Kojim jezikom govorite ?

Miješaš dijalekte s njemačkim jezikom.
I općenito pričate o temi o kojoj pojma nemate odnosno ne raspolažete s minimalnim znanjem.
Bez uvrede.
Jezik je u konačnici politička kategorija.
Dakle neka zemlja baš zbog postojanja više dijalekata istog jezika uvede standardizaciju ( što je uvijek samo politička kategorija ) da bi se službeno koristio jedan od načina koji obično dolazi iz književnosti i kulture, uporabnog jezika.
Dakle kad Njemci ili Srbi ili Hrvati pričaju dijalektima i ne razumiju se ili se slabije razumiju, ne pričaju njemačkim / srpskim / hrvatskim jezikom neko dijalektima tih jezika.
A to je daleko od standardiziranog jezika.
Standarde srpskog jezika uvela je naravno kulturna i politička elita Srbije.
Kad su zbog političkih okolnosti trebali prihvatiti Vukov standardizirani riječnik bunila se i protivila najviše baš Srbija i njena kulturna i politička elita.
Doslovno citiram tvrdili su da Vuk podmeće kukavičje jaje u srpski jezik nekakvim šokačkim i horvatskim izrazima.
A Vuk je za standard tog jezika ili bilje za njegovu osnovu uzeo hercegovačko-štokavski-ijekavski izričaj.
Pa ako su se Srbi Srbije bunili na taj jezik hercegovine kako možemo reći da je to srpski jezik.
Naravno lako.
Dovoljno je samo reći Srbi svi i svuda ili po vlastohlepljivom i po pohlepnom Vuku Srbi triju vjera.
I problem je riješen.
E pa nije.
I ne amo da nije nego je identitetu samih Srbijanaca iz Srbije napravio najveću štetu i košmar.
Izgubljeni identitet.
Što se vidi još i danas.
Tko najviše plaće za YU ?
Srbi ?
Tko ni danas nema standardizaciju vlastitog jezika i dan danas 20 g poslije u standardu ima srpsko-hrvatski ( nepostojeći jezik ) jezik ?
Srbija.
Pitajte Caterpilarra koji kao Srbin ovdje na Krsti najbolje shvaća taj ogroman problem Srbije.
Pa se dogodi da izrazito srpski pisci koji pišu ijekavicom i latinicom budu u međunarodnim krugovima proglašeni Hrvatima ???!!
Što naravno ne stoji ali stoji zavrzlama i konfuzija koju je kreirao Vuk i koja Srbiju košta i dan danas.
Zbunjenost oko jezika, identiteta, povijesti, pisma.....
I najlakše riješenje.
Glavu u pijesak i to su ionako sve srbi ( bilo crnogorci kao drugo oko u glavi bilo kao Hrvati pokatoličeni, Bošnjaci-poturčeni, Makedonci neznalice, Slovenci -alpski ili japanci koji pišu srpski samo hijerilogrifima...
Jebena konfuzija i nazadovanje...

ha, ali se slazem s ovim:
to su ionako sve Srbi ( bilo crnogorci kao drugo oko u glavi bilo kao Makedonci)..moja ispravka tvog posta:bosnjaci ne postoje, a Hrvati su Hrvati, ali govore srpski,Hrvati su mogli da izaberu svoj izvorni hrvatski, koji lici na slovenacki,ali to nisu ucinili.

Poslednja izmena:
to su ionako sve Srbi ( bilo crnogorci kao drugo oko u glavi bilo kao Makedonci)..bosnjaci ne postoje, a Hrvati su Hrvati, ali govore srpski, oni su jmogli da izaberu svoj izvorni hrvatski, koji lici na slovenacki,ali to nisu ucinili.

A Bosnjacima je jako zao sto ih vi ne priznajete, da samo znas kako. :D hhahaha
Sve im suze niz ledja teku.
Bas nas briga za vas, kao i za ove Hrvate. ;)
Sve dok je Turske i brace Turaka, nama je srce ko tepsija. ;)

to su ionako sve Srbi ( bilo crnogorci kao drugo oko u glavi bilo kao Makedonci)..moja ispravka tvog posta:bosnjaci ne postoje, a Hrvati su Hrvati, ali govore srpski, oni su jmogli da izaberu svoj izvorni hrvatski, koji lici na slovenacki,ali to nisu ucinili.

