Koliko kosta web sajt???

codemaker:
To sa CSS i overloadom sam se ja vec jednom opekao. Radio sam sajt za jednu firmu (Data Entry System) i procena je bila da ce imati maksimalno 200 klijenata od kojih svaki po cca 1000 korisnika, dakle negde 200,000 potencijalnih (u najgorem slucaju) korisnika odjednom. Naravno ta cifra je figurisala samo u domenu laboratorisjkih simulacija.
Desilo se medjutim da je firma enormno povecala broj svojih klijenata (delom zahvaljujuci i sajtu koji sam za njih uradio) i ispalo je da su u kratkom roku stigli do cifre od preko 1000 klijenata pa je nastao problem izmedju ostalog sa i ucitavanjem CSS. Morao sam na vrat na nos da ugradjujem stilove u HTML, da neke izbacujem uopste, da simplifikujem strane, da menjam raspored baza podataka, da smanjumem graficke elemente na 1/3 itd, itd. Oni su klasterisali servere, ludnica, ali slatka ludnica, bilo je i vise para..

Dakle, uvek ima nesto na sta treba obratiti paznju. Neki puta sve lepo izgleda, dobro "fercera" i nema problema, dok nesto ne podje u pravcu koje niko nije mogao predvideti....

Gill Bates:
U nasim krajevima, gola instalacija Joomla-e je koliko ja znam 200 evra uz najsitnija podesavanja, ali onda sledi obuka... Cena od 800 evra je za 10-15 strana koje se azuriraju na isti nacin, dakle, preko iste forme u admin panelu.

DS, sto se CSS-a tice - pazi da se ne opeces - ako postoji procena da ce sajt imati veliki broj poseta bolje je stilove ugraditi u HTML, jer ako se CSS ne ucita zbog overload-a moze biti problema. Naravno, to je pod pretpostavkom da postoji ugovor za izradu sajta.

Da li pritom mislite da treba da koristim:

<style type="text/css" media="screen">
@import url( blablabla);
</style>

ili da bukvalno nabijem sve u samu stranicu? Zar to nije upravo ono čemu se NE teži kod XHTML-a i što je problem kod optimizacije sajta za zezalice tipa Blackberry, Palm itd?

Samo pitam.

Hmmm...zavirila sam vam malo u kod, da izvinite na izrazu.
I evo šta sam videla.

Ovo:

<br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br>
<br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br>

I ovo:

<font color="#FFFFFF"> </font>

I ovo:

<body background="images/tim_01.jpg" style="background-repeat:repeat-x; background-position:top" leftmargin="0" topmargin="0" marginwidth="0" marginheight="0" onLoad="MM_preloadImages('images/logo7.jpg')">

Na početku stranice nema ama baš nikakve deklaracije.

Ono veliko M na kraju web team je malo nezrelo.

Zašto se početna stranica zove home kad je ceo sajt na srpskom?

Grafika vam je super, ali o kodiranju gotovo da nemate pojma. Izvinjavam se zbog oštre kritike, ali stvarno...

3dmak:
Bez obzira sto je vreme u izradi web sajta relativno potrebno je da stranka zna koliko ce sta da kosta, s tim u vezi ja sam napravila kod proracuna - jos je u test fazi, potrebna je jos koja izmena, i obicno se na sve da popust, u zavisnosti od saradnje sa klijentom, ali bi to bila okvirna cena...
www.iwebteam.net

Photoshop umetnici! Ajde naucite da pravite kontakt formular. Na webteam.net pod kontakt moze da se upise bilo kakva glupost i salje poruku bez problema.

Ajde sto se moze pisati svakakva glupost u kontakt formi, bilo bi malo teze filtrirati gluposti, ali da ne proverava validnost e-mail adrese....

Osim toga, davno nisam video neobicniji nacin (da ne upotrebim neku tezu rec) za izracun vrednosti buduceg sajta.... Stvarno neobicno, udjes-izadjes i gotovo...

Odmah sam zamislio kupca kojem prodavac kaze:
"Zelite plakar? Odlicno! Samo nam odgovorite na par pitanja i plakar stize na vasu adresu:"
-"Koliko vrata?", (zbunjeni kupac upisuje 2)
-"Koliko ladica?" (raspameceni kupac upisuje 4)
-"Ladice gore ili dole?" (kupac sa pritiskom 250 upisuje DESNO!!!)
-"Vrata i desno ili samo levo?" (kupac zadnjim snagama pre uzimanja lekova za smirenje upisuje i DESNO i LEVO i SVUDA!!!)
" HVALA " - cena je ... samo trenutak... aha: 50,000 dinara a plakar ce vam biti isporucen u sredu.."
(kupac pada u nesvest, iz ruke mu uzimaju sekiru kojom je zamalo nasrnuo na prodavca i odnose ga u pokrajnu sobu gde vec lezi naslagano 29 nepomicnih kupaca samo za danas - a posao cveta...)

Ok, nije losa ideja ovog proracuna za neke firme, bizMisnema i slicnu populaciju koji sajt smatraju kao preku potrebu i zele sto mane da ga plate a IQ im je na nivou muve go^&^*nare.
Realno gledano - cene su i vise nego nerealne:
Logovanje sa username i password - 20 jura LOL i vise nego LOL ( Dajte ljudi, to je ozbiljna stvar )
Postavljanje meta tagova za pretrazivace 30 e LOOOOOOOOOL ( za upisivanje jedne linije koda 30 evra :lol: )
Pracenje statistike pretrazivanja, poseta, posetilaca... 30 e LOOOOOOOOOOOOOOOOOOL ( Za ovo bi vas trebalo obesiti za primer - najobicnija kradja - sramota )
Uplata TLD domena 15 e ( No comment )
Hosting za godinu dana 15 e ( Tek za ovo je no comment )
itd itd i da ne nabrajam dalje.

Kod mene proracun ide ovako:

1. Jedan sat konsultacija pre bilo kakvog početka saradnje - 50 evra
2. Probni dizajn homepage (prema konsultacijama) sa jednim max. 50% redesign-om - 150 evra
3. Sve dalje košta min. 500 evra

Plaćanje možete raditi prek Autorskog biroa pošto vam tada ide i radni staž na cifru koju ste naplatili a i ne morate imati firmu, mada ja više volim solarnu naplatu (lova na sunce)

Gill Bates:
Kod mene proracun ide ovako:

1. Jedan sat konsultacija pre bilo kakvog početka saradnje - 50 evra
2. Probni dizajn homepage (prema konsultacijama) sa jednim max. 50% redesign-om - 150 evra
3. Sve dalje košta min. 500 evra

Plaćanje možete raditi prek Autorskog biroa pošto vam tada ide i radni staž na cifru koju ste naplatili a i ne morate imati firmu, mada ja više volim solarnu naplatu (lova na sunce)
Pa ti si skuplji nego Microsoft.

Zato kad ja kažem da nešto košta 100 evra to bi trebalo da košta ~20 evra, ali nema ko da ga odradi u SRB

Bitno je samo da žuljaš dupe na stolici i stalno učiš nove IT tehnologije. Zato kod mene košta 4-5 puta više, pošto trošim 4/5 radnog vremena na pravljenje i implementaciju novih Web modula.

Ostali šatro programeri su lenji i pokušavaju da klijentima zavale nešto što je na Web-u prevaziđeno, pa su srećni kad se polome od rada za 1000 evrića.

Back