Koliki je bio udeo Slovena na Slovenskom Jugu u 7. veku?

Koliki je bio udeo Slovena na Slovenskom Jugu u 7. veku prema tvom shvatanju?

• 2-3 %

• 5 %

• 10 %

• 20 %

• 30 %

• 40 %

• 50 %

• 60 %

• 70 %

• 80 %

• 90 %

• 95 %

• 99 %

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

Mrkalj

Buduća legenda
Poruka
36.795
U ovoj anketi:

- govorimo o relativnom broju Slovena (udeo u odnosu na neslovene);

- govoriomo o periodu u kome je pretpostavljeno doseljavanje Slovena završeno

- pod Slovenskim Jugom podrazumevamo okvirno područje Jugoslavije i Bugarske;

- prema svom nahođenju odaberite procenat, a u obrazloženju navedite interval preciznosti (plus-minus N procenata)

U ovoj anketi:

- govorimo o relativnom broju Slovena (udeo u odnosu na neslovene);

- pod Slovenskim Jugom podrazumevamo okvirno područje Jugoslavije i Bugarske;

- prema svom nahođenju odaberite procenat, a u obrazloženju navedite interval preciznosti (plus-minus N procenata)
Нас и Румуна - 50 милиона. А без Румуна - пола камиона. Зато, 50%. ;)

Гледао сам неке генетске мапе, и према њима, данашњи Срби су отприлике 25% староседеоци Балкана ("Јужни Словени"), 25% Грци, 25% Словени (Источни), и 25 % Турци. Код Хрвата је удео јужнословенског и словенског гена далеко већи, скоро по 50%, то је зато што су Срби под најездом Турака мигрирали на запад.

Dva problema:

1) Vii stoljeće je širok vremenski okvir. Odgovor na anketu nije moguće dati, jer obuhvata turbulentni vremenski period koji je obuhvatao značajne promjene.

2) Upitniku nedostaju neke opcije izvan preciznih procenata (recimo, ne znam, širi omjeri i slično).

Tebi nedostaje ginko, kakao, Stugeron forte, Pantogam i sveže višnje.

1) Dato je precizno tumačenje pojma 7. stoleće:

2) Ko ne zna, ne treba da popunjava anketu, a ko ima svoje mišljenje, shvatanje ili nahođenje, kako smo već rekli:

a u obrazloženju navedite interval preciznosti (plus-minus N procenata)

Za anketu je bitna srednja vrednost intervala ("omjera"?!?).

- - - - - - - - - -

Гледао сам неке генетске мапе, и према њима, данашњи Срби су отприлике 25% староседеоци Балкана ("Јужни Словени"), 25% Грци, 25% Словени (Источни), и 25 % Турци. Код Хрвата је удео јужнословенског и словенског гена далеко већи, скоро по 50%, то је зато што су Срби под најездом Турака мигрирали на запад.

Nisu u 7. veku mogli biti "25% Грци и 25 % Турци". Ta su mešanja stanovništva usledila naknadno i traju i danas.

Skoro ću pomisliti da sam bio u pravu:

Mislio sam da postavim anketu "Koliki je udeo Slovena bio na Slovenskom Jugu krajem 7. veka?", misleći da ćemo se složiti oko većine, ali sam odustao jer sam shvatio da neću dobiti odgovor od Slavena, Tardorija i IgarJa (Krinke, Kiriosa, MidHilera, Stranglera Erazmusa i dr. nabrijanih "isteravača demona").

Mislio sam, ako bismo se složili oko većine i prihvatili to kao zajedničku osnovu, mogli bismo dalje u diskusiju od te nove polazne tačke. Ovako šlajfujemo.

Ajde, sada, nemojte da ispadnete:

a) ljudi bez stava;
b) рičke.

Barem vas trojica, prva trojica, koji ste pročitali anketu.