Draga moja, što se tiče etnosa i jezika, ti malo što znaš. :mrgreen: (bez uvrede)

Baš vala.

Suva ko barut. :mrgreen:

Ne pije vodu ni približno. :per:

Nauci ovo:
to su ionako sve Srbi ( bilo crnogorci kao drugo oko u glavi bilo kao Makedonci)..moja ispravka tvog posta:bosnjaci ne postoje, a Hrvati su Hrvati, ali govore srpski,Hrvati su mogli da izaberu svoj izvorni hrvatski, koji lici na slovenacki,ali to nisu ucinili.

I sve znas sto ti treba o zivotu:)ne moras da istrazujes,ne moras da procitas 100000000000 knjiga kao gossca...sve sam ti lepo skratila u jednu recenicu:)

Ma nije bitno odakle je, bitno je da je dobra picoka i da "dobro" pjeva. :D
A ti postavi neku iz Turkije, ne bih da se ja hvalim. :D

ма не знам ти ја те турске речи ни абецеду, не знам ни да тражим по јутјубу немам идеју шта бих укуцао

него, свиђају ти се овдашње мачке, а? вуку те корени

Nauci ovo:

I sve znas sto ti treba o zivotu:)ne moras da istrazujes,ne moras da procitas 100000000000 knjiga kao gossca...sve sam ti lepo skratila u jednu recenicu:)

Бошњаци постоје а Хрвати не постоје као нација него само као пројекат.
Зато што су Бошњаци имали своју националну елиту, а Хрвати нису никад,
него је њихова идеја простачка(дивљачка).

Једини разлог зашто људи овде прихватају `хрватску нацију` је зато што су и сами простаци(хрвати).

Nauci ovo:

:hahaha:

Priceless!

Бошњаци постоје а Хрвати не постоје као нација него само као пројекат.
Зато што су Бошњаци имали своју националну елиту, а Хрвати нису никад,
него је њихова идеја простачка(дивљачка).

Једини разлог зашто људи овде прихватају `хрватску нацију` је зато што су и сами простаци(хрвати).

ne znam, to sto pricas je potpuno bezveze...Hrvati postoje, 'ajde ne mozemo sad da izmisljamo toliko...a bosnjaci ne postoje...to ti se samo pricinjava:lol:

Zasto mi se ne bi svidjale? :D
Bolje da obescastim njih, nego neku nasu, hehe. :D

хехе, нек си се открио, да наше мачке виде шта мислите о њима и како гледате на њих тј како их видите, мислим да су вам шансе после оваквих постова много веће код њих

генијалан си понекад z:D

Što se tiče toga tko hoće ili neće biti Srbin nas Hrvate da oprostiš živo boli ona stvar.
To je vaš problem.
Pitajte se zakaj ti ljudi ne žele s vama imati nikakve veze.
A što se tiče hrvatskog jezika nebi s tobom ulazio u raspravu jer premalo znaš i već u startu pokazuješ da nisi dostoajn sugovornik.
Srpski jezik curo draga za koji se zalagala srpska kulturna i politička elita 19.st nakon stvaranja Srbije 1878g. i koji je od iste proglašen srpskim a izmjenjen u prevečer stvaranja YU od strane Vuka najviše je i napala Srbija i nihovi krugovi.
I vjeruj ti ga ne razumiješ !!!
Od SPC, politike do književnika i kulturnjaka koji su govorili taj pravi staroserbski svi redom su napali Vukov šokački i horvatski jezik smatrajući s pravom da je to kukavičje jaje Srbiji.
Budućnost i sadašnjost je pokazala koliko su bili u pravu.
Srbin danas ni sam ne zna kojim jezikom govori i koje mu je pismo.

