Koliko bakšiša dajete ?

RužnaKoLopov

Buduća legenda
Moderator
Poruka
42.646
Zanima koliko bakšiša ostavljate frizerki, kozmeticarki, ili za sve druge usluge u salonu ljepote, manikir, pedikir, kaficu, slastičarnoj, restoranu ?

Ako idete sa partnerom a on placa da li se dogovori sa vama ili on odlučuje ? I ko od vas dvoje je darežljiviji vi ili on ?

Фризеру не дајем бакшиш. Цена шишања ми је 600 динара и толико платим.

Конобару заокружим износ.

Нпр. ако су две кафе 270 динара, заокружим на 300 и бакша је 30 динџи.

Ако је цена за две кафе 360 дин, заокружим на 400.

Ако је већи рачун, и нпр. 1080. дин, заокружим на 1200.

gde nadje 100 stolova.
obicno su zaduzeni za desetak a na to dodaj da neki sede po sat, dva vremena dok cevce nes ili produzeni sa mlekom :mrgreen:
tako da nema sanse da dnevno usluzi vise od 50..70 stolova.

a na stranu sto nekad rucak traje dva do tri sata, ok tad je veci baksis ali je i sto zarobljen trecinu smene.

i ovo je sve u idealnim uslovima da su svi stolovi popunjeni sve vreme sto nema sanse da je tokom smene..

dakle ti to sine prepolovi, realna broj je 40 do 50 stolova tokom radnog dana...ako i toliko.

Zanima koliko bakšiša ostavljate frizerki, kozmeticarki, ili za sve druge usluge u salonu ljepote, manikir, pedikir, kaficu, slastičarnoj, restoranu ?

Ako idete sa partnerom a on placa da li se dogovori sa vama ili on odlučuje ? I ko od vas dvoje je darežljiviji vi ili on ?
Od nabrojanih usluga koristim samo usluge restorana.
Uvek plaćam ja.
Zaokružim na okrugli broj.

Kada idem na slavlja, tipa svadbe krštenja rođendan, čim dođe konobar dam mu crvenu.
Kad krenem kući, još jednu, ako me isprati kvalitetno.

Ако је код фризера цена шишања рецимо 590 ја кажем додај још 99 пара

Иначе не остављам бакшиш никоме јер они раде за плату

Pa pazi konobar moze da usluzi na ptometnom mestu barem 100 stolova tokom radnog dana, ds dobije od svakog 50din to je 5000din. 5000din x 22 radna dana 110k. Gde je tu jos redovna plata..
A da li pre nego proračunaš koliko ćeš dati proveriš i koliko trenutno ima gostiju i pitaš konobara koliko je već danas dobio bakšiša? Meni je to baš jadno.
Mnogi računaju koliko konobari zarade a retko ko hoće i da radi taj „odlično plaćen posao“. Zapitaj se, za koliko lepih gestova prema konobarima si čuo a koliko ruznih? O konobarima bi se mogla knjiga napisati, o odnosu prema njima…enciklopedija.
Ako je dobra usluga dam 10ak % , čak i više ako je mali račun. Ako je loša usluga dam neku siću, čisto da se ja bolje osećam.

Kafići 100-200 din
Fast food 100+ da se zaokruži, provalio sam da mi na par mesta zbog toga baš biraju veće bolje/komade tako da sam kod njih stalan
Ostalo zavisi, najviše što sam ostavio je bilo 2k u nekom restoranu kada sam častio neko društvo

Пошто већ извесно време нисмо Турска код нас се “бакшиш” не даје а ја ни напојницу немам обичај да оставим.

Ostavljam 15% u proseku, sa nekim razumnim zaokruživanjem.