После најезде Острогота, Визигота, Хуна, Гепида, епидемија и чињенице да се за два века пред сеобу Словена измењало преко 70(!!!) царева у Р.Ц. који су ратовали и пустошили на наведеним просторима није остало ништа од ништа, ни људи, ни градова, ни путева, ни рудника који су били тако драгоцени за добијање метала, апсолутно ништа!
Источноримско царство није бранило градове и утврђења у унутрашњости Балкана не само зато што није имало снаге за то, већ ни што није имало шта да брани.
Сем мало утврђења уз обале Јадрана и на острвима све остало је што се становништва тиче било празан скуп.
Чак много даље на југ и даље је дуго преовладавао словенски елемент, нпр у књизи Франца Бабингера ,,Мехмед Освајач и његово доба" наводе се документи из времена турског освајања Атине где се помиње да су становници града и околине говорили словенским језиком.

Procenio sam na 70 % (plus-minus 10 %).

Mislim da nije ispod 50 %. Price o neznatnoj ratnickoj eliti koja je nametnula svoje ime i jezik domorodcima deluju mi totalno neozbiljno, bez obzira na to koje su velicine istorijske nauke iznele takve teze. Ukoliko su Sloveni dosli kao manjina od 3-4%, zasto bi turkofoni Blgari preuzeli jezik te manjine. Valjda bi ili nametnuli svoj jezik, ili preuzeli jezik vecinskog autohtonog neslovenskog stanovnistva.

Mislim da nije ispod 50 %. Price o neznatnoj ratnickoj eliti koja je nametnula svoje ime i jezik domorodcima deluju mi totalno neozbiljno, bez obzira na to koje su velicine istorijske nauke iznele takve teze. Ukoliko su Sloveni dosli kao manjina od 3-4%, zasto bi turkofoni Blgari preuzeli jezik te manjine. Valjda bi ili nametnuli svoj jezik, ili preuzeli jezik vecinskog autohtonog neslovenskog stanovnistva.

Ne može da bude manje od relativne većine, čak dve trećine s obzirom na odsustvo jezičkih pozajmljenica i prisustvo bogatog slovensko-mitološkog toponomastikona koji je morao nastati pre pokrštavanja na Slovenskom Jugu.

Preliminarni rezultati, nakon 12 sati:

s2ykFdA.jpg

Znači, šta?

Budući da su se dežurni uterivači reda i discipline u istoriografsko slobodoumlje oglušili o anketu, iako su nad njom do sada proveli vremena više nego ja, obaveza mi je da zaključim kako ti ljudi nemaju svoje mišljenje o koljučnom problemu o kojem svoj stav vatreno, samouvereno tj. nabeđeno, agitatorski zastupaju. Kao što sam i mislio.

Šta će se desiti sada? Sada će neki od njih (licitiram: dvojica) grupisati svoje dupe negde oko Pravog Vlaha (između 20 i 30%), tj. tačno na pola puta između tradicionalnog shvatanja i Tiborove ad hoc procene.

Ne može da bude manje od relativne većine, čak dve trećine s obzirom na odsustvo jezičkih pozajmljenica i prisustvo bogatog slovensko-mitološkog toponomastikona koji je morao nastati pre pokrštavanja na Slovenskom Jugu.

Postavlja se i pitanje: kada je kod Slovena nastao bogat rečnik morskih životinja, ako znamo da Sloveni nikada nisu potpuno naseljavali jadransku obalu?

Link za rezultate ankete:
http://forum.krstarica.com/poll.php?pollid=12602&do=showresults

- - - - - - - - - -

Postavlja se i pitanje: kada je kod Slovena nastao bogat rečnik morskih životinja, ako znamo da Sloveni nikada nisu potpuno naseljavali jadransku obalu?

Ima dosta pitanja o koja se oglušuju oni koji su u stanju samo da citiraju postojeću univerzitetsku literaturu. Prosto, nemaju šta da citiraju. A da daju mišljenje - ne mogu jer ga nemaju. I onda nastave kao da se nije desilo, dok slično ponašanje vide samo kod nas i optužuju samo nas.

