Koliko daleko bi ste isli da zastitite svoje dete?

Da li bi ucinili sve da zastitite svoje dete (iako je ono krivo)?

• Da, SVE bih ucinio/la da zastitim svoje dete

• Ucinio/la bih neke stvari da zastitim svoje dete

• Ne, mora snosi posledice za svoja dela

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

Lollol

Poznat
Poruka
9.450
Slusam tako pricu o momku 20-21 god koji je pijan kao letva slupao auto, zakucao sam negde, preturio, sta vec, nije bilo povredjenih niti svedoka.
Sta se desava, taj momak zove svog oca, otac dolazi i preuzima krivicu umesto svog sina, govoreci da je on slupao auto.

E sad se ja pitam, da li je to roditeljska ljubav, jer ocigledno ne zeli da mu sin zavrsi u pritvoru ili da bude kaznjen zatvorom i da li bi ste vi uradili nesto slicno ovome da zastitite svoje dete?
Koliko daleko bi ste isli i zasto?

Na anketu sam odgovorila za opciju: "Ucinio/la bih neke stvari da zastitim svoje dete"
Smatram da je naša roditeljska dužnost da zaštitimo svoje dete. Ko će ako ne roditelj koji mu misli najbolje?
A dete ćemo najbolje zaštititi tako što ćemo ga naučiti da se štiti samo ;)
Jer roditelj ne može biti non stop uz svoje dete.
Dete će jednog dana poći u školu,mora da nauči da se uklopi u društvo,ne može biti roditelj non stop uz njega da ga brani od grubijana ~~~na primer
Jednog dana će da odraste i odseliti se od roditelja (da smo živi i zdravi)...kako će dete onda?

Slučaj koji je opisan u uvodnom postu je krajnost. Primer prezaštićenog deteta.

Na anketu sam odgovorila za opciju: "Ucinio/la bih neke stvari da zastitim svoje dete"
Smatram da je naša roditeljska dužnost da zaštitimo svoje dete. Ko će ako ne roditelj koji mu misli najbolje?
A dete ćemo najbolje zaštititi tako što ćemo ga naučiti da se štiti samo ;)
Jer roditelj ne može biti non stop uz svoje dete.
Dete će jednog dana poći u školu,mora da nauči da se uklopi u društvo,ne može biti roditelj non stop uz njega da ga brani od grubijana ~~~na primer
Jednog dana će da odraste i odseliti se od roditelja (da smo živi i zdravi)...kako će dete onda?

Slučaj koji je opisan u uvodnom postu je krajnost. Primer prezaštićenog deteta.

Sve to stoji, mada ja sam mislio na te malo "ekstremnije" primere, primera radi, dete planiraju da izbace iz skole ili da ostave da ponavlja godinu, a roditelj potegne neke veze i resen problem, a takve stvari se nazalost cesto desavaju.

nema moralisanja oko biološkog nagona
jedan od najprimitvnijih i najjačih nagona

aj pridji bilo kom mladuncu
recimo, naidješ na slatko malo pufnasto meče...
... mama nije daleko i dostigne 70 na sat

- - - - - - - - - -

jedino je izuzetak ako je Repub'kanac... čuvo ovce u šumu sa sekirom... pa ubio medjeda
a nije medjed nego mlada ženkica
al on junak... Repub'kanac...
svaka da ga poželi

Slusam tako pricu o momku 20-21 god koji je pijan kao letva slupao auto, zakucao sam negde, preturio, sta vec, nije bilo povredjenih niti svedoka.
Sta se desava, taj momak zove svog oca, otac dolazi i preuzima krivicu umesto svog sina, govoreci da je on slupao auto.

E sad se ja pitam, da li je to roditeljska ljubav, jer ocigledno ne zeli da mu sin zavrsi u pritvoru ili da bude kaznjen zatvorom i da li bi ste vi uradili nesto slicno ovome da zastitite svoje dete?

Djecu treba učiti od malih nogu da uvijek stanu iza svojih postupaka, bili oni dobri ili loši. Svi griješimo i treba imati hrabrosti u određenom trenutku priznati krivicu.
Gotovo bi svaki roditelj učinio svašta za svoje dijete, ali i tu treba razlikovati da li mu činimo dobro ili loše. Ovaj roditelj nije dobro postupio. Problemi u životu njegovog sina dešavat će se i dalje i neće uvijek biti oca da stane iza njega.

