Kojim jezikom govorite ?

Знам да монтенегрини инсистирају на раздавајању црногорског од српског, но само кажем да треба поштовати идентитет нас Срба-Црногораца који смо са обе групе (српском и црногорском) на свој начин повјезани.

Не постоји идентитет простака.
Човек у лудници може да се идентификује са кравом.

Идентитет је идентификовање са неком елитом.
Дакле, нижа класа се идентификује са неком вишом класом.

Не постоји идентитет простака.
Човек у лудници може да се идентификује са кравом.

Идентитет је идентификовање са неком елитом.
Дакле, нижа класа се идентификује са неком вишом класом.
Како бре идентитет простака ? Не разумијем.

Како бре идентитет простака ? Не разумијем.

Осећање идентитета је поистовећивање са неком елитом.
То је настојање да се достигне та елита, по ставовима, култури, естетици..,
и покоравање тој елити.

Говорећи за себе да си Црногорац, каквој се то елити приближаваш, и коме се покораваш и зашто?

Kada se o jeziku piše s pozicije politike, političkih želja ili opcija ili samo vlastitog "što bi ja htio" onda se nužno dolazi i do ovakvih rezultata.
Koji su naravno naučno i logički gledajući apsolutno pogrešni.
Njemci se ne razumiju jer govore dijalektima njemačkog jezika kao što to isto postoji u većini zemalja na svijetu pa i u Hrvatskoj i u Srbiji.
Ali to nikako ne znači da govoreći svojim dijalektom govorimo hrvatski, srpski, njemački.....
Dakle vrlo je pretenciozno reći a kako sam već i spomenuo to je politička ili opcija želja da Srbi iz Hercegovine govore srpski.
Pošto su se razvijali izvan matice a matica je odredila standardizaciju, što je i logično Srbi iz Hercegovine nikako ne pričaju srpski.
Zato se i događa u republici Srpskoj silovanje ekavice ili ćirilice ili potpuno stranih izraza koji dolaze iz matice a potpuno su strani duhu jezika a pogotovo pisma Srba iz BiH naročito iz Hercegovine.
Da bi se to lakše upakiralo povukao se stari oprobani sistem Srbi svi i svuda koji upravo Srbe iz Srbije najviše košta.
I u konačnici kao uteg oko nogu im onemugućuje kako razvoj vlastitog jezika i pisma ( ćirilice ) tako i svekoliki društveni razvoj uopće.
Mnogi pametni i učeni ljudi iz Srbije su toga itekako svijesni a iz dana u dan i sve više običnih ljudi.
Korisnik Mrkalj je neozbiljan sugovornik i copy-paste majstor.
Naravno i uvijek izvlačeći stvari iz konteksta i postajući isključivo teze koje mu idu na ruku u određenoj diskusiji.
Tom logikom sve na svijetu se može prikazati drugačije i "argumentirati".

Dakle , ti tvrdis da Srbi iz Hercegovine , i Srbi iz zzlatoborskog kraja kne govore srpskim jezikom . Pa koji m onda oni jezikom govore . De rci nam , pa kad me put nanese u Uzice , da im kazem tamo .
Nemacka je , ko sto znas ujedinjena iz mnogo drzavice tek u vreme Bizmarka .
A sto se tice Gorskog Vjenca , ti zelis da kazes , da sam Njegos nije znao kojim jezikom govori nego je gresio . Ili je mozda Lagao?
Sta je po sredi ?
Dakle ni Srbi u hercegovini ne govore srpskim ejzikom . Tako su po tebi i Ducic i Ini govorili nekim drugim jezikom ... zar ne ? KOJIM ?

Од сада са сусједством, тј. Бошњацима причам на енглеском, будући да и не признају српски језик. У ствари, подмећу тезе (нпр. бх-цитадела) да је већина Срба у ствари настала од Влаха и сл. теорије бошњачке повијести илити хисторије.
Ех, да, право питање, да ли постоји бошњачки језик ???

Nisam mislila pisati na ovoj temi , al' kad me već prozivaš moram reći da sam pročitala da se izvorni srpski jezik govori negdje u Makedoniji ..drž' se ti bosansko-crnogorskog ..

’Ajmo večeras malo o jezičarenju .
Recimo, pitam vas, koji jezik ste učili u osnovnoj školi ?
To jest, kao vam je pisalo u „Djačkoj knjižici“ tačno ?
Neki kažu da srpskim jezikom pričaju svi, samo ga zovu ovako ili onako ?
Neki kao ja kažu da su izmiljeni jezici i Hrvatsski i Crnogorski jezik itd?
Ja tvrdim da to nije tačno, i za to imam debele argumente, a vi imate li argumente za svoje tvrdnje koje ćete ovde eventualno napisati !
Na ovu temu neka se jave samo oni koji imaju stav, ostali koji vole viceve, dosetke, Mujine i Fatine humoreske neka odmore malo uz muziku i intermeco iz studija.

