Koji srpski proizvodi su konkurentni kvalitetom i cenom na svetskom trzistu?

Srbija definitivno ima šanse za poboljšanje izvoza u agraru, jedna Holandija koja je zemlja sa 5 puta manje obradive površine ima izvoz 15 puta viši.
Ipak razvijenu poljoprivredu prati i razvijena tehnologija i infrastruktura, nisu sela u Srbiji i na zapadu ista, ovde se sela drastično demografski pustoše.
Imate i po Vojvodini i mesta 50-60 kilometara od Beograda za bam badava deca i unuci prodaju kuće, vikendice i imanja, jednostavno neće ljudi da rade.

Srbija definitivno ima šanse za poboljšanje izvoza u agraru, jedna Holandija koja je zemlja sa 5 puta manje obradive površine ima izvoz 15 puta viši.
Ipak razvijenu poljoprivredu prati i razvijena tehnologija i infrastruktura, nisu sela u Srbiji i na zapadu ista, ovde se sela drastično demografski pustoše.
Imate i po Vojvodini i mesta 50-60 kilometara od Beograda za bam badava deca i unuci prodaju kuće, vikendice i imanja, jednostavno neće ljudi da rade.

Све је то последица оне акције село град, коју је хрват тито спровео,, плашећи се независних независних сељака, и правећи од њих вештачки зависне југосовнеске пролетере. па до скор јенајвеа срамота била кад неко каже да је сељак. Тај тренд се, богу хвала мења, па ће сад бити модерно бити сељак, чему сам, да кажем, без зрна скромности, и сам допринео.

Holandjani su zaista primer kakav dva puta na svetu postoji.
Ja imam neku svoju teoriju, koja je najverovatnije i tacna, zasto je to u Holandiji tako, ali mislim da to u Srbiji ( pa ni u bilo kojoj drugoj zemlji gde su pravoslavci
i katolicii vecina) ne moze da razume. Holandjani su protestanti, znaci samo rad, rad, rad, neverovanje u zagrobne zivote.

Holandija je napravila bum sa cvecem, svakog dana sa Shipola ( aerodom u Amsterdomu) nekoliko aviona lete u beli svet sa kontejnerima
punog cvecem. Holandija snabdeva ceo svet cvecem. Ovi drugi proizvodi ( paradajz, paprike, tikvice, salata) vise i ne igraju veliku ulogu, to je uglavnom
preuzela Spanija.

Sanovnik je fino primetio da je rec "seljak" postala pogrdna rec, danas cujemo od ministra poljoprivrede ili njegovog portparola da koriste izraz
" farmer", a pricaju recimo o povrtarima ili stocarima:zcepanje: Nista to nije slucajno.

Пошто Холандију познајем, и њихов предузетнички дух ми је јасан ко дан, чисто да приметимнеколико стница. Дакле, Холандија имма огроман извоз, и ппоризводњу пољ. производа. На цвећу зарађују, ан повру не... У холандији се пољопривредници дотирају од стране државе. из вишкова које Холандија острварује од својих Колонија , које и даље има. Они имају дух зајнедништва. на примнер, с е што Холандија увози из Србије. на пример Органик воће, транспорт обавезно мора да организује холандска транспортна компанија.
Хиландија је Монархија .
Холандија није секуларна , него верска држава.

Пошто Холандију познајем, и њихов предузетнички дух ми је јасан ко дан, чисто да приметимнеколико стница. Дакле, Холандија имма огроман извоз, и ппоризводњу пољ. производа. На цвећу зарађују, ан повру не... У холандији се пољопривредници дотирају од стране државе. из вишкова које Холандија острварује од својих Колонија , које и даље има. Они имају дух зајнедништва. на примнер, с е што Холандија увози из Србије. на пример Органик воће, транспорт обавезно мора да организује холандска транспортна компанија.
Хиландија је Монархија .
Холандија није секуларна , него верска држава.

Tako je Sanovnik, na povrcu i ne mogu da zaradjuju jer su nadnice jako visoke, a normalan covek i ne kupuje tu vodu iz koje se sastoji njihov paradjaz i neke gorke
paprike gde su dve paprike 500 grama a sastoje se samo iz neke gorke vode.

Nego, pade mi na pamet da ti dam jedan savet:)
Zainteresuj se za spargle, ja ne znam kakav je sastav zemlje u Srbiji ( klima je svakako OK), a to je stvarno proizvod koji je trazen, u rano prolece se
uvoze iz Perua ( ej, Peru), Arghentine, malo kasnije iz Spanije ( ali te nisu nikakve), a onda krajem maja dolaze i te cuvene nemacke, a kostaju bre
citavo bogatstvo.

Tako je Sanovnik, na povrcu i ne mogu da zaradjuju jer su nadnice jako visoke, a normalan covek i ne kupuje tu vodu iz koje se sastoji njihov paradjaz i neke gorke
paprike gde su dve paprike 500 grama a sastoje se samo iz neke gorke vode.