Bezuslovna zastita dece cak i kada su kriva je samo deo filozofije modernih roditelja koja se sastoji u poklanjanju sve moguce paznje svojim mezimcima. Dete je kralj i tako ga treba tretirati od dana rodjenja pa sve dok si ziv. Znaci, stalno mu ugadjaj i ispunjavaj sve moguce zelje, kad krene u skolu citaj lektiru umesto njega i radi domace zadatke, vozi ga kolima do skolskog dvorista i nosi mu torbu do ulaza u skolu, svadjaj se sa nastavnicima koji nece da mu daju vise ocene, uvek opravdavaj sva srranja koja pravi a krivicu svaljuj na drugoga, zatim uvek se trudi da bude obuceno po poslednjoj modi i budi spreman da u tu svrhu das i zadnji dinar, mobilni poslednje generacije se podrazumeva i prvi put se kupuje kad krene u prvi razred itd. Batine ne da su nezamislive nego ne dolazi u obzir ni poviseni ton ili bilo sta sto bi moglo da uznemiri kralja. U proslim vremenima, kada je u svakoj porodici bilo po petoro-sestoro dece, to je bilo tehnicki neizvodljivo. Medjutim, pametni roditelji su shvatili da je velika porodica glupost i da je bolje imati jedno ali vredno. I u skladu sa temom - nedodirljivo.

Poslednja izmena:
Питање није добро постљено, Дакле, у колико је мом детету угоржен живот, учинио би све да га затитим и радо би без размишљања дао свој живот да спасим његов. 'такође би без премишљања узео живоот било коме ко угрожава живот мом детету. Ако је правио срања , па треба да буде кажњен, тоје сасвим друга ствааар.

Ovaj otac je negde debelo omanuo u vaspitanju ako mu se sin tako ponasa. Dete ucis odgovornosti od malih nogu i ne preuzimas krivicu za njegova s*ranja, nego ga naucis kako da do njih ne dodje, a i ako dodje kako da se sa time nosi. Budes mu podrska kada pogresi, ali nikad ne preuzimas na sebe krivicu. Inace dete nauci da ce mama i tata sve da rese. I nikad ne odraste neko se ponasa kao klinac i sa stavom lako cemo ide kroz zivot najcesce unistavajuci tudje zivote.

Pojma nemam sta bih uopste uradila kad bi bilo sta bi bilo!Covek dok se ne nadje u centru zbivanja,ne razmislja kao glavni akter vec kao posmatrac.A posmatrac je uvek na strani"morala"i drustvenih normi,dok sasvim drugacije kad ga bacis u vatru i kad pocne da gori i da boli!

Da mi dete pocini ubistvo (osim u samoodbrani) samu bih sebe strpala u zatvor jer jesam negde debelo omanula ako je moje dete imalo potrebu da nekome oduzme zivot. Ali ne bih preuzela krivicu za njegov postupak.

Da mi dete pocini ubistvo (osim u samoodbrani) samu bih sebe strpala u zatvor jer jesam negde debelo omanula ako je moje dete imalo potrebu da nekome oduzme zivot. Ali ne bih preuzela krivicu za njegov postupak.

Ni jedan roditelj nije sretan ako mu je dete kriminalac i ubica.Mada nije cela krivica za to ni u roditeljima.Neko se jednostavno takav rodi.

Pojma nemam sta bih uopste uradila kad bi bilo sta bi bilo!Covek dok se ne nadje u centru zbivanja,ne razmislja kao glavni akter vec kao posmatrac.A posmatrac je uvek na strani"morala"i drustvenih normi,dok sasvim drugacije kad ga bacis u vatru i kad pocne da gori i da boli!

