Kolege sa Pravnog fakulteta...

• Začetnik teme Začetnik teme lolla
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
[dexy_srbija]Ako neko studira pravni u Kragujevcu želeo bih da mi pomogne jer bih hteo da ga upišem ove godine ali imam problem jer završavam elektrotehničku školu a treba za prijemni srpski i istorija,ali jedni pričaju da je prijemni lak za razliku od beogradskog i da iz istorije ne treba sve da se uči, da li je to tačno?
A drugi problem je što mi engleski ne ide onako kako treba već se mučim bubajući lekcije napamet i imam mali fond reči, da li se engleski jez. traži puno i koliko je dovoljno za prolaznu ocenu?
Da li pitanja iz srpskog i istorije mogu da se nađu na nekom sajtu?

Kolege, prijavite se!!! Ima jos malo vremena, samo popunite jednostvanu on-line aplikaciju!!

S/CG Challenge 2007 – LAW MOOT COURT takmicenje – prijavljivanje do 22. januara

S/CG Challenge 2007 je podtakmicenje Balkan Case Challenge 2007, a LAW MOOT COURT je deo S/CG Challenge 2007. Pobednici S/CG podtakmicenja plasiraju se na finalno takmicenje u Becu, Austrija u maju 2007. godine.

Law Moot Court (LMC) je takmicenje - simulacija sudjenja pred Medjunarodnim sudom pravde namenjeno studentima prava koji se posebno interesuju za medjunarodno pravo.

Vreme odrzavanja: 9-12. mart 2007. godine.

Mesto odrzavanja: Hotel Park, Novi Sad (www.hotelpark.co.yu)

Organizator: World University Service - Austrian Committee (WUS - Austria), Belgrade Office.

Sve troskove smestaja, hrane i prevoza snosi WUS – Austria.

WUS Austrija trazi:
- studente II, III, IV godine studija ili apsolvente, ali i postdiplomce kako drzavnih tako i privatnih pravnih fakulteta u Srbiji i u Crnoj Gori;
- koji se posebno interesuju za medjunarodno pravo;
- koji govore engleski jezik;
- do 28 godina starosti;
- koji ocekuju da ce zavrsiti studije u naredne dve godine;
- koji zele da prosire svoje znanje i steknu vredno prakticno iskustvo;
- koji zele da osvoje neku od nagrada i da ucestvuju na finalu u Becu.

Prijavljivanje se vrsi preko web strane http://www.bcchallenge.org/application/how.php
Popunite on-line registracioni formular, a potom on-line aplikacioni formular i posaljite nam potvrdu o studiranju ili fotokopiju indeksa i postanite jedan od ukupno 250 studenata koji ce prihvatiti izazov i takmiciti se sa svojim kolegama na svim podtakmicenjima u jugoistocnoj Evropi i na finalnom takmicenju Balkan Case Challenge 2007 u Becu, Austrija.

Rok za prijavljivanje je 22. januar 2007.
Selekcija se vrsi na osnovu uspeha tokom studiranja, zainteresovanosti, vannastavnih aktivnosti, medjunarodnog opredeljenja i znanja engleskog jezika.

Pravila:
Zainteresovani studenti se putem otvorenog konkursa prijavljuju za takmicenje pojedinacno, a mogu formirati i timove od dva, tri ili sva cetiri clana. Sve prijave se ocenjuju pojedinacno, i ukoliko clanovi prijavljenog tima budu odabrani, onda ce se takmiciti u istom timu. Selekcioni odbor S/CG Challenge 2007 ce odrediti ostale clanove tima postujuci ravnomernu zastupljenost i pravednost.
Na Law Moot Court S/CG Challenge 2007 takmice se cetiri tima, a svaki tim ima po cetiri clana od kojih su dvoje na strani tuzioca (aplikanata), a dvoje na strani optuzenih (respondenata). Postoje dve preliminarne runde, u jednoj rundi tuzioci prvog tima se takmice protiv optuzenih drugog tima, a u drugoj rundi uloge se zamenjuju kao i timovi protiv kojih se takmici.
Tuzioci jednog tima imaju na raspolaganju ukupno 40 minuta za obrazlaganje svoje tuzbe koje mogu rasporediti izmedju sebe po sopstvenom izboru (20+20 minuta, 30+10 minuta i sl). Isto vreme stoji na raspolaganju i optuzenima.
O pobedinku odlucuje panel sudija medjunarodnog suda pravde. Sudije su profesori, asistenti i drugi poznavaoci medjunarodnog javnog prava koji ocenjuju argumentaciju i stil govora. Predsedavajuci sudijskog panela bice profesor Thomas Skouteris, sa Univerziteta Lieden u Holandiji, koji je i kreator slucaja. Sve sudije mogu da prekinu govor clanova tima tokom simulacije i da postavljaju pitanja koja se odnose na razlicite pravne aspekte slucaja. Tokom preliminarnih rundi svi timovi imaju priliku da zastupaju obe strane u simulaciji sudjenja, dok se u finalnoj rundi strana odredjuje bacanjem novcica. Da bi se osigurala nepristrasnost timovi ce biti oznaceni slovima i brojevima.

