Koliko ste zaglibili u konzumerizmu

mekflaj

Poznat
Poruka
8.291
"Konzumerizam ili potrošačka histerija širi se kao zaraza širom sveta. Reč je o fenomenu potrošnje onoga što nam proizvođači i marketinški stručnjaci kažu da trošimo, odnosno kupujemo, a ne ono što nam zaista treba."

Evo idu praznici i ljudi će kao hipnotisani pohrliti u mega markete da to malo para što se uštedelo prospu kako bi se osetili bolje.
Naučeni su da se tako stiže do sreće.

Koliko je konzumerizam vaša filozofija življenja, gomilanje materijalnih dobara?

Lično sam ponosan što nisam prešao na ove moderne pločaste telefone ajpede ajfone kako li se već zovu.

Sve više me privlači minimalizam kao način uređenja enterijera i razmišljam da gomilu stvari isprodam.

"Konzumerizam je doktrina koja se javila sredinom šezdesetih godina prošlog stoleća, na kojoj se zasnivala, a i danas se u velikoj meri zasniva strategija velikih transnacionalnih kompanija, a osnovno joj je načelo: ne više proizvoditi za zadovoljavanje potreba potrošača (kupaca), nego proizvoditi same potrebe i njihovu nužnost."

Kad je o ishrani reč, izbacio sam konditorske proizvode.
Odeća i obuća - i to želim namanjiti, pogotovu jer sam promenio stil odevanja.

i fotografisanje spada u konzumerizam, materijalizacija opažaja, i ono mi se sve više gadi...

Evo idu praznici i ljudi će kao hipnotisani pohrliti u mega markete da to malo para što se uštedelo prospu kako bi se osetili bolje.

Dolaze praznici, nece se raditi nekoliko dana...
Zasto je problem da sebi pripremis nesto sto ce ti uciniti zadovoljstvo?

i fotografisanje spada u konzumerizam, materijalizacija opažaja, i ono mi se sve više gadi...

Znaci i knjizevnost, muzika, film, slikarstvo...

Cime onda zanimas mozak?

ne biti rob, zavisnik.... a i ma i ona narodna - što je više slasti to je manje slatko...

kada vidim kolegu kako vadi svoj ajfon, vidim roba u najk patikama i farmerkama i osećam zadovoljstvo što nisam deo toga.... isto i kada prolazim pored rafova punih milki i ostalog, osećam zadovoljstvo što nemam potrebu za ičim od toga....

no teško je nekom ko želi biti deo stada da razume taj poriv za odbacivanjem mejnstrim vrednosti...

nisam bolji.
težiti da se bude u stadu znači pokušavati da se uklopiš, da budeš prihvaćen u društvu, biti deo sistema, biti proizvod ovog društva.
ako je to tvoja težnja, onda slediš trase kojim stado ide. jedna od njih je i konzumerizam kao filozofija življenja da se do sreće dolazi trošenjem para na razne džidža-bidže.
ti pitaš u čemu je problem ako ovci džidža bidže pružaju zadovoljstvo, ja kažem ni u čemu, ali mene neće navući na to. ne dam da instaliraju veštački u meni potrebe koje bi me vodile ka njihovim proizvodima. njima trebaju naši novci a ovci da bude kao i druge ovce i tu su se sreli....

Poslednja izmena:
Koje je lupetanje da treba samo "prirodne" stvari i pojave "konzumirati" i
to samo umereno i skromno...
A ko da podrži ljudske kreacije?
Naravno,neselektivno je vulgarno i estetski bljak...E sad,kako selekcionisati?
I tu valja pomerati granice,ali smisleno i u skladu s razvojem ljudske civilizacije
s merilima održivog opstanka i produženja,te napredovanja ...
Utilitarno shvatanje razvoja ne treba da je jedino,poneke apstraktne ideje koje su
pokretačke,naročito u umetnosti (koje podstiću lucidnost i imaginaciju) treba
negovati kao privremene nekonkretizovane podsticaje...

тотално је неважно...

макар гомилао материјално ин инфинитум, оно - по самој својој илузорној природи - никада не може пружити истинско задовољење, увек ће остати онај горак осећај да фали још + још од још + још од још од још + ∞
доћи до праве духовне пунине гомилањем материјалног је нешто као Зенонов парадокс у области духовног. јер су од потпуно различите суштине.

кад то схватиш, слободан си па је тотално небитно гомилаш ли или не, све док се не уживиш у једно од тога
а, видим, ти си се уживео у негомилање. одбаци и једно и друго, па ће ти наместити најбоље и од једнога и од другога

Lično sam ponosan što nisam prešao na ove moderne pločaste telefone ajpede ajfone kako li se već zovu..

океј, врати се у пећину онда.

konzumerizam... uzak je to pojam da bi se u njega nagurao čitav spektar razloga zašto ljudi kupuju svetlucave predmete, mali je deo ta neka izolovana potreba za posedovanjem nečeg (na ovaj ili onaj način) izuzetnog - a potiče iz istog dela mozga koji je nahranjen kad se divimo umetničkom delu. dakle samsung galaksi s4 ili mikelanđelov david - sve je to u principu isti ******.

sad, ono što je u najvećem broju slučajeva glavni razlog potrebe za posedovanjem je naravno ritual parenja. mužjak orangutana flešuje svojom ružičastom guzzicom, muškarac kupuje skup auto. ženka orangutana se maže raznobojnim blatom, žena ugrađuje silikone itd. dakle veliki procenat nije odmakao od majmuna, samo je stavljen u drugačiji bekgraund. mali je procenat onih koji će bmw m3 ceniti zbog svih osobina tehnološkog masterpisa što taj automobil i jeste nasuprot gomili onih kojima je prva asocijacija kolko ****** bi im doneo. dakle kolko su mi smešni oni koji neki gedžet žele zbog statusa toliko su mi smešni i oni koji ne umeju da cene to što u tom parčetu plastike čuka brži mozak od njihovog.

