Koliko je bitno kvalitetno napajanje?

Dve graficke ATI Radeon HD 4870 X2 po 374W=748W+Q6700(105W)=853W...pa sad ostale komponente da ne racunam....razmisli malo pre nego sto "tvrdis pazar"....
Pa nije to baš tako prosto sabiranje maksimalne nazivne snage... Ne postoji realna varijanta da zakucaš procesor i obe kartice na max. Svojevremeno sam se baktao sa empirijskim merenjem ovih veličina, taj sistem koji si naveo u praksi verovatno ne bi trebao da koristi više od 500W pri punom opterećenju.

Tolerancija napona kojih treba da se pridrzavaju proizvodjaci maticnih ploca, su sledeci po ATX specifikacijama:

+5VDC ± 5 %
-5VDC (ako se koristi) ± 10 %
+12VDC ± 5 % (ovaj napon sam ranije negde napisao da je 10%, u stvari se odnosi na -12VDC)
-12VDC ± 10 %
+3.3VDC ± 5 %
+5VSB ± 5 %

Dakle, ako posedujete napajanje koje se drzi ovih specifikacija i maticnu plocu uz adekvatno ciscenje od prasine, mali su izgledi da dodje do riknjavanja hardvera .
'Kvalitetne ' maticne ploce ce raditi i pod vecim odstupanjima, a 'lose' mogu ispustiti dusu i pri ovim specifikacijama!
Tako da crknuta ploca, u nekim slucajevima nije riknula zbog napajanja (ali se obavezno pripisuje napajanju)

Zadatak napajanja je da obezbedi navedene napone u odredjenim granicama stabilnosti i NISTA vise. I nije razumno da kosta vise od maticne ploce, sve ovo sto je kao ekstra dobro, su samo marketinski trikovi i ne bitne stvari.
To se moze shvatiti iz proste cinjenice da vecina kung fu napajanja od 10 evra, rade svoj posao savrseno...
svako ko hoce da ima markirano napajanje koje 'stedi' struju, veliku izlaznu moc, fensi izgled, ultra tiho... ce dati vise para, sto je po meni samo bacanje para! Ali svako trosi svoje pare gde hoce :) !

Tvoje potrebe na toj masini ce zadovoljiti plafon 450W, racunam da ces dodati ipak neku graficku kartu i ne znam sad, nisi naveo, ali znam da video montaza uglavnom zahteva konfiguraciju sa vise diskova. Pa recimo da istu obogatis za koji SSD kao radni i koji HDD vise kao storage, ali oni svi skupa nece dostici ni 80tak W potrosnje. Tako da neko napajanje od 450W sa 85+ efiksanoscu ti zavrsava sav posao tu, a to moze da se nadje.
Ocu reci, taj CM sto si izabrao je dosta vise nego sto ti je realno potrebno za takvu konfiguraciju i namenu.

Mozda, ali recimo ako gurnem neku graficku (gamer u dusi) bolje sada da uzmem malo jace napajanje nego posle da kupujem ponovo... Ovo napajanje je kvalitetno i ima da me sluzi min 2 godine tako da planiram malo i u napred

Vidim tema dobila neki znacaj, te i ja da ispunim svoje obecanje :)

Nisam pominjao overklokere, koji su itekako zasluzni po pitanju 'kvaliteta' napajanja i kojima trebaju ova skupocena/kvalitetna napajanja!
elem da pomenemo Power Factor Correction (PFC) koji omogucava da napajanje radi sa maksimalnom efikasnoscu. Postoje dva tipa PFC-a - aktivni i pasivni.
Aktivni PFC automatkski koriguje AC ulazni napon i moze da radi sa kompletnim opsegom ulaznih napona, cime se smanjuju 'ripple' efekti u napajanju, koji spadaju u jedne od najnepozeljnijih u elektronici. Kod digitalnih kola 'ripple' moze smanjiti prag tolerancije sto moze dovesti do logicke greske odnosno do nekorektnog izlaza i korupcije podataka. Pragovi tolerancije se smanjuju pri overklokingu, pa je zbog toga pozeljno imati sto kvalitetnije napajanje.

ja smatram overklok vise kao sport/nadmetanje, jer zastupnici istog ne dobijaju nesto puno na tome a dovode kompletan sistem u neizvesnost rada!

Poslednja izmena:
Overclock nije sport/nadmetanje, Ako ti 1st gen i5-760 dignes na 4 GHz sto mu je odprilike max stable OC dobices 10-15% vise fps u igricama ali kad je rec o programima kao sto su premiere dovoljno je brzi da mozes da editujes u real time full hd video. Ne moras posle svakog efekta da radis render :D

A kada overclock-ujes i5-3570k na 4 ili nesto jace prebacivanje iz JPEGV u MP4 ili MOV je dosta brze. To znam iz licnog iskustva.

