Amfilohije govoji srskim jezikom , kojim govre Srbi u Hercegovini recimo i Srbi u jednom delu zapadne Srbije .
Jekavica je srpska isto koliko i ekavica .
Varijeteti, lokalizmi i melizmi su jedna stvar koje ima svida . Nemci se , recimo medjusobno ne razumeju . Oni sa severa i oni s juga . Pa je sve to Nemacki . Sam Njegos je tvrdio da pise srpskim pismom . i da mu je poezija srpska .
Ti si ovde uzeo samo jedno od narecja srpskog jeizika i oces da ga predstavis kao jedinog, sto nije istina . Jednostavno . Ti sad ,u selima zlatiborskog kraja imas ljude koji govore bas ko i Amfilohije . Al ne , tebi je samo taj neki Spic merodavan i jedino on ti je Srbin .U sustini , ti si nepojamko , jedan zlonameran tip. Ima citava tema o jeziku , savrseno obradjena gde je korisnik Mrkalj do u detalje objasnio sve , na taj nacin , da bi cak i tebi bilo jasno.
Kada se o jeziku piše s pozicije politike, političkih želja ili opcija ili samo vlastitog "što bi ja htio" onda se nužno dolazi i do ovakvih rezultata.
Koji su naravno naučno i logički gledajući apsolutno pogrešni.
Njemci se ne razumiju jer govore dijalektima njemačkog jezika kao što to isto postoji u većini zemalja na svijetu pa i u Hrvatskoj i u Srbiji.
Ali to nikako ne znači da govoreći svojim dijalektom govorimo hrvatski, srpski, njemački.....
Dakle vrlo je pretenciozno reći a kako sam već i spomenuo to je politička ili opcija želja da Srbi iz Hercegovine govore srpski.
Pošto su se razvijali izvan matice a matica je odredila standardizaciju, što je i logično Srbi iz Hercegovine nikako ne pričaju srpski.
Zato se i događa u republici Srpskoj silovanje ekavice ili ćirilice ili potpuno stranih izraza koji dolaze iz matice a potpuno su strani duhu jezika a pogotovo pisma Srba iz BiH naročito iz Hercegovine.
Da bi se to lakše upakiralo povukao se stari oprobani sistem Srbi svi i svuda koji upravo Srbe iz Srbije najviše košta.
I u konačnici kao uteg oko nogu im onemugućuje kako razvoj vlastitog jezika i pisma ( ćirilice ) tako i svekoliki društveni razvoj uopće.
Mnogi pametni i učeni ljudi iz Srbije su toga itekako svijesni a iz dana u dan i sve više običnih ljudi.
Korisnik Mrkalj je neozbiljan sugovornik i copy-paste majstor.
Naravno i uvijek izvlačeći stvari iz konteksta i postajući isključivo teze koje mu idu na ruku u određenoj diskusiji.
Tom logikom sve na svijetu se može prikazati drugačije i "argumentirati".