Uvijek sam djecu učila da stanu iza svojih postupaka ako pogriješe.
Sin nešto tako zeznuo u školi, više iz šale nego iz pakosti...al to nastavnicu jako razljutilo...i kad je upitala tko je to uradio, na iznenađenje ostalih jer nije među klincima popularno da priznaju krivicu, moj sin se javio, izvinio....i onda nastade frka....kao treba ga kazniti kao primjer svima...tražili ukor....čak se i razred urotio protiv njega...
Nisam reagirala da bih se išla prepirati i svađati u školu...zeznuo je stvar i neka vidi i osjeti posljedice...a ujedno je i shvatio tko mu je prijatelj a tko ne i koja je psiha ljudi kad nađu žrtveno janje....
Uglavnom, nakon tog iskustva više mu nije padalo da radi slične gluposti.

Kad se deca tuku izmedju sebe tad ne treba reagovati, pustiti da se prekale, a i kad se mesas oni se drugi dan pomire.

A uciteljica ako maltretira svoje dete jer dodje na posao frustrirana jer nije palo bambusanje sa muze onda treba da se smiri. Treba je tuziti direktorici.

A ako se to ponovi , pisati ministarstvu prosvete, da se uciteljuca najuri iz skole.

Decu nekad treba stiti nekad ne ali sve to zavise da li je u pravu.

Pa sad za ocene nikad nisam molila, za ispit nikad ne bih dala ni dinar, ne bih doruckovala leba i soli dok oni ispijaju piva i puse po kafanama ali u slucaju pomenutom u uvodnom postu (daleko bilo) postupila bih kao taj otac. Sigurna sam da bih dala sve od sebe da dete koje je napravilo jednu gresku ne upropasti celi zivot, jer robija nije samo par godina "popravke", robija je promena kompletne licnosti. E sad, mislim da moja deca nikad ne bi prihvatila takvu vrstu zrtve, iz ponosa, iz postovanja prema sebi i meni i iz mnogih drugih razloga.

Zastitila bi ga koliko je u mojoj moci,

1. a da i ja ne pocinim krivicno delo ^^

Dakle - nema direktnog mita ili sl.

2. Njegovim zasticivanjem ne bi zelela da neka osoba direktno ostane ugrozena

Recimo, mom detetu su oduzeli dozvolu jer je prosao na crveno... Ako bi imala neke veze u policiji- urgirala bi da mu je vrate i sl.

Ali, ako je moje dete udarilo nekog kolima... i sada treba da snosi posledice,recimo plati lecenje itd.
To bi uvek zelela da uradi, i nikad ne bi potezala veze ili podmicivala sudije...iako bi imala priliku ^^

Nikad ne bi stitila svoje dete ako je svojim postupcima povredio druge ljude ^^
Morao bi to da ispravi kako god je moguce.... i uradi sta se moze da tim ljudima nadokadi :aha:

Sada nesto razmisljam...

U zatvoru su zajedno:
ubice,
ratni zlocinci,
silovatelji,
mucitelji

i

- ljudi koji su nehotice nekog potkacili autom,
ili - nisu obezbedili adekvatnu zastitu radnicima pa je neko stradao zbog toga ^^

-neistomisljenici sa vladajucom partijom,
-verski razlozi
-kojima se nakupila kamata za porez

Pa je to pravedno ??
Nije !!!

A sto je neko napisao gore - to je promena celokupne licnosti.. ne samo 2 ili3 godine koje prodju :(

Zastitila bi ga koliko je u mojoj moci,

1. a da i ja ne pocinim krivicno delo ^^

Dakle - nema direktnog mita ili sl.

2. Njegovim zasticivanjem ne bi zelela da neka osoba direktno ostane ugrozena

Recimo, mom detetu su oduzeli dozvolu jer je prosao na crveno... Ako bi imala neke veze u policiji- urgirala bi da mu je vrate i sl.

Ali, ako je moje dete udarilo nekog kolima... i sada treba da snosi posledice,recimo plati lecenje itd.
To bi uvek zelela da uradi, i nikad ne bi potezala veze ili podmicivala sudije...iako bi imala priliku ^^

Nikad ne bi stitila svoje dete ako je svojim postupcima povredio druge ljude ^^
Morao bi to da ispravi kako god je moguce.... i uradi sta se moze da tim ljudima nadokadi :aha:

Ako sam dobro shvatila nije problem ako prođe kroz crveno i rizikuje da ubije nekog dokle god to izistinski ne uradi. Tada prestaješ da ag štitiš i pokrivaš i pustiš ga da ode u ćuzu?

