Koliko je "varanje" ozbiljan problem?

Ono što ti pitaš nema mnogo smisla, to znaš i sam.
Teško je naći koja istraživanja u vezi homoseksualnosti nisu nepristrasna i to važi kako za ova danas, tako i za ona prethodna koja pominješ. Ima valjda previše faktora zbog različitosti porekla i manifestacija, pa ne znam ni koliko je za očekivati da se dođe do objektivnog, a sveobuhvatnog istraživanja.
Ali ono što je činjenica je da nečije homoseksualno opredeljenje nije pretnja po okolinu niti su pokušaji njihovog sputavanja od strane društva urodili ikakvim plodom. Može se povesti polemika o homoseksualnim brakovima i usvajanju dece, uticaju na porodicu, ali tu je Pandorina kutija otvorena vantelesnom oplodnjom, donacama sperme, jajnih ćelija, surogat-materinstvom, pa je van sistema još lakše doći do bebe nego u okviru istog. Povratka više nema.

Za razliku od njih, kod grupa koje ti nabrajaš uvek ima ugrožene strane koja ispašta zbog nečijih polnih nagona. Tačnije potencijalne žrtve i oni koji bi stali u zaštitu njihovih prava su još uvek daaaleko mnogobrojniji od onih sa seksualnim devijacijama. Prema tome, teško je za očekivati da će biti uopšte razmatrane ove mogućnosti koje ti pominješ. I osim par događaja na nivou incidenta, ako su uopšte do kraja istiniti preneti, nema naznaka da će se nešto po tom pitanju menjati, osim ako se ne naruši ravnoteža, većina izgubi kompas, onda je svašta moguće.
I ovo što reče Dragoljub, različite kulture različita pravila, porodični zakoni se tako razlikuju od zemlje do zemlje.

Briga mene za pe.dere...Ja pokusavam da ti kazem da progres o kome si govorila ima za cilj da ide do te tacke kada ce covek "progutati" sam sebe.

Kao sto si rekla objektivnost rezultata varira od brojnosti odredjene grupe . Tako da...

Briga mene za pe.dere...Ja pokusavam da ti kazem da progres o kome si govorila ima za cilj da ide do te tacke kada ce covek "progutati" sam sebe.

Kao sto si rekla objektivnost rezultata varira od brojnosti odredjene grupe . Tako da...

Pa da, definicija "normalnog" je direkno u vezi sa onim što je većinski prihvatljivo, iliti statistički dominantno. Ali treba doći do toga...

Sta je to sto sprecava slobodnu devojku ili zenu da udje u vezu s ozenjenim muskarcem, bez obzira na okolnosti? Dobro, retoricki je upitano, jer..
Da li se ta zabrana inhibira u porodici, ili u društvu? A obzirom na moralni krah drustva i porodice, sta bi u buducnosti moglo da presudno utice na monogamski vrednosni sistem?
Jacanjem poligamije, nestaju ljubav, poverenje, požrtvovanje, i mi se zapravo vracamo ka sirovim strastima. Zivotinjskom svetu?
Sta mislite, koliko su ove promene bitne po covecanstvo i opstanak, glede razmnozavanja i odgoja novih generacija?

Pametnu sprečava činjenica da u toj kombinaciji može samo da bude povređena i ništa više, pod jedan, pod dva, zašto bi ulazila u kombinaciju sa zauzetim čovekom pored milijardu slobodnih muškaraca? Poligamija i varanje nisu isto, poligamija iliti mnogoženstvo je bračni običaj u muslimana, znači čovek ima više zakonitih žena i sa njima zakonitu decu, poligamija zapravo pomaže razmnožavanju. A globalno gledano, razmnožili smo se i previše.
Što se braka tiče...ne znam, jako je malo dobrih bračnih veza, mnogo više je nezadovoljnih koji ostaju zajedno zbog dece, iz interesa ili prosto navike. I švrljaju okolo.
Neki dan me drugarica pita kada ćemo se mi (On i Ja) čvršće vezati (u smislu da živimo zajedno) a ja se stresem. Neću bre. Dobro mi je ovako. Svako ima svoju gajbu, viđamo se svaki drugi dan, ne davi niko nikog, privlačnost ne jenjava...čemu žurba?! I pitam se zašto ljudi već posle pet, šest meseci imaju potrebu "da dižu vezu na viši nivo", da se privezuju, samo da bi već posle sledećih šest meseci zajedničkog života zaključili da "nisu bili spremni"? Pa sačekaj, vidi, pa kad i ako budeš spreman onda se vezuj. Do tada uživaj, zabavljaj se, izlazite, vodite ljubav, putujte zajedno, šetajte, idite u pozoriše, bioskop, spavajte naizmenično kod njega, kod tebe. Šta se bre dogodilo sa starim, dobrim zabavljanjem? Toga najmanje ima, ili brak ili kres kombinacija, ili varanje partnera...

