Kojim jezikom govorite ?

Reći da Amfilohije priča srpskim jezikom, to mogu samo oni ljudi u Srbiji koji se se.se-r-u u usta svim Moravcima, Leskovčanima, Prokupčanima, i ostalim Trsteničanima.

Amfilohije govoji srskim jezikom , kojim govre Srbi u Hercegovini recimo i Srbi u jednom delu zapadne Srbije .
Jekavica je srpska isto koliko i ekavica .
Varijeteti, lokalizmi i melizmi su jedna stvar koje ima svida . Nemci se , recimo medjusobno ne razumeju . Oni sa severa i oni s juga . Pa je sve to Nemacki . Sam Njegos je tvrdio da pise srpskim pismom . i da mu je poezija srpska .
Ti si ovde uzeo samo jedno od narecja srpskog jeizika i oces da ga predstavis kao jedinog, sto nije istina . Jednostavno . Ti sad ,u selima zlatiborskog kraja imas ljude koji govore bas ko i Amfilohije . Al ne , tebi je samo taj neki Spic merodavan i jedino on ti je Srbin .U sustini , ti si nepojamko , jedan zlonameran tip. Ima citava tema o jeziku , savrseno obradjena gde je korisnik Mrkalj do u detalje objasnio sve , na taj nacin , da bi cak i tebi bilo jasno.

Poslednja izmena:
Pa samo lud, bolestan i čovek sa političkim tumorom u mozgu može da kaže, da ti sada gore nisi pisao crnogorskim jezikom.
A takvih u Srbiji ima uvek par miliona, e zato Srbiju i njih toliko svrbi.

Pre bi se reklo da si ti sa politickom rupom u glavi. Izdvoj sve crnogorske izraze pa pokusaj s njima normalno da komuniciras. Shvatices da je to nemoguce i da su ti izrazi samo karakteristika crnogorskog dijalekta.

Ne treba samo da govoris. Treba i da mislis!
Треба ме разумјети, ја истовремено и тебе и Пеća доживљавам као сународнике. Ја сам Србин али за мене Црногорци нису странци, већ браћа која се национално другачије изјашњавају.
Ја не спорим њима да се изјашњавају као Црногорци али то не мјења мој осјећај да ми Срби пореклом из ЦГ припадамо истом народу као Црногорци, па ма како тај народ називали.

[Ne_Vazim_Se];16527808:
Ovaj, koliko ja vidim on tebe ne vredja tako da nemoj ni ti njega vredjati... ono.. vish gore ovo je l' istina to? Poshto nije samo ovaj nego josh par ljudi to mi reklo?
ОК, изнервирао сам се јер када неко лаже о мени то ме вређа...кажем, игноре је рјешење за све...
Не знам шта треба да урадим да бих доказао да нисам ни за независно КиМ, ни за хапшење Младића.
Младић је бранио моје рођаке у РС...зар бисте очекивали да будем такав нечовјек и да се залажем за његово изручење...
све и да СНС испоручи евентуално Младића, то је њихов став (мада нису ни рекли да би га испоручили, већ само да би сарађивали са Хагом), ја имам свој став и тачка. Не морам се у свему слагати са СНС да бих био њихов присталица.
Уосталом, не знам једног нормалног човјека који се 100 % слаже са ставовима странке.

Amfilohije govoji srskim jezikom , kojim govre Srbi u Hercegovini recimo i Srbi u jednom delu zapadne Srbije .
Jekavica je srpska isto koliko i ekavica .
Varijeteti, lokalizmi i melizmi su jedna stvar koje ima svida . Nemci se , recimo medjusobno ne razumeju . Oni sa severa i oni s juga . Pa je sve to Nemacki . Sam Njegos je tvrdio da pise srpskim pismom . i da mu je poezija srpska .
Ti si ovde uzeo samo jedno od narecja srpskog jeizika i oces da ga predstavis kao jedinog, sto nije istina . Jednostavno . Ti sad ,u selima zlatiborskog kraja imas ljude koji govore bas ko i Amfilohije . Al ne , tebi je samo taj neki Spic merodavan i jedino on ti je Srbin .U sustini , ti si nepojamko , jedan zlonameran tip. Ima citava tema o jeziku , savrseno obradjena gde je korisnik Mrkalj do u detalje objasnio sve , na taj nacin , da bi cak i tebi bilo jasno.

Kada se o jeziku piše s pozicije politike, političkih želja ili opcija ili samo vlastitog "što bi ja htio" onda se nužno dolazi i do ovakvih rezultata.
Koji su naravno naučno i logički gledajući apsolutno pogrešni.
Njemci se ne razumiju jer govore dijalektima njemačkog jezika kao što to isto postoji u većini zemalja na svijetu pa i u Hrvatskoj i u Srbiji.
Ali to nikako ne znači da govoreći svojim dijalektom govorimo hrvatski, srpski, njemački.....
Dakle vrlo je pretenciozno reći a kako sam već i spomenuo to je politička ili opcija želja da Srbi iz Hercegovine govore srpski.
Pošto su se razvijali izvan matice a matica je odredila standardizaciju, što je i logično Srbi iz Hercegovine nikako ne pričaju srpski.
Zato se i događa u republici Srpskoj silovanje ekavice ili ćirilice ili potpuno stranih izraza koji dolaze iz matice a potpuno su strani duhu jezika a pogotovo pisma Srba iz BiH naročito iz Hercegovine.
Da bi se to lakše upakiralo povukao se stari oprobani sistem Srbi svi i svuda koji upravo Srbe iz Srbije najviše košta.
I u konačnici kao uteg oko nogu im onemugućuje kako razvoj vlastitog jezika i pisma ( ćirilice ) tako i svekoliki društveni razvoj uopće.
Mnogi pametni i učeni ljudi iz Srbije su toga itekako svijesni a iz dana u dan i sve više običnih ljudi.
Korisnik Mrkalj je neozbiljan sugovornik i copy-paste majstor.
Naravno i uvijek izvlačeći stvari iz konteksta i postajući isključivo teze koje mu idu na ruku u određenoj diskusiji.
Tom logikom sve na svijetu se može prikazati drugačije i "argumentirati".

