Koliki ti je iq?

Ne mogu da verujem sta sve procitah...
Radim u instituciji gde svakog pacijenta testiramo Bine-Simonovom skalom.
Na krstarici se okupilo 2% srpske intelektaulno visokoprosecne populacije.
Prvo potrazite skale i uporedite ih, jer se neke razlikuju i preko 20 jedinica.
Mensa testira u Resavskoj ulici (bivsa General Zdanova) i kosta 1300din.
Bine-Simon je test ponedrisan prema razlicitim kriterijumima, dal osoba zivi u velikom gradu, mestu, selu....
Sadrzi 10 subtestova. Pet subtestova pokazuje skor manipulativne inteligencije a pet pokazuje skor verbalne inteligencije. Po mom misljenju je dobar jer je siroko obuhvatljiv, ispituje razumevanje, slicnosti i razlike, opstu kulturu, aritmetiku, vizuo-spacijalne sposobnosti, resavanje problema, konstruktivne sposobnosti, kratkorocnu radnu memoriju...itd.

Kada je u pitanju visoki IQ globalni skor, mislim da tada treba pridodati i test socijalne inteligencije, a stvar bi zaokruzili jednim testom emocionalne zrelosti..

Da li ce osoba biti visoko konstruktivno ili destruktvno inteligentna mnogo znaci, obzirom da je visoka inteligencija plodno tlo raznolikim mentalnim poremecajima...

Posmatrajte ljude na osnovu njihove dobrodusnosti i ambicija, najteze je od svega je biti dobar covek!

za druge ne znam, ali posto su oni radili online testove, mislim da nije validno da govore o svom iq-u, ja sam radio milion online testova i imao skor od 120-160(ne znam po kojoj skali), a ovaj mensin test(najnoviji, onaj sa 40(ili 45 pitanja za 20 min) sa onim matricama 3x3) a tu mi je iq 156(pise mi >=, ne znam zasto), u pitanju je ona skala po kojoj za mensu treba iq 148.

za druge ne znam, ali posto su oni radili online testove, mislim da nije validno da govore o svom iq-u, ja sam radio milion online testova i imao skor od 120-160(ne znam po kojoj skali), a ovaj mensin test(najnoviji, onaj sa 40(ili 45 pitanja za 20 min) sa onim matricama 3x3) a tu mi je iq 156(pise mi >=, ne znam zasto), u pitanju je ona skala po kojoj za mensu treba iq 148.

Mensin test, koliko se sećam, ima 45 pitanja koje treba uraditi za 40 minuta (ili je obrnuto - 40 pitanja za 45 minuta). Zadaci su isključivo grafičkog tipa, i nisu poređani po težini. Za učlanjenje u Mensu potreban je IQ 137 (minimum). Test se boduje zavisno od uzrasta; na primer, IQ se drugačije boduje kod ispitanika koji su prešli 35 godina. Rezultat testa stiže na kućnu adresu i predstavlja nešto, što se po pravilniku Mense, drži u tajnosti.

Mensin test je napravljen tako da ga mogu rešavati i neobrazovani ljudi.
No, u poslednjih nekoliko godina, razna svetska udruženja koja se bave ljudskom inteligencijom, stavljaju primedbe na ovakav koncept testiranja zbog toga što Mensin test ne zadovoljava u potpunosti uslove koji su potrebni da bi se neko definisao kao "natprosečno" inteligentan. Ima više vrsta inteligencija (logička, verbalna, grafo-motorička, kreativna, emocionalna, matematička..), a Mensin test ne "pogađa" svaku od nabrojanih.
Sećam se žene, članice "Mense", koja je učestvovala u kvizu "Milioner" a nije znala vrlo jednostavno pitanje, koje je zahtevalo samo malo asocijativnih sposobnosti.
Dakle, inteligencija nije nešto, što se može izmeriti rešavanjem 40-ak zadataka. Ona je mnogo kompleksnija.

Mensin test, koliko se sećam, ima 45 pitanja koje treba uraditi za 40 minuta (ili je obrnuto - 40 pitanja za 45 minuta). Zadaci su isključivo grafičkog tipa, i nisu poređani po težini. Za učlanjenje u Mensu potreban je IQ 137 (minimum). Test se boduje zavisno od uzrasta; na primer, IQ se drugačije boduje kod ispitanika koji su prešli 35 godina. Rezultat testa stiže na kućnu adresu i predstavlja nešto, što se po pravilniku Mense, drži u tajnosti.

