Koji Vam je najveci strah, a cega se najvise stidite?

Ovo me je uvek zanimalo, mada retko, ili skoro nikad u rl srećem ljude koji se žele, ili mogu, ili hoće ovako otvoreno izjasniti.

Pa mi, mada sam razumela od čeg dobijaju padavicu; nikad nije bilo pristojno upitati:

zašto se plašiš usamljenosti?
Razumem da se plašiš. Zašto se plašiš? Čega se plašiš?

Ne znam tacno da objasnim zasto, ali samoce se grozim, jako sam drustveno bice, naravno ovde se ne radi o tome da budem sama sa sobom nekoliko dana - to ponekad moze da prija...Npr. ne nadjes srodnu dusu za bilo sta: razgovor, za zivot,za prijatelja, za brak ili to sto imas na neki nacin izgubis...ili si u starosti sam....jeza.... Cini mi se da mi to nekako jaci strah nego od smrti....pokusavam da budem sada iskrena koliko mogu i Da: Stidim se nekih stvari koje nisam uspela da kontrolisem tj. da ne dopustim da se dese, a tice se prijatelja - "neprijatelja" i porodice....
:think:

Ne znam tacno da objasnim zasto, ali samoce se grozim, jako sam drustveno bice, naravno ovde se ne radi o tome da budem sama sa sobom nekoliko dana - to ponekad moze da prija...Npr. ne nadjes srodnu dusu za bilo sta: razgovor, za zivot,za prijatelja, za brak ili to sto imas na neki nacin izgubis...ili si u starosti sam....jeza.... Cini mi se da mi to nekako jaci strah nego od smrti....pokusavam da budem sada iskrena koliko mogu i Da: Stidim se nekih stvari koje nisam uspela da kontrolisem tj. da ne dopustim da se dese, a tice se prijatelja - "neprijatelja" i porodice....
:think:

Ja sam imala strah od smrti. Baš me briga kako zvuči. Stvarno sam se plašila smrti. Nikad pre ni posle do jednog perioda u svom životu pre nekih, recimo, 12 godina. Nisam imala pojma o čemu se radi. Imala sam iracionalne fobije i strahove, i stvarno sam bila u šitu. Onda mi je jedan dan palo na pamet da ću umret ionako. Pre ili kasnije, lepše ili ružnije. Jbt, umreću svakako.

Pušim ko turčin, i ne vodim naročito računa o ishrani; a ni lični mi život nije šetnja edenskim vrtovima. Sasma je moguće da umrem od raka, ili srca, ili si prosviram čelo. Ali umreću ionako. Pa šta?

Nikad se za veka nisam plašila usamljenosti. Biti sam!.. Ebote, bit sam. Čim pomislim na to, i/ili napišem; ma, čim mi prođe kroz glavu; meni je ko: ommm.... Nirvana. Ko one komore kad plutaš u vodi poklopljen, totalni mir. Biti sam!...

Srela sam par, recimo, srodnih duša. Ljudi s kojima sam mogla da pričam tako da me razumeju i ne izvrću se iz stolice ni usled čeg što bih im rekla. Neke koje sam razumela mada su govorili o stvarima s kojima nisam imala ličnog kontakta, ni realnog shvatanja; ali koji su bili toliko ok i objektivni ljudi da nam naša međusobna nesrodnost nije napravila nikakve probleme.

Takve naročito cenim, svaka im čast. A i meni, kad smo već na temi. :mrgreen: Nije lako bit dobar s ljudima s kojima, realno, nemaš zajedničke temelje.

Ali srodni ljudi nisu ja. Oni imaju svoje glave i sklonosti i fetiše i psihoze. Oni su oni. Sutra mogu shvatit da im se priča ne uklapa s tvojom. Danas to isto možeš shvatiti ti.