Takmicenje ce biti odrzano na engleskom jeziku.

Opis slucaja koji sastavlja strucnjak medjunarodnog javnog prava, profesor Thomas Skouteris, sa Univerziteta Lieden u Holandiji, bice dostupan na http://www.bcchallenge.org/ najkasnije mesec dana pre pocetka takmicenja, kada ce odabrani studenti dobiti CD sa dokumentima i dodatnim materijalom koji im je potrebnan u pripremi slucaja. U periodu do pocetka takmicenja studenti mogu dobiti dodatna objasnjenja koja se odnose na slucaj i pravila od LMC koordinatora preko e-mail adrese scg-lmc@bcchallenge.org. Prvog dana takmicenja studenti ce imati priliku da sa predsedavajucim sudijskog panela i LMC koordinatorom razgovaraju o svemu sto se tice slucaja i takmicenja.

Prvoplasirani tim ce ucestvovati na finalnom takmicenju koje ce biti odrzano u Becu od 20-25. maja 2007. godine, u okviru kojeg ce biti organizovan i JOB FAIR. Na finalnom takmicenju ucestvuju najbolji timovi iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Rumunije, Slovenije i Srbije i Crne Gore.

Dodatne informacije mozete naci na Internet stranama: www.bcchallenge.org i www.wus-austria.org/belgrade
Sva pitanja u vezi Law Moot Court takmicenja mozete slati na scg-lmc@bcchallenge.org

Jel moze neko,ako nije problem da i pomogne oko gradiva za upis. Vec duze vreme tragam sta treba iz istorije i srpskog i nigde ne mogu da nadjem. Na fakultetu su mi rekli da treba da izadje materijal tek krajem marta. Ako neko zna bar otprilike bio bih zahvalan.
hvala unapred

iuris:
Jel moze neko da mi kaze kakav je test sto se polaze kod Milene Polojac, i da li postavlja teska pitanja na usmenom, i jos ponesto sto je vazno za polaganje kod nje, pozdrav i pisite sto vise znate, polazem 8 -februara kod nje.

Hvala unapred.

I ja polazem kod nje 22. a meni su rekli da jako malo ima onog pocetka mozda jedno do 2 pitanja, a sve ostalo je od postupka do kraja. Rekose jos da je i jako prijatna zena i da hoce na ispitu da te usmeri i postavi par potpitanja, da nije deteljista i da na usmenom pita ono sto nisi uradio na pismenom. Ja imam jedan primer testa od septembarskog roka. Pitanja sa na dopunjavanje, zatim da prevedes izreku sa latinskog na srpski, Iz prvog dela bio je novi period rimske istorije, Da dopunis u kom delu je Gaj i na koje grane podelio pravo. Agnatsko drodstvo i kako dolazi do prekida. Ima jedno esej pitanje, kazu da je uglavnom iz obligacija. Konkretno u ovom tekstu bilo je locatio - conductio valjda. Bile su res mancipi i res nec mancipi. Izreka je bila ono prvi u vremenu, jacu u pravu. I srecni su oni koji nesto drze. Takodje legat per vindicationes. I nesto vezano za formule.
Nadam se da sam pomogla a ako cujes ti nesto, otkuckaj.

Moze li mi neko opisati kako izgleda takmicenje u besednistvu...Strasno me zanima...Inace,ja sam vash buduci kolega...I ovo mi sad palo na pamet...Atmosfera na tom takmicenju i to...I ako neko slucajno ima materijal za upis u I,danas sam bio na fax-u,i sve je vec prodato,a novi tek izlazi u aprilu,a ja bih to malo ranije da pribavim...Pa ako neko ima,neka mi se javi na pvt...Hvala unapred

Takmicenje u besednistvu se odrzava u najvecem amfiteatru V koji bude ispunjen do poslednjeg mesta, a obicno se i stoji. Traje nekoliko sati. Prvo idu govori na zadatu temu, a na kraju takmicari koji su se odlucili za improvizaciju. Sve skupa traje oko 3 sata, bude interesantnih govora, a publika dobije na pocetku "glasacki listic" (poznato, zar ne?) i na kraju glasa za svog favorita. Inace, u amfiteatru bude puno poznatih ljudi, glumaca, advokata, profesora, itd. Sve u svemu, jedna od lepsih stvari koje se mogu videti na faksu (ako izuzmemo koleginice). A najbolji nacin ti je da dodjes 27. januara, u ne znam koliko sati, javicu kad vidim, pa da vidis sopstvenim ocima.
Inace, ako si zainteresovan za ucesce, kad budes upisao faks, onda objave oglas za ucesce, onda se prijavis kod profesora Avramovica i onda imas nekoliko probi kada ce se napraviti uzi krug kandidata i odluciti ko ce zapravo izaci pred publiku.

