Kolege sa Pravnog fakulteta...

S_K_V_O nemoj se nervirati oko GPP. Onaj ko još nije osetio praksu nema veze koliko je bitno teoriju savladati. Meni ne najžalije što stvarno pravo (koje inače znam veoma dobro, ali ne odlično) nisam naučila kao neke druge predmete, ali bože moj. Uslov da dobrog praktičara je dobro teorijsko znanje.
Slažem se sa tobom, niko ovde ne priča o učenju napamet ni knjiga ni zakona, pa to je nemoguće. Ali treba učiti sa razumevanjem i na način da se vlada materijom. Potpisujem da preko 95% studenata u roku od 10 dana nakon ispita zaboravi sve što su učili, čak i kako je knjiga izgledala.
Tačno je da se praksa i teorija razlikuju, ali je ogromna zabluda da će se u praksi naučiti ono što je izostavljeno u teoriji. Možda neke sitnice, ali finese to nikako.
Sandy, tačno ja ne moraju svi da se bave zastupanjima. Lepo si rekla može neko da radi i radno pravo. Ali šta ćeš sa radnim sporovima? A da, verovatno ćeš radnika poslati samog na ročište,ili poslodavca ako radiš u firmi. I još nešto, kad bi znala koliko se radno ne zna, ne bi se istrčavala. Imala sam priliku da slušam kako Lubarda ispituje, smešno. Tako ne može ništa da se nauči. Ja sam izlazila kod Šunderića i zahvalna sam mu što me je ispitivao preko 30 min. Doduše, mislim da on nikad ne ispituje toliko dugo. Bar nije ostale toliko cedio. Kakva crna tri pitanja, pitao me je 103, prošaltao me kroz celu knjigu. Ali zato znam da znam. Zakon ne znam napamet. Niti sam kad zakone učila, niti planiram Ali zato kad mi neki član zatreba u praksi, obzirom da već radim, kad želim u nekom podnesku da se pozovem na neku odredbu zakona, vrlo dobro znam gde treba da tražim.
 
bananica:
daje antic potpise stalno,samo ga treba nahvatati,ima obicaj da kad su mu konsultacije od 1-3 dodje u 3...:)

Znaci daje... Meni treba za odlaganje, ali ne zadnji termin, pa se zato nadam da ce mi dati.
Danas ima konsultacije..ali ko zna da li doci???
Da ga neko nije video juce na konsultacijama..ili na nekim predavanjima? Da proverim da li je uopste u BG.
 
ne znam kako je sad kod bovana ali godinama unazad,ukljucujuci i proslu godinu,on iskljucivo pita po svesci,po onome sto on diktira na predavanjima.ja sam prosle godine imala svoje biljeske iz prvog semestra,nabavila iz drugog,naucila samo to i to ne nesto perfektno i dobila 9.mada sigurno je da ces poloziti i ako ucis iz knjige ali ona je po meni mnooogo konfuzna,zasto se previse zamarati sociologijom na pravnom fakultetu ako ne moras...
 
prava_boli_glava:
da cula sam ja to za te beleske, mada ono sta ja znam... mislila sam da kombinujem beleske i pecujlica, pa cemo da vidimo sta ce biti...
Nikad,ali nikad na nasem faxu nemoj da kombinujes knjige,autore i sl! Kad god sam ja to pokusala za*ebala sam se! Ako te neki predmet interesuje,citaj raznu literaturu,to je super,nisam ja za apsolutno za ono zatupljivanje "vidim jednu knjigu ispred sebe i nista drugo",naprotiv. Ali sve to radi u toku skolske godine ili na odmoru. Kad dodje vrijeme da bas spremas ispit,fino se raspitas po kojoj knjizi i sl. profesor kod koga polazes pita i fino se do ispita drzi toga! U suprotnom,dzaba tebi sto ti znas mozda vise od ostalih,sto si upoznata sa razlicitim stavovima i pogledima na materiju,zbunices se,neces znati kao da strpas u jedan odgovor i Pecujlica i Bovana(to lupam kao primer,ima mnogo vise nezamislivijih kombinacija),a ispiti kod nas ne traju nesto dugo da bi se on posvetio tebi(pa,pobogu,mi smo masovan fakultet:) i dobices neku socijalu od ocjene,ili ne daj Boze,pasti! E,ovo je samo moje skromno misljenje s kojim se vjerovatno nece svi sloziti ali meni se jednostavno,kroz ovo moje dosadasnje malo iskustvo,pokazalo da je tako:) Odoh ja sad da spremam malo ove svoje ispite,da pustim tvoje na miru :o Veliki pozz,javi kako je bilo!
 