Ne znam zašto bi se usled toga trebalo samoubijat. Izvini, razumem zašto je to važno tebi. Prosto iznosim svoj pogled. Meni to nikad nije bilo bitno. Ja sam uvek osećala sebe odeljeno od drugih, takav mi je rezon prirodan, ili ga bar osećam kao prirodan sebi. Navlas isto kao što sam shvatila da će sunce izać sutra čak i ako umrem. Sunce će izać čak i ako, ili kad, ostanem bez ljudi koji su mi bliski. Biću gladna i sutra. Moraću se i sutra obuć, i otić na posao. Život uvek ide dalje, s tobom ili bez tebe.

Strašno, ali nisi centar univerzuma. U životu gledaš da činiš sa onim čime raspolažeš. Ili se ubiješ. I to je jedna od mogućnosti, svakako.

Ja sam imala strah od smrti. Baš me briga kako zvuči. Stvarno sam se plašila smrti. Nikad pre ni posle do jednog perioda u svom životu pre nekih, recimo, 12 godina. Nisam imala pojma o čemu se radi. Imala sam iracionalne fobije i strahove, i stvarno sam bila u šitu. Onda mi je jedan dan palo na pamet da ću umret ionako. Pre ili kasnije, lepše ili ružnije. Jbt, umreću svakako.

Pušim ko turčin, i ne vodim naročito računa o ishrani; a ni lični mi život nije šetnja edenskim vrtovima. Sasma je moguće da umrem od raka, ili srca, ili si prosviram čelo. Ali umreću ionako. Pa šta?

Nikad se za veka nisam plašila usamljenosti. Biti sam!.. Ebote, bit sam. Čim pomislim na to, i/ili napišem; ma, čim mi prođe kroz glavu; meni je ko: ommm.... Nirvana. Ko one komore kad plutaš u vodi poklopljen, totalni mir. Biti sam!...

Srela sam par, recimo, srodnih duša. Ljudi s kojima sam mogla da pričam tako da me razumeju i ne izvrću se iz stolice ni usled čeg što bih im rekla. Neke koje sam razumela mada su govorili o stvarima s kojima nisam imala ličnog kontakta, ni realnog shvatanja; ali koji su bili toliko ok i objektivni ljudi da nam naša međusobna nesrodnost nije napravila nikakve probleme.

Takve naročito cenim, svaka im čast. A i meni, kad smo već na temi. :mrgreen: Nije lako bit dobar s ljudima s kojima, realno, nemaš zajedničke temelje.

Ali srodni ljudi nisu ja. Oni imaju svoje glave i sklonosti i fetiše i psihoze. Oni su oni. Sutra mogu shvatit da im se priča ne uklapa s tvojom. Danas to isto možeš shvatiti ti.

Ne znam zašto bi se usled toga trebalo samoubijat. Izvini, razumem zašto je to važno tebi. Prosto iznosim svoj pogled. Meni to nikad nije bilo bitno. Ja sam uvek osećala sebe odeljeno od drugih, takav mi je rezon prirodan, ili ga bar osećam kao prirodan sebi. Navlas isto kao što sam shvatila da će sunce izać sutra čak i ako umrem. Sunce će izać čak i ako, ili kad, ostanem bez ljudi koji su mi bliski. Biću gladna i sutra. Moraću se i sutra obuć, i otić na posao. Život uvek ide dalje, s tobom ili bez tebe.

Strašno, ali nisi centar univerzuma. U životu gledaš da činiš sa onim čime raspolažeš. Ili se ubiješ. I to je jedna od mogućnosti, svakako.

10+ za iskrenost, postujem! Sve razumem, sem Centra Univerzuma, pa bas zato sto mislim da nisam centar univerzuma zato nisam sebi samodovoljna, a samoubijanje NE dolazi u obzir, radi se o Strahovima.....Mozda cak i nemamo realno obrazlozenje za njih:think:

Najveci strah mi je da ne svenem, u smislu da ne izgubim od svoje leprsavosti i pozitivnog gledanja na zivot, usled toga sto moram svoju opustenost da stalno krotim jer nisam vise dete....e to me upravo nervira jer ja mislim da nikada ne treba izgubiti dete iz sebe .....uhhhh

Stidim se toga sto sam uvek trazila ambicizne muskarce a ustvari oni skormniji i sa manje para vise usrece zenu...uhvatim sebe kako zavidim tim parovima, skormno obuceni, idu autobusom i onako se slatko bore za koji dinar vise. Zive jednostavno, ili bar ja to tako vidim....

