Ako su tradicionalne vrednosti ucenje i velicanje istorije to ce da ide tesko... Svaka nova garnitura vlasti aj sto menja neku noviju istoriju pa oni koji su do juce bili heroji postaju zlocinci, nego ide i mnogo dalje pa oni koji su pre 700 godina bili izdajnici odjednom prestaju da budu i oni koji su bili heroji isto to prestaju da budu itd.
Ako treba da ih ucimo starim srpskim obicajima (slava i slicno) isti slucaj... Ljudi ne znaju dovoljno jer im oni koji treba da ih nauce dodju na 5 minuta koliko da otpevaju nesto nejasno i odu...
Umesto da uce decu po skolama tim obicajima, isti ti ljudi ih bombarduju nekim istorijskim "cinjenicama" i deca su zbunjena jer su sa druge strane bombardovana drugim "cinjenicama"...
slazem se. upravo zato i pitam sta se u ovoj temi smatra 'tradicijom' i 'vrednostima'.
ja sma u fazonu da decu ucim saosecanju, empatiji i da ih naucim sta se generalno u kom dobu smatralo za tacno kada je u pitanju istorija, da ih naucim da kriticki sagledavaju svaku informaciju, da nauce da prepoznaju sta znaju, a sta ne i da budu svesni znanja kojim raspolazu i u skladu sa tim da zakljuce da li uopste mogu da donesu zakljucak i da imaju stav u konkretnom slucaju.
ja sam u fullu nereligiozan cak sam i antiteistican, ali svakako decu INFORMISEM o tome sta se u srbiji radi za bozic i uskrs...
kul im je farbanje jaja i razbijanje istih. svakako ih necu krstiti i nametati im indoktrinaciju.
neka porastu pa sami odluce, tu im se necu mesati, ali ih necu indokrinirati od malih nogu.
e sad, da li je rastko nemanjic bio prosvetitelj ili vesti diplomata koji je svasta radio bogumilima (ili je dositej taj koji bi trebalo da se velica u skolama), da li je milos obilic postojao, imao 3 metra i bele bubrege do kolena, da li su partizani pobili 200 iljada nemaca tu i tu ili su cetnici pobili nemce tu i tu ili su partizani i cetnici medjusobno ratovali, o tome cemo kada za to dodje vreme (tu postaje aktuelna prica sa uzimanjem informacija sa rezervom)...
dakle, opsta informisanost o tradiciji po vremenskim periodima, moze, vrednosti svakako necu 'nacionalno' bojiti jer bi vrednosti trebal oda budu opste...
toliko...mozda sma duplirao svoj post od ranije, mrzelo me je da proverim sta sam napisao...