Колико новца се даје као поклон на свадби?

A seoske svadbe su posebna zajebancija . Svako selo ima svoj neki poseban obicaj . Ja sam odrastao u jednom selu u Slavoniji
i tamo je bio obicaj da kuvarice postave na ulazna vrata u kucu korito sa vodom . To je bila neka prepreka . Kuvarice su sa stane stajale
sa metlama i branile da neko ne udje a da ne baci metalni novac u korito . Na taj nacin su ustvari naplatile svoj rad . Tada su postojale
metalne kovanice od 10 , 20 i 50 dinara i bile su prilicno vrijedne . Sve to funkcionise dok su i mlada iz istog sela . Upoznati su svi sa tim
obicajem . Problem je ako je jedno od mladenaca iz drugog sela gdje za taj obicaj ne znaju . E , tada nastaje karambol !:mrgreen:

Kako to mislis-i muz je pozvan?

Идемо нас двоје, то сам нагласила да бисте ме прецизније посаветовали око износа.

- - - - - - - - - -

Не треба циганисати. Испод по 100 евра по особи је мало.

А мени еври падају са гране ваљда.

jeste vi normalni po 100e x 200 zvanica to je 20 000e + pokloni..pa ja bih se zenio svake godine

Pa računaj, Đole, da kad budeš pravio svadbu, kad sve raskusuraš, na primer, ne budep ispod 8k €.
Onda krštenje deteta dogodine, pa prvi rođendan itd. Misliš da ljudi prave te događaje jer žele sve rođake-prijatelje da vide?

Нису ми баш најближи род али их јако волим. Жао ми је што то не могу да изразим одговарајућом количином новца.

Ja bih kupila neku lepu sliku,akvarel ili ulje na platnu,neku klasiku koja se uklapa svugde.Ima nasih akademskih slikara koji nisu toliko skupi,a novac ce potrositi i ko da im nista dala nisi.Ovako ce uvek znati da je ta slika od tebe.

Pa računaj, Đole, da kad budeš pravio svadbu, kad sve raskusuraš, na primer, ne budep ispod 8k €.
Onda krštenje deteta dogodine, pa prvi rođendan itd. Misliš da ljudi prave te događaje jer žele sve rođake-prijatelje da vide?

E ti ga sad pretera!Licno ne volim svadbe i sama je nisam pravila.Ali na krstenje deci nisam ocekivala da zaradim od rodjaka!Mada svadbe se prave danas da se broje novci prve bracne noci.Roditelji plate veselje a mladenci broje pare.

E ti ga sad pretera!Licno ne volim svadbe i sama je nisam pravila.Ali na krstenje deci nisam ocekivala da zaradim od rodjaka!Mada svadbe se prave danas da se broje novci prve bracne noci.Roditelji plate veselje a mladenci broje pare.

Pa šta onda preterujem. Računica je prosta.
Od nekoga neće ništa dobiti, prazan koverat,ima i toga, a najbliži će dati za njih 30 na svadbi. Uostalom, nije ni loše, mladencima treba pomoći...

Ja bih kupila neku lepu sliku,akvarel ili ulje na platnu,neku klasiku koja se uklapa svugde.Ima nasih akademskih slikara koji nisu toliko skupi,a novac ce potrositi i ko da im nista dala nisi.Ovako ce uvek znati da je ta slika od tebe.

To je najveća glupost. Slika koja bi se tebi dopala, ja je ne bih držao ni u špajzu. Nije slika mikrotalasna da ima "model"

Ускоро треба да будем гошћа на једној рођачкој свадби (и муж је позван). Колико се новца очекује у коверти?
sve u skladu sa mogućnostima
ima ljudi koji zaista prave slavlja sa namerom da se rodbina okupi
To je najveća glupost. Slika koja bi se tebi dopala, ja je ne bih držao ni u špajzu. Nije slika mikrotalasna da ima "model"

ko zna možda bi ti se i dopala
sem toga
o ukusima ne vredi raspravljati
a poklon ----bitno da je od srca

Da, evo, ti si Ved pravila svadbu ili znaš za ljude koji prave svadbe, krštenja i proslave od preko 150 zvanica, sa jasno naznačenim pravilom domaćina da se pokloni ne primaju?
Ako ne znaš, onda da batalimo priču o tome da ser ljudi na svadbama samo vesele i da je to svrha svadbe.
Znam valjda da mi se slika ne bi dopala, kao što znam da mi se ni tvoja ne bi dopala.
Ja ne znam da l ti kapiraš ili ljudi slični tebi da je neumesno i nekulturno ljudima poklanjati umetničke slike koje su manje vrednosti ili ljudima koje dobro ne poznajete, jer se to jedan od najličnijih poklona, jer se ukusi razlikuju, vrednosti takođe, obrazovanje, a sliku koja ima vrednost, fyi, ne možete da kupite ispod 5000 € :))))

Ili idi kao čovek ili nemoj ni da ideš reda radi.