Inače, imam jednu priču apropo bakšiša. Zanoćim sa društvom u New Orleansu čekajući presedanje na neki jutarnji let za Kanadu, odlučimo da ne idemo u hotel nego da noć provedemo u kafiću. Pilo se i blejalo do ujutru, pred zatvaranje treba da krenemo i sad pošto smo svi iz Kanade niko nema nešto mnogo američkih dolara u kešu, a oni na kanadski gledaju isto kao na toalet papir. Da platimo račun, bogami izašlo nešto tipa 380 dolara. Istresemo mi sve iz džepova što smo imali, taman da potrošimo pred polazak za Kanadu sve USD, i bude tu okruglo 400. Nemamo više ni centa u kešu. Ja računam to je to, međutim konobarica gleda, vidim nije joj pravo, pita "was there anything wrong?"

Na kraju smo platili karticom, da bismo mogli da damo maltene obaveznih 15%, i da konobarica ne pljune u čašu sledeći put kad nas vidi.

A sad u Kini sve plaćamo telefonom, aplikacija Ali Pay, vozim se i račun 30 juana. Sad ti kad skeniraš njegov bar kod u taksiju, ti sam treba da upišeš cifru, 30 juana. Međutim ja ajde da častim bar nešto čoveka, upišem 35 i kliknem na pay.

Čovek se maltene iznervirao. Pretpostavljam da mu to pravi neki problem i da će možda neko da ga pegla zbog toga, da ispadne da je tražio više i štatijaznam. Pričam ovim našima koji žive tamo, oni kažu "u Kini se ne daje bakšiš".

Posle sam naučio. Ako je račun 99 juana, plaćam tačno 99 juana i svi srećni i zadovoljni.

U Ameici i Kanadi je problem sa ugostiteljstvom jer je postojao (i dalje postoji) zakon gde poslodavac može da plati zaposlene ispod minimalne vrednosti rada odredjene zakonom, a zaposleni to nadoknade baksisom.
I zato se napravila ta “obaveza” da se ostavlja bakšiš.
Međutim zadnjih godina je ovde trend da se sve ide na samoposluzivanje, naročito u kafićima. I onda dolaziš u bizarnu situaciju, dodjes do sanka, narucis kafu i kolac, platiš, ostaviš bakšiš…a kafu i kolac nisi još ni probao !
I ovde se oseća da je taj sistem svima dokur..o i vrlo često za takve usluge ostavlja se ili min ili nikakav bakšiš.

Ostavljam 15% u proseku, sa nekim razumnim zaokruživanjem.

Inače, imam jednu priču apropo bakšiša. Zanoćim sa društvom u New Orleansu čekajući presedanje na neki jutarnji let za Kanadu, odlučimo da ne idemo u hotel nego da noć provedemo u kafiću. Pilo se i blejalo do ujutru, pred zatvaranje treba da krenemo i sad pošto smo svi iz Kanade niko nema nešto mnogo američkih dolara u kešu, a oni na kanadski gledaju isto kao na toalet papir. Da platimo račun, bogami izašlo nešto tipa 380 dolara. Istresemo mi sve iz džepova što smo imali, taman da potrošimo pred polazak za Kanadu sve USD, i bude tu okruglo 400. Nemamo više ni centa u kešu. Ja računam to je to, međutim konobarica gleda, vidim nije joj pravo, pita "was there anything wrong?"

Na kraju smo platili karticom, da bismo mogli da damo maltene obaveznih 15%, i da konobarica ne pljune u čašu sledeći put kad nas vidi.

A sad u Kini sve plaćamo telefonom, aplikacija Ali Pay, vozim se i račun 30 juana. Sad ti kad skeniraš njegov bar kod u taksiju, ti sam treba da upišeš cifru, 30 juana. Međutim ja ajde da častim bar nešto čoveka, upišem 35 i kliknem na pay.

Čovek se maltene iznervirao. Pretpostavljam da mu to pravi neki problem i da će možda neko da ga pegla zbog toga, da ispadne da je tražio više i štatijaznam. Pričam ovim našima koji žive tamo, oni kažu "u Kini se ne daje bakšiš".

Posle sam naučio. Ako je račun 99 juana, plaćam tačno 99 juana i svi srećni i zadovoljni.

Nisam znala da si svetski cojek, zamišljala sam da si taksista u BG

Chill Reaction GIF by Kamie Crawford

Slične teme

Back