Kolege sa Pravnog fakulteta...

• Začetnik teme Začetnik teme lolla
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Vujawolf:
A koje tacno knjige trebaju iz istorije da se spremaju i da li zavlace pitanja iz knjizevnosti?
Mislim,iz nekih manje poznatih dela i tako to.
To za istoriju ce ti reci, ali uglavnom su bile one iz gimnazije i to drustveno- jezicki smer. Iz spskog nema zavlacenja, jedino ti je vazno da lepo procitas pitanja jer ljudi se uglavnom zeznu pa gde pise " koji nisu" zaokruzuju "koji jesu" ili tako neke gluposti. Tu moze da ti bude korisna ona zbirka pitanja, jer ces otprilike videti koja dela ce biti iako su izbacena neka dela, i ono sto je meni zbirka pomogla je da vidim koje ce pesme biti, posto se one uvek slabije pamte. Nemoj da se brines jer i da nista ne pipnes za prijemni moze samo na neku opstu kulturu i neke stvari koje svi znaju da se uzme 10-15 poena, naravno da imas neku osnovu. Ja sam licno naucila istoriju samo za prvu srednje, pa sam jos 7-8 pitanja uradila od ostalih godina.

ludoluda:
To za istoriju ce ti reci, ali uglavnom su bile one iz gimnazije i to drustveno- jezicki smer. Iz spskog nema zavlacenja, jedino ti je vazno da lepo procitas pitanja jer ljudi se uglavnom zeznu pa gde pise " koji nisu" zaokruzuju "koji jesu" ili tako neke gluposti. Tu moze da ti bude korisna ona zbirka pitanja, jer ces otprilike videti koja dela ce biti iako su izbacena neka dela, i ono sto je meni zbirka pomogla je da vidim koje ce pesme biti, posto se one uvek slabije pamte. Nemoj da se brines jer i da nista ne pipnes za prijemni moze samo na neku opstu kulturu i neke stvari koje svi znaju da se uzme 10-15 poena, naravno da imas neku osnovu. Ja sam licno naucila istoriju samo za prvu srednje, pa sam jos 7-8 pitanja uradila od ostalih godina.
Kad kazes zbirka,mislis na tu knjigu materijal za upis? Po tvojim recima,ne zvuci tesko... :p

draganbla:
Kolege, prijavite se!!! Ima jos malo vremena, samo popunite jednostvanu on-line aplikaciju!!

S/CG Challenge 2007 – LAW MOOT COURT takmicenje – prijavljivanje do 28. januara

S/CG Challenge 2007 je podtakmicenje Balkan Case Challenge 2007, a LAW MOOT COURT je deo S/CG Challenge 2007. Pobednici S/CG podtakmicenja plasiraju se na finalno takmicenje u Becu, Austrija u maju 2007. godine.

Law Moot Court (LMC) je takmicenje - simulacija sudjenja pred Medjunarodnim sudom pravde namenjeno studentima prava koji se posebno interesuju za medjunarodno pravo.

Vreme odrzavanja: 9-12. mart 2007. godine.

Mesto odrzavanja: Hotel Park, Novi Sad (www.hotelpark.co.yu)

Organizator: World University Service - Austrian Committee (WUS - Austria), Belgrade Office.

Sve troskove smestaja, hrane i prevoza snosi WUS – Austria.

WUS Austrija trazi:
- studente II, III, IV godine studija ili apsolvente, ali i postdiplomce kako drzavnih tako i privatnih pravnih fakulteta u Srbiji i u Crnoj Gori;
- koji se posebno interesuju za medjunarodno pravo;
- koji govore engleski jezik;
- do 28 godina starosti;
- koji ocekuju da ce zavrsiti studije u naredne dve godine;
- koji zele da prosire svoje znanje i steknu vredno prakticno iskustvo;
- koji zele da osvoje neku od nagrada i da ucestvuju na finalu u Becu.

Prijavljivanje se vrsi preko web strane http://www.bcchallenge.org/application/how.php
Popunite on-line registracioni formular, a potom on-line aplikacioni formular i posaljite nam potvrdu o studiranju ili fotokopiju indeksa i postanite jedan od ukupno 250 studenata koji ce prihvatiti izazov i takmiciti se sa svojim kolegama na svim podtakmicenjima u jugoistocnoj Evropi i na finalnom takmicenju Balkan Case Challenge 2007 u Becu, Austrija.

Rok za prijavljivanje je 28. januar 2007.
Selekcija se vrsi na osnovu uspeha tokom studiranja, zainteresovanosti, vannastavnih aktivnosti, medjunarodnog opredeljenja i znanja engleskog jezika.

