Kojim jezikom govorite ?

Možda u Srbiji. :mrgreen:

Mada moram priznati da se u Zagrebu za kućne papuče kaže šlape, dok se u sjeverozpadnoj Hrvatskoj šlapama nazivaju cipele.

Inače, riječ je germanizam, tako da s nekakvim "srpskim" nema blage veze.
Јесте Љубо, све је како ти кажеш!
Зато, не свирај qрцу него подигни дупе од рачунала те притегни
околотрбушни пантолодржац, а за њега задени самокрес па полако ногоступом
пођи до двокотачног ногопокретала. Одмори!
Када се вратиш дома опусти се у милогузном сједалу.
Поздравио те из пакла Миле Будак! z;)

Sad tek vidim da pojma nemaš, i da nikada u Bosni nisu živeli muslimani, nikada, isključivo Bošnjaci, uostalom kao i u Srbiji.
Andrić je bio diplomata, erudita, nije tada bilo uputno da zove taj narod Bošnjacima, a zvao ih je Muslimanima što veze nema kako sam rekao sa odrednicom koji je to narod. Lukav je bio Andrić, nije od dzaba dobio Nobela i bio ambasador.

Da li si ti čoveče IKADA živeo u SFRJ? Da li ti poznaješ terminologiju tog doba? Kakvi, bre, Bošnjaci?
Koji SRBIN, KOJI HRVAT će sebe ikada NAZVATI BOŠNJAKOM?

Isključivo POTURICE srpskog porekla koje su prihvatile islam

Bošnjaci ne postoje.
To je hibridni izraz,koji koriste od vremena
Brozove galantnosti davanjem statusa naroda.
U ranijim popisima,do 1974.,ako su želeli da zadrže
muslimansko obeležje,u popisnu dokumentaciju
upisivani su kao "neopredeljeni".

A i ti ga pretera. Taj termin nije bio u modi u vreme Tileta, ni posle tupavog ustava iz 74.
On je postao fašnonebl tek tokom devedesetih

Ajd da nam das neki Andricev opis , kao citat gde ih on opisuje i kaze da su Bosnjaci .
Ne Muslimani , ili Turci , nego bas Bosnjaci .

Dobrica Ćosić u svojoj knjizi Piščevi zapisi 1969—1980. prepričava, na sto osamdeset šestoj stranici, svoj "poslednji značajniji razgovor" sa Andrićem i citira ga: "U Bosni vam je sada, Dobrice, ono što je pokojni Kalaj snevao, a nije kao diplomata smeo da izgovori. U Bosni pobeđuje Bošnjaštvo. Staro, a mlado. I neka da Bog da moja noga više nikad ne kroči preko Drine...".

Andrić poznaje pojmove Bošnjak, bošnjaštvo, ... ali u djelima koristi izraze potrebne za stvaranje ugođaja (Turci, poturice, ...)

Da li si ti čoveče IKADA živeo u SFRJ? Da li ti poznaješ terminologiju tog doba? Kakvi, bre, Bošnjaci?

Činjenica je da su ljude iz Bosne koji su dolazili u Hrvatsku, a i Srbiju, domaći nazivali Bošnjaci, a tek ponekad Turci.

Ima puno prezimena Bošnjak, Bošnjaković,... a ima i mjesta s tim nazivom.

Јесте Љубо, све је како ти кажеш!
Зато, не свирај qрцу него подигни дупе од рачунала те притегни
околотрбушни пантолодржац, а за њега задени самокрес па полако ногоступом
пођи до двокотачног ногопокретала. Одмори!
Када се вратиш дома опусти се у милогузном сједалу.
Поздравио те из пакла Миле Будак! z;)

Ništa ja tebe nisam skonto. :hahaha:

Možda u Srbiji. :mrgreen:

Mada moram priznati da se u Zagrebu za kućne papuče kaže šlape, dok se u sjeverozpadnoj Hrvatskoj šlapama nazivaju cipele.

Inače, riječ je germanizam, tako da s nekakvim "srpskim" nema blage veze.

Upravo sam htio to reći al reko moj si ....
Naime u Zagrebu a mislim i u cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj se za šlape misli papuče.
Nikada cipele !
Papuče niko u Zagrebu od zagrepčana sigurno ne koristi kao izraz.
A cipele su cipele ili šuze u slengu.

jedan je babo...z:mrgreen:

mus-2.jpg

Ho, ho, ja bre rodjen u FNRJ, tek posle je nastala SFRJ, i išao u školu sa stotinama Bošnjaka koji su tako upisivani u školu, dnevniku itd.
I sad treba da prihvatim tvoje, i tirade ovih monoGloida na ovu temu, da na svetu nema nijedne nacije sem Srpske, i da su svi izdajnici jer su se prekrstili i odrodili od nas. Tom manijakalističkom i suludom pričom Srbija i Srbi su od sebe oterali sve normalno, umno oko i pored sebe. E zato sada 50 % Srba u Srbiji žive gore no mnoga paščad. To je nažalost njihova sudbina i ubuduće.

