Ostavljam 15% u proseku, sa nekim razumnim zaokruživanjem.
Inače, imam jednu priču apropo bakšiša. Zanoćim sa društvom u New Orleansu čekajući presedanje na neki jutarnji let za Kanadu, odlučimo da ne idemo u hotel nego da noć provedemo u kafiću. Pilo se i blejalo do ujutru, pred zatvaranje treba da krenemo i sad pošto smo svi iz Kanade niko nema nešto mnogo američkih dolara u kešu, a oni na kanadski gledaju isto kao na toalet papir. Da platimo račun, bogami izašlo nešto tipa 380 dolara. Istresemo mi sve iz džepova što smo imali, taman da potrošimo pred polazak za Kanadu sve USD, i bude tu okruglo 400. Nemamo više ni centa u kešu. Ja računam to je to, međutim konobarica gleda, vidim nije joj pravo, pita "was there anything wrong?"
Na kraju smo platili karticom, da bismo mogli da damo maltene obaveznih 15%, i da konobarica ne pljune u čašu sledeći put kad nas vidi.
A sad u Kini sve plaćamo telefonom, aplikacija Ali Pay, vozim se i račun 30 juana. Sad ti kad skeniraš njegov bar kod u taksiju, ti sam treba da upišeš cifru, 30 juana. Međutim ja ajde da častim bar nešto čoveka, upišem 35 i kliknem na pay.
Čovek se maltene iznervirao. Pretpostavljam da mu to pravi neki problem i da će možda neko da ga pegla zbog toga, da ispadne da je tražio više i štatijaznam. Pričam ovim našima koji žive tamo, oni kažu "u Kini se ne daje bakšiš".
Posle sam naučio. Ako je račun 99 juana, plaćam tačno 99 juana i svi srećni i zadovoljni.