Pametnu sprečava činjenica da u toj kombinaciji može samo da bude povređena i ništa više, pod jedan, pod dva, zašto bi ulazila u kombinaciju sa zauzetim čovekom pored milijardu slobodnih muškaraca? Poligamija i varanje nisu isto, poligamija iliti mnogoženstvo je bračni običaj u muslimana, znači čovek ima više zakonitih žena i sa njima zakonitu decu, poligamija zapravo pomaže razmnožavanju. A globalno gledano, razmnožili smo se i previše.
Što se braka tiče...ne znam, jako je malo dobrih bračnih veza, mnogo više je nezadovoljnih koji ostaju zajedno zbog dece, iz interesa ili prosto navike. I švrljaju okolo.
Neki dan me drugarica pita kada ćemo se mi (On i Ja) čvršće vezati (u smislu da živimo zajedno) a ja se stresem. Neću bre. Dobro mi je ovako. Svako ima svoju gajbu, viđamo se svaki drugi dan, ne davi niko nikog, privlačnost ne jenjava...čemu žurba?! I pitam se zašto ljudi već posle pet, šest meseci imaju potrebu "da dižu vezu na viši nivo", da se privezuju, samo da bi već posle sledećih šest meseci zajedničkog života zaključili da "nisu bili spremni"? Pa sačekaj, vidi, pa kad i ako budeš spreman onda se vezuj. Do tada uživaj, zabavljaj se, izlazite, vodite ljubav, putujte zajedno, šetajte, idite u pozoriše, bioskop, spavajte naizmenično kod njega, kod tebe. Šta se bre dogodilo sa starim, dobrim zabavljanjem? Toga najmanje ima, ili brak ili kres kombinacija, ili varanje partnera...

Ja na to gledam drugačije, ukoliko se traži partner za život i osoba nije u ranoj mladosti, onda je bolje da što pre isplivaju osobine koje će nam pokazati da on nije taj, ili da je baš taj. Ako se neko samo želi zabavljati, pa dok traje, traje, onda nema smisla žuriti sa zajedničkim životom, jer će se brzo pokazati da možda moraju da se raziđu, i tako im brzo propadne zabavljanje.

Ja na to gledam drugačije, ukoliko se traži partner za život i osoba nije u ranoj mladosti, onda je bolje da što pre isplivaju osobine koje će nam pokazati da on nije taj, ili da je baš taj. Ako se neko samo želi zabavljati, pa dok traje, traje, onda nema smisla žuriti sa zajedničkim životom, jer će se brzo pokazati da možda moraju da se raziđu, i tako im brzo propadne zabavljanje.

Pa em, uvek postoje osobine koje nam odgovaraju a i one koje nam baš ne odgovaraju, trik je u tome da prihvatiš one koje ti ne odgovaraju, ako možeš. I to važi za oboje. Ako neko ne može da svari manu one druge osobe, svako na svoju stranu. Imala sam praktično dva braka, prvi posle duže veze, drugi posle kratke. Oba puta sam imala nedoumice, i oba puta sam svoje instinkte zanemarivala i uletala u zajednički život. Tako da, pravo da ti kažem, nije mi više do braka dok ne budem ono baš, baš sigurna da to može da uspe. A zajednički život jeste brak, to da li si potpisao papir ili nisi potpuno je nebitno.

Apsolutno se slazem sa tobom. Ljudi su postali masine, samo cilj, cilj, cilj...par meseci i vec "visi nivo". Kao da vise ne gledaju osobu, nego osobu kroz ono sto zele da postignu ili neki cilj da ostvare.
Ja sam veliki protivnik toga. Mozes ti i kroz zabavljanje da vidis ko je kakav i koliko ti odgovara, pa ako ti odgovara, onda zagrizi, vencaj se i kreni u zajednicki zivot. Ovako, svako je na probi i dok puknes prstima, zivela si vec sa petoricom i nijedan ne valja. Pa kako moze da valja, kad stavljas vezu u okolnosti u kojima ce svaka veza da pukne a i tolerancija opada na necije mane, greske, navike a neko je samo jos jedan u nizu sa kojim si zivela. Nikakva tezina tog cina.

