Koju bi mi SF knjigu preporučili?

Trenutno sam u Crnoj Gori i procitala u jednom dahu Zaboravljanu goru Milisava Popovica. Verovatno zbog utiska koji me jos drzi, ali zaista prva prava knjiga epske fantastike kod nas. Kratke price sa tako razlicitim senzibilitetom da prosto ne znas za koju da se zalepis.
Neverovatno da se kod nas (u Srbiji) o toj knjizi ne prica toliko. Dobila 3 velike nagrade, sto je opet fenomen ako se zna da nasi balkasnki kriticari jos ne dozivljavaju SF zanr kako treba. Od tri, dve strane nagrade! Poslednja je, ako sam dobro shvatila, i Naj knjiga u 2008 godini u Crnoj Gori po izboru gradjana.
Jeste da joj je pun naziv Zaboravljena gora - Mitska bica Crne Gore, ali u njoj ima toliko toga bliskom nasem podneblju da je nikako ne treba vezati iskljucivo za CG. Cak sam citala da i sam autor to nije zeleo. Preporucujem Zduvace i pricu o Zagrivuku. Mada, i oni mali Strizavci su mi se uvuklji pod kozu.
I jos nesto, ako neko zeli da dodje do nje namucice se. Ja imam verziju treceg izdanja.

Kako li do sad nisam zapazio ovaj PDF???

Evo neke preporuke:

Stanislav Lem - Solaris
Stanislav Lem - Glas Gospodara (sad ga citam, takoreci gutam)
Stanislav Lem - Nepobedivi

Posto su odiseje u svemiru valjda svi citali:

Artur Klark - Kraj Detinjstva
Artur Klark - ..... ma sta god nadjete, covek ima dore i odlicne knjige. Isto vazi i za Asimova i Lema.

Ko ima zivaca:

Zamjatin - Mi
Orvel - 1984

i naravno:

R. Zelazny - Gospodar Svetlosti
R. Zelazny - Stvorenja Svetlosti i Tame

i toliko od mene za sad...

Putnik pa onda nastavak Tamna reka od lika koji se predstavlja kao Dzon 12 Jasrebova

L U D I L O

I Treci deo : John Twelve Hawks - Fourth Realm 03 - The Golden City

:)

...

Citano u zadnje vreme ( i citljivo, sto je vaznije :) ) :

Terry Goodkind - The Law of Nines (Povezano sa Sword of Truth serijalom)
L E Modesitt Jr - Gravity Dreams
Stephen Baxter - Flood + Ark
Jim Butcher - Codex Alera
David Weber - Safehold series
Neal Stephenson - Anathem
Herbert, Brian & Anderson, Kevin J. - Paul of Dune

....

Poslednja izmena:
neko je otvorio temu o romanima dzon 12 jastrebova i posteno se pobljuvao po njima. znaci li ovo da knjige i nisu bas tako lose? i moje omiljeno pitanje - kako naci polarisove knjige Stivena Donaldsona i Zelaznija? zasto ih nasi izdavaci tolko mrze a stvarno se objavljuje sve i svasta. Robert Dzordan ce se uskoro seckati na po 4 knjige svaka samo da uzmu sto vise para. a ovo sto valja....nigde

neko je otvorio temu o romanima dzon 12 jastrebova i posteno se pobljuvao po njima. znaci li ovo da knjige i nisu bas tako lose? i moje omiljeno pitanje - kako naci polarisove knjige Stivena Donaldsona i Zelaznija? zasto ih nasi izdavaci tolko mrze a stvarno se objavljuje sve i svasta. Robert Dzordan ce se uskoro seckati na po 4 knjige svaka samo da uzmu sto vise para. a ovo sto valja....nigde

ne, nisu toliko lose vec su gore od toga
temu otvoriJo...Mua :mrgreen:

nego, Donaldsona imas prevedenog...ponesto, kao i Zelaznija...
a Robert Jordan je djubre, cisto...najcistije

ako oces nesto...stvarno... za citanje odi kupi Druda, Dena Simonsa :zper:

Back