jel_smetam
Početnik
- Poruka
- 15
"Vrata do raja" - Din Kunc i uglavnom sve od njega i ako možeš,bolje u originalu..prevod i nije nešto
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.

Garwor:mislim da sam citao 'Zdravo leto, zbogom'
jel to bese o globalnom smrzavanju, nije losa knjizica
Miki 13991:Posle 3 godine traženja konačno sam našao od Asimova Ja,robot.Nije kao Čelične pećine ili Preludijum za Zadužbinu,ali lepo zaokružuje celinu.
ender71:Moram te malo razocarati, celinu serije Roboti, Carstvo, Zaduzbina cini preko 80 romana i prica kako od samog Asimova, tako i one koje i pisao sa drugim autorima, i one koje su drugi autori pisali posle njegove smrti sa odobrenjem Asimov Fondacije.
ender71:Mislim da bi bilo zaista nepravedno da se na ovakvoj temi ne setimo da se nekada dobar SF kod nas mogao procitati i bez potrebe za prevodjenjem.
Od autora sa prostora bivse Juge posebnu pocast zasluzuje prvi srpski SF pisac Lazar Komarcic i njegova "Jedna ugasena zvezda" 1902. godine.
Pa iz zlatnog doba jugoslovenskog SF-a sa kraja osamdesetih ljudi kao sto su Dragan R. Filipovic, Goran Skrobonja, Darko Macan, Branko Gradisnik, Boban Knezevic, Vera Ivosic, Lidija Beatovic, Slobodan Curcic (poznat i kao S.Turkley), Bojan Meserko, Vladimir Lazovic, Zoran Jaksic.....
Posebno cu spomenuti Predraga Raosa koji je za razliku od ostalih koji su pisali kratke forme novele i price objavio i dva romana, dvotomnu SF sagu "Brodolom kod Thule" i roman "Mnogo vike ni oko cega".
Ovaj spisak ne moze biti kompletan, a da ne spomenemo i najznacajniju licnost SF-a na ovim prostorima Zorana Zivkovica.

ender71:Blizu si... u pitanju je ljubavna prica dvoje tinejdzera na planeti koja ciklicno prolazi kroz velika ledena doba. Radnja se odvija u svetu na nivou tehnologije 19. veka i dosta se vrti oko korumpiranosti vladajuce klase i klasnih sukoba.
Kao klinac sam obozavao tu knjigu.
Miki 13991:Znam to,ali Preludijum za Zadužbinu i Čelične pećine su mi najbolji.Nisam čuo,doduše,za ovo da su posle njegove smrti nastavili da pišu.Sumnjivo mi to.Asimova niko ne može da pretekne.Inače on je napisao oko 500 knjiga,što SF,što iz svoje struke.Bio je profesor biohemije![]()
ender71:Nisam jos stigao da procitam knjige pisane posle njegove smrti, ali su u tome ucestvovali autori kao Gregori Benford, Greg Ber, Dejvid Brin, Orson Skot Kard tako da se nikako ne moze tek tako odbaciti.
Da ne navodim previse javi mail, poslacu ti kompletnu bibliografiju pa pogledaj, ja se trudim da zadnjih meseci procitam kompletan serijal po hronologiji desavanja.
Mnoga pitanja na koja Asimov nije odgovorio u svojim solo romanima kao sto su gde su nestali roboti u Carstvu, zasto se u seriji ne pojavljuju vanzemaljci , kako su zavrsili svetovi Spejsera i druga su recimo odgovorena u podserijalima koje je radio sa drugim piscima "Robots in time", "Robot City", "Robots and aliens" i "Caliban".

MAlo si pogreshio oko Asimovljevog univerzuma.Robots and Aliens su varijacije Benforda Gregorija na Asimovljeve ideje,koliko ja znam...osnovna ideja celog Asimovljevog njegovog univerzuma zasniva se na knjizi Kraj Vecnosti...u kojoj on opisuje kako je chovechanstvo uznapredovalo do nivoa gde je moglo slobodno da se kretje kroz vreme time prepravljajutji chovekovu sudbinu,ali ga u isto vreme zadrzhavajutji na Zemlji...kada su 'vechni' kako su ix nazivali odluchili da bi chovek trebao da se otisne u svemir otkrili su da su galaxiju vetj zauzele razne civilizacije , time onemutjujutji choveku da se shiri...shto je prouzrokovalo unishtenje ljudske rase...na sretju to je sprecheno...a sad,ako otjesh znati kako mogu ti poslati knjigu u html formatu...A Asimov nije napisao nijednu knjigu u kojoj se chovek susreo sa vanzemaljcima...vetj se zavrshilo na tome shto je cela galaxija pretvorena u jedno bitje...'Geu'.Opet,ako bi to da prochitash mogu ti poslati sve zaduzhbine,mada mislim da je korisnije da krenesh da chitash od Kraj vechnosti,Ja robot pa nadalje...do 'Zaduzhbina i Zemlja' koja je ujedno i poslednja knjiga iz tog ciklusa koju je Asimov napisao.Narawno on je napisao josh mnogo dela ali ovaj je ciklus jedinstven jer je objedinio chitav jedan univerzum...ender71:Proslo je dosta vremena kako sam citao nasa izdanja Asimova, pa sam neke detalje i zaboravio, ali obnavljam gradivo :-))
U mini serijama koje sam spomenuo detaljno se obradjuju ti pravci istorije Asimov univerzuma.
U "Robots in time" ucesce robota u putovanju kroz vreme.
U "Robot city" i "Robots and Aliens" razvoj civilizacije robota bez ljudi, susret sa raznim vanzemaljskim rasama i dogadjaji koji su doveli robote do toga da napuste covecanstvo i da onemoguce dalje susrete coveka sa vanzemaljcima kao i vanzemaljskih rasa medjusobno kako bi omogucili svim razumnim vrstama da se samostalno razviju do punog potencijala.
Posebno su znacajni eseji-uvodnici Asimova u kojima govori o raznim aspektima svojih dela.
U trodelnoj seriji "Caliban" se radi o pocetku raskida svetova Spejsera sa robotima, zanimljivo je da se tu pojavljuje lik robota bez Tri zakona.
Greshkica.Radi se o robotima Denilu Olivavu i Zhiskaru koji su veoma inteligentni i dedukcijom dolaze do 0-tog zakona koji u nekim sluchajevima mozhe ponishtiti ulogu 1-vog zakona...ender71:U trodelnoj seriji "Caliban" se radi o pocetku raskida svetova Spejsera sa robotima, zanimljivo je da se tu pojavljuje lik robota bez Tri zakona.