Pa em, uvek postoje osobine koje nam odgovaraju a i one koje nam baš ne odgovaraju, trik je u tome da prihvatiš one koje ti ne odgovaraju, ako možeš. I to važi za oboje. Ako neko ne može da svari manu one druge osobe, svako na svoju stranu. Imala sam praktično dva braka, prvi posle duže veze, drugi posle kratke. Oba puta sam imala nedoumice, i oba puta sam svoje instinkte zanemarivala i uletala u zajednički život. Tako da, pravo da ti kažem, nije mi više do braka dok ne budem ono baš, baš sigurna da to može da uspe. A zajednički život jeste brak, to da li si potpisao papir ili nisi potpuno je nebitno.

Razumem, zato sam i rekla da zavisi od toga šta se želi. Npr. devojci koja se približava 30-oj je bolje da traži odgovarajućeg, nego da gubi vreme zabavljajući se sa pogrešnim(a).Možda sam ja straromodna, nekako mi je bliža težnja da se nađe pravi par i zajedno svija gnezdo.:lol:

Apsolutno se slazem sa tobom. Ljudi su postali masine, samo cilj, cilj, cilj...par meseci i vec "visi nivo". Kao da vise ne gledaju osobu, nego osobu kroz ono sto zele da postignu ili neki cilj da ostvare.
Ja sam veliki protivnik toga. Mozes ti i kroz zabavljanje da vidis ko je kakav i koliko ti odgovara, pa ako ti odgovara, onda zagrizi, vencaj se i kreni u zajednicki zivot. Ovako, svako je na probi i dok puknes prstima, zivela si vec sa petoricom i nijedan ne valja. Pa kako moze da valja, kad stavljas vezu u okolnosti u kojima ce svaka veza da pukne a i tolerancija opada na necije mane, greske, navike a neko je samo jos jedan u nizu sa kojim si zivela. Nikakva tezina tog cina.

To nije tačno, samo će da pukne ono što je i bilo na klimavim nogama. A ako je već takvo, zar nije bolje da to postane očigledno? Naravno, ne pišem o mladima koji idu u srednju školu, ili studiraju.Ali kada su već u sledećoj fazi života, time što odlažu i samo se zabavljaju, neće zaustaviti protok vremena. Ono im svakako prolazi.

- - - - - - - - - -

Ne kažem da treba nakon 2-3 meseca da žive zajedno, ali mi ni zabavljanje godinama nije za osobe koje su zaposlene i samostalno žive, a imaju plan da zasnuju porodicu.

To nije tačno, samo će da pukne ono što je i bilo na klimavim nogama. A ako je već takvo, zar nije bolje da to postane očigledno? Naravno, ne pišem o mladima koji idu u srednju školu, ili studiraju.Ali kada su već u sledećoj fazi života, time što odlažu i samo se zabavljaju, neće zaustaviti protok vremena. Ono im svakako prolazi.

- - - - - - - - - -

Ne kažem da treba nakon 2-3 meseca da žive zajedno, ali mi ni zabavljanje godinama nije za osobe koje su zaposlene i samostalno žive, a imaju plan da zasnuju porodicu.

Teorija da, ali praksa...:confused:

Upravo taj socijalni kliše i pritisak dovodi do masovne pojave nesretnih brakova. Kamo lepe sreće da nisam imala ama baš nikakve planove i da sam lepo opušteno živela, bez tog čuvenog "kad ćeš?"
Kako ne razumeš em da ljudi podležu pritisku okoline i uleću u brakove bez da su zapravo i razmislili da li to žele ili ne, i da li baš ta osoba prava za njih? Nikad ne možeš biti 1000% siguran, ali ako sebi daš dovoljno vremena da upoznaš partnera baš, baš dobro, onda imaš realnu osnovu da pretpostaviš u kom pravcu će se taj eventualni budući zajednički život razvijati. I u čemu je razlika između pucanja braka i pucanja višegodišnje veze? Upravo zbog osnivanja porodice bi par trebalo mnoooogooo dobro da se upozna. A ne da je osniva posle sest meseci veze jer tako treba. Ili godinu dana, ili dve, ili tri. Zato što tako treba, zato što je to društveni kliše, zato što babe i tetke smatraju da je "krajnje vreme". Bože, koliko ih samo znam da bi se najradije preselili na dve suprotne strane planete, toliko se ne trpe, ali tu su deca...i svi nesrećni, tuga.

Ništa pod moranje. Bar ne kod mene, više nikad ništa pod moranje.

- - - - - - - - - -

Ovo mi lici na izjavu devojke kojoj je "vreme" da se uda.

Ali vreme ne protice isto za muskarce i za zene.