Cim tek polaze sociologiju, rekla bih da je to nasa nova ambiciozna koleginica. A znas i sama kakvi smo mi na pocetku! Secam se da nisam verovala ljudima kad su mi govorili da ocena na kolkvijumima nista ne znaci na ispitu..cak sto vise mozes dobiti nekog drugog profana..koji nece obratiti ni paznju.. Tako da... moramo pomoci.
Ja opet ponavljam, mani se opterecivati predmetima popu sociologije, nego gledaj da sto bolje i lakse prodjes. A tu energiju sacuvaj..za...hm..recimo obligacije :D
 
toskana:
S_K_V_O nemoj se nervirati oko GPP. Onaj ko još nije osetio praksu nema veze koliko je bitno teoriju savladati.

ma to je meni krivo.
svi nesto pricaju kako ucimo puno nepotrebnih stvari a u stvari to uopste nije tacno. naucimo jako malo s obzirom koliko je pravo siroko. posle ti naravno bude krivo sto nisi vise ucio. i dodje trenutak kad moras to da nadoknadis, jer ne znas... ipak je lakse kada neke stvari imas u glavi nego kad moras da ih trazis i ponovo iscitavas... sad, drugo je pitanje i novi problem da li usmerenje jednog visokoobrazovanog coveka treba da bude toliko siroko postavljeno... pozz
 
slatko volim :)):
drug mi se prebacio na Union i kaze : ustavno kod njih ima 200 strana!!!!

Aloooo --USTAVNO, ljudi!!

I onda bi oni kao da budu isti kao mi :evil:

Vec kad nesto pises na forumu i to neko cita onda nemoj govoriti stvari u koje se nerazumes ili se razumes samo delimicno jer da ista znas o tome iz cega se uci i kako se uci na PF UNION onda bi znala da se ustavno uci iz dve knjige
jedne prof. Dragoljuba Popovica i druge od prof. Marijane Pajvancic.
 
slatko volim :)):
drug mi se prebacio na Union i kaze : ustavno kod njih ima 200 strana!!!!

Aloooo --USTAVNO, ljudi!!

I onda bi oni kao da budu isti kao mi :evil:

Ne, ne, mislim da ne shvatas. Vidis, daleko od toga da mi zelimo da budemo isti kao vi. Mi stremimo da budemo jos bolji. Naravno, za to je potrebno da prodje i neko vreme, jer jos nismo navrsili ni cetvrtu godinu postojanja.

Sa druge strane , zelimo da nam se pruze iste sanse da se dokazemo, jer drugacije bi se radilo o diskriminaciji. Tako, kada bi nam oduzeli pravo na jednakost u sansama, povredili bi Evropsku konvenciju o zastiti ljudskih prava i osnovnih sloboda u clanu 14., inace koju je nasa zemlja ratifikovala, zatim Povelju o ljudskim i manjinskim pravima i gradjanskim slobodama u clanu 3., sto je deo naseg ustavnog sistema, Ustav R Srbije u clanu 13. inace takodje deo ustavnog sistema nase zemlje, i najzad Zakon o viskom obrazovanju u clanu 4 stav 1 tacka 9. Mislim da je ovo sasvim dovoljna pravna argumentacija za tebe. Naravno, mozemo dalje ulaziti u teoriju i objasnjavati zasto je opravdano da i mi imamo iste sanse, ali bih bio preopsiran. U svakom slucaju, kada bi bilo ambijenta istih sansi, onda bismo jednako mogli da se dokazujemo jedni pred drugima i pred narodom i svetom.

Cinjenicna argumentacija: Mi ucimo po dva udzbenika ustavno pravo. Jedan je udzbenik Marijane Pajvancic, koji je istovremeno udzbenik vasih i nasih kolega sa Pravnog fakulteta Novosadskog univerziteta. Tako, imate “osnov” da kritikujete i njih. A o pomenutoj profesorki se informisite na internetu. Naravno, taj udzbenik sigurno nema 800 strana, ali ima vise od 200. Uostalom, zar ti toliko bubas? Sta ti ostane na kraju kada 800 strana naucis napamet? Drugi udzbenik je udzbenik prof. dr Dragoljuba Popovica, koji je uzgred receno, poprilicno opsirniji. O autoru verovatno vec znate, kao i o njegovoj eminentnosti. Jedini period kada smo imali nesto vise od 200 strana za ustavno je bio u prvoj godini rada fakulteta, ali daleko od toga da smo bili uskraceni za neko znanje. Kod prof. dr. Lidije Baste – Fleiner to je stvarno tesko da se desi. Uostalom, ona je vise poznatija u inostranstvu nego kod nas, a slobodno potrazite podatke o njoj. Naravno, kod nas vazi opsti princip da ljudi mogu da polazu iz bilo kog udzbenika koji se bavi datom materijom, i ukoliko ume da obrazlozi svoje odgovore ako su drugaciji od podataka iz osnovnih udzbenika.

Eto, odatle smatram da nema mesta za takve reakcije. Nadam se da je ovo bilo dovoljno da opovrgne tvoju tvrdnju a ako te jos sta interesuje, javi se.
Moj savet ti je da se bavis unapredjenjem tvoga znanja , nego da pljujes po mom fakultetu. I ovo: kada argumentujes, argumentuj pravno, a ne sramno. Jer ces i ti verovatno jednog dana biti diplomirani pravnik.
 

Back
Top