Da, evo, ti si Ved pravila svadbu ili znaš za ljude koji prave svadbe, krštenja i proslave od preko 150 zvanica, sa jasno naznačenim pravilom domaćina da se pokloni ne primaju?
Ako ne znaš, onda da batalimo priču o tome da ser ljudi na svadbama samo vesele i da je to svrha svadbe.
Znam valjda da mi se slika ne bi dopala, kao što znam da mi se ni tvoja ne bi dopala.
Ja ne znam da l ti kapiraš ili ljudi slični tebi da je neumesno i nekulturno ljudima poklanjati umetničke slike koje su manje vrednosti ili ljudima koje dobro ne poznajete, jer se to jedan od najličnijih poklona, jer se ukusi razlikuju, vrednosti takođe, obrazovanje, a sliku koja ima vrednost, fyi, ne možete da kupite ispod 5000 € :))))

Ja sam upravo za vencanje dobila Kosovkinu sliku,koja zasigurno ne kosta toliko!Umetnicka slika nije donji ves ili parfem,pa de je nepristojno pokloniti rodjaku!Postavljacica teme rece da su joj ti rodjaci dragi,dakle ipak ih poznaje.

ne slazhem se sa tobom...
msm,ne oko cene,vec oko toga da mora da bude skupa!
mi kad smo ishli u Hrvatsku kod brata od strica,kupili smo mu sliku za poklon.
Motiv Pobednika,koji gleda prema zapadnoj braci,dakle chista simbolika je u pitanju.
naravno,dali smo i pare,jer su im potrebnije nego mixer ili slichno.
tako da slika ne mora nuzhno da bude skupa,uostalom ako je slikar zhiv,manje vredi,
nego ako je mrtav...

ne slazhem se sa tobom...
msm,ne oko cene,vec oko toga da mora da bude skupa!
mi kad smo ishli u Hrvatsku kod brata od strica,kupili smo mu sliku za poklon.
Motiv Pobednika,koji gleda prema zapadnoj braci,dakle chista simbolika je u pitanju.
naravno,dali smo i pare,jer su im potrebnije nego mixer ili slichno.
tako da slika ne mora nuzhno da bude skupa,uostalom ako je slikar zhiv,manje vredi,
nego ako je mrtav...
Poenta kod poklanjanja umetničkih predmeta je oduvek bila u tome da se može, za nedaj bože, unovčiti, kad dođu zla vremena. I zato su se poklanjale slike, a ne zato što je neki džiber mislio da pazari jeftinog "akademika"....Čak nije ni pitanje ukusa, mada nema greške kod umetnika koji imaju renome. I bogami, to košta.

Vidi, to što kažeš kako si odabrao sliku je i poenta, u estetici za koju ti znaš sigurno da će se bratu dopasti + ta, kako si rekao, simbolika, jer svakako ga bolje poznaješ od kolege npr. sa kojim radi ili od brata sa kojim nije blizak. Ja ne bih umeo da mu kupim sliku, ali se ne bih ni usudio.
A ljudi dobijaju 20 bezvrednih slika za svadbu, 50 lampi i kojekakvih gluposti sa kojima ne da ne mogu da se identifikuju nego nemaju pojma gde će da ih smeste. Te slike se najčešće ni ne dopadaju onima koji su ih kupili, ali su jeftine, uklapaju se, i sve ljudi misle, zato što nisu šlifovani , da je to dobra kompenzacija za koverat, a nije :)))

Zapadnjaci imaju tu dobru foru sa spiskovima u prodavnicama, pa ti odeš, kao pozvani gost, i tačno kupiš ono što su mladenci rekli da im kupiš. Dobiješ vaučer i nema glavobolje, čak ni ne znaš koji je to poklon, ali se uklapa u prosečnu vrednost poklona. Sasvim fer.

Sad ste me podsetili, jedna poznanica je pravila bas svadbetinu od 200 zvanica, i bili smo sa njima kad su raspakivali poklone :D Haos :D
Dobili su jedno 5 slika potpuno razlicitog stila ... od ulja na platnu nekog anonimusa do neke slike od kineske svile...pa smo se zezali na sta bi licilo da pokace sve te slike po stanu :mrgreen:
Pa onda setove posudja nekog, ne secam se marke - bese nesto smesan naziv - pa po 3-4 duplikata i tako :D

A ta fora da se registrujes negde i oznacis sta ti treba uopste nije losa stvar, otkud znam..pa ko nema love nek ti kupi mikser ako ti fali, a ko ima moze nesto skuplje..

Back