Pravila:
Zainteresovani studenti se putem otvorenog konkursa prijavljuju za takmicenje pojedinacno, a mogu formirati i timove od dva, tri ili sva cetiri clana. Sve prijave se ocenjuju pojedinacno, i ukoliko clanovi prijavljenog tima budu odabrani, onda ce se takmiciti u istom timu. Selekcioni odbor S/CG Challenge 2007 ce odrediti ostale clanove tima postujuci ravnomernu zastupljenost i pravednost.
Na Law Moot Court S/CG Challenge 2007 takmice se cetiri tima, a svaki tim ima po cetiri clana od kojih su dvoje na strani tuzioca (aplikanata), a dvoje na strani optuzenih (respondenata). Postoje dve preliminarne runde, u jednoj rundi tuzioci prvog tima se takmice protiv optuzenih drugog tima, a u drugoj rundi uloge se zamenjuju kao i timovi protiv kojih se takmici.
Tuzioci jednog tima imaju na raspolaganju ukupno 40 minuta za obrazlaganje svoje tuzbe koje mogu rasporediti izmedju sebe po sopstvenom izboru (20+20 minuta, 30+10 minuta i sl). Isto vreme stoji na raspolaganju i optuzenima.
O pobedinku odlucuje panel sudija medjunarodnog suda pravde. Sudije su profesori, asistenti i drugi poznavaoci medjunarodnog javnog prava koji ocenjuju argumentaciju i stil govora. Predsedavajuci sudijskog panela bice profesor Thomas Skouteris, sa Univerziteta Lieden u Holandiji, koji je i kreator slucaja. Sve sudije mogu da prekinu govor clanova tima tokom simulacije i da postavljaju pitanja koja se odnose na razlicite pravne aspekte slucaja. Tokom preliminarnih rundi svi timovi imaju priliku da zastupaju obe strane u simulaciji sudjenja, dok se u finalnoj rundi strana odredjuje bacanjem novcica. Da bi se osigurala nepristrasnost timovi ce biti oznaceni slovima i brojevima.

Takmicenje ce biti odrzano na engleskom jeziku.

Opis slucaja koji sastavlja strucnjak medjunarodnog javnog prava, profesor Thomas Skouteris, sa Univerziteta Lieden u Holandiji, bice dostupan na http://www.bcchallenge.org/ najkasnije mesec dana pre pocetka takmicenja, kada ce odabrani studenti dobiti CD sa dokumentima i dodatnim materijalom koji im je potrebnan u pripremi slucaja. U periodu do pocetka takmicenja studenti mogu dobiti dodatna objasnjenja koja se odnose na slucaj i pravila od LMC koordinatora preko e-mail adrese scg-lmc@bcchallenge.org. Prvog dana takmicenja studenti ce imati priliku da sa predsedavajucim sudijskog panela i LMC koordinatorom razgovaraju o svemu sto se tice slucaja i takmicenja.

Prvoplasirani tim ce ucestvovati na finalnom takmicenju koje ce biti odrzano u Becu od 20-25. maja 2007. godine, u okviru kojeg ce biti organizovan i JOB FAIR. Na finalnom takmicenju ucestvuju najbolji timovi iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Rumunije, Slovenije i Srbije i Crne Gore.

Dodatne informacije mozete naci na Internet stranama: www.bcchallenge.org i www.wus-austria.org/belgrade
Sva pitanja u vezi Law Moot Court takmicenja mozete slati na scg-lmc@bcchallenge.org

Rok za prijavljivanje na takmicenje je produzen do 28. januara 2007

http://www.bcchallenge.org/application/how.php

sto se tice prijemnog nije tesko, a koliko vam bodova treba za budzet zavisi od toga kako ce generalno biti uradjen prijemni... kad sam ja polagala trebalo je 74 za budzet... a predlazem da idete na pripremnu nastavu na faxu... drze je profesori iz prve i ujedno oni i sastavljaju pitanja... Veoma je korisno, meni je puno pomoglo, pogotovo sto vam, bukvalno na svakoj strani kazu sta treba... ove pripreme se odrzavaju u martu ili maju... i ima ih neposredno pre prijemnog u junu... ali jedne su dovoljne.. uostalom bice obavestenje o njima na sajtu naseg faxa

the_marija:
sto se tice prijemnog nije tesko, a koliko vam bodova treba za budzet zavisi od toga kako ce generalno biti uradjen prijemni... kad sam ja polagala trebalo je 74 za budzet... a predlazem da idete na pripremnu nastavu na faxu... drze je profesori iz prve i ujedno oni i sastavljaju pitanja... Veoma je korisno, meni je puno pomoglo, pogotovo sto vam, bukvalno na svakoj strani kazu sta treba... ove pripreme se odrzavaju u martu ili maju... i ima ih neposredno pre prijemnog u junu... ali jedne su dovoljne.. uostalom bice obavestenje o njima na sajtu naseg faxa
Bez uvrede ali moje zapazanje je da nema nicega bez ucenja,a na tim pripremama se samo podvlaci. Uostalom mogli su bar na pripremama da napomenu cuveno pitanje za bitlse i takve nebuloze.Cena im uopste nije mala. Cini mi se da je bilo oko 8-9 hiljada po predmetu tj. ukupno oko 16 hiljada. Sto je mnogo mnogo je, a mislim da za 10-ak dana moze da se spremi jedna knjiga iz istorije, uostalom tek je januar. Ko ne bude mogao da nauci do juna nekoliko knjiga, ne znam kako ce uopste na fakultetu.

