A da li se secas kakav si rezultat imala kad si prvi put radila?
Sećam se jednog testa koji sam imala qći, neki drug poslao na disku... Odradim ja test, doduše ne baš preterano zainteresovano, pre toga nikada ništa slično nisam radila i postignem 125, tako nešto... Pazi sad. Odem da pojedem nešto možda u međuvremenu, pola sata kasnije uradim isti test..... ponovo..... (vreme nema efekta!!! tako piše u njemu, važno je samo da se završi za tih nekih 40-ak minuta, što sam uradila u oba slučaja) i ispadne IQ, čini mi se, 156..... (Naravno, odgovri nisu ponuđeni)..... Tu postoje neke 3 skale, i ovo je bila srednja - ova puta!
Posle toga koji god test da sam radila nisam imala ispod 140.
Znači, bilo je potrebno da bar jednom pogledam "primer", da odradim ceo test, i da shvatim šablon toga šta oni uopšte traže da se uradi. Sad zamisli ove što su došli da se testiraju bez ikakve predstave o tome šta da očekuju, a (ipak) vremenski su ograničeni..... i ove koji su tu došli - drugi put!
Jer, Mensa tvrdi da nema nikakve razlike ako se neko testira prvi, drugi ili treći put, a dozvoljavaju max 3 puta testiranje zbog mogućnosti nameštanja rezultata i faktora slučajnosti (u krajnjem slučaju, smara

).
I pogledaj samo te varijacije
Tako da ja zaista ne znam koliki je moj IQ i iskreno ne verujem da mogu da saznam. Pametniji i gluplji ljudi evidentno postoje, ali mislim da to nije prebrojivo.