дебели аргументи имају пуно пихтијастог титрајућег сала :kafa:

такви су и као особе они што их декламују, љигави и поломљени
но, све ће то чувари с голог отока и јахачи попова потврдити као истину
идемо даље

Poslednja izmena:
Осећање идентитета је поистовећивање са неком елитом.
То је настојање да се достигне та елита, по ставовима, култури, естетици..,
и покоравање тој елити.

Говорећи за себе да си Црногорац, каквој се то елити приближаваш, и коме се покораваш и зашто?

Bem ti sunce kakvih sve likova ima na netu.
I to najviše iz Srbije.
Sve sama elita.....
Pa ti jadniče ni sam ne razumiješ kaj pišeš.....

Al što vam je Dositej govorio različito od Vuka .. ako je Dostitej govorio kao ondašnja elita - il elita nije bila srpska , ili narod nije bio srpski ..

zar ti ne rekoh primer Nemaca?
Kad naucis nemacki jezik i odes u neki tamo njihov grad gde oni koriste svoj lokalni jezik - nista ih neces razumeti, tj. vrlo malo....
Isto vazi i za ovo kod nas.
To su sve varijante srpskog jezika.

U Nemackoj dve grupe Nemaca pricaju mnogo razlicitije nego mi i Hrvati...ali se to sve zove nemacki.
Mi govorimo srpski jezik, kao i Hrvati, bosanci, Crnogorci, Makedonci...

Miješaš dijalekte s njemačkim jezikom.
I općenito pričate o temi o kojoj pojma nemate odnosno ne raspolažete s minimalnim znanjem.
Bez uvrede.
Jezik je u konačnici politička kategorija.
Dakle neka zemlja baš zbog postojanja više dijalekata istog jezika uvede standardizaciju ( što je uvijek samo politička kategorija ) da bi se službeno koristio jedan od načina koji obično dolazi iz književnosti i kulture, uporabnog jezika.
Dakle kad Njemci ili Srbi ili Hrvati pričaju dijalektima i ne razumiju se ili se slabije razumiju, ne pričaju njemačkim / srpskim / hrvatskim jezikom neko dijalektima tih jezika.
A to je daleko od standardiziranog jezika.
Standarde srpskog jezika uvela je naravno kulturna i politička elita Srbije.
Kad su zbog političkih okolnosti trebali prihvatiti Vukov standardizirani riječnik bunila se i protivila najviše baš Srbija i njena kulturna i politička elita.
Doslovno citiram tvrdili su da Vuk podmeće kukavičje jaje u srpski jezik nekakvim šokačkim i horvatskim izrazima.
A Vuk je za standard tog jezika ili bilje za njegovu osnovu uzeo hercegovačko-štokavski-ijekavski izričaj.
Pa ako su se Srbi Srbije bunili na taj jezik hercegovine kako možemo reći da je to srpski jezik.
Naravno lako.
Dovoljno je samo reći Srbi svi i svuda ili po vlastohlepljivom i po pohlepnom Vuku Srbi triju vjera.
I problem je riješen.
E pa nije.
I ne amo da nije nego je identitetu samih Srbijanaca iz Srbije napravio najveću štetu i košmar.
Izgubljeni identitet.
Što se vidi još i danas.
Tko najviše plaće za YU ?
Srbi ?
Tko ni danas nema standardizaciju vlastitog jezika i dan danas 20 g poslije u standardu ima srpsko-hrvatski ( nepostojeći jezik ) jezik ?
Srbija.
Pitajte Caterpilarra koji kao Srbin ovdje na Krsti najbolje shvaća taj ogroman problem Srbije.
Pa se dogodi da izrazito srpski pisci koji pišu ijekavicom i latinicom budu u međunarodnim krugovima proglašeni Hrvatima ???!!
Što naravno ne stoji ali stoji zavrzlama i konfuzija koju je kreirao Vuk i koja Srbiju košta i dan danas.
Zbunjenost oko jezika, identiteta, povijesti, pisma.....
I najlakše riješenje.
Glavu u pijesak i to su ionako sve srbi ( bilo crnogorci kao drugo oko u glavi bilo kao Hrvati pokatoličeni, Bošnjaci-poturčeni, Makedonci neznalice, Slovenci -alpski ili japanci koji pišu srpski samo hijerilogrifima...
Jebena konfuzija i nazadovanje...

Back