Sve vise volim skromnost ali sam sama u tome...

Mislim tj. tvrdim i znam da je jurvnjava za parama kuluk i da bukvalno covek stavlja tako sebi omcu oko vrata, mislim nije to bas tako jednostavno objasniti konkrteno ovu poziciju o kojoj pricam ali za to sve je kriva prosto ekonomska situacija nase zemlje...bem ti sve

Poslednja izmena:
Najveci strah mi je da ne svenem, u smislu da ne izgubim od svoje leprsavosti i pozitivnog gledanja na zivot, usled toga sto moram svoju opustenost da stalno krotim jer nisam vise dete....e to me upravo nervira jer ja mislim da nikada ne treba izgubiti dete iz sebe .....uhhhh

Stidim se toga sto sam uvek trazila ambicizne muskarce a ustvari oni skormniji i sa manje para vise usrece zenu...uhvatim sebe kako zavidim tim parovima, skormno obuceni, idu autobusom i onako se slatko bore za koji dinar vise. Zive jednostavno, ili bar ja to tako vidim....

Sve vise volim skromnost ali sam sama u tome...

Mislim tj. tvrdim i znam da je jurvnjava za parama kuluk i da bukvalno covek stavlja tako sebi omcu oko vrata, mislim nije to bas tako jednostavno objasniti konkrteno ovu poziciju o kojoj pricam ali za to sve je kriva prosto ekonomska situacija nase zemlje...bem ti sve
:ok:nemam rep al mislim da ovo retko ko skapira narocito prizna

10+ za iskrenost, postujem! Sve razumem, sem Centra Univerzuma, pa bas zato sto mislim da nisam centar univerzuma zato nisam sebi samodovoljna, a samoubijanje NE dolazi u obzir, radi se o Strahovima.....Mozda cak i nemamo realno obrazlozenje za njih:think:

Vidiš, ja, privatno, imam problem s tim: Centar Univerzuma. Zato što ja verujem da jesam. Centar Univerzuma, mislim. :mrgreen: Stručnjaci nisu bili do te mere elokventni, ali postoji mogućnost :D da je upravo usled te ideje (fix?) potekao moj onomadni strah od smrti. Naravno da ćeš se plašiti smrti ako robuješ fix ideji da od tebe sve kreće i s tobom sve završava.

Već sam više puta istakla, ja sam control freak. Svakodnevno živim sa potrebom da kontrolišem sve što mi se dešava, i svet oko sebe, i - strašno!.. - ljude koje poznajem, i s kojima sam u kontaktu. Znam sve o poreklu te potrebe - znam odakle meni lično ta potreba - i najbolje od svega znam koje mi probleme u životu pravi i koliko ozleđuje ljude koji su mi bliski. Usprkos znanju, i svesti, i svemu čemu su me - okrutno ponekad, ali logički opravdano - stručni, licencirani ljudi poučili - ja sam još uvek control freak. Ako pokušam to da raščlanim, i da se vratim uzroku; ono što osećam, to je da sam Centar Univerzuma. Jer od mene sve kreće i sa mnom završava. I'm in control.

Naravno da to nije tačno. Naravno da nisam He-man, Gospodar Univerzuma. Nisam čak ni grčki bog. Ja vrlo malo toga mogu da kontrolišem. Najveći deo stvari u mom životu sasma je van moje moći uticaja; ako isključim dobru nameru i svesni trud. Sve što je u mojoj moći, to su dobra namera, iskren pokušaj, i vredan rad. Kako će drugi na to da odreaguju, to je do drugih, ne mene.

Sve to znam, i još uvek sam.... da.

