Koliko roditelji 'danas' utiču na decu radi očuvanja nacionalne tradicije ?

za očuvanje porodice i nacionalnog identiteta važna je kultura i tradicija, kao i socijalno nasleđe

u Srbij odavno ne postoji ni kultura ni tradicija. Prvo su ti mozak ispirali sa mexickim Serijama od Esmeralde, Jovisne i Zlobnice, pa do Velikog Brata, Farme i sada Parova. Idi do centra grada i stani da vidis koliko se narod poremetio!

Jedno društvo zavisi od zdrave čedne moralne i burkom opasane devojke! kaže monah:lol:
Uz dužno poštovanje izlaganje monaha Arsenija je hipokrizija čista. i lupetanje bez argumenata
Gde je bila crkva kad je krenuo turbo talas devedesetih?
Moral jednog naroda i njegovog ženskog dela koji je izložen osudi više nego muški se ne rešava posledično.

Naročito je sporan deo u kome monah do detalja opisuje tesnu žensku odeću ispod koje se vidi svaki nabor kože...mora da mu je krenula bala dok je pogledom pratio neku polugolu vrtirepku na ulici ..ovaj božji moralno neokrnjeni izaslanik:lol: upućen u stanje na ulici bolje od nekog uličnog prodavca.

u Srbij odavno ne postoji ni kultura ni tradicija. Prvo su ti mozak ispirali sa mexickim Serijama od Esmeralde, Jovisne i Zlobnice, pa do Velikog Brata, Farme i sada Parova. Idi do centra grada i stani da vidis koliko se narod poremetio!

Izvini, a ko te tera da gledaš Esmeraldu? Nije ona kriva za posrnuće naroda na Balkanu. Krivi smo mi koji smo odbili da se odupremo takvom smeću...pre svega smeću koje je stvoreno unutar ove porozne zajednice.

Imaš mogućnost da gledaš i National Geographic preko računara ili telefona naročito danas jer čak i svako planinsko selo ima mrežu....

Da li konzervativizam izumire ili je već odavno stavljen ad akta ?

U kojoj meri, intenzitetom(ukoliko je to bitno) bi trebalo ići tim pravcem očuvanja tradicionalnih vrednosti ?

Koliko je uopšte važna tradicija za nova pokolenja jedinke i društva ?

Vaša:

mišljenja, principi, iskustva, delovanja, načini...

:kpozdrav:

radi efikasnije komunikacije, ne bi bilo lose tacno definisati sintagmu 'tradicionalne vrednosti'. sta god to znacilo, meni, neukom posmatracu deluje da su se te 'tradicionalne vrednosti' gadno poremetile pa se postavlja pitanje sta 'danas' to zapravo znaci?
misljenja sam da se 'tradicionalne vrednosti' menjaju onako, kako odgovara likovima koji imaju uticaja na medije.
moja deca su jos mala pa nije jos vreme da se ozbiljnije prica na tu temu, ali svakako nisam u fazonu da ih krstim, teram da se prekrste kada god prodju pored neceg sto lici na plus, da ih tripujem da obavezno moraju da prate fudbal (jer smo mi tradicionalno zemlja fudbalera) navijaju za zvezdu ili partizan, da misle da su amebe po nacionalnosti srbi, da su srbi najpametniji narod itd itd (karikiram, ali... )...

dakle, trudicu se da u svojoj deci razvijem svest o humanosti, empatiji, da ih motivisem da uce, da imaju u sto vecoj meri razvijeno racionalno razmisljanje, da ne pucaju na prvu loptu i da preispituju i sebe kao i informacije koje im se plasiraju kao tacne, da probaju da uce i na tudjim greskama (sto nije bas po srpskoj tradiciji)...sad, dok ne razjasnimo tacno sta su to 'tradicionalne vrednosti', ne bih znao da napravim paralelu sa svojim stavom u vezi sa vaspitavanjem dece :)