Mensin test je napravljen tako da ga mogu rešavati i neobrazovani ljudi.
No, u poslednjih nekoliko godina, razna svetska udruženja koja se bave ljudskom inteligencijom, stavljaju primedbe na ovakav koncept testiranja zbog toga što Mensin test ne zadovoljava u potpunosti uslove koji su potrebni da bi se neko definisao kao "natprosečno" inteligentan. Ima više vrsta inteligencija (logička, verbalna, grafo-motorička, kreativna, emocionalna, matematička..), a Mensin test ne "pogađa" svaku od nabrojanih.
Sećam se žene, članice "Mense", koja je učestvovala u kvizu "Milioner" a nije znala vrlo jednostavno pitanje, koje je zahtevalo samo malo asocijativnih sposobnosti.
Dakle, inteligencija nije nešto, što se može izmeriti rešavanjem 40-ak zadataka. Ona je mnogo kompleksnija.

Ovo sto sam ja radio se radilo 20 min, zadaci jesu bili grafickog tipa ali i poredjani po tezini, receno mi je da je potreban iq za mensu 148 a ne 137(ne znam koja skala je u pitanju).Stigao mi je rezultat postom i u pravu si za uzrast i tajnost, ali mene niko ne obavezuje da drzim tu informaciju u tajnosti vec samo njih.

to za vise vrasta inteligencije i to da ne zna svako da je iskoristi u zivotu stoji ali niko nije ni tvrdio suprotno.

imas 148-100
Ako stvarno imas toliki iq :lol: sta ces onda ovde?

Ovo sto sam ja radio se radilo 20 min, zadaci jesu bili grafickog tipa ali i poredjani po tezini, receno mi je da je potreban iq za mensu 148 a ne 137(ne znam koja skala je u pitanju).Stigao mi je rezultat postom i u pravu si za uzrast i tajnost, ali mene niko ne obavezuje da drzim tu informaciju u tajnosti vec samo njih.

to za vise vrasta inteligencije i to da ne zna svako da je iskoristi u zivotu stoji ali niko nije ni tvrdio suprotno.

Hm... Nisam ja rekla da je iko u obavezi da čuva informaciju o svom IQ u tajnosti.;)
Nisam se nikom ni suprotstavila.
Samo sam prenela informacije koje su mi poznate.

ok, pogresno sam ukapirao ;)

@emilija
Sta 148-100, ne kapiram?
Ovde sam zato sto mi je jako dosadno kod kuce a na ovom forumu se malo i nasmejem, a mogu i da saznam nesto novo ako me zanima jer ima dosta ljudi sa mnogo razlicitih informacija.

Bwahahahah kad bih napisala koliko sam sad pokupila na onom hrvatskom ispljuvali biste me najgore :lol:

Kao što rekoh, testovi nisu isti za čoveka koji se prvi put susreće sa nečim takvim i za onog ko je to već radio nekoliko puta... iako tvrde da je svejedno.

kazu mi na tom hrvatskom sajtu da bi moj IQ mogao biti oko 144...
josh da sam se lepo naspavala i da se nisam alkoholisala sinotj, pa da sam radila test uz maximalnu koncentraciju, ispalo bi da sam neki neotkriveni genije... :lol:
a ko zna, mozda i jesam... :lol:

Lexa, koliki ti je? Ajd bas me zanima, sto bi te ispljuvao?
Pijanista, gde si ga merio? Ne znam ni da li takva skala postoji.

I jedna stvar, tacno je da je bitno da li test radis prvi put ili neki naredni ( pod tim podrazumevam razlicite testove ) jer sto si inteligentniji lakse ces se prilagodjavati iq pitanjima. Mislim da je dovoljno biti malo iznad proseka da bi mogao da "napucavas" iq pa kad jednog dana budes radio/la recimo za posao da ti ispadne dosta vise nego sto je realno.

Evo uradih neki IQ test što imam na kompu i nije me mrzelo da printujem screen, čisto da ne ispadnem lažovčina:

testqq9.png

Inače, na onom hrvatskom (Mensa) sam radila pre par meseci i bilo mi je isto kao i Lexi 162. :)

Back