PITANJE ZA SVE KOLEGE SA PRAVNOG, jel zna neko gde se drzi neki kurs za BRZO UCENJE ili BRZO CITANJE, ili kako se vec zove, cuo sam da postoje takvi kursevi ali nikako da pronadjem nesto o njima, trazio sam na netu ali nisam konkretno mogao nista da nadjem, ako neko nesto zna neka pise, ili neka mi posallje licnu poruku.
Hvala unapred, pozdrav

@iuris
E, ja sam dobijao ranije letke za to i nikada nisam isao na isto, ali znam da se to organizovalo u Etnografskom muzeju, ne mogu tacno da se setim imena te firme, ali bude cesto oglas i u novinama. A isto mislim i da se i ta firma nalazi tu iza. Seticu se imena pa cu ti javiti, a ako ne, sutra cu biti u blizini, pa cu videti

ludoluda:
Bez uvrede ali moje zapazanje je da nema nicega bez ucenja,a na tim pripremama se samo podvlaci. Uostalom mogli su bar na pripremama da napomenu cuveno pitanje za bitlse i takve nebuloze.Cena im uopste nije mala. Cini mi se da je bilo oko 8-9 hiljada po predmetu tj. ukupno oko 16 hiljada. Sto je mnogo mnogo je, a mislim da za 10-ak dana moze da se spremi jedna knjiga iz istorije, uostalom tek je januar. Ko ne bude mogao da nauci do juna nekoliko knjiga, ne znam kako ce uopste na fakultetu.

Ne vidim zasto bih se uvredila... tacno je da nema nicega bez ucenja i da mora da se radi, ali ti barem na pripremama kazu sta treba a sta ne... I molim te, nemoj mi reci da se samo podvlaci... Zika drzi pripreme koje se uopse ne razlikuju od njegovih predavanja kasnije... Za Voju je druga prica...
A kada sam ja bila, nije bilo toliko skupo... bilo je nekih 6000, al mislim da je ukupno toliko... ali ne cudi me da je sada skupo, pa sve se na faxu debelo placa!
Naravno da ima dovoljno vremena da se spremi sve, i meni je trebalo mesec dana da spremim sve, i istoriju i srpski... ta zbirka izlazi dosta kasno, a ne znam da li moze da se nadje kod onog cikice ispred faxa...
Kakvo pitanje u vezi sa Bitlsima se pominje?

Narode,zna li neko,da li mogu oni koji su obnovili prvu da se prijave na vezbe iz sociologije ili nacionalne (drugi semestar) i koliko ispita moze da se prijavi u aprilu (cula sam da moze samo jedan,ali to je nekako previse strasno da bi bilo istinito),pa molim sve koji nesto znaju da se odazovu sto pre!I da,moram da kazem da sam pre par dana pala ispit samo zato sto je Antic radikal,a ja demokrata!Cuo covek nas cetvoro pred ispit kako smo pricali o izborima,isprozivao za vreme ispita i oborio nas onako skandalozno!UZASSSS!Pozzzz svim mojim dragim kolegama! :twisted:I,da nema neko mozda pitanja sa testa iz rimskog kod Milosevica,urgentno mi treba!Hvala unapred!

E, ona skola za brzo citanje se zove Finesa, ali nisam danas bio tamo, sutra cu, pa cu onda da javim.

@ pravnica:-)
Ja sam iz istog razloga menjao Antica za Djurdjevica iz obligacija, jer je trebalo da imam ispit pred izbore, pa bih se, plasim se, posvadjao zestoko kad bi nesto rekao. A drago mi je da ima jos neko na faksu te opcije. A ko gubi, ima pravo da se ljuti, ali ne na studente... Ajde javi mi se na pp da ne bismo skroz ispolitizovali ovaj forum, a za aprilski rok, bar za prethodne generacije po starom statutu je uvek bilo moguce prijaviti samo jedan ispit, ali za vas zaista ne znam. I ako treba neki savet, javi se slobodno, tu sam.

pa sta da radim onda, nemogu uvod u pravo nikako da savladam, neki kazu da je lak ispit neki da je tezak, neznam koga da slusam, meni licno da budem iskren je mnogo tezak, dok mi je npr gradjansko pravo bilo dosta lako, najteze mi je ono tumacenje ima sto cuda nemogu sve da zapamtim. Imam i one kombinacije sa pitanjima, i u njima su neka pitanja bas bezveze formulisana, kakva su vasa iskustva sto se tice uvoda u pravo, kako ispituje mitrovic, da li je mnogo zahtevan da li postavlja mnogo podpitanja?
Dajte neki savet kako da ucim uvod, na sta da obratim paznju posebno i sl.
Hvala unapred

Back