Треба ме разумјети, ја истовремено и тебе и Пеća доживљавам као сународнике. Ја сам Србин али за мене Црногорци нису странци, већ браћа која се национално другачије изјашњавају.
Ја не спорим њима да се изјашњавају као Црногорци али то не мјења мој осјећај да ми Срби пореклом из ЦГ припадамо истом народу као Црногорци, па ма како тај народ називали.

Ti bi jednim dupetom na obe stolice, pa ne znas na koju ces pre.
Ne tvrdimo mi srbi da ne pripadamo istom narodu, nego Sorosevi montenigeri.

A moje ?

Naime za one koji neznaju ovo je međimurski dijalekt i prijevod bi bio :

AKO JOŠ JEDNOM KAŽEŠ TAKVU BEDASTOĆU, PLJUNUT' ĆU TI U USTA ( GUBICU ).

Naime LAMPA u dobrom dijelu sjevero-zapadne Hrvatske pa mislim da se koristi čak i u dijelu Primorja i Gorskog kotara, kao izraz, naravno u pejorativnom smislu, za USTA.
Najbliže bi bilo GUBICA.

Inače izraz LAMPA se najčešće koristi kao :
Joj kaj imaš LAMPU.

Što bi opet za one koji ne razumiju prevedeno bilo :

Joj što imaš jezičinu.

ili u duhu

Imaš jezik kao krava rep.

Kada se o jeziku piše s pozicije politike, političkih želja ili opcija ili samo vlastitog "što bi ja htio" onda se nužno dolazi i do ovakvih rezultata.
Koji su naravno naučno i logički gledajući apsolutno pogrešni.
Njemci se ne razumiju jer govore dijalektima njemačkog jezika kao što to isto postoji u većini zemalja na svijetu pa i u Hrvatskoj i u Srbiji.
Ali to nikako ne znači da govoreći svojim dijalektom govorimo hrvatski, srpski, njemački.....
Dakle vrlo je pretenciozno reći a kako sam već i spomenuo to je politička ili opcija želja da Srbi iz Hercegovine govore srpski.
Pošto su se razvijali izvan matice a matica je odredila standardizaciju, što je i logično Srbi iz Hercegovine nikako ne pričaju srpski.
Zato se i događa u republici Srpskoj silovanje ekavice ili ćirilice ili potpuno stranih izraza koji dolaze iz matice a potpuno su strani duhu jezika a pogotovo pisma Srba iz BiH naročito iz Hercegovine.
Da bi se to lakše upakiralo povukao se stari oprobani sistem Srbi svi i svuda koji upravo Srbe iz Srbije najviše košta.
I u konačnici kao uteg oko nogu im onemugućuje kako razvoj vlastitog jezika i pisma ( ćirilice ) tako i svekoliki društveni razvoj uopće.
Mnogi pametni i učeni ljudi iz Srbije su toga itekako svijesni a iz dana u dan i sve više običnih ljudi.
Korisnik Mrkalj je neozbiljan sugovornik i copy-paste majstor.
Naravno i uvijek izvlačeći stvari iz konteksta i postajući isključivo teze koje mu idu na ruku u određenoj diskusiji.
Tom logikom sve na svijetu se može prikazati drugačije i "argumentirati".

Kako te ne mrzi toliko da seres...ko kamila.

A moje ?

Naime za one koji neznaju ovo je međimurski dijalekt i prijevod bi bio :

AKO JOŠ JEDNOM KAŽEŠ TAKVU BEDASTOĆU, PLJUNUT' ĆU TI U USTA ( GUBICU ).

Naime LAMPA u dobrom dijelu sjevero-zapadne Hrvatske pa mislim da se koristi čak i u dijelu Primorja i Gorskog kotara, kao izraz, naravno u pejorativnom smislu, za USTA.
Najbliže bi bilo GUBICA.

Inače izraz LAMPA se najčešće koristi kao :
Joj kaj imaš LAMPU.

Što bi opet za one koji ne razumiju prevedeno bilo :

Joj što imaš jezičinu.

ili u duhu

Imaš jezik kao krava rep.

Naravno da Hrvat razumije! :ok:

To je dokaz kako govorimo srpski,jelte! :per:

Ti bi jednim dupetom na obe stolice, pa ne znas na koju ces pre.
Ne tvrdimo mi srbi da ne pripadamo istom narodu, nego Sorosevi montenigeri.
Знам да монтенегрини инсистирају на раздавајању црногорског од српског, но само кажем да треба поштовати идентитет нас Срба-Црногораца који смо са обе групе (српском и црногорском) на свој начин повјезани.

Знам да монтенегрини инсистирају на раздавајању црногорског од српског, но само кажем да треба поштовати идентитет нас Срба-Црногораца који смо са обе групе (српском и црногорском) на свој начин повјезани.

Koji identitet? Srbin, crnogorac? Pa ko ti to brani? Ko meni brani da budem Srbin, sumadinac? To nije problem. Problem nastaje kada se izbrise ono primarno srbin( a po sorosevom nalogu).

Poslednja izmena:

Back