Koliko nam znače zagrljaji?

Neprilagođena

Leptirica
Banovan
Poruka
95.554

https://www.novosti.rs/vesti/lifestyle.303.html:411938-Moc-zagrljaja--i-poljupca

Istraživanja su pokazala da su deci zagrljaji neophodni za emocionalni, telesni i kognitivni razvoj.
Kroz toplinu i emocije iskazane dodirom dete gradi poverenje i komunicira sa roditeljima i pre nego što nauči da priča
. Nežni dodiri stimulišu i razvoj mozga, a neke ćelije jednostavno ne mogu da se razviju bez zagrljaja.
Ti prvi zagrljaji usađuju nam potrebu da ih dobijamo tokom čitavog života.

Potrebna su nam najmanje četiri zagrljaja dnevno da bismo održavali,
a dvanaest da bismo unapređivali emocionalnu inteligenciju, tvrde stručnjaci.
Oni su urođena ljudska potreba, od trenutka kada dođemo na ovaj svet.
Kada se rodimo prigrle nas tople majčine ruke, oni nas u detinjstvu štite od strahova, suza i bola,
a kroz odrastanje njima pokazujemo emocije, ljubav i naklonost.
1649773067937.png

Zagrljaj je najlepši jezik ljubavi, u njemu su stopljena sva najnežnija osećanja, on dva bića spaja u jedno.

Leči samoću, tugu, nemoć, daje toplinu, ljubav, utehu, puni nas pozitivnom energijom.
Dodir ne ostavlja tragove samo na površini kože, već i na duši,
a ponekad samo prisećanje na nežan zagrljaj, gest ljubavi i najdubljeg prihvatanja,
čini da se osećamo dobro kao da se dogodio pre samo nekoliko sekundi.

Uloga dodira u životu je nezamenljiva i najvažnija za dobro emocionalno zdravlje.
Kada nas grle drage ruke, organizam luči čitav niz hormona zahvaljujući kojima se osećamo dobro.
I zdravlje je bolje kada se grlimo, snižava se krvni pritisak, a povećava nivo oksitocina, „hormona sreće“.
Svakodnevnim, malim, usputnim, nežnim, prijateljskim ili ljubavnim, ohrabrujućim
ili toplim zagrljajem možemo mnogo učiniti za sebe i druge.

1649773125636.png

Takođe, istraživanja pokazuju da muškarci tokom života dobijaju manje zagrljaja od žena.
Za to je "krivo" pogrešno vaspitanje, predrasude da nije „muški“ pokazati i iskazati nežnost,
a dečacima i drugačije „rade“ hormoni, pa oni u detinjstvu imaju manju potrebu za fizičkim dodirom od devojčica.

Ženama zagrljaji znače mnogo više. Čak trećina žena u jednoj anketi izjavila je da joj iskren, topao zagrljaj
nedostaje više nego bilo koji drugi vid iskazivanja nežnosti.

Za NjU je to najiskreniji emocionalni gest, jer uključuje velika područja mozga, tvrde stručnjaci
- polazi od osetnih, preko čulnih i završava u emocionalnim zonama.
Koliko god godina da žena ima, tvrde stručnjaci, u njenoj prirodi je da traži emocije i zato su joj zagrljaji toliko važni.

Seksolozi kažu da je zagrljaj iskreniji od seksa, jer je njega nemoguće „odglumiti“.
On nepogrešivo pokazuje da li nam je do nekoga stalo ili ne.
.
1649773152515.png

meni ljudi kažu da sam drven što uopšte nije tačno,nije da ja ne volim da se grlim,ja ustvari to volim,samo ne sa svakim...
ma ja se uopste ne grlim...bas kao sto kazes ne mogu sa svima...ne grlim se cak ni sa porodicom, ni sa kim...samo sa voljenom osobom...mozda decom...ne kazem da je to dobro...ali je tako...

Grlim medveđe, kad zgrabim rukama nekog, osetim SVE.
Mišići, koske i koščice govore, kako se čupaju, brane, predaju ili postaju neki deo mene kao parazit. Oseti se da te ta osoba više ne voli, ili da te voli vatreno, ili onako, ili ovako.
Zagrljaj je baš onako, slika i prilika toga šta misle o nama.
Kad zagrlim nekog, osetim da li je i dalje sa mnom negde... ili je daleko...i mnogo toga još.

Setih se eks koleginice, manipulativna za primer, mata hari danasnjice, ona je grlila svaku novu ekipu zenskih osoba blislih garnituri vrha i nesto sumnjam da je to radila jer su joj bile mile i drage.
Dakle, drzite zagrljaje samo blisko, narode : )
Ne mora da znaci, nekad moze da ti znaci i kad niste preterano bliski.
Kod nekih koji su bas zakrzljali, pa moras da im napomenes da ces ih zagrliti, da ne pocnu da se brane :mrgreen:

Jbt kad razmislim, koliko ljudi svakodnevno propuste takve stvari. Momenat emocionalnog rasterecenja. Ima ljudi koji hodaju okolo koji se zagrle jednom godisnje. Strasno. A da im kazes, e ljudi, samo jedan zagrljaj. Sve je ok, sve je cool, sve ce biti u redu, voljena si osoba.

Back