Ne bi da vredjam, nazalost ali je tako.

Muskarac u 45. je u potpuno drugoj poziciji u odnosu na zenu u 45., naravno kada se radi o neozenjenim/neudatim.

Zasto je to tako, to je vec drugi problem

Upravo taj socijalni kliše i pritisak dovodi do masovne pojave nesretnih brakova. Kamo lepe sreće da nisam imala ama baš nikakve planove i da sam lepo opušteno živela, bez tog čuvenog "kad ćeš?"
Kako ne razumeš em da ljudi podležu pritisku okoline i uleću u brakove bez da su zapravo i razmislili da li to žele ili ne, i da li baš ta osoba prava za njih? Nikad ne možeš biti 1000% siguran, ali ako sebi daš dovoljno vremena da upoznaš partnera baš, baš dobro, onda imaš realnu osnovu da pretpostaviš u kom pravcu će se taj eventualni budući zajednički život razvijati. I u čemu je razlika između pucanja braka i pucanja višegodišnje veze? Upravo zbog osnivanja porodice bi par trebalo mnoooogooo dobro da se upozna. A ne da je osniva posle sest meseci veze jer tako treba. Ili godinu dana, ili dve, ili tri. Zato što tako treba, zato što je to društveni kliše, zato što babe i tetke smatraju da je "krajnje vreme". Bože, koliko ih samo znam da bi se najradije preselili na dve suprotne strane planete, toliko se ne trpe, ali tu su deca...i svi nesrećni, tuga.

Ništa pod moranje. Bar ne kod mene, više nikad ništa pod moranje.

Ja ne vidim razliku između pucanja ozbiljne veze od 4 godine i braka koji traje isto toliko. Potrošeno je 4 godine života u oba slučaja, i rezultat je razočarenje na kraju. Zato mislim da je bolje da se ranije uvidi da to nema budućnost, a time što se samo zabavljaju kada im odgovara, izbegavajući okolnosti koje bi ih stavile na probu, samo prolongiraju kraj. Što nije problem ako im je samo lepo provedeno vreme cilj.

Nisam od tih što se mešaju u tuđe živote i postavljaju nezgodna pitanja, ovo je forum, i samo razgovaramo o toj temi. Čak ni ne kažem da svi moramo da želimo i radimo isto, iznosim samo moje viđenje te pojave.

Praksi imaš različitih, isto kao i teorija.

Uhhhhhhhhhhhhhhhhhhh......

Generalno, ovako je kako @Gospodjica14 kaze, jer po pravilu ni zene ni muskarci nisu dovoljno zreli u 20-tim pa i cesto i u kasnim 20-tim, a ulazenje u brak mu dodje neko pomodarstvo.

Medjutim, nije samo dovoljno da se oni medjusobno upoznaju vec i da sebe upoznaju :plez: i da malo sazre. A to se cesto ne desi pre 45-te, a ni tada.:lol:

A i sistem je takav da im ne ide na ruku ni braku ni porodici.

Medjutim, ako gledas one pametnije i zrelije oni mogu i u 17.;)

Isuvise su ljudi, alavi, sebicni i po nekom pravilu tu prednjace zene i njima se to vise tolerise te zbog toga sve puca...

I sve najcesce puca na parama. Ko ima 2000 evra, a trosi 200 ili manje taj nece praviti probleme, a aktuelno je da neko ko ne zaradjuje nista ili zaradjuje mnogo manje hoce da trosi mnogo vise.

Ovo mi lici na izjavu devojke kojoj je "vreme" da se uda.

Ali vreme ne protice isto za muskarce i za zene.

Ne bi da vredjam, nazalost ali je tako.

Muskarac u 45. je u potpuno drugoj poziciji u odnosu na zenu u 45., naravno kada se radi o neozenjenim/neudatim.

Zasto je to tako, to je vec drugi problem

Ne vidim ništa uvredljivo u tome"vreme je za...". Ne možemo izigravati besmrtne, kada to nismo. Vreme nam je ograničeno.

- - - - - - - - - -

Uhhhhhhhhhhhhhhhhhhh......

Generalno, ovako je kako @Gospodjica14 kaze, jer po pravilu ni zene ni muskarci nisu dovoljno zreli u 20-tim pa i cesto i u kasnim 20-tim, a ulazenje u brak mu dodje neko pomodarstvo.

Medjutim, nije samo dovoljno da se oni medjusobno upoznaju vec i da sebe upoznaju :plez: i da malo sazre. A to se cesto ne desi pre 45-te, a ni tada.:lol:

A i sistem je takav da im ne ide na ruku ni braku ni porodici.