Pišem sve ovo zato što mi se učinila zanimljiva tvoja opaska kako misliš da nisi Centar, zato što nisi sebi samodovoljna. Meni je to jako zanimljivo, zato što je iz moje vizure to upravo tako: ja verujem da sam Centar pa sam sebi samodovoljna. Jer smatram da niko, bilo šta, kako god, ništa ne može bolje od mene; i kako bi se univerzum raspao da ja nisam tu da vodim računa. Jer nije poenta u drugima koji su samo sredstvo, i oruđe; već u jednoj (mojoj) svesti koja je postulat svega.

Ali sumnjam da je poenta u tome, i da bi te takav rezon usrećio. Ja racionalno znam da nisam, i da grešim, i da život nije takav kakav očekujem. Možda samo živim s kompromisom?

Koji moj, znam da živim s kompromisom.

Možeš li ti da uradiš kompromis? Da li možeš staviti sebe na stendbaj, pa reći da još ima vremena, naprimer? Da, ako si sama i loše ti je jer si sama; još uvek nije bilo prilike ili ljudi usled kojih bi se drugačije osećala?

Da li misliš da je do tebe, ili do ljudi oko tebe? Da li te tuđi postupci ili ono što tuđim postupcima smatraš plaše da ćeš ostati bez tih ljudi, ili se prosto plašiš samoće kao fenomena, teoretski?

@Valky, kako se to tvoje control freek - ovanje manifestuje u realu konkrteno neki primer daj?

Pitam jer me zanima kao fenomen.

Najbolji primer koji ti mogu dati, jeste: ne radi to.

To je sad bilo za brisanje dupeta - reći ćeš - ali iz moje perspektive, ne znam udeliti bolji komentar. Da obradujem Titaniju, :D reći ću kako sam jedno vreme bila vrlo aktivna na određenom BDSM forumu, i da mi je članstvo na njemu, a pogotovo live chat, na određen način pomoglo. Najviše u smislu da sam se potkrepila u uverenju kako nisam najveća kuč.ka na planeti; doduše; mada mi to u završnici nije značilo mnogo - naravno da nisam najveća. Kuč.ka, mislim. Određene karakteristike možeš iživeti na određene načine, a ja, nažalost, ne osećam da mi je mainstream društvo za to podoban milje.

Kontrolfrikovština je nesretan izraz jer podrazumeva štošta, a ništa se ili vrlo malo od toga tiče konkretne osobe koja je u njemu. U čemu se ogleda moja? U tome što nisam u stanju da prihvatim da se bilo šta može odvijati van moje moći i nadzora. A ono može - štaviše, mora. Hoćeš primer, daću ti primer. Reći ću ti da je posao kojim se bavim takav da ga vrlo teško možeš obaviti sam i bez tuđeg saučestvovanja; i da na svaki izvodljiv način obično izvedem da ga najposle uradim sama. Ljude s kojima radim to nervira, i zameraju mi, i smatraju kako se laktam za napredovanje u službi i karijeru i da nisam kolegijalna. Ono što ja osećam, to je da niko ne može obaviti posao bolje od mene, i da je sve što drugi urade ofrlje, i nemarno i nedovoljno profesionalno. To nema nikakve veze s napredovanjem u službi. Ja nisam karijerista. Zabole me kita za kompanijske lestvice i hijerarhiju - ali pazi! Ne radi se o hipičkom nazoru. Prosto nisam u stanju doživeti autoritet iznad svoga. Zato nemam nikakvog poštovanja spram menadžmenta, isto ko što ga nemam ni spram bilo kakvog autorita uopšte, religijskog, političkog, moralnog. Za mene, to je sve go šit. Ništa mi ne znači, nije ničemu vredno. Sve bi ja to umela bolje. :mrgreen:

Privatno, to je đavolji advokat, obzirom da je lako ograditi se od posla i prezreti kolege i nadređene. Ali prezreti ljude s kojima si intimno vezan na određen način znači prereti - sebe. Zato što te ljudi koje pustiš u svoj mali uvrnuti univerzum određuju kao osobu. Ako pustiš budale, onda si i ti budala; i to veća. Jer si im dao password. E sad, ako misliš i osećaš da si samo ti in charge; i samo je tebi jasno kako i zašto, i jedino ti umeš nabolje - onda, šta su drugi ljudi? Nedovoljno kompetentni? Nedovoljno razumni? Nedovoljno pametni? Budale?