Evo savet za office i home basic korisnike, sto se tice PSU, tu racunam ljude koji ne igraju zahtevne igrice i ne opterecuju racunar previse, OC ni slucajno...
njima zavrsava posao i malo ozbiljiniji kinez a ko zeli malo vise sigurnosti ima i ozbiljnije "marke" do 35 evra poput chieftec-a, pa i za one neverne tu je UPS (kome je napon i frekvencija na uticnici sumljiva)
Elem radi se o stvari, da napajanje skoro svako u radu do 50% opterecenja radi posao dobro, ali kad se optereti do MAX (sto je tesko postici kod ovih korisnika) znaju praviti probleme
dakle ovi korisnici sa potrosnjom oko 200W max, mogu zavrsiti posao sa napajanjem od 400-450W opusteno

Ako stignem naci, preporucicu i konkretno koji model i marku

Zasto bi neko stavio te 2 kartice ? Glup ti primer, em nemaju da se kupe i jos su krs... kupis 660 Ti sa 120w potrosnje, tiha, i fazon duplo brza
Ja mislim da si ti napisao nesto kratko-al" glupo....
Sta recimo ako NEKO ima bas te 2 kartice?Sto bi on sad prodavao te dve da bi kupio jednu 660ti (naravno koja je duplo skuplja od 4870x2)...i 660 je samo 2% brza od dve 4870x2 a ne duplo kako ti kazes...i nisu krs,nemoj tako....

Tier 1 Brands - The Most Powerful And Stable Components On The Market
Antec Signature
Enermax Galaxy
Enermax Revolution
OCZ EliteXStream
PCP&C TurboCool
PCP&C Silencer >610
Sapphire Pure
Seasonic X-Series
Silverstone ZF (Etasis 85/75/56)
Seventeam ST >600 (SSI, V2.91)
Silverstone OP/DA >700W
Silverstone ZM
Ultra X3 >1000W
XFX Black Edition
Zippy/Emacs SSL
Zippy/Emacs GSM
Zippy/Emacs PSL
Zippy/Emacs HG2
Zippy/Emacs HP2

Tier 2 Brands - Top Quality components With Top Notch Stability - For Those With Price/Availability Issues With Tier 1
Antec Neo HE
Antec EarthWatts < 700watts
Antec TruePower Trio
Antec TruePower Quattro
Akasa PowerGreen 80+
CoolMax CTG-750W/850W/1KW
Cooler Master Real Power Pro >800W
Cooler Master Ultimate/UCP
Cooltek CT
Corsair HX
Corsair VX
Corsair TX
Enermax Liberty
Enermax Infiniti
Enermax MODU82+
Enermax PRO82+
Enhance ENP-GH
Fortron (FSP) GLN
Hiper Type-M >650W
Hiper Type-R >650W
iStarUSA PD2
iStarUSA PD3
OCZ GameXStream <1000W (only if manufactured in December 2007 or later)
OCZ StealthXStream (only if manufactured in December 2007 or later)
OCZ Modstream (only if manufactured in December 2007 or later)
OCZ EvoStream
OCZ ProXStream
OCZ Z Series
PCP&C Silencer <610
Seasonic S12
Seasonic M12
Seasonic Energy Plus
SevenTeam ST <600
Silverstone EF
Silverstone OP/DA <700W
Supermicro/AbleCom
Thermaltake Toughpower >600W
Xclio GreatPower
Xclio StablePower
Xigmatek MC
Xigmatek HC
Ultra X3
Ultra X-Pro
Zalman ZM <1000watt

Tier T - High Quality PSUs Made With Topower Internals - Less Rail Stability Compared To Tier 2 But Still Better than Tier 3
ABS-Tagan ITZ/BZ <1000W
Mushkin Enhanced
Tagan U95
Tagan U25
Tagan U15
Tagan U22
OCZ PowerStream
BFG 800W