Osoba koja zaglavi zatvor jer je vozila mortus pijana, prošla kroz crveno, vozila prebrzo, itd, itd je potencijalni ubica, samo ju je državni sistem sprečio da počini ubistvo. Kao da uperiš pištolj u nekog a pištolj ne opali zbog kvara.

Sada nesto razmisljam...

U zatvoru su zajedno:
ubice,
ratni zlocinci,
silovatelji,
mucitelji

i

- ljudi koji su nehotice nekog potkacili autom,
ili - nisu obezbedili adekvatnu zastitu radnicima pa je neko stradao zbog toga ^^

-neistomisljenici sa vladajucom partijom,
-verski razlozi
-kojima se nakupila kamata za porez

Pa je to pravedno ??
Nije !!!

A sto je neko napisao gore - to je promena celokupne licnosti.. ne samo 2 ili3 godine koje prodju :(

Ljudi koji su potkačili drugu osobu nehotice ne idu u zatvor. Idu oni koji su potkačili pešaka a on poginuo.

Oni koji nisu obezbedili adekvatnu zaštitu radnicima pa je neko stradao su ubice. Tačka.

Iz kojih se to verskih razloga u Srbiji ide u zatvor?:think:

Bezuslovna zastita dece cak i kada su kriva je samo deo filozofije modernih roditelja koja se sastoji u poklanjanju sve moguce paznje svojim mezimcima. Dete je kralj i tako ga treba tretirati od dana rodjenja pa sve dok si ziv. Znaci, stalno mu ugadjaj i ispunjavaj sve moguce zelje, kad krene u skolu citaj lektiru umesto njega i radi domace zadatke, vozi ga kolima do skolskog dvorista i nosi mu torbu do ulaza u skolu, svadjaj se sa nastavnicima koji nece da mu daju vise ocene, uvek opravdavaj sva srranja koja pravi a krivicu svaljuj na drugoga, zatim uvek se trudi da bude obuceno po poslednjoj modi i budi spreman da u tu svrhu das i zadnji dinar, mobilni poslednje generacije se podrazumeva i prvi put se kupuje kad krene u prvi razred itd. Batine ne da su nezamislive nego ne dolazi u obzir ni poviseni ton ili bilo sta sto bi moglo da uznemiri kralja. U proslim vremenima, kada je u svakoj porodici bilo po petoro-sestoro dece, to je bilo tehnicki neizvodljivo. Medjutim, pametni roditelji su shvatili da je velika porodica glupost i da je bolje imati jedno ali vredno. I u skladu sa temom - nedodirljivo.

odličan komentar.

na ovo bih samo dodala kao jedan primer, doduše filmski , dakle fiktivan, ali vrlo realističan i sudeći po uvodu teme, vrlo moguć scenario:

rumunski film Pozicija deteta, priča o majci čoveka koji je nesmotrenom vožnjom usmrtio dete. ona koristi svoje i muževljevo bogatstvo, uticaje, prijateljstva pa čak i korupciju ne bi li svog trideset i kusur-godišnjeg sina oslobodila zatvorske kazne.

drugi primer prezaštićenosti i "dokle ste spremni da idete da zaštitite svoje dete" je iz realne situacije.
slučaj se prošle godine desio u americi. klinac je mortus pijan džipom pokosio sedmoro ljudi, četvoro poginulo, troje teško povređeno.
kasnije se na suđenju dogodio presedan svih presedana u američkoj sudskoj praksi. pošto klinac ima prebogate i uticajne roditelje, sudija je kao olakšavajuću okolnost naveo da je dečko ovaj zločin počinio zato što je bio u životu prezaštićen. !!!??? termin koji je malom debilu doneo uslovnu kaznu umesto dvadesetogodišnju robiju, stručno se zove još i Affluenza, LINK

dakle, strašne su to dileme, naročito u ovakvim ekstremnim slučajevima kada se beskrajna ljubav prema detetu sa jedne strane suoči sa osećajem duboke moralne i ljudske odgovornosti sa druge.

Poslednja izmena:

Back