Poslednja izmena:
Gradovi (prilično prorjeđeni, smanjenog broja stanovnika) su sigurno bili romanski... široke slovenske mase se naseljavaju u talasima preko 200 godina u doline rijeka, kotline, a vlaško stanovništvo se povlači u brda... kasnije, s obzirom da stanovništvo koje se bavi poljoprivredom doživljava ekspanziju, broj Vlaha se smanjuje tj. slovenizuju se... pitanje koliko je procentualno bilo Slovena u 7. vijeku je malo djetinjasto, ali sam glasao za 60%...

Aha, samo nam još reci gdje si gledao te mape...

Poslednja izmena:
Gradovi (prilično prorjeđeni, smanjenog broja stanovnika) su sigurno bili romanski... široke slovenske mase se naseljavaju u talasima preko 200 godina u doline rijeka, kotline, a vlaško stanovništvo se povlači u brda... kasnije, s obzirom da stanovništvo koje se bavi poljoprivredom doživljava ekspanziju, broj Vlaha se smanjuje tj. slovenizuju se... pitanje koliko je procentualno bilo Slovena u 7. vijeku je malo djetinjasto, ali sam glasao za 60%...

Aha, samo nam još gdje si gledao te mape...

Gradovi su definitivno bili romanski, ali moje je mišljenje da je nomadsko i poljoprivredno stanovništvo bilo većinski slovensko - čak i u doba Julija Cezara. Pitanje nije detinjasto nego je krucijalno.

Нагађам да је удео Словена у седмом веку био око 20%. Овај број одговара резултатима аутосомалне генетике. Ако се чудите како је таква "нецивилизована" мањина успела да пословени староседеоце -- Влахе, и сами поромањени претходних векова -- узмите у обзир случајеве Англо-Саксонаца у Британији, Угра у Мађарској и Турака у Анатолији. У свим овим земаљама данашње становништво говори језик различит од њиховог генетског порекла.

Poslednja izmena:
Нагађам да је удео Словена у седмом веку био око 20%. Овај број одговара резултатима аутосомалне генетике. Ако се чудите како је таква "нецивилизована" мањина успела да пословени староседеоце -- Влахе, и сами поромањени претходних векова -- узмите у обзир случајеве Англо-Саксонаца у Британији, Угра у Мађарској и Турака у Анатолији. У сви овим земаљама данашње становништво говори језик различит од њиховог генетског порекла.

I onda dodju Blgari i presaltaju se na jezik slovenske manjine. Nigde logike...

Idemo dalje:

size1.jpg

Edward Meyer, němački istoričar, (1855–1930):
--------------------------------------------------------------------------------

„Ako jednog dana něka od slověnskih zemalja bude postigla politički ili kulturni uticaj u Evropi, cělokupna stara istorija – moraće da se piše iznova“.
--------------------------------------------------------------------------------

http://farms.byu.edu/publications/bookschapter.php?chapid=288
"Dr. Edward Meyer, University of Berlin" (fig. 21). Eduard (Spalding misspelled the name) Meyer (1855–1930) knew more about the whole field of ancient history than any other man who ever lived. He was the greatest scholar since Scaliger, and it would be hard to think of some way in which his learning might have been more extensive than it was, or more productive—though he himself declared at the end of his life that his generation of scholarship has erred sorely in trying to be so everlastingly "scientific" about everything instead of trusting more to their intuition and instincts. Because of his whole-hearted and single-minded dedication to the documents of the past which from childhood he was determined to search thoroughly and systematically, Meyer's judgments often seemed to smack of almost prophetic insight.30

Edvard Majer, vrhunski autoritet za drevnu istoriju i istoriju religije : http://www.zoominfo.com/people/Meyer_Edward_127892903.aspx

Gdje je tacno objavljen ovaj citat?

Back