Konzervatizam<primeniti kod vaspitanja devojcica o duzini suknje I dubini dekoltea.Napraviti razliku izmedju estetski lepog I prenaglasenog I prostog.
U vaspitanju decaka primeniti tako sto ga npr edukovati da sa 14 god ume da zakuca esker ili da nauci da sopstvenu agresiju I porive kanalise tako da zastiti od sebe slagijeg ili zensko.
Uciti decu od malih nogu da postuju starije I da koriste adekvatan recnik u ophodjenju s njima.Uciti ih da nije blam ustupiti mesto strijem u GSPu.Uciti ih lepim manirima ma koliko to danas
delovalo otrcano.
Tradicionalizam<primenjivati takodje od malih nogu u vaspitanju dece,vodeci ih umesto u igraonice npr u muzeje za proslavu rodjendana.Mogli bi decu od 8,9,10 godina umesto u zagusljivu,preskupu
zapadnjacku tvorevinu,odvesti u botanicku bastu,galeriju fresaka,nacionalni muzej prepun zanimljivih postavki.Pricati im nakratko o nasim junacima I precima a onda se castiti tortom I
vatrometom.
Nacionalnu svet<ne ostavljati po strain vec ih uciti citaju ono sto su pisali nasi svetitelji,monasi,knjizevnici I to kombinovati sa inostranim savremenicima I knjigama koje danasnja deca.vole.Zasto da jedan

Hari Poter bude uzor pored Milosa Obilica ili nekog dugog junaka bilo koje nacionalnosti?
Zasto je tudje lepse I bolje?Zato sto odrasli to podrzavaju.Ucimo decu onome sto je zaista vredno I pokazimo im da nije sve strano lepse od naseg,vec da uz skupe najk patike odlicno moze
da se ukombinuje pamucna majca iz Arilja.Da,se osim kokakole moze piti I sok od zove ili visnje.

Izvini, a ko te tera da gledaš Esmeraldu? Nije ona kriva za posrnuće naroda na Balkanu. Krivi smo mi koji smo odbili da se odupremo takvom smeću...pre svega smeću koje je stvoreno unutar ove porozne zajednice.

Imaš mogućnost da gledaš i National Geographic preko računara ili telefona naročito danas jer čak i svako planinsko selo ima mrežu....

Mene niko ne tera da gledam, niti gledam to smece na Tv-u. Sta meni vredi sto ja ne gledam VB i Farmu, kada to ostalih par miliona gradjana u Srbiji gleda. To sve na nas negativno utice i dotice...

Mene niko ne tera da gledam, niti gledam to smece na Tv-u. Sta meni vredi sto ja ne gledam VB i Farmu, kada to ostalih par miliona gradjana u Srbiji gleda. To sve na nas negativno utice i dotice...

Slazem se s tobom.Problem je u tome sto su medijske slobode toliko nezauzdane I ono sto je nekada bilo pod obavezno cenzurisano sada odlicno prodaje svakakvo djubre.Pravo izbora je u tom smislu najbolje moguce ekspoloatisano I narod ima mogucnost da bira.Vise bih se pozabavila psiholoskim profilom gledaoca koji je izgubio svaku meru I osecaj za moral I guta sve sto mu je servirano.Nekada su takve gluposti gledale dokone domacice niskog obrazovanja a sada to prate I profesori,doktori,farmaceuti,uopste obrazovan svet.Da li je to opste uludilo I nemogucnost kanalisanja sopstvene zelje za virenjem preko tudje ograde ili nesto drugo,nemam pojma.Tek kad se narod dozove pameti I pocne da ignorise manipulisuce,ruzne,zle,nekulturen sadrzaje gledanost istih ce biti svedena na nulu I jedino tako ce se oni koji to emituju preorjentisati na nesto kvalitetno.Od gledalaca zavisi bar 50% ako ne I vise,sta ce se prikazivati na TV.Sve dok se prodaje zuta stampa toliko da moze pokriti troskove onih koji je proizvode bice zastupljena u nasim zivotima.Dakle oni nas drukaju djubretom a mi ga obilato konzumiramo.Ko je stariji?Kokoska ili jaje?To je to.

