba; bitnije je da ste osobu relativno skoro upoznali); kaže vam da ste dragi, pametni, divni itd. Da li polazite od pretpostavke da vam dotična osoba laska (iz neiskrenih pobuda) ili ste skloni da poverujete?
Sve zavisi od :
1. toga ko je ta osoba (kako izgleda, kako gleda, gde gleda dok to izgovara)
2. od tema pre i posle tog laskanja 3. od trenutne situacije u kojoj se nalazimo
- Pa zatim dolazim do zaključka da li ta osoba stvarno tako misli.
- Pa iz kog razloga to izgovara, tj da li je u pitanju ulizivanje, pokušaj manipulacije, potreba za druženjem, saradnjom i td. Sve u svemu nikad nije spontano (kako inače žele da prikažu), već za to uvek mora postojati razlog.
Ako vam prijaju lepe reči – zašto?
Zavisi od gore navedenih zaključaka do kojih se dolazi i od toga ko ih izgovara.
Naravno, pitanje se može odnositi i na izjave ljubavi, date iznenada, nakon kratkog vremena poznanstva.
Izjava ljubavi, data iznenada, nakon kratkog vremena poznanstva itekako ima svoje razloge, neki su iz koristi, a drugi iz strasti i želje tj uvek iz neke potrebe te osobe koja je na brzinu izjavljuje. Tako da i u tom slučaju, sve zavisi

PS Da malo oduvam prašinu sa ove teme. Nije loša...poz

Ako vam prijaju lepe reči – zašto? Koliku ulogu igra sujeta u takvoj situaciji?
p.s. Možete da elaborirate i situaciju u kojoj vam je veoma stalo do onog ko vam je uputio lepe reči, kao i situaciju u kojoj vam nije stalo.

Kakvo je vreme doslo, na te lepe reci i komplimente gledam onako, bez uzbudjavanja.Neko ti se mozda uvlaci u bulju pa ti laska, a ima i onih koji ti to kazu tek onako...Ne obracam paznju na to, osim od onih za koje znam da mi stvarno tako misle.:ok:

Ima samo nekoliko vrsta situacija u kojima mi uvek prija kompliment samim tim sto verujem u iskreno misljenje onih koji ga daju.

Npr. verujem svojim dvema koleginicama kad mi pohvale odecu jer to ne rade uvek, a kad komplinemtiraju, onda one znalacki i opisno argumentuju svoje stavove.

Prija mi kad mladja sestra (kad smo same) pohvali neki moj stav ili usvoji neki savet.

I jedini kompliment koji mi prija i kome verujem po pitanju sopstvenog fizickog izgleda je ceznjiv pogled mog dragog. Kad ga slucajno uhvatim, samopouzdanje mi poraste na sto posto i sva sam hepi.

Prija mi kad mi inspekcija pohvali rad. Od njih uvek imam blagu frku pa kad se pozitivno izjasne, to mi je lep podsticaj za dalje.

Prija mi i kad mi mama kaze da sam isti tata po pitanju nekih stavova i ponasanja.

Sve ostale komplimente smatram smaranjem i suvisnom konverzacijom narocito kad nisu u skladu sa onim sto sama o sebi znam ili kad su hiperbolicni. Osobe koje ih cesto daju, ne svidjaju mi se jer ih smatram ili "slepima" ili lazhovima.

Back