Tier 3 Brands - High Quality and Stability, Second Only To Tier 2 Brands
Acbel Polycom
AMS Mercury
Akasa PaxPower
Akasa PowerPlus (>500W Models)
Antec Basiq
Antec Phantom
Antec TruePower III
Antec TruePower II
Antec TrueControl II
Antec NeoPower 480W (Old Model)
Athena Power Space Shuttle Series
Be Quiet Dark Power Pro
BFG ES
BFG LS
Channel Well
Cooler Master Real Power Pro <800W
Cooler Master iGreen
Cooler Master Silent Pro
Enermax Maximum Plus
Enermax Noistaker II
Enermax Noisetaker
Enermax Whisper II
Enermax CoolerGiant
Enhance ENS-G
Epower Xscale
Fortron (FSP) GLC
Fortron (FSP) THN
Fortron AX
Fortron HLN
Fortron PFN/PN/PA
Kingwin Lazer
Kingwin Mach 1 (the negative 12v rail may go slightly outside of spec in some loading conditions)
NorthQ
OCZ ModXStream (rated for 40° C)
Rosewill RP 2 (temperature sensitive)
Rosewill Xtreme/RX
Seasonic Super Versatile
Sigma SP
Silverstone F
Sparkle FSP
Spire Rocketeer V/VI
Sunbeam Nuuo
Thermaltake Litepower
Thermaltake Purepower RX
Thermaltake Toughpower <600W
XG Magnum
X-Spice Kira
Zalman ZM 1000watt

Tier 4 - Not Recommend With Tier 3 In same Price/Wattage Range
Aerocool
Antec Earthwatts >700watts
Asus Atlas
BFG 1000W
Cooler Master eXtreme (subtract 100watts from labeled wattage)
Delta
Enlight
E-Power
Futurepower
Hiper Type-M
HIPRO
Lite-On
Masscool
MGE XG
Mushkin HP
NorthQ 4775-500S/BU
OCZ Modstream (if manufactured before December 2007)
OCZ GameXStream <1000W (if manufactured before December 2007)
OCZ StealthXStream (if manufactured before December 2007)
OCZ GameXStream 1010watt (essentially a 850watt power supply)
Scythe Kamariki
Sigma Shark
Sintek
TTGI/Superflower
Ultra Xfinity
Ultra X2 <700W
Ultra XVS
Xion Real Power PowerReal

Tier 5 - Other than the units listed above for any of these brands, NOT RECOMMENDED
A-TOP Technology
Apevia
APEX (SUPERCASE/ALLIED)
Aspire(Turbo Case)
ATADC
Athena Power
ATRIX
Broadway Com Corp
Coolmax
Deer
Diablotek
Dynapower USA
Dynex
EagleTech
FOXCONN
FSP Everest
HEC Orion
Hiper Type-R
I-Star Computer Co. Ltd
In Win
JPAC COMPUTER
Just PC
Kingwin Inc.
Linkworld Electronics
Logisys Computer
MGE
MSI
NMEDIAPC
Norwood Micro/ CompUSA
NorthQ
NZXT
Okia
Powmax
Q-Tec
Raidmax
Rocketfish
Rosewill
SFC
Shuttle
Skyhawk
Spire Coolers
Star Micro
STARTECH
Thermaltake Purepower NP
Thermaltake TR2
TOPOWER TOP
Ultra X-Connect
Ultra X2 >700watts
Wintech
XION
YoungYear
Zebronics

Pa ti izaberi sa liste nekog proizvodjaca koji je listed u T1,2 a da mozes da platis. Ja licno sam koristio Zalman, Zippy, Thermaltek. I uglavnom je bilo napajanje jacine da podrzi sve komponente i da ima preko bar 100W
Tiear 1,2 Enterprise ,3 su uglavnom za enterprise ali i za Entry a 4,5 su uglavnom samo Entry level napajanja.

sigurno? onaj je tvoj komentar za napajanja od 10 evra koja rade posao krajnje zlonamjeran :)

Nisi ti mene razumeo, procitaj i prethodne poruke. Ne preporucujem PSU od 10ojra, vec sam naveo primer da PSU nije spejs satl pa da kosta 100-200 evra, neki vele i vise :D
jer kinezi ga napravise za 10evra a ono radi (kvalitet 0 bodova) ali radi...
Ja preporucujem kvalitetna za razumnu cenu :) , ko hoce ultra kvalitetna ima i za njega :)

Nisi ti mene razumeo, procitaj i prethodne poruke. Ne preporucujem PSU od 10ojra, vec sam naveo primer da PSU nije spejs satl pa da kosta 100-200 evra, neki vele i vise :D
jer kinezi ga napravise za 10evra a ono radi (kvalitet 0 bodova) ali radi...
Ja preporucujem kvalitetna za razumnu cenu :) , ko hoce ultra kvalitetna ima i za njega :)
aaa-haaaa
moja greska onda, nisam shvatio tvoj post :)
bilo mi cudno da neko preporucuje takva napajanja kad su ona najcesci razlog zasto su nam racunari dolazili na popravku
ps. smjesno ih je zvati kinezima, kad se sve danas pravi u Kini :)
jos jednom sorry za gresku

Back