Što se tiče toga tko hoće ili neće biti Srbin nas Hrvate da oprostiš živo boli ona stvar.
To je vaš problem.
Pitajte se zakaj ti ljudi ne žele s vama imati nikakve veze.
A što se tiče hrvatskog jezika nebi s tobom ulazio u raspravu jer premalo znaš i već u startu pokazuješ da nisi dostoajn sugovornik.
Srpski jezik curo draga za koji se zalagala srpska kulturna i politička elita 19.st nakon stvaranja Srbije 1878g. i koji je od iste proglašen srpskim a izmjenjen u prevečer stvaranja YU od strane Vuka najviše je i napala Srbija i nihovi krugovi.
I vjeruj ti ga ne razumiješ !!!
Od SPC, politike do književnika i kulturnjaka koji su govorili taj pravi staroserbski svi redom su napali Vukov šokački i horvatski jezik smatrajući s pravom da je to kukavičje jaje Srbiji.
Budućnost i sadašnjost je pokazala koliko su bili u pravu.
Srbin danas ni sam ne zna kojim jezikom govori i koje mu je pismo.

Хрвати свакако имају свој језик, али он није онај који они називају „хрватски књижевни језик“. За разлику од тога вуков(ск)ог језика који су преузели од Срба, Хрвати имају само свој језик, а то је чакавски језик. Сви чакавци су увек били Хрвати, као што су језички сви штокавци били Срби. Хрвати, међутим, свој чакавски језик нису унапредили у ранг стандардног језика, иако су на њему стварали литературу. Они су за свој књижевни језик одабрали вуков(ск)и српски језик, који и данас употребљавају, али који не желе називати српским именом. Хрватски чакавски језик стар је таман колико и српски штокавски. Није, дакле, проблем у старости, него је проблем у друштвеном статусу њиховог чакавског и српског штокавског: чакавски никад није стандардизован, а штокавском је Вук обезбедио статус стандардног/књижевног језика.

Хрвати свакако имају свој језик, али он није онај који они називају „хрватски књижевни језик“. За разлику од тога вуков(ск)ог језика који су преузели од Срба, Хрвати имају само свој језик, а то је чакавски језик. Сви чакавци су увек били Хрвати, као што су језички сви штокавци били Срби. Хрвати, међутим, свој чакавски језик нису унапредили у ранг стандардног језика, иако су на њему стварали литературу. Они су за свој књижевни језик одабрали вуков(ск)и српски језик, који и данас употребљавају, али који не желе називати српским именом. Хрватски чакавски језик стар је таман колико и српски штокавски. Није, дакле, проблем у старости, него је проблем у друштвеном статусу њиховог чакавског и српског штокавског: чакавски никад није стандардизован, а штокавском је Вук обезбедио статус стандардног/књижевног језика.

Možeš li navesti jednu jedinu knjigu iz recimo 15-16 st iz Srbije na Vukovom štokavskom kojeg ti nazivaš srpskim ?

16. je stoljeće značilo vrhunac hrvatske renesansne književnosti, poglavito čakavsko-štokavskoga kruga (Hanibal Lucić, Petar Hektorović, Petar Zoranić, Mavro Vetranović, Marin Držić, Dominko Zlatarić) sa središtima u Zadru, Hvaru, Korčuli i Dubrovniku.

Prva gramatika hrvatskog jezika “Institutionum linguae illyricae libri duo” Pažanina Bartola Kašića, objavljena u Rimu godine 1604..
To je gramatika jezika dotadašnje hrvatske pismenosti i književnosti.
Osnova joj je čakavska, ali u njoj ima i štokavskih elemenata.

Dakle može li nešto slično iz Srbije 15-16 st na štokavskom kao dokaz ?

’Ajmo večeras malo o jezičarenju .
Recimo, pitam vas, koji jezik ste učili u osnovnoj školi ?
To jest, kao vam je pisalo u „Djačkoj knjižici“ tačno ?
Neki kažu da srpskim jezikom pričaju svi, samo ga zovu ovako ili onako ?
Neki kao ja kažu da su izmiljeni jezici i Hrvatsski i Crnogorski jezik itd?
Ja tvrdim da to nije tačno, i za to imam debele argumente, a vi imate li argumente za svoje tvrdnje koje ćete ovde eventualno napisati !
Na ovu temu neka se jave samo oni koji imaju stav, ostali koji vole viceve, dosetke, Mujine i Fatine humoreske neka odmore malo uz muziku i intermeco iz studija.

Daj svoje "debele argumente" !

Back