Slazem se s tobom.Problem je u tome sto su medijske slobode toliko nezauzdane I ono sto je nekada bilo pod obavezno cenzurisano sada odlicno prodaje svakakvo djubre.Pravo izbora je u tom smislu najbolje moguce ekspoloatisano I narod ima mogucnost da bira.Vise bih se pozabavila psiholoskim profilom gledaoca koji je izgubio svaku meru I osecaj za moral I guta sve sto mu je servirano.Nekada su takve gluposti gledale dokone domacice niskog obrazovanja a sada to prate I profesori,doktori,farmaceuti,uopste obrazovan svet.Da li je to opste uludilo I nemogucnost kanalisanja sopstvene zelje za virenjem preko tudje ograde ili nesto drugo,nemam pojma.Tek kad se narod dozove pameti I pocne da ignorise manipulisuce,ruzne,zle,nekulturen sadrzaje gledanost istih ce biti svedena na nulu I jedino tako ce se oni koji to emituju preorjentisati na nesto kvalitetno.Od gledalaca zavisi bar 50% ako ne I vise,sta ce se prikazivati na TV.Sve dok se prodaje zuta stampa toliko da moze pokriti troskove onih koji je proizvode bice zastupljena u nasim zivotima.Dakle oni nas drukaju djubretom a mi ga obilato konzumiramo.Ko je stariji?Kokoska ili jaje?To je to.

Svet se menja a sa njim i ukusi i sve ostalo.

To je normalan, prirodan proces.

I nezaustavljiv.

Da li konzervativizam izumire ili je već odavno stavljen ad akta ?

U kojoj meri, intenzitetom(ukoliko je to bitno) bi trebalo ići tim pravcem očuvanja tradicionalnih vrednosti ?

Koliko je uopšte važna tradicija za nova pokolenja jedinke i društva ?

Vaša:

mišljenja, principi, iskustva, delovanja, načini...

:kpozdrav:
tradicija ima smisla zbog identiteta u sirem smislu (ne samo porodicnog)

mera je tolika da je ta svest o tradicionalnom nesto sto je dodatak kvalitetu zivota, a ne konzervativizam koji ga koci ili usporava

iskustva su lepa, negujemo tradicije koje povezuju porodicu, donose readost i koje su opsteprihvacene u nasem okruzenju

stvara se osecaj pripadnosti i zajednistva vec kod male dece, a kasnije se postepeno objasnjava smisao i poreklo svega toga

Ne verujem da umire, mada zivimo u bahatoj drzavi, tako da konzervatizam, liberalizam, sve je bahato i trulo za sta covek da se uhvati.
Dete treba da se upozna sa nacionalnom tradicijom, sada ako ce je negovati ili nje, njegova stvar, ali nije lose da zna, tradiciju, obicaje. Opet, ne mora da ih neguje i postuje kao da su svetinja, ali nije lose zbog sebe da zna.

Konzervativne vrednosti, tu i tamo, zivimo u promenljivim vremenima, i vrednosti koje su vazele pre 40 godina ne vaze, jednostavno drustvo je evoluiralo (ili devoluralo). Nije sad ono, ajde da svi mi budemo progresivni, ali neke vrednosti ce izumreti, neki obicaji, posebno u urbanim sredinama.

to sam i ja pitao pre par postova :)

Ako su tradicionalne vrednosti ucenje i velicanje istorije to ce da ide tesko... Svaka nova garnitura vlasti aj sto menja neku noviju istoriju pa oni koji su do juce bili heroji postaju zlocinci, nego ide i mnogo dalje pa oni koji su pre 700 godina bili izdajnici odjednom prestaju da budu i oni koji su bili heroji isto to prestaju da budu itd.

Ako treba da ih ucimo starim srpskim obicajima (slava i slicno) isti slucaj... Ljudi ne znaju dovoljno jer im oni koji treba da ih nauce dodju na 5 minuta koliko da otpevaju nesto nejasno i odu...
Umesto da uce decu po skolama tim obicajima, isti ti ljudi ih bombarduju nekim istorijskim "cinjenicama" i deca su zbunjena jer su sa druge strane bombardovana drugim "cinjenicama"...

Ako su tradicionalne vrednosti ucenje i velicanje istorije to ce da ide tesko... Svaka nova garnitura vlasti aj sto menja neku noviju istoriju pa oni koji su do juce bili heroji postaju zlocinci, nego ide i mnogo dalje pa oni koji su pre 700 godina bili izdajnici odjednom prestaju da budu i oni koji su bili heroji isto to prestaju da budu itd.