Upravo sam htio to reći al reko moj si ....
Naime u Zagrebu a mislim i u cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj se za šlape misli papuče.
Nikada cipele !
Papuče niko u Zagrebu od zagrepčana sigurno ne koristi kao izraz.
A cipele su cipele ili šuze u slengu.

U Međimurju, Varaždinu, Podravini, nisam siguran dal' u cijelom Zagorju,... šlape su cipele.

Vjeruj mi da znam kako me majka učila. :mrgreen:

Stari izraz za cipele u Međimurju je i šolci, ali to se danas malo koristi.

P.S.

Inače, najhrvatskiji naziv za cipele je postole.

Poslednja izmena:
Изворни хрватски је, како је то лингвистика 19. века јасно доказала, чакавски језик. Јер чакавци су били и остали искључиво Хрвати. Срба чакаваца никада није било, као што готово није било ни Хрвата штокаваца. Али Хрвати тај свој аутохтони чакавски нису превели у књижевни (стандардни) језик, него су они, због ширих националних интереса, првенствено због похрваћења Срба католика а самим тим и припајања Хрватској територија на којима су они живели, за свој књижевни језик узели Вуков српски новоштокавски књижевни језик.

Тако су они свој чакавски оставили на нивоу дијалекта, а српском су на све начине за век и по покушавали одрећи српскост, најпре угуравајући у назав и своје име, тако да је српски постао једини двоимени језик на свету, а потом су, у наредној фази, из сложеничког назива само одстранили српско име, претварајући именом српски у чисти хрватски. Хрвати, дакле, имају свој језик, али то није овај који они зову хрватски. Овај књижевни хрватски само је преименовани српски књижевни језик.

"Covece", nemam ja vremena za tvoje kilometarske tirade i laprdanja. U prvoj recenici odmah procenim da ti je mozak ispran deterdzentom "lijepe nase" i idem dalje. Pa ne mislis valjda magarcino, da sam ovde na forumu zbog tebe i tvojih maloumnih autohvalospeva. Mogu da te slusam samo ako treba da ti dam dijagnozu.

Ne, ne mislim da si na Forumu zbog mene.
Pače, ni zbog koga.
Ti si ovdje zbog sebe.
Za nas ostale s nivoom tvoje rasprave si nevidljiv i nepotreban.
Aj putuj..doktore..

Изворни хрватски језик је клање, убијање; а култура Јасеновац, Градишка, Јадовно.. НДХ. Што је написано на катедрали: сачувај нас Боже глади, куге и хрвата. :)

Činjenica je da su ljude iz Bosne koji su dolazili u Hrvatsku, a i Srbiju, domaći nazivali Bošnjaci, a tek ponekad Turci.

Ima puno prezimena Bošnjak, Bošnjaković,... a ima i mjesta s tim nazivom.

To vi u Croaciji možda. U Srbiji, a ni kod Andrića to nije bio slučaj.
Ovde je bio odomaćen kolektivni naziv Bosanci.

To za prezimena stoji, ali nije vezano za ovo oko čega se natežemo.

Bosnjak je stari izraz za one koji su dolazili iz Bosne. Isto kao i Bosanac, koji je novijeg datuma.

Što objašnjavaš stvari za koje si TUTUMRAK ?
Bošnjaka ima u Srbiji, pogotovu Kosovu i Metohiji gotovo isto kao i u BIH-u.Tako je bar bilo u periodu 1950-1990. godine.
Bisanac je geografska/nekad republička odrednica, ne nacionalna, tako da, odmori malo, pitaj šta ti nije jasno, i ne istrčavaj ko mlado june pred rudu.

Bošnjaci ne postoje.
To je hibridni izraz,koji koriste od vremena
Brozove galantnosti davanjem statusa naroda.
U ranijim popisima,do 1974.,ako su želeli da zadrže
muslimansko obeležje,u popisnu dokumentaciju
upisivani su kao "neopredeljeni".

U Parlamentu Kraljevine YU od 23 poslanika JMO-a njih 21 se izjasnilo na direktno pitanje o izjašnjavanju o nacionalnosti da su Hrvati.
Srbi su naravno mislili da će se izjasniti kao Srbi uvjereni i onda i danas da su Bošnjaci muslimanske vjere poturice i porijeklom Srbi.

Back