Nego, pade mi na pamet da ti dam jedan savet:)
Zainteresuj se za spargle, ja ne znam kakav je sastav zemlje u Srbiji ( klima je svakako OK), a to je stvarno proizvod koji je trazen, u rano prolece se
uvoze iz Perua ( ej, Peru), Arghentine, malo kasnije iz Spanije ( ali te nisu nikakve), a onda krajem maja dolaze i te cuvene nemacke, a kostaju bre
citavo bogatstvo.

Е баш ти хвала на савету. Ја имам тих саветодаваца гомиле. све ови којима позајмљујем паре и помажем им да нешто у животу ураде. Но свбаку добру идеју уважавам. И какве везе има одакле се увози. Данашњи транспорт роба је нешто сасвим друго у односу на оно шта је био . Килограм меда из Патагоније ( Аргентина), и то са ОРГАНИК сертификатом кад стигне у Ротердам, на велико кошта 1, 60 долара по килограму, са све свим маржама и превозом.

Е баш ти хвала на савету. Ја имам тих саветодаваца гомиле. све ови којима позајмљујем паре и помажем им да нешто у животу ураде. Но свбаку добру идеју уважавам. И какве везе има одакле се увози. Данашњи транспорт роба је нешто сасвим друго у односу на оно шта је био . Килограм меда из Патагоније ( Аргентина), и то са ОРГАНИК сертификатом кад стигне у Ротердам, на велико кошта 1, 60 долара по килограму, са све свим маржама и превозом.

Pa sad taj med, ili orasi, lesnici i nemaju mnogo veze sa transportom,. ali sveze spargle. pa bogami i taj cuveni argentinski bifstek imaju ihihi veze
sa transportom i skladistenjem jer se prodaju kao sveze meso i sveze spargle pa je ta temperatura skladistenja od neprocenjive vaznosti.

@Sanovnik
Ja ovde ne dolazim i ne pisem da bih se pravila pametna ili se tebi inatila, mislim cisto da se razumemo.
Imam utisak da ti sve sto ja napisem ovde posmatras kao neki atak na tvoj lik i delo.
Pomenula sam sada te spargle jer ih i sama volim, ti onda pocinjes pricu da imas savetodavce iz celog sveta.
Samo su mi slucajno te spargle pale na pamet.

Рајела. Тачно. Посматрам те тако, од кад си ми рекла , оно да није тачно то што пишем. То јест , да ја лажем, То јест, да сам незналица. Врати се неку страну уназад , па прочитај свој пост.

Рајела. Тачно. Посматрам те тако, од кад си ми рекла , оно да није тачно то што пишем. То јест , да ја лажем, То јест, да сам незналица. Врати се неку страну уназад , па прочитај свој пост.

Nisam ti to nikada rekla, nikada ne koristim izraz lazov, pogledala sam jos juce tacno sta sam napisala, nema nigde reci lazov, a da imamo o necemu
razlicita misljenja, valjda bi to trebalo da bude i preporucljivo za forumsku diskusiju. Posmatraj ti mene kako god zelis, ja cu tebe izbegevati i za citanje,
a nemam vremena niti mi je profesija nekakvo posmatranje ljudi.
Ono, jes da nije bas srpski izraz " posmatrati" ovde prikladan ( to je vise neka psihijatrija), ali sam razumela poruku i izvukla pouku.

Nisam ti to nikada rekla, nikada ne koristim izraz lazov, pogledala sam jos juce tacno sta sam napisala, nema nigde reci lazov, a da imamo o necemu
razlicita misljenja, valjda bi to trebalo da bude i preporucljivo za forumsku diskusiju. Posmatraj ti mene kako god zelis, ja cu tebe izbegevati i za citanje,
a nemam vremena niti mi je profesija nekakvo posmatranje ljudi.
Ono, jes da nije bas srpski izraz " posmatrati" ovde prikladan ( to je vise neka psihijatrija), ali sam razumela poruku i izvukla pouku.

Собро добро. Требо сам да искористим израз, тако те доживљамвам. У српском језику , кад кажеш неком, то није тачно, то може само да значи три ствари... 1.Ти о томе незнаш довољно. 2. Неко те слагао, или погрешно информисао. 3. Ти лажеш. На коју си од ове три ствари мислила?

Ја не могу да сваштарим. Шпарглу нек ради неко други.

Собро добро. Требо сам да искористим израз, тако те доживљамвам. У српском језику , кад кажеш неком, то није тачно, то може само да значи три ствари... 1.Ти о томе незнаш довољно. 2. Неко те слагао, или погрешно информисао. 3. Ти лажеш. На коју си од ове три ствари мислила?

Ја не могу да сваштарим. Шпарглу нек ради неко други.

Dovoljno je da neko kaze sta nje jasno ili tacno, nema potrebe za pricom i pitanjem o nekakvom laganju, jer je laz i izmisljanje,
a pravo da ti kazem jako se malo ljudi usudjuje da meni objasnjava srpski jezik i tezinu nekog izraza tipa laz, prevara.

Spargle ja tebi nikako nisam preprucivala, a i bas me briga sta i kako, da li ti nesto gajis nego sam ih pomenula imajuci u vidu naslov teme.

Ne razumem kakve veze ti uopste imas sa mojim preporukama?

Poslednja izmena:

Back