Ako treba da ih ucimo starim srpskim obicajima (slava i slicno) isti slucaj... Ljudi ne znaju dovoljno jer im oni koji treba da ih nauce dodju na 5 minuta koliko da otpevaju nesto nejasno i odu...
Umesto da uce decu po skolama tim obicajima, isti ti ljudi ih bombarduju nekim istorijskim "cinjenicama" i deca su zbunjena jer su sa druge strane bombardovana drugim "cinjenicama"...

slazem se. upravo zato i pitam sta se u ovoj temi smatra 'tradicijom' i 'vrednostima'.
ja sma u fazonu da decu ucim saosecanju, empatiji i da ih naucim sta se generalno u kom dobu smatralo za tacno kada je u pitanju istorija, da ih naucim da kriticki sagledavaju svaku informaciju, da nauce da prepoznaju sta znaju, a sta ne i da budu svesni znanja kojim raspolazu i u skladu sa tim da zakljuce da li uopste mogu da donesu zakljucak i da imaju stav u konkretnom slucaju.

ja sam u fullu nereligiozan cak sam i antiteistican, ali svakako decu INFORMISEM o tome sta se u srbiji radi za bozic i uskrs...
kul im je farbanje jaja i razbijanje istih. svakako ih necu krstiti i nametati im indoktrinaciju.
neka porastu pa sami odluce, tu im se necu mesati, ali ih necu indokrinirati od malih nogu.

e sad, da li je rastko nemanjic bio prosvetitelj ili vesti diplomata koji je svasta radio bogumilima (ili je dositej taj koji bi trebalo da se velica u skolama), da li je milos obilic postojao, imao 3 metra i bele bubrege do kolena, da li su partizani pobili 200 iljada nemaca tu i tu ili su cetnici pobili nemce tu i tu ili su partizani i cetnici medjusobno ratovali, o tome cemo kada za to dodje vreme (tu postaje aktuelna prica sa uzimanjem informacija sa rezervom)...

dakle, opsta informisanost o tradiciji po vremenskim periodima, moze, vrednosti svakako necu 'nacionalno' bojiti jer bi vrednosti trebal oda budu opste...

toliko...mozda sma duplirao svoj post od ranije, mrzelo me je da proverim sta sam napisao...

Postovanje,humanost,empatija...Svi smo to u manjoj ili vecoj meri izgubili ili bar povremeno zaboravimo na to.Postovanje prema roditeljima,starijima,uciteljima,komsijama,ljudima koje sretnemo,upoznamo ,a koji zasluzuju postovanje,pa i postovanje prema sebi samima.Humanost je oduvek bila srpska vrlina,ali ne samo tako sto cemo poslati sms na neki broj ili uplatiti neku sumu novca na neki ziro racun,humanost je pomoci staroj baki koja zivi sama i ne moze svaki dan da sebi spremi rucak,ili ode u apoteku po lekove,humanost je odvesti bolesnog komsiju autom do doktora da ne bi morao da ide gradskim,jer para za taxi nema,humanost je pridruziti se na mesalici kad komsija gradi kucu... i jos hiljadu primera.Nekad je to bila sasvim normalna uobicajna stvar,danas retka pojava.

Nasi preci su bili junaci, davali zivote za ono u sta veruju, branili su svoje i nikada se nisu pokoravali. Danas je sve suprotno i rat se vodi na suptilan nacin, tako da se okupatorima svakim danom sve vise saginjemo i siroke ruke delimo i zemlju i firme i dusu. Na kosovu izbeglice imaju kuce koje prodaju po 1000e albancima, moja baba tako deli sa jos nekim rodjakom kucu dole i taj je hteo bez njenog znanja da je proda siptaru, a ona ne bi za milione dala. O tome treba uciti buduca pokolenja, da se ne gazi preko leseva predaka, i preko pravih vrednosti kao sto je junastvo.

Sto se tice tradicija poput slavljenja slava, gde se krsi svaka Bozja zapovest, to nikada ne bih nastavila. Ili ucenje lovu, pecanju, uzgajanju stoke sa tate na sina. Ili sklapanje brakova koji su isto cista tradicija a ne institucija sto bi trebalo da bude

Back