Medjutim, ako gledas one pametnije i zrelije oni mogu i u 17.;)

Isuvise su ljudi, alavi, sebicni i po nekom pravilu tu prednjace zene i njima se to vise tolerise te zbog toga sve puca...

I sve najcesce puca na parama. Ko ima 2000 evra, a trosi 200 ili manje taj nece praviti probleme, a aktuelno je da neko ko ne zaradjuje nista ili zaradjuje mnogo manje hoce da trosi mnogo vise.

Ako neko nije zreo u 30-oj, mislim da nikada neće ni biti.

a šta je to dovoljno vremena
zabavljaju se godinama pa neke stvari vidiš tek kad počnete da živite zajedno

Moj burazer od strica. Yebivetar i vagabundo. Zabavljao se sa devojkom 3 godine i mesec dana nakon vencanja i zajednickog zivota vratio se kod mame i tate.:rotf:

Razvod u roku od 1 godine. Sta je tu bilo za tih mesec dana samo da mi je znati.:lol:

Tad je imao 27 godina.:)

Moj burazer od strica. Yebivetar i vagabundo. Zabavljao se sa devojkom 3 godine i mesec dana nakon vencanja i zajednickog zivota vratio se kod mame i tate.:rotf:

Razvod u roku od 1 godine. Sta je tu bilo za tih mesec dana samo da mi je znati.:lol:

Verovatno se suočio sa time da WC školjku neko mora i da očisti. I bio bi red da to radi onaj koji ju je i uprljao. Pa se vratio tamo gde ga na to ne podsećaju.:lol:

e moji su se zabavljali pet..sve ok izlazili zezali se
i onda se venčali je l
i muž nastavio da izlazi, jer on voli društvo i nije tip koji bi sedeo kući..a takav mu je i otac i braća i teško da se tu nešto može ptomeniti..
nikad nije bilo svađe oko varanja jer i ako je to radio dobro je krio
ali oko ovog na početku jeste i potrošenog novca jer je često umeo da pretera

Ne vidim ništa uvredljivo u tome"vreme je za...". Ne možemo izigravati besmrtne, kada to nismo. Vreme nam je ograničeno.

Kada kazes "vreme je" to znaci da si vec u problemu i da ti gori pod nogama.

Sta si radila do tada?

Onda nadjes muskarca kome je isto tako "vreme" a onda je tada razlika izmedju muskarca i zene otprilike deset godina.

Zato kazem da muskarcima i zenama vreme ne protice jednako.

- - - - - - - - - -

Sve je to relativno emocijo, nisu sve veze koje su pukle bile lose, a ni dobre koje su opstale. Postoji onaj faktor u zivotu koji je vrlo bitan a cesto i odredjujuci a to je sticaj okolnosti. Ti kada zivis sa nekim, nije isto kao kada se zabavljas. Imate mnogo vece obaveze, pritiske, svakodnevni zivot koji ubija romantiku. Nije za dzabe smisljeno da se ljudi malo cvrsce vezu pre nego sto krenu u tu avanturu, jer kad imas prelak izlaz, brze ces da pobegnes kada zagusti. Pokupis kofere i zdravo. Malo ces teze to da uradis ako si vencan, a sustina je da u zajednickom zivotu, ti ces imati mnogo vise takvih momenata da pozelis da odes nego kada se zabavljas.

Zasto bi se neko zabavljao sa pogresnim? Zabavlja se sa onim koji je pravi u tom trenutku a da li ce biti pravi i za neku drugu fazu zivota, moze da pokaze samo vreme. Ono sto ljudi preko 30 imaju kao prednost je da mnogo brze procenjuju ko je kakav, ali to se radi na pocetku. Mozes da silis da svijas gnezdo posle nekoliko meseci pod parolom "nema vise vremena za cekanje", ali ce opet veza prirodno doci do onoga sto jeste. Mozes ti da pozurujes do sutra ali ako taj nije za tebe i ti za njega, pucicete ko bele lale a pozurivanjem, da se vencavate a niste se dobro ni upoznali ili da pravite decu, cete napraviti uzas. Pa od dobre ideje ispadne horor za sve ucesnike. Razumem ja sta ti zelis da kazes, niko ne kaze da voli da se zabavlja doveka, samo da je pozurivanje kontraproduktivno jer treba sve faze proziveti. Treba biti malo i bezbrizan sa nekim, uzivati, videti da li je za tebe, pa tek onda preci u fazu obaveza i svakodnevnog zivota. To te ionako ceka ceo zivot sa nekim.

Back