A šta ako si svestan da oni to nisu?

Šta ako si glavom sasvim svestan da si u svoj život pustio veoma pametne, obrazovane i liberalne ljude? Racionalne i sposobne? Zaista vredne?

A svejedno nisi u stanju da radiš u saglasju s njima.

Ovo je lakša tema za mene nego bi mnogi pomislili, zato što većina ljudi glumi ludilo i ne govori o sebi lično. Ali ja nemam nikakav problem s tim, i znam svoje prednosti i svoje mane. Naprimer, znam da sam plavokosa i zelenooka i rečita, i da imam glavu koja iza te rečitosti stoji. :mrgreen: Isto tako, znam da bi realno i iznad svega odgovorno bilo da se rešim svih privatnih veza koje još uvek imam, zato što moj manir nije u stanju ništa drugo osim da ozleđuje ljude. Većina to zaslužuje ionako, i to je u redu. Jedan određen broj zaslužuje bolje. Zbog te manjine koja zaslužuje bolje, o njima je ovaj post, i zbog njih je ona primedba s početka: nemoj to da radiš. Ne vezuj ljude. Na prvom mestu, ne vezuj ih za sebe. Vezivanje je ok ukoliko vas tako šta pali, :D i imate ladicu u koju odlažete lisice potom.

Sad se može dogoditi da ovaj razgovor skroz zastrani, i odšeta u vode u kojima se (racionalno) pravda master i servant odnos na skroz ličnom nivou (ko da bilo koji osim ličnog uopšte postoji), ali ja nisam u stanju da poštujem ništa nad čim se osećam sposobnija i bolja.

Neki ljudi na onom forumu koji sam pomenula vrlo su mi pametno objasnili razliku, i dala sam im za pravo. Glavom. Ali moj stomak nikad nije mogao svariti mogućnost da uspostavim funkcionalan odnos sa bilo kim ko je makar i svojom voljom rešen da dozvoli da mu odredim život.

A ja nisam submisivna i ne umem drugačije osim da zahtevam da se živi po mom aršinu. Bez kompromisa i pregovora. Primer? To znači da je novčanik u mom džepu, i da ja određujem prihode i rashode; i sve ostalo tome podobno što ti uopšte može pasti na pamet.

p.s. ne, nisam se logovala na taj forum zato što se ložim na bičeve, lance i katance; mada mi je, naravno, sve to skroz ok i prihvatljivo. Išla sam zato što sam pročitala tone postova ljudi koji se delili moje rezone i shvatanja sasma van kreveta (i bičeva i katanaca) na način na koji, pošteno govoreći, nisam srela skoro nigde drugde. I zato što su bili verovatno najpismeniji ljudi s kojima sam ikada razmenila reč. :D

.....@Valkyriur
Ja kapiram iz tvog posta ( mada priznajem da se nisam na tu tematiku toliko do sada vezano za sebe udubljivala ) da ti kapiras da se ponasas kao Centar Univerzuma u smislu da ostvarujes kontrolu i kontrolises,ali da si svesna da ustvari to nije tako da si C.U., ali da ne mozes nista promeniti jer je to jace od tebe U nekim situacijama se ponasas kao da jesi Centar, a u nekima da nisi...tako bih ja bar rekla...
Jer kazes taj snazan strah od smrti si prevazisla jer znas da nisi Centar, a opet kontrola nad stvarima je prisutna i dalje, znaci Centar si...
Mada iskreno, ne svidja mi se bas taj izraz Centar Univerzuma jer se moze tumaciti na razno razne nacine i ja ga na taj licni strah od samoce nekako bas tesko mogu da primenim...