usladic:
Takmicenje u besednistvu se odrzava u najvecem amfiteatru V koji bude ispunjen do poslednjeg mesta, a obicno se i stoji. Traje nekoliko sati. Prvo idu govori na zadatu temu, a na kraju takmicari koji su se odlucili za improvizaciju. Sve skupa traje oko 3 sata, bude interesantnih govora, a publika dobije na pocetku "glasacki listic" (poznato, zar ne?) i na kraju glasa za svog favorita. Inace, u amfiteatru bude puno poznatih ljudi, glumaca, advokata, profesora, itd. Sve u svemu, jedna od lepsih stvari koje se mogu videti na faksu (ako izuzmemo koleginice). A najbolji nacin ti je da dodjes 27. januara, u ne znam koliko sati, javicu kad vidim, pa da vidis sopstvenim ocima.
Inace, ako si zainteresovan za ucesce, kad budes upisao faks, onda objave oglas za ucesce, onda se prijavis kod profesora Avramovica i onda imas nekoliko probi kada ce se napraviti uzi krug kandidata i odluciti ko ce zapravo izaci pred publiku.
Hvala ti...Video sam na fax-u je okacen plakat...U 17 sati...Nisam iz Bg-a,ali nema veze...Hvala svejedno...

Na netu koliko znam nema, a imas na faksu da kupis materijal za pripremui sa svih dosadasnjih prijemnih ispita, mada vidis da kolega kaze da ga trenutno nema i da izlazi u aprilu. A ako neko u tvojo okolini ima to od proslih godina, onda uzmi slobodno to, jer se pitanja uglavnom vrte, tek ponekad neko pitanje bude novo. U krajnjem slucaju u aprilu uzmi taj novi materijal i to je to

Sto se tice tezine, imas ih od lakih do srednje teskih, ekstremno teskih pitanja nema, a osobito ako spremas iz tog materijala, jer ti kazem da se pitanja manje vise vrte, tako da ako proradis materijal, i iz jednog i iz drugog bi trebalo da imas bar po 20 poena. Secam se da je od 30 pitanja iz istorije oko 15 bilo iz prve knjige, iz prve godine, znaci Grcka, Rim, a ostala Vizantija je bila zastupljena, naravno Srbija, a cetvrta godina uglavnom je bilo po jedno pitanje, dogadjalo se cak nijedno, najvise tri. Za srpski, znam da je mesano knjizevnost i gramatika.
Pitanja su ti kombinovana, tj. imas neka na zaokruzivanje, neka na dopunjavanje, nema negativnih poena.
Sto se tice primera, iz istorije se secam nekih pitanja iz tog materijala, npr. sta su panateneje (igre u cast boginje Atine), onda je bilo neko pitanje oko Sintagme Matije Vlastara, koliko clanova je imao Dusanov zakonik, nabrojati bar cetiri svetska cuda, periodizacija egipatske istorije, itd.
Za srpski, ima pitanja gde treba da pogodis koji je to tekst na osnovu odlomka iz njega, da pogodis koji lik to govori, imas glasovne promene, itd.
Naravno, ima cetiri godine kako sam polagao taj prijemni, pa se ne secam bog zna sta, ali kazem ti, najvaznija ti je prva knjiga iz istorije i MATERIJAL.
Ne znam koliko bodova nosis iz skole. Proslih godina ljudi su upadali na budzet sa nesto malo preko 50 bodova ukupno, dok je sa 60 bio skoro garantovan ulaz na budzet. Naravno, sto vise, to bolje.
Ako imas jos kojih pitanja ili ako ti treba savet, pitaj

Znaci, moram nabaviti taj materijal. Juce sam bas gledao da je za upis prosle godine bilo potrebno oko 70 bodova za budzet a za samofinansirajuce 30-40. Meni nece biti problem da upisem (posto sam u srednjoj do sada bio odlican), ali ce biti problem da upadnem u budzet zato sto sam istoriju imao samo u prve dve godine (ucim ekonomsku), a profesorke srpskog su mi se menjale svake godine i nista nas nisu naucile, a iskreno ne znam da li sam u srednjoj skoli procitao 3-4 lektire.

iwan88:
hvala. a sto se tice tezine? jesu li pitanja teska? Moze neki primer ako se neko seca? Jesu li zaokruzivanje ili dopunjavanja ili kombinacija?
Evo ti i informacija za poslednju generaciju 06/07. Pitanja iz istorije imas najvise iz prve godine i to oko 15. Za budzet je ove godine trebalo preko 70 bodova, a sto se tice zbirke za pripremu prijemnog ja ti je ne bih preporucila, jer je samo nekoliko pitanja bilo iz nje, imala sam srecu sto mi je lakse da ucim celinu nego da bubacim pitanja pa nisam poslusala starije studente. Da jesam, bila bih daleko od budzeta. Obavezno uci sve zanimljivosti i stvari koje ti se ucine glupim, jer vole da zavuku pitanja. Ja sam imala pitanje koju pesmu su bitlsi posvetili tamo nekom fosilnom ostatku. Sto se srpskog tice, meni je licno bio laksi, ima dosta knjizevnosti, a kazu strucnjaci da je tezi prijemni za srednje skole bar sto se gramatike tice,mozda jedno pitanje na akcentima, koje mozes i logicki da odradis,malo stilskih figura, .......... Ima i zackoljica u pravopisu, Eto toliko nadam se da sam pomogla.

Back