Poslednja izmena:
"Konzumerizam ili potrošačka histerija širi se kao zaraza širom sveta. Reč je o fenomenu potrošnje onoga što nam proizvođači i marketinški stručnjaci kažu da trošimo, odnosno kupujemo, a ne ono što nam zaista treba."

Ово је тачно и то капиталисти масовно користе . У основи тога је урођена психологија људи која их тера да следе уместо да сами одлучују и мисле. Јер моћ суђења нешто је, баш попут врлине морала, распрострањено у свету попут бисера и дијаманата. Толико га много има међу људима. Зато се у овом декадентном времену тој маси људи одређују вредности које она следи...не као резултат својих порива, своје воље, свог мишљења него као резултат слеђења мишљења већине.
Тако, рецимо човек данас слуша неку безвезну назови "музику" зато што је она данас популарна. Зато што је ин. Па тако нека МАЈЛА САЈРУС. ЛЕЈДИ ГАГА и сличне безвезарије пуне концертне дворане. А права музика. Моцарт, Росини . Глук.... не желе ни да чују, јер им је ум преприран предрасудама. То је слично хипнози. Јер које то логика,. размишљање, може претпоставити МОЦАРТА или Росинија неком кревељењу на сцени тренутно популарне певачице.

Да споменем узгред што се тиче тог прављења људи будалама и оне рекламе . Познато је да човеку звучи мање када се каже да нешто кошта 99 динара него 100. И сада се то масовно користи. Одлична понуда! 999,99 динара!!!!!!! Купујте народе!

Колики дебил, идиот мораш бити. Баш намерно нећу купити тај производ који је 99.99 динара него ћу купити онај који је округло 100 динара! Ако има уопште таквог.

И са овим се слажем. Шећер је буквално дрога, која ослобађа ендорфин и чини људе зависницима од истог. Оно што осећаш пред слаткишима иста је жудња коју осећа наркоман. Нема разлике.

И наравно да ту легалну дрогу капиталисти масовно користе и подстичу. Уместо да се слаткиши ставе раме уз раме са опијатима који изазивају зависност.

И са овим се слажем. Пред неким уметничким делом ,. пред неким изузетним тренутком у животу, уместо да човек ужива у истом, он узима фотоапарат и слика. :neutral:

То је да употребим сликовит пример као када би човек водио љубав са вољеном особом и онда баш у тренутку оргазма посегао за фотоапаратом како би се сликао.

Ради се о истом. Аналогија је савршена.

Да споменем узгред што се тиче тог прављења људи будалама и оне рекламе . Познато је да човеку звучи мање када се каже да нешто кошта 99 динара него 100. И сада се то масовно користи. Одлична понуда! 999,99 динара!!!!!!! Купујте народе!

Колики дебил, идиот мораш бити. Баш намерно нећу купити тај производ који је 99.99 динара него ћу купити онај који је округло 100 динара! Ако има уопште таквог.

Купуј народе !!!!!!! Јефтино 99999.90 !!!!!

Koliko je konzumerizam vaša filozofija življenja, gomilanje materijalnih dobara?

Lično sam ponosan što nisam prešao na ove moderne pločaste telefone ajpede ajfone kako li se već zovu.

Sve više me privlači minimalizam kao način uređenja enterijera i razmišljam da gomilu stvari isprodam.

"Konzumerizam je doktrina koja se javila sredinom šezdesetih godina prošlog stoleća, na kojoj se zasnivala, a i danas se u velikoj meri zasniva strategija velikih transnacionalnih kompanija, a osnovno joj je načelo: ne više proizvoditi za zadovoljavanje potreba potrošača (kupaca), nego proizvoditi same potrebe i njihovu nužnost."

Odeća i obuća - i to želim namanjiti, pogotovu jer sam promenio stil odevanja.

Tacno onoliko koilko hocu da zaglibim.
I uopste nemam problem s tim.

Ybt-pa garderoberi vam se raspadaju...Moj elegantno bez gužve...Mesta koliko
hoćeš,ali ko mi pokloni šta mi se ne sviđa-ne ide u garderoberveć poklanjam dalje
(obično u crveni krst dan nakon rođusa:mrgreen:)
Inače,najdraža(bez veze) parčad odeće su ona koja sam iskopao u sekund handovima...
Par đemperiška mi posebno baš kako mi štima...:mrgreen:
(A nisam neka sirotinja,mogao bih sve markirano -zabole me...:roll:)

moj sledeći telefon

http://2.***************/-8-rgUcQK04I/UieVHVrob9I/AAAAAAAAEdA/6yi4KVjofQg/s1600/Samsung+Galaxy+Note+III+leather+back+cover,+2.3GHz,+3GB+RAM,+13MP,+3200mAh+and+the+new+S+Pen+5.jpg
мој следећи телефон::

sku_184288_2.jpg

U sustini, danasnji ljudi bi se mogli posmatrati kao hodajuci mrtvaci, i covjek bi medju njima trebao da zivi kao u pustinji, ne primjecujuci ih, ali je ipak bolji pokopan mrtvac od ovoga, jer ovaj oduzima resurse i postavlja ogranicenja, koliko god to bilo besmisleno, i tako cini i tvoj zivot besmislenim.

Uvidjevsi stanje na terenu, dolazimo do potrebe za promjenom terena, trazimo mjesta daleko od zombija, ali tesko nalazimo pristalice samoizolacije. Ujeo ih zombi!

Back