A ono sto si me pitala na kraju, za ljude, da li mislim da zavisi od mene ili drugih i sl, da li mogu da se stavim na standby i sl. kod mene nista od navedenog nije prisutno kao realno u praksi...
Mislim na samocu, pogotovo u starosti, kao vise teoretski....ne mogu bas realno to da opisem...

A sta mislis mozda je ta kontrola ili samokontrola moze biti i podsvesno razmisljanje da smo samo mi na svetu odgovorni za ono sto se desava, to jest da od nas sve zavisi, preterano pojacan osecaj odgovornosti za neke stvari koje ne mozemo realno da kontrolisemo i koje ne zavise od nas, a takvih stvari ima puno???

Pobedila sam stid uopšte i mnoge strahove male i velike fobije i od samoga sebe....i ima jedna stvar koju želim da uradim u životu, i jeste i nije neki strah, ali da mi to bude poslednje i da imam mir i s tim da raskrstim jer je ona želja jača od mene samoga.

Postoji jedan strah a to je najslabije kod čoveka, susret sa lavom.Gledati mu u oči, shvatiš da ti apsolutno nemaš nimalo nade i spasa, i da lav ne zna šta je strah i čudne su mu oči i pogled kao da nisu s ovog sveta, to ne mogu da zaboravim.

Poslednja izmena:
Kad Miki kaze da se boji on misli ozbiljno,
ima fobiju od potresa zivi visoko.
Kad Miki kaze da se boji u ocima mu strah,
toksira se vinjakom i ne pomislja na laz.
Kad Miki kaze da se boji noge mu klecaju,
kupio je skupa kola a sada ga zezaju.
Kad Miki kaze da se boji dan postaje siv,
narucujem mu novu rundu i odlazim.
A na ulici sa svake strane filijale uredi,
iz njih plaze birokrate.
Jao ljudi pa ja se bojim, tek sada znam sto je strah sto je strah
I ja se bojim
Kad Miki kaze da se boji strahuje za kcer,
sto ce njoj pilule ima trinaest let.
Kad Miki kaze da se boji izlazim na zrak,
muka mi je i znojim se, povracam.

Provedes mladost i zivot, noci i dane, oluje i praznike, gradeci u tri smene. Na tom gradilistu postepeno ostaju i kosti i meso, zubi, snaga, zdravlje,... ponos, ideja slobode, zelje i mogucnosti, novci i ideali... sve je pazljivo i sa namerom uzidano u temelj i nosece stubove.
Sve vreme znas da ces to jednoga dana debelo zdravljem platiti. Neka. Treba. Ono sto malo kosta taman toliko i vredi.
Pri kraju se odmaknes da vidis celinu, i vidis da jesi sagradio i dobro i snazno, ali na pogresnom mestu.
A vremena vise nema. Ni dobrog ni loseg. Nema.
Ako sve ostavis - znas, pasce. Ako srusis - zrtva je bila uzaludna.

E ja sad znacxi ne znam je li to visxe blam ili bedak?

Provedes mladost i zivot, noci i dane, oluje i praznike, gradeci u tri smene. Na tom gradilistu postepeno ostaju i kosti i meso, zubi, snaga, zdravlje,... ponos, ideja slobode, zelje i mogucnosti, novci i ideali... sve je pazljivo i sa namerom uzidano u temelj i nosece stubove.
Sve vreme znas da ces to jednoga dana debelo zdravljem platiti. Neka. Treba. Ono sto malo kosta taman toliko i vredi.
Pri kraju se odmaknes da vidis celinu, i vidis da jesi sagradio i dobro i snazno, ali na pogresnom mestu.
A vremena vise nema. Ni dobrog ni loseg. Nema.
Ako sve ostavis - znas, pasce. Ako srusis - zrtva je bila uzaludna.

E ja sad znacxi ne znam je li to visxe blam ili bedak?

Kako je tesko mene ostaviti bez teksta ali eto desi se i to.

Back